Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Koelner napisał(a):

A co jest kluczowe?

Wg Polaków

1- Udział w wyborach

2 -godne reprezentowanie Polski za granicą

3- Pokazywanie zagraniczniakom polskiej kultury i przyrody

4- Kupownie produktów made in Poland

5- Wieszanie flagi

A z rzeczy inncy to język polski, polska przyroda , zwyczaje , kuchnia .. Historyzm jako taki dla Polaków jest prawie zawsze poza TOP5 rzeczy które kształtują ich jako Polaków

2 minuty temu, ely3 napisał(a):

Co do zasady to najwięcej straciła Rosja i pewnie same Niemcy ale rozumiem Twój punkt

Polska procentowo straciła najwięcej obywateli ze wszystkich krajów zaangażowanych w II WW (jeśli rozdzielić republiki ZSRR to wyprzedza nas Białoruś)

6 minut temu, ely3 napisał(a):

W sensie ,że Niemcy jako Państwo mają coś takiego wpisane w swoją politykę? Bo jeśli jest jakieś państwo które próbuje uprawiać taką polityke to jest to Izrael a nie Niemcy.  

Nie wiem czy mają to 'wpisane' w swoją politykę, wiem że systemowo prowadzą bardzo dużą cenzurę w tym temacie -> do tego stopnia że nawet gierki nawiązujące do II WW trzeba zmieniać na tamtejszy rynek tak żeby maskować wszelkie nawiązania 🙃  - za to ich przydupasy z polskiego rządu próbują na każdym kroku nas uwiązać w tym temacie

I tak - Izraelowi narracja o współudziale jak największej liczby państw w niemieckich zbrodniach jest również bardzo na rękę

4 minuty temu, DLT_Braddock napisał(a):

Kiedy miałem niby użyć? ","? 😂

Sprawdź w podręczniku od gramatyki.

7 minut temu, ely3 napisał(a):

Wg Polaków

1- Udział w wyborach

2 -godne reprezentowanie Polski za granicą

3- Pokazywanie zagraniczniakom polskiej kultury i przyrody

4- Kupownie produktów made in Poland

5- Wieszanie flagi

A z rzeczy inncy to język polski, polska przyroda , zwyczaje , kuchnia .. Historyzm jako taki dla Polaków jest prawie zawsze poza TOP5 rzeczy które kształtują ich jako Polaków

Sondaże? Bądźmy poważni. :)

@fluber

Dlaczego Wiech?

https://www.wirtualnemedia.pl/globalne-ocieplenie-naukowiec-prof-leszek-marks-zaprzecza-wywiad-na-youtube-u-krzysztofa-ziemca,7252512784730432a?utm_source=email&utm_medium=newsletter&utm_campaign=getresponse

Wiech przedstawiany ciągle jako ekspert. Niesamowite jak gówniak z gównianym dorobkiem próbuje ustawiać profesorów do pionu. Niesamowity beszczel 

8 minut temu, ely3 napisał(a):

Historyzm jako taki dla Polaków jest prawie zawsze poza TOP5 rzeczy które kształtują ich jako Polaków

przy tym jaką znajomość polskiej historii mają Polacy to nie dziwne :) 

w końcu w szkołach na historii więcej uczą (albo uczyli, bo obecnie nie wiem jak to wygląda ale chyyyba nie lepiej skoro były plotki o usuwaniu następnych postaci historycznych z programu nauczania) o różnicach między barokiem a renesansem niż o tym, jak kształtowała się historia Polski w ostatnich ~200 latach 

3 minuty temu, airmax napisał(a):

przy tym jaką znajomość polskiej historii mają Polacy to nie dziwne :) 

w końcu w szkołach na historii więcej uczą (albo uczyli, bo obecnie nie wiem jak to wygląda ale chyyyba nie lepiej skoro były plotki o usuwaniu następnych postaci historycznych z programu nauczania) o różnicach między barokiem a renesansem niż o tym, jak kształtowała się historia Polski w ostatnich ~200 latach 

Największym skandalem jest pominięcie rok temu tysiąclecia koronacji Bolesława Chrobrego. To w PRL-u za Gomułki świętowanie CHRZTU Polski było jednym z największych wydarzeń oraz hucznie obchodzone przez parady, finansowanie badań archeologicznych czy nawet budowania hal sportowych w każdej szkole ( większość z nas miała tam WF ).

W świecie historycznym wyszło pełno publikacji, spotkań , badań za środki które były dostępne a co na to rządzący? 

Koronacja Bolesława Chrobrego to symboliczny moment powstania NIEPODLEGŁEGO państwa polskiego a zostało całkowicie pominięte przez naszą klasę polityczną. 

Lepiej promować jedną z największych porażek i wstydów dla naszej historii czyli Powstanie Warszawskie. 

Całe szczęście, że Nawrocki zachował się przyzwoicie i przynajmniej uczestniczył w obchodach Powstania Wielkopolskiego które mogłoby wyprzeć te nadmuchane warszafskie wydarzenie. 

6 minut temu, Koelner napisał(a):

Lepiej promować jedną z największych porażek i wstydów dla naszej historii czyli Powstanie Warszawskie. 

Całe szczęście, że Nawrocki zachował się przyzwoicie i przynajmniej uczestniczył w obchodach Powstania Wielkopolskiego które mogłoby wyprzeć te nadmuchane warszafskie wydarzenie. 

Ło panie. Gdybym to ja napisał już kilku krzyczaloby o kopiejkach,rublach i Moskwie 

27 minut temu, Koelner napisał(a):

Sondaże? Bądźmy poważni. :)

No tak sondaże nie mówią prawdy ... Czyli ważniejsze jest Twoje indywidualne odczucie?

18 minut temu, DLT_Braddock napisał(a):

SAFE, Poncyliusz,2 mld euro. 

@ely3 wytłumaczysz?

A co mam ci tłumaczyć?? Rozumiem ,że jesteś zagubiony w świecie i trzeba Tobie czasem tłumaczyć podstawy ale może zadaj konkretne pytanie.

26 minut temu, DLT_Braddock napisał(a):

@fluber

Dlaczego Wiech?

https://www.wirtualnemedia.pl/globalne-ocieplenie-naukowiec-prof-leszek-marks-zaprzecza-wywiad-na-youtube-u-krzysztofa-ziemca,7252512784730432a?utm_source=email&utm_medium=newsletter&utm_campaign=getresponse

Wiech przedstawiany ciągle jako ekspert. Niesamowite jak gówniak z gównianym dorobkiem próbuje ustawiać profesorów do pionu. Niesamowity beszczel 

To nie Wiech ustawia Marksa do pionu, tylko wynik badań aktywnych zawodowo naukowców, które dowodzą, że Marks nie ma racji, a które Wiech jedynie przytacza.

Ze swojej strony dodam tylko, że w pewnym wieku degradacja umysłowa nawet bardzo błyskotliwych umysłów bywa często porażająca. Miałem takiego w Katedrze. Odkąd przeszedł na emeryturę jeździ po Polsce w poszukiwaniu UFO 

4 minuty temu, ely3 napisał(a):

No tak sondaże nie mówią prawdy ... Czyli ważniejsze jest Twoje indywidualne odczucie?

Tak, codziennie mógłby wstać i odpowiedź na to pytanie inaczej więc sondaż traktuje jako ciekawostkę.

Sam sobie odpowiedz na pytanie, skąd jest Twój patriotyzm?

Mój ostatecznie chyba zaczął się od wierszyka "Kto Ty jesteś?" i powiedzenia mojej babci że " jak świat światem nigdy rusek i Niemiec nie będzie dla polaka bratem".

W i sumie pierwszy film powojenny " Zakazane piosenki" też był ważny. 

@ely3

Zrób sondaż np. dlaczego zainteresowałeś się koszykówką? Będą wyniki ale do końca nigdy nie wiesz dlaczego.

1 minutę temu, Koelner napisał(a):

Sam sobie odpowiedz na pytanie, skąd jest Twój patriotyzm?

A mój z własnego odczucia. Kupuję głównie to co Made in Poland nawet jeśli w przypadku zabawek i ciuchów oznacza to sporo wyższe koszty. Staram się pokazywać gościom z zagranicy to co piękne w Polsce nawet jeśli jak Tykocin czy Supraśl to misz masz kulturowy.. Uważam ,że żyjemy w jednym z najlepszych krajów na świecie. Mimo kilk propozycji nigdy nie chciałem wyjechać z Polsi i pracować za granicą 

Dla mnie patriotymz to codzienne decyzje. To bycie dumnym z miejsca gdzie się żyje. Dla mnie patriotyzm to nie akceptowanie buta rosyjskiego nad sobą ani też amerykańskiego a jak widzę niektórzy akceptuja ,że Amerykanie im mówią co mają robić i co mają kupować . Nie ejstem w stnie pojąc takiej niewolniczej mentalności niezależnie w stosunku do jakiego kraju

3 minuty temu, DLT_Braddock napisał(a):

Fajny ten SAFE. Kasa dla Ukrainy i polityków PO

JAkieś dowody? Bo jak na razie to 80% pieniezy ma iść do polskich firm . Masz konkretne dowody czy to znowu są przekazy dnia które odczytałeś u Brauna? 

1 minutę temu, ely3 napisał(a):

A mój z własnego odczucia.

Właśnie to jest istotne na czym zostało zbudowane to "odczucie". 

Zapewne wyszło z wychowania oraz środowiska. Nam się wydaje, że jesteśmy w wielu sytuacjach kreatorem swoich decyzji ale właśnie najzabawniejsze jest że ten beznadziejny PRL zbudował na tych wspomnianych obchodach, Hansie Klosie, Czterech Pancernych czy trylogii Hoffmana pokolenia patriotów a obecnie nie mamy żadnej kontynuacji w tym zakresie.

7 minut temu, Koelner napisał(a):

Właśnie to jest istotne na czym zostało zbudowane to "odczucie". 

Zapewne wyszło z wychowania oraz środowiska. Nam się wydaje, że jesteśmy w wielu sytuacjach kreatorem swoich decyzji ale właśnie najzabawniejsze jest że ten beznadziejny PRL zbudował na tych wspomnianych obchodach, Hansie Klosie, Czterech Pancernych czy trylogii Hoffmana pokolenia patriotów a obecnie nie mamy żadnej kontynuacji w tym zakresie.

Nie no, zapomniałeś jak Natasza Urbańska strzelała z karabinu? xDDDDDD