ely3 Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu 12 minut temu, Koelner napisał(a): Właśnie to jest istotne na czym zostało zbudowane to "odczucie". Zapewne wyszło z wychowania oraz środowiska. Nam się wydaje, że jesteśmy w wielu sytuacjach kreatorem swoich decyzji ale właśnie najzabawniejsze jest że ten beznadziejny PRL zbudował na tych wspomnianych obchodach, Hansie Klosie, Czterech Pancernych czy trylogii Hoffmana pokolenia patriotów a obecnie nie mamy żadnej kontynuacji w tym zakresie. Chłopie byłem wychowany w PRL . Historia była wtedy inna. Ty naorawdę myślisz ,że czterej Pancerni kształtowali Ciebie jako patriotę. A teraz ludzie nie czują się patriotami bo nie oglądają takich filmów? Już ci podwałem co dla Polaków jest ważne i co określa ich jako patriotów a Ty wbrew temu uważasz ,ze to ogladanie filmów Historia jest ważna ale nie kluczowa . Są naprawdę wążniejsze rzeczy które nas kształtują.Zrozum ,że dla Poalków ważniejsze jest to co tu i teraz a nie to co było. Tak samo Polacy czują że sa patriotmi z powodu własnych decyzji dlatego udział w wyborach czy kupowanie polskich produktów jest o wiele wyżej niz duma z sukcesów polskich sportowców. Ludzie chcą być dumni z powodu własnych decyzji a nie sukcesów innych I nadal to jest ważne bo 63% tk uważa ale daleko na liście priorytetów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu 3 minuty temu, ely3 napisał(a): Tak samo Polacy czują że sa patriotmi z powodu własnych decyzji dlatego udział w wyborach 4 minuty temu, ely3 napisał(a): Ludzie chcą być dumni z powodu własnych decyzji a nie sukcesów innych DUMA Z WRZUCENIA PAPIERKA DO PUDEŁKA! i tak -> wiem że masa osób czuje jakieś dziwne uniesienie w trakcie wyborów, ale to jest przecież potężna beka xD (Żebrowski w stroju Pana Tadeusza chyba nr 1 jeśli chodzi o wyborczy cringe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu Teraz, julekstep napisał(a): DUMA Z WRZUCENIA PAPIERKA DO PUDEŁKA Też byłem zdziwony ale duża cżęść sondaży pokazuje ,że dla Polaków to jest nr 1 w wyrażeniu patriotycznej postawy. Wyśmiewasz Polaków? Bo nie wiem co chcesz przekazać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) 2 minuty temu, ely3 napisał(a): Wyśmiewasz Polaków? ten vibe: ale generalnie tak -> ludzie czujący jakieś mistyczne uniesienie (do tego stopnia że muszą pochwalić się z tego wydarzenia na socjalkach) podczas oddawania głosu w wyborach mnie bawią (z wymienionym Żebrowskim jako topka cringe'u) no ale w sumie co się dziwić skoro dla dużej części osób to wrzucenie papierka do pudełka to jeden z niewielu momentów kiedy mogą uzyskać samopotwierdzenie przynależności do tej 'lepszej' grupy (czy to tej 'patriotycznej' czy to tej 'wykształconej'), piękna tresura poszła xD Edytowane 8 godzin temu przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 30 minut temu, ely3 napisał(a): Chłopie byłem wychowany w PRL . Historia była wtedy inna. Ty naorawdę myślisz ,że czterej Pancerni kształtowali Ciebie jako patriotę. A teraz ludzie nie czują się patriotami bo nie oglądają takich filmów? Już ci podwałem co dla Polaków jest ważne i co określa ich jako patriotów a Ty wbrew temu uważasz ,ze to ogladanie filmów Historia jest ważna ale nie kluczowa . Są naprawdę wążniejsze rzeczy które nas kształtują.Zrozum ,że dla Poalków ważniejsze jest to co tu i teraz a nie to co było. Tak samo Polacy czują że sa patriotmi z powodu własnych decyzji dlatego udział w wyborach czy kupowanie polskich produktów jest o wiele wyżej niz duma z sukcesów polskich sportowców. Ludzie chcą być dumni z powodu własnych decyzji a nie sukcesów innych I nadal to jest ważne bo 63% tk uważa ale daleko na liście priorytetów Twoje odczucia oraz sondaż jest na inny temat. Patriotyzm lokalny a ogólnopaństwowy to różne rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Godzinę temu, Koelner napisał(a): Twoje odczucia oraz sondaż jest na inny temat. Patriotyzm lokalny a ogólnopaństwowy to różne rzeczy. A w którym momencie przeskoczyłeś na lokalny? BO pisaleś o 4 pancernych? To jest budowanie lokalnego patriotyzmu Poza tym jest obecnie dość znany antykomunista którego dziadek był ubekiem a ojciec współpracował z ubecja. I co jakoś syn/wnuk podejmuje inne decyzje choc nie był wychowywany na antykomunistę Poza tym Polska ma mocno pozmieniane granicę . Czy historia takiego Wrocławia wpisuje się w historię Polski czy Czech? I co może teraz ze względu na historię mamy go oddać Czechom ?JAki znaczenie dla współczesnego Polaka ma bitwa pod Płowcami. I z ciekawości ilu z Was było w tym muzeum? To ważne znać swoje korzenie ale trzeba oceniać tu i teraz. Co osiagamy teraz a nie żyć tym ,że kiedyś to mieliśmy Curie SKłodowską.. Ja jestem dumny z tego ,że Polska się rozwinęła tak że kiedyś nieudacznicy wyjeżdzali do Irlandii a dziś od 2-3 lat mamy bardzo dużo Brytyjczyków osiedlających się w Polsce i emigracja z UK znacząco przewyżsaa imigrację z Polski. Staliśmy się krajem w którym ludzie chcą mieszkać i nie tylko z biedniejszych krajów ale i tez tych bogatszych. I choć oficjalnie nie mamy globalnej marki to na przykład o premierze Cyverpunk pisały największe gazety świata. O problemach też. Serial Wiedźmin jak wszedł na Netlfixie to był temat dyskusji nawet pośród dziennikarzy piszących o NBA. Pampers wszędzie jest nr 1 poza kilkoma krajami gdzie nr 1 jest toruńskie TZMO Allegro w Europie jest największe jeśli odliczymy 2 firmy amerykańskie i 2 chińskie. Odkąd jesteśmy w Unii to zrobiliśmy skokowy postęp. 20-25 lat temu można było czuć róznice w jakości zycia między nami a Holandią czy Niemcami. Teraz to jest subtelne choć wiadomo patrzę na to ze swojej Wielkopolskiej bańki . Ale dużo jeździłem po Polsce i wiem ,że mazowiecka wieś czasem potrafi wyglądać jak skansen ale nawet te obszary się rozwinęły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 19 minut temu, ely3 napisał(a): kiedyś nieudacznicy wyjeżdzali do Irlandii 2 godziny temu, ely3 napisał(a): Wyśmiewasz Polaków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 59 minut temu, ely3 napisał(a): A w którym momencie przeskoczyłeś na lokalny? BO pisaleś o 4 pancernych? To jest budowanie lokalnego patriotyzmu Poza tym jest obecnie dość znany antykomunista którego dziadek był ubekiem a ojciec współpracował z ubecja. I co jakoś syn/wnuk podejmuje inne decyzje choc nie był wychowywany na antykomunistę Poza tym Polska ma mocno pozmieniane granicę . Czy historia takiego Wrocławia wpisuje się w historię Polski czy Czech? I co może teraz ze względu na historię mamy go oddać Czechom ?JAki znaczenie dla współczesnego Polaka ma bitwa pod Płowcami. I z ciekawości ilu z Was było w tym muzeum? To ważne znać swoje korzenie ale trzeba oceniać tu i teraz. Co osiagamy teraz a nie żyć tym ,że kiedyś to mieliśmy Curie SKłodowską.. Ja jestem dumny z tego ,że Polska się rozwinęła tak że kiedyś nieudacznicy wyjeżdzali do Irlandii a dziś od 2-3 lat mamy bardzo dużo Brytyjczyków osiedlających się w Polsce i emigracja z UK znacząco przewyżsaa imigrację z Polski. Staliśmy się krajem w którym ludzie chcą mieszkać i nie tylko z biedniejszych krajów ale i tez tych bogatszych. I choć oficjalnie nie mamy globalnej marki to na przykład o premierze Cyverpunk pisały największe gazety świata. O problemach też. Serial Wiedźmin jak wszedł na Netlfixie to był temat dyskusji nawet pośród dziennikarzy piszących o NBA. Pampers wszędzie jest nr 1 poza kilkoma krajami gdzie nr 1 jest toruńskie TZMO Allegro w Europie jest największe jeśli odliczymy 2 firmy amerykańskie i 2 chińskie. Odkąd jesteśmy w Unii to zrobiliśmy skokowy postęp. 20-25 lat temu można było czuć róznice w jakości zycia między nami a Holandią czy Niemcami. Teraz to jest subtelne choć wiadomo patrzę na to ze swojej Wielkopolskiej bańki . Ale dużo jeździłem po Polsce i wiem ,że mazowiecka wieś czasem potrafi wyglądać jak skansen ale nawet te obszary się rozwinęły Trochę za dużo wątków. Clue jest takie że wszystkie te małe elementy jak muzeum czy kupowanie polskich produktów budują całość. Kwestie dyskusji jest co mocniej ale praktycznie jest to nie mierzalne ponieważ nawet ciężko sobie odpowiedzieć na pytanie jakim jest celem budowanie patriotyzmu. Dla mnie osobiście lepiej byłoby zamknąć muzea i zainwestować w grę typu wiedźmin aby były tam elementy polskości czy film z rozmachem jak Braveheart o bitwie pod Grunwaldem. Z pewnością budowanie narracji że z Niemcami paliliśmy żydów w piecach nie pomaga w budowaniu patriotyzmu. Jak lubisz sondaże to proszę masz https://www.tokfm.pl/polska/tokfm-7-103085-30968653-izraelski-sondaz-przypisuje-polsce-wine-za-holokaust-ekspertka# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 10 minut temu, Koelner napisał(a): ak lubisz sondaże to proszę masz https://www.tokfm.pl/polska/tokfm-7-103085-30968653-izraelski-sondaz-przypisuje-polsce-wine-za-holokaust-ekspertka# Ale to żadne akurat novum. Ja powtarzam ,że jedyny kraj który przypisuje nam winę za Holokaust to jest Izrael a nie Niemcy. Ale oni pod Netaniahu stali się bardzo złym krajem i dziwię się ,że wywala się ROsje a toleruje Izrael choc nie ma róznicy w agresji w stosunku do sąsiadów i prowadzeniu konfliktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 12 minut temu, ely3 napisał(a): Ale to żadne akurat novum. Ja powtarzam ,że jedyny kraj który przypisuje nam winę za Holokaust to jest Izrael a nie Niemcy. Ale oni pod Netaniahu stali się bardzo złym krajem i dziwię się ,że wywala się ROsje a toleruje Izrael choc nie ma róznicy w agresji w stosunku do sąsiadów i prowadzeniu konfliktu jeśli usuwasz z wystawy Muzem II WŚ osoby jak ojciec Kolbe czy Pilecki to jednak dokładasz cegiełkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 4 godziny temu, Koelner napisał(a): na tych wspomnianych obchodach, Hansie Klosie, Czterech Pancernych czy trylogii Hoffmana pokolenia patriotów a obecnie nie mamy żadnej kontynuacji w tym zakresie. Oj mamy, mamy. Bzdurne kopiowanie wszystkiego na potege, “smarzowskizacja” zycia wokol. bunt kilku “oswieconych” wylewajacych swoje zlote mysli w necie i wirtualna napinka “tak nie jest! Jestesmy inni/lepsi/madrzejsi/bogatsi niz 95% wokol nas” wielka globalizacja to was zasmuce, ssanie paly amerykanskim trendom powielane na amerykanskich platformach i podawane dalej/wklejane przez “oswieconych”, tychze (nawet tutaj) Edytowane 5 godzin temu przez memento1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DLT_Braddock Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 23 minuty temu, Koelner napisał(a): jeśli usuwasz z wystawy Muzem II WŚ osoby jak ojciec Kolbe czy Pilecki to jednak dokładasz cegiełkę Ty słyszałeś ostatnio o artykule Grabowskiego dla niemieckiej gazety czy w bańce tvn-u nie mowio o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 2 godziny temu, Koelner napisał(a): jeśli usuwasz z wystawy Muzem II WŚ osoby jak ojciec Kolbe czy Pilecki to jednak dokładasz cegiełkę Ty masz w rodzinie kustosza czy o co ci chodzi z obsesją na temat Muzeum II św.. Pokazywałem ci sondaże w których dla ludzi odwiedzanie zabyktów było nisko, odwiedzanie miejsc kultu jeszcze niżej a muzea to nawet nie były ujęte.. Z punktu widzenia historii Europy to Polska miała 2 ważne bitwy na swoim terytorium - Grunwald i Bitwa Warszawska. Masz niedaleko do Grunwaldu. Powiedz mi co sądzisz o tamtejszym muzeum i czy ekspozycja Zawiszy Czarnego jest ok czy może za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 4 godziny temu, ely3 napisał(a): Ja jestem dumny z tego ,że Polska się rozwinęła tak że kiedyś nieudacznicy wyjeżdzali do Irlandii a dziś od 2-3 lat mamy bardzo dużo Brytyjczyków osiedlających się w Polsce i emigracja z UK znacząco przewyżsaa imigrację z Polski. glownie to potomkowie tych "nieudacznikow" i troche brytyjskich "nieudacznikow" z tych brytyjskich nieudacznikow to spora grupa nawet nie spoglada na PL (zbyt drogo juz) tylko jada szukac szczescia w jakiejs gruzji czy innej moldawii. emigracja z PL do UK to chyba jakas osmoza dla "profesjonalistow" obecnie, no to nic dziwnego ze kierunek UK->PL "przewyzsza", zadne to osiagniecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 15 minut temu, memento1984 napisał(a): z tych brytyjskich nieudacznikow to spora grupa nawet nie spoglada na PL (zbyt drogo juz) tylko jada szukac szczescia w jakiejs gruzji czy innej moldawii. Polska nie jest droższa od Mołdawi, od Gruzji nieznacznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mistrzBeatka Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 4 minuty temu, RappaR napisał(a): Polska nie jest droższa od Mołdawi, od Gruzji nieznacznie srednia cena m2 mieszkania w warszawie - 4700-5000 usd w kiszyniowie - 600 - 1000 usd tibilisi - 600 - 1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 21 minut temu, RappaR napisał(a): Polska nie jest droższa od Mołdawi, od Gruzji nieznacznie glowny bodziec z paroma osobami z ktorymi rozmawialem to byly ceny nieruchomosci - ~f40k-60k. nie wiem jakim cudem 10000-18000pln/m2 do ~3000-5000pln/m2 to jest "nieznacznie drozsze" Polska tez byla kiedys takim rajem ze bieda-brytyjczyk mogl sobie pozwolic na "inwestycje" w PL bo ceny dla niego byly 1/5-1/6. teraz jak dojechalo w okolice 1/1-1/2 to musza szukac w biedniejszych "destynacjach". Gruzja to ma super wybrzeze za grosze, powiedz takiemu 29letniemu brytyjczykowi co sprzedal matki council-flata i ma f80k zeby kupil inwestycyjnego "flata" 12m2 nad polskim pieknym morzem ha ha ha Edytowane 2 godziny temu przez memento1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 53 minuty temu, mistrzBeatka napisał(a): srednia cena m2 mieszkania w warszawie - 4700-5000 usd w kiszyniowie - 600 - 1000 usd tibilisi - 600 - 1000 Mieszkania tak, ale knajpy, hotele etc już nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 31 minut temu Udostępnij Opublikowano 31 minut temu "stolen land" po polsku xD https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/warszawa/skandal-w-warszawie-kilkaset-rodzin-moze-stracic-mieszkania/5ypvgy5 50 minut temu, RappaR napisał(a): Mieszkania tak, ale knajpy, hotele etc już nie to tak jak PL wzgledem reszty EU/"cywilizacji zachodniej" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 9 minut temu Udostępnij Opublikowano 9 minut temu 21 minut temu, memento1984 napisał(a): tak jak PL wzgledem reszty EU/"cywilizacji zachodniej" Prawo Mememto - Polska jest tania albo droga, zależy od której strony chce się dzisiaj przyjebac do niej ziom, wycziluj, Ty tutaj nawet nie mieszkasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi