Koelner Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 50 minut temu, LAF napisał(a): @Koelner chciałbyś iść na spotkanie online z Sochanem, kolację z miss Polski czy pojeździć po mieście z Michałkiem? z Dede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 3 godziny temu, Szabla napisał(a): Ja to sie poświęcałem. Koncert Margaret lub Szpaka. I autograf nawet córka ma Szpaka (choc teraz pewnie zero wartosci sentymemtalnej). Chłopie .. Stadion Eintrachtu. Koncert G-Idle czy Ive i masz coś ok 40 tys dziewczynek wrzeszczących piszczących bo idolka idol wykonał gest. I tak prez 4,5 h ..Albo wstajesz o 4 nad ranem w sobotę wsiadasz z córką do auta Jedziesz coś ok 1000 km do Hagi tylko po to by w niedzielę rano pójśc do muzeum zobaczyć dziewczynę z perłą i wracać do Poznania. dwa dni .20 godzin za kółkiem 2000 km . A nie wspomnę o tym ,że dałem sie jej pomalować i pojechałem z nią na Pyrkon w ramach costplayu Myślę ,ze duża część z nas ma takie opowieści ( no ja akurat mam same córki więc nie wiem jak to z synami) Ale z drugiej strony Margaret to tez musi być hardcore bo Szpak to chyba jednak nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 22 minuty temu, ely3 napisał(a): Chłopie .. Stadion Eintrachtu. Koncert G-Idle czy Ive i masz coś ok 40 tys dziewczynek wrzeszczących piszczących bo idolka idol wykonał gest. I tak prez 4,5 h ..Albo wstajesz o 4 nad ranem w sobotę wsiadasz z córką do auta Jedziesz coś ok 1000 km do Hagi tylko po to by w niedzielę rano pójśc do muzeum zobaczyć dziewczynę z perłą i wracać do Poznania. dwa dni .20 godzin za kółkiem 2000 km . A nie wspomnę o tym ,że dałem sie jej pomalować i pojechałem z nią na Pyrkon w ramach costplayu Myślę ,ze duża część z nas ma takie opowieści ( no ja akurat mam same córki więc nie wiem jak to z synami) Ale z drugiej strony Margaret to tez musi być hardcore bo Szpak to chyba jednak nie A dajesz jakieś granice, bo ja to w porównaniu z tym co Ty robisz to chyba jestem jakimś poborcą podatkowym ? xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 8 minut temu, agresywnychomik napisał(a): A dajesz jakieś granice, bo ja to w porównaniu z tym co Ty robisz to chyba jestem jakimś poborcą podatkowym ? xD Daje ale to ci napiszę w priv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 17 godzin temu, ely3 napisał(a): Nie rozumiem tego trendu ,że ludzie po 30 a czasem i 40 nie mają dzieci i to zarówno faceci jak i kobiety co nazywasz trendem, to tak po prostu moment w dziejach, w którym zaczynamy wygrywać z naszym biologicznym oprogramowaniem. przez miliony lat byliśmy tylko "opakowaniami dla genów" a rozmnażanie było ślepym przymusem instynktu, by przetrwać za wszelką cene/stworzyć jak najwięcej kopii. dziś, po raz pierwszy w historii, mamy luksus wyboru: możemy uznać, że nasze życie ma wartość samą w sobie, a nie jest tylko kolejnym ogniwem w łańcuchu pokoleń. rezygnacja z tworzenia nowych ludzi, to zwyczajnie dowód na to, że rozum i szukanie indywidualnego sensu potrafią być silniejsze niż biochemiczny instynkt kopiowania DNA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 12 minut temu, lorak napisał(a): co nazywasz trendem, to tak po prostu moment w dziejach, w którym zaczynamy wygrywać z naszym biologicznym oprogramowaniem. przez miliony lat byliśmy tylko "opakowaniami dla genów" a rozmnażanie było ślepym przymusem instynktu, by przetrwać za wszelką cene/stworzyć jak najwięcej kopii. dziś, po raz pierwszy w historii, mamy luksus wyboru: możemy uznać, że nasze życie ma wartość samą w sobie, a nie jest tylko kolejnym ogniwem w łańcuchu pokoleń. rezygnacja z tworzenia nowych ludzi, to zwyczajnie dowód na to, że rozum i szukanie indywidualnego sensu potrafią być silniejsze niż biochemiczny instynkt kopiowania DNA. Całkowicie się zgadzam że nie każdy powinien mieć dzieci. Co do luksusu wyboru - jednak dużo osób nie ma tego wyboru, brak mieszkania, niższe dochody, brak partnera z którym tą rodzinę chciałoby się założyć czy zwyczajna bezpłodność, jest multum ograniczeń. Nie nazwałbym tego wyzwoleniem, triumfem rozumu. Jeżeli weźmiesz osoby które mają wszelkie warunki dom/partnera etc to już można się zastanawiać skąd i dlaczego ale nie dorabiał bym do tego jakiejś ideologii. Imho dzieci są super, mimo że czasem jest ciężej. Co więcej parę lat temu atakowano nas "po co mieszkanie" "po co samochód" etc - wszystko można wynająć, później zalew artykułów o tym że bycie "sexworkerą" jest świetne, teraz o tym jak to Polacy wracają z całego Świata do miodem płynącej RP, gdzieś w tle (nie na pierwszym planie) cały czas bylo/jest promowane aby nie mieć dzieci że to wyzwala etc. Żeby nie było, szanuje świadome wybory w tej materii (chociażby @RappaR czy @fluber) innych aczkolwiek nie potrafię ich zrozumieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2 godziny temu, lorak napisał(a): rezygnacja z tworzenia nowych ludzi, to zwyczajnie dowód na to, że rozum i szukanie indywidualnego sensu potrafią być silniejsze niż biochemiczny instynkt kopiowania DNA. a jaki jest sens? oglądanie Marianny Schreiber czy LeBrona Jamesa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia https://x.com/marian_banas/status/2011878922389217296?s=46 XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LAF Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 11 minut temu, Koelner napisał(a): a jaki jest sens? oglądanie Marianny Schreiber czy LeBrona Jamesa? Dla jednego z udzielających się tutaj jest to jak Turek zwoła mieszany , mieszany do odbioru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DLT_Braddock Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 1 godzinę temu, agresywnychomik napisał(a): . Żeby nie było, szanuje świadome wybory w tej materii (chociażby @RappaR czy @fluber) innych aczkolwiek nie potrafię ich zrozumieć. Dziecko pierwszego byłoby zaniedbywane przez forumowe życie , alkohol i stany depresyjne ojca. Drugie miałoby stawiane takie wymagania, że w wieku 5 lat skończyłoby u psychiatry. Ojciec wprowadzalby limity na puszczanie bąków bo to szkodzi planecie, a jakby chciało oglądać bajkę "Wilk i Zając" to z pomocą chatgpt napislaby mu piękne wypracowanie na temat ruskiej dezinformacji. Lepiej dla.dzieci , lepiej dla świata, że jednak nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 12 minut temu, LAF napisał(a): Dla jednego z udzielających się tutaj jest to jak Turek zwoła mieszany , mieszany do odbioru. to biochemiczny instynkt czy rozum i szukanie indywidualnego sensu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DLT_Braddock Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 20 godzin temu, agresywnychomik napisał(a): Uwaga dzieci delty wyszły z domu w wieku 20 lat i zainteresowania im się rozeszły xD (w sumie dziwne że nie wcześniej xD). Za głupi jesteś, żeby cokolwiek zrozumieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2 godziny temu, lorak napisał(a): co nazywasz trendem, to tak po prostu moment w dziejach, w którym zaczynamy wygrywać z naszym biologicznym oprogramowaniem. przez miliony lat byliśmy tylko "opakowaniami dla genów" a rozmnażanie było ślepym przymusem instynktu, by przetrwać za wszelką cene/stworzyć jak najwięcej kopii. dziś, po raz pierwszy w historii, mamy luksus wyboru: możemy uznać, że nasze życie ma wartość samą w sobie, a nie jest tylko kolejnym ogniwem w łańcuchu pokoleń. rezygnacja z tworzenia nowych ludzi, to zwyczajnie dowód na to, że rozum i szukanie indywidualnego sensu potrafią być silniejsze niż biochemiczny instynkt kopiowania DNA. Wstrzymywanie stolca przez tydzien tez bys 'intelektualizowal' jako wygrana rozumu nad biologia? xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 9 minut temu, julekstep napisał(a): Wstrzymywanie stolca przez tydzien tez bys 'intelektualizowal' jako wygrana rozumu nad biologia? xD ale instynktownie czy kontrolując? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 8 minut temu, Koelner napisał(a): ale instynktownie czy kontrolując? Kontrolujac Sila umyslu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia (edytowane) 10 minut temu zrobiłem instynktownie i chyba powinien się źle czuć z tym że przegrałem Edytowane 17 Stycznia przez Koelner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 4 minuty temu, Koelner napisał(a): 10 minut temu zrobiłem instynktownie i chyba powinien się źle czuć z tym że przegrałem Przegryw xD 39 minut temu, DLT_Braddock napisał(a): Za głupi jesteś, żeby cokolwiek zrozumieć. Może Cię to zdziwić ale od dłuższego czasu nawet nie próbuje zrozumieć Twoich wypowiedzi xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Życie_to_mem Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2 godziny temu, agresywnychomik napisał(a): cały czas bylo/jest promowane aby nie mieć dzieci że to wyzwala etc. Promowanie czy raczej po prostu pokazanie drugiej strony medalu? Prawda jest taka, że ludzie niechętni do posiadania dzieci (lub nienadający się do bycia rodzicami) zawsze istnieli tylko po prostu był to temat tabu. Nawet jak ktoś się zwierzył z tego w swoim otoczeniu to najlepsze co mógł usłyszeć to coś w stylu ,,zobaczysz, jak będziesz miał swoje dzieci to ci się zmieni podejście''. Gdy filozofia child free wyszła z podziemia to zwyczajnie sporo osób stwierdziło, że ma podobne podejście tylko wcześniej nie mówiło tego głośno z uwagi na społeczny ostracyzm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 12 minut temu, Życie_to_mem napisał(a): Promowanie czy raczej po prostu pokazanie drugiej strony medalu? Prawda jest taka, że ludzie niechętni do posiadania dzieci (lub nienadający się do bycia rodzicami) zawsze istnieli tylko po prostu był to temat tabu. Nawet jak ktoś się zwierzył z tego w swoim otoczeniu to najlepsze co mógł usłyszeć to coś w stylu ,,zobaczysz, jak będziesz miał swoje dzieci to ci się zmieni podejście''. Gdy filozofia child free wyszła z podziemia to zwyczajnie sporo osób stwierdziło, że ma podobne podejście tylko wcześniej nie mówiło tego głośno z uwagi na społeczny ostracyzm. Ja szanuje że ktoś nie chce mieć dzieci (decyzja jak każda inna) ale nie rozumiem xD Dorabianie do tego "wygranej umyslu nad instynktem" to groteska trochę. Czy wazektomie/sterylizację w wieku 20-25 lat możemy zaliczyć jako ultimate wygrną umysłu and instynktem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DLT_Braddock Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 22 minuty temu, agresywnychomik napisał(a): Przegryw xD Może Cię to zdziwić ale od dłuższego czasu nawet nie próbuje zrozumieć Twoich wypowiedzi xD Oh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi