Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, Koelner napisał(a):

jeśli safe ogranicza to jebać ich a jeśli nie to trzeba się zbroić ale zamiast pożyczać to lepiej zacząć od zasadniczej służby wojskowej gdzie śpimy a w regionie wszędzie już to odrobili 

W jakim sensie odrobili? Przymusowej służby nigdzie nie ma (poza Litwą). Zasadnicza służba dla ochotników istnieje ale nie we wszystkich krajach. Z tego co widzę to u nas tą dobrowolną odbywa 30K ludzi rocznie. To chyba nie jest tak mało. 

28 minut temu, Koelner napisał(a):

Fryzjerki które nie chca placic zusu 

Właścicielka zakładu fryzjerskiego zarobi sporo więcej niż żołnierz/żołnierka DZSW (nawet uwzględniając wyższe składki). Zwykła fryzjerka z reguły też. 

No chyba, że to był jakiś wyrafinowany żart. :) 

Edytowane przez Życie_to_mem

15 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Właścicielka zakładu fryzjerskiego zarobi sporo więcej niż żołnierz/żołnierka DZSW (nawet uwzględniając wyższe składki). Zwykła fryzjerka z reguły też. 

No chyba, że to był jakiś wyrafinowany żart. :) 

rzeczywistość Warmi i Mazur 

4 minuty temu, Koelner napisał(a):

rzeczywistość Warmi i Mazur 

Nie sądzę. 

Do DZSW raczej trafiają głównie 18-20 letnie chłopaczki, którzy albo rozważają karierę w służbach mundurowych (niekoniecznie w wojsku) albo nie wiedzą co ze swoim życiem zrobić i chcą sobie trochę przedłużyć młodość.

Jak ktoś jest fryzjerem, hydraulikiem czy mechanikiem to nie będzie tym sobie dupy zawracał za 6K brutto. 

2 godziny temu, Życie_to_mem napisał(a):

Nie sądzę. 

Do DZSW raczej trafiają głównie 18-20 letnie chłopaczki, którzy albo rozważają karierę w służbach mundurowych (niekoniecznie w wojsku) albo nie wiedzą co ze swoim życiem zrobić i chcą sobie trochę przedłużyć młodość.

Jak ktoś jest fryzjerem, hydraulikiem czy mechanikiem to nie będzie tym sobie dupy zawracał za 6K brutto. 

Do 26 roku życia nie masz podatku, do tego są dodatki, ogółem na rękę dla takiego świeżo po liceum żołnierza wychodzi koło 6700.

Jestem dość świeżo po rozmowie na ten temat, więc wiem. 

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Do 26 roku życia nie masz podatku, do tego są dodatki, ogółem na rękę dla takiego świeżo po liceum żołnierza wychodzi koło 6700.

Jestem dość świeżo po rozmowie na ten temat, więc wiem. 

Pewnie dla wielu osób jest to lepsza opcja niż jakieś gastro czy magazyn ale jak ktoś się widzi docelowo w jakimś fryzjerstwie to chyba lepiej ten rok popracować w zawodzie nawet za tą minimalną.