Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Nie wiem dlaczego to miałoby sprawić, żeby tego nie brać. Mamy zrezygnować z tego, bo... może się zdarzyć, że tego nie dostaniemy?

Czyli bierzesz się za pisanie o temacie, którego podstaw nawet nie raczyłeś poznać, ok, ja wysiadam. 

2 minuty temu, tankathon napisał(a):

Czyli bierzesz się za pisanie o temacie, którego podstaw nawet nie raczyłeś poznać, ok, ja wysiadam. 

Ja zapytałem, dlaczego safe jest niekorzystny dla Polski. Myślałem, że to dość oczywiste, że skoro pytam, to nie wiem?

Na ten moment od osób, które są przeciwne temu programowi na forum nie przeczytałem ani jednego argumentu, tylko jakieś półsłówka w stylu, że to przecież oczywiste i jak mogę tego nie wiedzieć. 

17 godzin temu, mistrzBeatka napisał(a):

generalizowanie, takie przemyslenia w wiekszosci maja ludzie bezdzietni. a  to wlasnie dzieci sa przedluzeniem istnienia,   obserwujemy jak sie rozwijaja, wychowujemy,  przekazujemy istotne dla nas wartosci, poniekad tworzymy w jakims sensie swoje klony XD . To dzieci sa naszym przedluzeniem.  Cykl zycia zostaje podtrzymany , schodzimy powoli ze sceny ale mamy godne zastepstwo, wszystko sie zgadza,   rozterki egzystencjonalne wlasciwie nie istnieja.   

sprowadzanie drugiego człowieka do roli godnego zastępstwa i własnego klona to nie przedłużenie istnienia, tylko próba zagłuszenia lęku przed śmiercią cudzym kosztem. „dzieci jako klony” i „brak rozterek egzystencjalnych” brzmi jak folder reklamowy sekty. zresztą, sprowadzanie sensu życia do powielania materiału genetycznego stawia człowieka na tym samym poziomie, co mrówki czy porosty – ta podstawowa funkcja biologiczna jest wszędzie i nie wymaga żadnej głębi. tak więc gratulacje za rozwiązanie dylematu, przed którym kapitulowali filozofowie od tysięcy lat – wystarczy po prostu się rozmnożyć.

19 minut temu, lorak napisał(a):

sprowadzanie drugiego człowieka do roli godnego zastępstwa i własnego klona to nie przedłużenie istnienia, tylko próba zagłuszenia lęku przed śmiercią cudzym kosztem. „dzieci jako klony” i „brak rozterek egzystencjalnych” brzmi jak folder reklamowy sekty. zresztą, sprowadzanie sensu życia do powielania materiału genetycznego stawia człowieka na tym samym poziomie, co mrówki czy porosty – ta podstawowa funkcja biologiczna jest wszędzie i nie wymaga żadnej głębi. tak więc gratulacje za rozwiązanie dylematu, przed którym kapitulowali filozofowie od tysięcy lat – wystarczy po prostu się rozmnożyć.

Lepiej pójść na terapię. 

35 minut temu, lorak napisał(a):

nie wymaga żadnej głębi

a co to jest "głębia"? 

jeśli sens życia i głębia to jest np. trenowanie koszykarzy to równie dobrze można uznać wyższym celem "trenowanie życia" dziecka 

dziecko można zrobić np. z miłości a to wyższy cel lub z nudów a nie koniecznie przez konieczność rozmnażania, chyba że uznasz samo w sobie ruchanie za podstawę funkcjonowania biologicznego i zejście do poziomu mrówki no ale wtedy to w ogóle jesteś jak 41057cf63c3cfca7-1200x675.jpg

50 minut temu, tankathon napisał(a):

też byłeś ataki anty jak kupowaliśmy bez przetargu amerykański czy tam koreański sprzęt?

W sobotę chyba pisałem o SAFE

W dniu 14.02.2026 o 00:33, DLT_Braddock napisał(a):

Zastanawiam się dlaczego Niemcy, Holandia, Szwecja i jeszcze kilka innych całkowicie zrezygnowały z tego kredytu SAFE? Wczoraj jeden z niemieckich dzienników napisał dlaczego 

https://www.merkur.de/politik/polens-superarmee-milliarden-aus-eu-topf-streit-ueber-rueckzahlung-zr-94167803.html

"Niemcy nie zamierzają korzystać z pożyczek SAFE, ponieważ Republika Federalna Niemiec może uzyskać pożyczki na rynkach finansowych na bardzo korzystnych warunkach, nawet bez wsparcia UE. Niemieckie firmy mogą też otrzymać kontrakty finansowane w ramach tego programu."

Dzięki SAFE mamy do czynienia z kolejnym federacyjnym zadłużaniem się. Do tej pory było to w kwestii państw członkowskich. Samodzielne zakupy tylko gdzieś do maja. Potem już tylko zakupy z innym państwem członkowskim albo stowarzyszonym (tutaj oczywiście będzie to Ukraina. Tutaj Radek Applebaum wszystko potwierdził.

https://x.com/Borys61581538/status/2022353158077395004

Potem nie ma już żadnego obowiązku że taki zakup będzie w Polsce. Znając obronę polskich interesów przez Tuska można być tego pewnym. W praktyce to Komisja Europejska będzie zatwierdzać wszystkie projekty. SAFE to kolejny kaganiec na państwa , czyli powtórka praworządność za pieniądze z KPO". Kolejne narzędzie do ingerowania w demokratyczny proces wyborczy. Węgry już tego doświadczają chyba. Toczy się tam kampania wyborcza, KE wspiera opozycję i z automatu blokuje pieniądze z SAFE dla Węgrów. Co jeśli w 2027 rok w Polsce władzę przejmie obóz nie lubiany w Brukseli? Zablokują środki. A jak Tusk będzie rządził to facet będzie godzić się na wszystko byle mu tych środków nie odebrali.  Siedem czy osiem państw odmówiło tego długu. WIele państw weźmie naprawdę symboliczny udział. Patrzę a tam: Dania 0,046 mld, Hiszpania 1 mld, Grecja 0,7 mld, Francja ubiega się o 16 mld, Czechy o 2 mld. Tylko Tusk przyjeżdża się i chwali że "UNIA DAŁA POLSCE 44 mld na wielkie zbrojenia" teraz zmienił narrację "DAŁA na zajebiście korzystnych warunkach" 

Przez następne kilkadziesiąt lat Polacy będą spłacać długi tylko po to żeby finansować niemiecki przemysł zbrojeniowy oraz rosyjskojęzycznych oligrachów na Ukrainie. W niemieckiej i ukraińskiej ambasadzie od kilku dni strzelają korki od szampana. Niemcy byli geniuszami tworząc Donalda Tuska.

42 minuty temu, lorak napisał(a):

sprowadzanie sensu życia do powielania materiału genetycznego stawia człowieka na tym samym poziomie, co mrówki czy porosty – ta podstawowa funkcja biologiczna jest wszędzie i nie wymaga żadnej głębi. 

Nie chodzi o sprowadzanie sensu życia wyłącznie do posiadania dzieci. Skoro sam przyznajesz, że rozmnażanie to podstawowa funkcja biologiczna, to może właśnie jej realizacja daje pewien fundament — stabilną bazę, z której łatwiej mierzyć się z pytaniami egzystencjalnymi.

Poza tym „zastępstwo” w jakimś sensie i tak jest nieuniknione — niezależnie od naszych przekonań. Wiedza, kultura, odpowiedzi na wielkie pytania rozwijają się pokoleniami. Ostatnio naukowcy odkryli bardzo masywne czarne dziury, które wcześniej były uważane za młode galaktyki. Ich wiek nie zgadza się z dotychczasowymi modelami. Imo zwłaszcza pytania egzystencjalne mają charakter długofalowy

55 minut temu, lorak napisał(a):

Dylematu nigdy nie bylo.

Sam sobie tworzysz dylemat intelektualizujac pustymi frazesami opozycje wobec natury.

Edytowane przez julekstep

4 minuty temu, DLT_Braddock napisał(a):

W sobotę chyba pisałem o SAFE

Cytat

Niemcy nie zamierzają korzystać z pożyczek SAFE, ponieważ Republika Federalna Niemiec może uzyskać pożyczki na rynkach finansowych na bardzo korzystnych warunkach, nawet bez wsparcia UE. Niemieckie firmy mogą też otrzymać kontrakty finansowane w ramach tego programu.

Zakładam, że chodzi o ten fragment oznaczony tłustym drukiem? Pożyczka z SAFE jest na 3%. Nasze 10-letnie obligacje są na 5%. Niemieckie na 2,XX. Logiczne, że dla nas SAFE jest korzystny, a dla Niemców nie. Dla innych krajów, których obligacje mają niższe oprocentowania od naszego również. Drugie zdanie o tym, że niemieckie firmy mogą otrzymać kontrakty finansowane z tego programu - też nie wiem co w tym dziwnego - jak kupimy poza SAFE od Niemców na wyższym zadłużeniu, to będzie to dla nas lepsze? Niemcy mieli być wyrzuceni z listy krajów, które mogą sprzedawać uzbrojenie, żeby nam się opłacało uzbrojenie kupować? Przecież te dwa argumenty nie mają żadnego sensu.