Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, RappaR napisał(a):

Akurat Ukraińcy zepsuli polski rynek pracownika i sporo osób na to narzeka. 

*Rosjanie zepsuli (do tego też rynek mieszkaniowy), generujac ukraińskich uchodźców. Przez całe życie jak mieszkałem w Polsce (do 2018), nie spotkałem nigdy ani jednego Ukraińca.

Jakby Rosja siedziała na dupie, to Ukraina by była w Polsce nadal krajem, który nikogo nie obchodzi.

8 minut temu, Chytruz napisał(a):

*Rosjanie zepsuli (do tego też rynek mieszkaniowy), generujac ukraińskich uchodźców. Przez całe życie jak mieszkałem w Polsce (do 2018), nie spotkałem nigdy ani jednego Ukraińca.

Jakby Rosja siedziała na dupie, to Ukraina by była w Polsce nadal krajem, który nikogo nie obchodzi.

Amen

Co prawda z racji bliskosci UA, u mnie troche ich bylo wczesniej, ale z wiadomych (chyba nie dla kazdego) wzgledow nie w takiej ilosci jak teraz. 

Edytowane przez Szabla

8 godzin temu, DLT_Braddock napisał(a):

Mężczyzn w wieku poborowym przekazywać Ukrainie. 

...

bizantyjski przepych i złote klamki elit który biedotę wyłapuje jak Murzynow w Afryce, i wysyła na front. 

dwa zdania w ramach jednego posta 🙃

7 minut temu, Chytruz napisał(a):

Przez całe życie jak mieszkałem w Polsce (do 2018), nie spotkałem nigdy ani jednego Ukraińca.

nie no, sporo ich już przed wojną przyjeżdżało akurat

16 minut temu, julekstep napisał(a):

nie no, sporo ich już przed wojną przyjeżdżało akurat

Serio, nie spotkałem ani jednego. Za moich czasów nawet Uber był czysto piastowski.

Na pewno było trochę na wschodzie i wiem, że we Wrocławiu było trochę programistów ukrainśkich circa 2016 (pewnie jakieś connections z czasów przesiedleń).

Potem przyjeżdzam do PL na tydzień w październiku 22 i Ubery i Żabki już obstawione Ukraińcami. Następnie jak bywam w 24 czy 25, to co druga grupa uczniów/nastolatków jaką widzę na mieście to z Ukrainy. 

2 godziny temu, Chytruz napisał(a):

To mnie dziwi, bo ja już przed 2022 spotkałem bardzo dużo. 
Akurat wojna wygenerowała więcej uchodźców, ale pracowników nie aż tak więcej. 
Kolumbii nie pamiętam, by Rosja atakowała 

7 godzin temu, Chytruz napisał(a):

Serio, nie spotkałem ani jednego. Za moich czasów nawet Uber był czysto piastowski.

Na pewno było trochę na wschodzie i wiem, że we Wrocławiu było trochę programistów ukrainśkich circa 2016 (pewnie jakieś connections z czasów przesiedleń).

Potem przyjeżdzam do PL na tydzień w październiku 22 i Ubery i Żabki już obstawione Ukraińcami. Następnie jak bywam w 24 czy 25, to co druga grupa uczniów/nastolatków jaką widzę na mieście to z Ukrainy. 

Zaczęli przyjeżdżać po upadku Sojuza na początku lat 90's, tylko większość z Was była wtedy dzieciakami , albo nawet wróble o Was nie ćwierkały. Było ich w chui wszędzie i można było ich rozpoznać z daleka nawet w nocy po znaku rozpoznawczym, mieli złote zęby , później się tego wstydzili i powypierdalali z gęby złoto 🥇 zamieniając na mostki i protezy ceramiczne. O programistach we Wrocławiu nie słyszałem , za to w tysiącach burdeli na zachodniej granicy z gebelsowem większość programistek obsługujących naszych przemiłych brunatnych sąsiadów była z Ukrainy 

a polskie państwo i tak zjebalo. zanim zaczęło wpierdalac się w rynek to Uber przyjeżdżał co 5 min kosztował 5 zł a żarcie przyjeżdżało w 30-45 min. musieli oczywiście to zjebac najpierw jakimiś testami, później obowiązkowym prawem jazdy z PL. gdzie się te k**** nie dotknął to rozpierdolal 

9 minut temu, Koelner napisał(a):

a polskie państwo i tak zjebalo. zanim zaczęło wpierdalac się w rynek to Uber przyjeżdżał co 5 min kosztował 5 zł a żarcie przyjeżdżało w 30-45 min. musieli oczywiście to zjebac najpierw jakimiś testami, później obowiązkowym prawem jazdy z PL. gdzie się te k**** nie dotknął to rozpierdolal 

A teraz nie przyjeżdża?

14 minut temu, Koelner napisał(a):

Zgadzam się. 
zjebalo 

powinno zakazać istnienia ubera 

8 godzin temu, RappaR napisał(a):

to jest good point, ale też zgadzam się z Chytrym, że przylatując do polski w 2022 różnica zaczęła być ogromna jeśli chodzi o ukraińców (chociaż np. w lublinie to od zawsze trochę ich było). tylko właśnie nawet w mojej rodzinnej małej miejscowości na wschodzie w ostatnich latach pojawiło się dużo kolumbijczyków oraz pakistańczyków. w innych mniejszych miastach w tamtych rejonach też się to odczuwa.

Edytowane przez lorak

4 minuty temu, lorak napisał(a):

to jest good point, ale też zgadzam się z Chytrym, że przylatując do polski w 2022 różnica zaczęła być ogromna jeśli chodzi o ukraińców (chociaż np. w lublinie to od zawsze trochę ich było). tylko właśnie nawet w mojej rodzinnej małej miejscowości na wschodzie w ostatnich latach pojawiło się dużo kolumbijczyków oraz pakistańczyków. w innych mniejszych miastach w tamtych rejonach też się to odczuwa.

W 2022 się pojawiło dużo kobiet, dzieci i starszych. Faceci wcześniej. Przed wybuchem wojny w Polsce pracowało około 1,5 mln Ukraińców. 

Po 2022 Ukraińcy zaczęli być bardziej widoczni. Do tej pory faceci pracowali w wiekszości fizycznie, zwykle z nadgodzinami więc siłą rzeczy nie było widoczni. Po wybuchu regularnej wojny pojawiły się kobiety, które zalały żabki, biedronki i inne usługi z kontaktem z klientem. 

3 godziny temu, Koelner napisał(a):

c*** ze oni robili mase rozpierdolu na drogach, ale Koelner nigdy nie mial wypadku jako pasazer ubera wiec Panstwo zjebalo!

Rozkimnka gruba jak ta o NFZ

🙃

11 godzin temu, RappaR napisał(a):

No to mamy też odpowiedź na pytanie jak wyglądałaby sytuacja, gdyby nie przyjechali Ukraińcy:

A. Nie przyjechałby nikt inny i nie byłoby tym samym presji na płace w dół i czynsze do góry

B. Przyjechałby ktoś inny, najprawdopodobniej hindusi, jak miało to miejsce w chyba każdym większym kraju w EU.

Przypomniało mi się też, że jednak spotkałem jednego Ukraińca w PL przed wojna - w styczniu 2018 ukraiński fryzjer najebał mi jakiejś pomady i lakieru po strzyżeniu i nie mogłem po tym opanować włosów, a byłem po mega presją czasu i musiałem iść zrobić zdjęcie do dowodu. Przez to mam w dowodzie zdjęcie z jakąś kopułą na głowie, że wstyd gdziekolwiek pokazać. Powinienem w zemście powklejać trochę rosyjskiej propagandy w internecie.