Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Prawda jest taka, że 90% ludzi pracujących z danymi osobowymi i wrażliwymi sprawdzała kiedyś dane, których nie potrzebowała do wykonywania swoich obowiązków służbowych (zarobki somsiada, prawdziwy wiek jakiegoś celebryty, bilingi swojego znajomego i tak dalej).

Kiedyś była afera, że Jacek Kurski gdzieś tam pojechał pomimo tego, że rzekomo miał przebywać na kwarantannie. Przy okazji wyszło, że kilkuset pracowników Sanepidu sprawdzało sobie czy Kurski faktycznie miał w tym ich systemie wpisaną kwarantannę. :) 

8 godzin temu, RappaR napisał(a):

Funkcjonariuszka skarbówki, która bezpodstawnie sprawdzała sobie dochody 151 osób, wpadła dopiero wtedy, gdy postanowiła prześwietlić zarobki prezydenta Nawrockiego i osób z jego rodziny. Zapewne uruchomiło to alert w służbach odpowiedzialnych za ochronę prezydenta i dziś tejże funkcjonariuszce przedstawiono zarzuty popełnienia 151 przestępstw urzędniczych.

Żartownisie brali faktury, wpisując jako nabywcę kancelarię premiera? Ooo, tak być to nie będzie, żeby ktoś sobie robił jaja z szefa rządu! Aby zwalczyć podobne pranki, ministerstwo zamierza więc dodać do KSEF-u przycisk pozwalający łatwo zgłosić fałszywą fakturę.

Ja powiem tyle: to nie jest wcale śmieszne. Nie jest, bo jeśli te sprawy dotyczyłyby tylko zwykłych obywateli, to reakcji mogłoby nie być. Ale skoro dotyczą ważnych polityków, no to Kapitan Państwo wkracza z całą surowością. Jestem ciekaw, jak to będzie wyglądało w przypadku KSEF, a chodzi mi oczywiście o kradzież danych przez funkcjonariuszy skarbówki. Pełen przekrój kontrahentów i cen - idealna podstawa np. do zbudowania konkurencyjnej firmy. A że sprawdzenie trzeba jakoś uzasadnić, aby nie dostać zarzutów jak wspomniana funkcjonariuszka? A co to za problem napisać donos na konkretną firmę - i już sprawdzanie ma podstawę... Oby tak się nie działo, ale mam poważne obawy w tym zakresie.

No tak bo do tej pory skarbówka nie mogła na podstawie donosu wszcząć postępowania i przestrzepać faktury wybranej firmy. 

37 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Nie wiedziałem, że Tarczyński to aż taki pokemon

słuchałem z nim kiedyś przypadkiem jakiegoś wywiadu i zdawał się ciekawym gościem, ale jak wyszły te zdjęcia z Izraela z synami Bolsonario to żesz kurva mać, panie weź pan.

Edytowane przez rw30

nie wiem czy to bylo komentowane, ale to jest taki absurd, mowie o polszych sadach, że wykracza poza granice jakiegokolwiek zdrowego rozsadku. To ze ten mecenasina i jego stara to ludzkie scierwo nie wymaga komentowania, ale polskie sądy to jest często dno dna, i to o dziwo w sprawach glosnych medialnie, te kmioty nie boja sie wydawać takie wyroki. Bym powiedzial kasta ale jak to slysze to mi sie przypominaja te wszystkie kantahataki i pisowskie reformy, także sobie daruję 

Edytowane przez elwariato

14 minut temu, rw30 napisał(a):

słuchałem z nim kiedyś przypadkiem jakiegoś wywiadu i zdawał się ciekawym gościem, ale jak wyszły te zdjęcia z synami Bolsonario to że kurva mać.

Typ ma na pewno charyzmę i siłę przebicia ale jest też mocno specyficzny. Czyli daleko zajdzie w polityce. :)

16 godzin temu, elwariato napisał(a):

Bym powiedzial kasta ale jak to slysze to mi sie przypominaja te wszystkie kantahataki i pisowskie reformy, także sobie daruję 

Tak z ciekawości, która konkretnie reforma ci się nie podobała czy tylko tak palenie świeczek? 

Edytowane przez tankathon

4 godziny temu, tankathon napisał(a):

Tak z ciekawości, która konkretnie reforma ci się nie podobała czy tylko tak palenie świeczek? 

Najbardziej to mi sie ta edukacyjna za tego kmiota buzka niepodobała😋

3 godziny temu, RappaR napisał(a):

A czego mają się bać

A teraz idź krzyczeć wolne sądy, bo przyjdzie PiS :)

Absolutnie wolne osądy, szeryf gdyby nie spierdzielil do Budy by pewnie cos z tym zrobil😋

Godzinę temu, elwariato napisał(a):

Najbardziej to mi sie ta edukacyjna za tego kmiota buzka niepodobała😋

Ta akurat była całkiem spoko. Zwłaszcza wprowadzenie jednolitej matury dla całego kraju sprawdzanej przez zewnętrznych egzaminatorów. Na starej maturze każde województwo miało inne egzaminy, które były sprawdzane przez nauczycieli z tej samej szkoły w której sie uczyłeś plus potem musiałeś jeszcze zdawać osobno egzaminy wstępne na studia.  Co najwyżej można dyskutować czy gimnazja były potrzebne.