Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, P_M napisał(a):

Przecież konfa dopiero teraz w wyborach 27 jeżeli dotrwa w dobrym "zdrowiu" czytaj w sondazach to będzie miała szansę coś zmienić. Twierdzenie w ich przypadku, że nie wypaliło to jakieś dziwne twierdzenie.

Zależy kto jakie ma oczekiwania.

11 minut temu, P_M napisał(a):

Kompletnie nierealny scenariusz, żeby nie powiedzieć odklejony. Nie wiem co musiałoby się stać, żeby Janusze i Grażyny poszły za Ludźmi Grzegorza tłumnie, bo czym innym jest zagłosowanie w prezydenckich na samego Brauna, a czym innym wybory parlamentarne, gdzie ludzie wolą zagłosować na kogos z realną szansą zmiany i wchodzi wtedy chłopskorozumowa matematyka wyborcza.

W tych wyborach wystarczy żeby Konfa (nie mylić z neokonfą) przekroczyła te magiczne 5%, choć podobno koło 7% daje jakąś tam nieco bardziej zauważalną liczbę posłów. Zmiany kulturowe raczej zradykalizują w społeczeństwie poglądy - wg mnie to nieuniknione. Wystarczy oglądać jakie zmiany zachodzą na Zachodzie - bo nas też to czeka, bo zamiast nie powielać ich błędów, to jesteśmy non stop zaskoczeni czymś, czego być może można by było uniknąć jakby tu rządził jakiś polityk reprezentujący nasze interesy. 

Edytowane przez Alonzo

5 minut temu, Alonzo napisał(a):

tych wyborach wystarczy żeby Konfa przekroczyła te magiczne 5%, choć podobno koło 7% daje jakąś tam nieco bardziej zauważalną liczbę posłów

Pragnę przypomnieć, że obecna Konfa w poprzednich wyborach w 2023 roku osiągnęła te "magiczne" 7,16% głosów.

6 minut temu, Alonzo napisał(a):

Zależy kto jakie ma oczekiwania.

Nie wiem, jakie masz oczekiwania, ale konfa do tej pory była/jest projektem na fali wznoszącej, choć ostatnio Mentzen nie pomaga i tymi swoimi eventami podobno się pogrąża (przynajmniej taką narrację na kanale zero słyszałem). Imho wywalenie Korwina i Brauna z swoich struktur było dobrym posunięciem, żeby właśnie te Janusze i Grażyny, o których wspomniałeś zagłosowały, bo ciężko uosabiać się ze skrajnościami.

Btw. https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/zacieta-walka-o-pozycje-lidera-i-duze-klopoty-koalicjantow-jest-nowy-sondaz-partyjny/jc6ecth,79cfc278

Gruuuuubo Polska 2050 PSL i Razem poza Sejmem.

Konfa 15% @Alonzo jeżeli sympatyzujesz z Konfą to taki wynik sondażowy powinien Cię raczej utwierdzać że idą w dobrą stronę, a nie że ich projekt nie wypalił.

PiS/PO ex eaquo 28,6%

Braun 6,7% 

44 minuty temu, Alonzo napisał(a):

Odnośnie jego pomysłu na Polskę - myślę, że jest pewien zarys, ale przede wszystkim interesy polskie stawia na pierwszym miejscu. Nie ma tu myślenia które dominuje w naszym społeczeństwie - czy kogoś nie urazimy, a co Niemcy, czy Amerykanie lub Izrael powie. Przede wszystkim musielibyśmy sami zacząć siebie szanować - i dopiero wtedy możemy oczekiwać szacunku od innych. I daleko mi do wymachiwania szabelką - bo trzeba mierzyć siły na zamiary, ale nie możemy dawać się opluwać i udawać że pada deszcz. Tfusk, Kaczafi czy Hójownia to miernoty - ale nasze miernoty. My ich możemy lżyć jak szmaty, ale innym na to nie powinniśmy pozwalać. Kwestie tradycji, historii, wojska, dyplomacji - to są bardzo szerokie tematy i nie rozstrzygniemy ich na forum e-nba ale poprzeczka powinna zostać zawieszona na jakiejś poważnej wysokości - a później po prostu trzeba się dla wspólnego dobra dogadać ustalając pewne priorytety dla państwa. Na teraz jesteśmy cały czas państwem z dykty i nawet Ukraina która jest w stanie wojny z Sowietami się z nami nie liczy, bo wie że nie musi. 

chyba nigdy nie widziałem nic tak konkretnego! 💪💪💪

do boju!

* a nie kilka lat temu podobne konkrety leciały jak Braun był w jakiejś komisji 🙃

7 minut temu, P_M napisał(a):

Nie wiem, jakie masz oczekiwania

jak to jakie?!?

że interesy polskie będą na pierwszym miejscu, będziemy się szanować i nie będziemy się dawać opluwać -> ale to wszystko mierząc siły na zamiary!

Edytowane przez julekstep

8 minut temu, P_M napisał(a):

Pragnę przypomnieć, że obecna Konfa w poprzednich wyborach w 2023 roku osiągnęła te "magiczne" 7,16% głosów.

Nie wiem, jakie masz oczekiwania, ale konfa do tej pory była/jest projektem na fali wznoszącej, choć ostatnio Mentzen nie pomaga i tymi swoimi eventami podobno się pogrąża (przynajmniej taką narrację na kanale zero słyszałem). Imho wywalenie Korwina i Brauna z swoich struktur było dobrym posunięciem, żeby właśnie te Janusze i Grażyny, o których wspomniałeś zagłosowały, bo ciężko uosabiać się ze skrajnościami.

Btw. https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/zacieta-walka-o-pozycje-lidera-i-duze-klopoty-koalicjantow-jest-nowy-sondaz-partyjny/jc6ecth,79cfc278

Gruuuuubo Polska 2050 PSL i Razem poza Sejmem.

Konfa 15% @Alonzo jeżeli sympatyzujesz z Konfą to taki wynik sondażowy powinien Cię raczej utwierdzać że idą w dobrą stronę, a nie że ich projekt nie wypalił.

PiS/PO ex eaquo 28,6%

Braun 6,7% 

Chodziło mi o Konfę Brauna. 

Teraz 5-7% w najbliższych wyborach byłoby ok. Jego happeningi wynikają też pewnie z przymusu aktywności bo najbliższe wybory to pewnie być albo nie być tej formacji w takim kształcie. 

6 minut temu, julekstep napisał(a):

chyba nigdy nie widziałem nic tak konkretnego! 💪💪💪

do boju!

* a nie kilka lat temu podobne konkrety leciały jak Braun był w jakiejś komisji 🙃

jak to jakie?!?

że interesy polskie będą na pierwszym miejscu, będziemy się szanować i nie będziemy się dawać opluwać -> ale to wszystko mierząc siły na zamiary!

Każdy odbiorca Programu Konfederacji Korony Polskiej może
być dzisiaj pewny jednego – nie jest to propaganda, nie są to polityczne obie-
canki. Nie jest to także jakaś złota formuła magiczna – państwa i wspólnoty
narodowej nie buduje się przy pomocy fastfoodowych przepisów lecz,
oprócz racjonalnego programu, przy pomocy wysokiej jakości postaw oso-
bistych. Trzeba wiedzieć „jak” – ale to nie wystarczy – trzeba tego „jak”
chcieć i, jeśli zachodzi taka potrzeba, wytrwać przy nim wbrew wszelkim
przeciwnościom

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Każdy odbiorca Programu Konfederacji Korony Polskiej może
być dzisiaj pewny jednego – nie jest to propaganda, nie są to polityczne obie-
canki. Nie jest to także jakaś złota formuła magiczna – państwa i wspólnoty
narodowej nie buduje się przy pomocy fastfoodowych przepisów lecz,
oprócz racjonalnego programu, przy pomocy wysokiej jakości postaw oso-
bistych. Trzeba wiedzieć „jak” – ale to nie wystarczy – trzeba tego „jak”
przeciwnościom

Proud Touched GIF - Proud Touched Tears - Discover & Share GIFs

1 minutę temu, Alonzo napisał(a):

Chodziło mi o Konfę Brauna. 

Teraz 5-7% w najbliższych wyborach byłoby ok. Jego happeningi wynikają też pewnie z przymusu aktywności bo najbliższe wybory to pewnie być albo nie być tej formacji w takim kształcie. 

Ja wiem, ale przecież w konfie 2023 Braun był, bo został wyrzucony dopiero w tym roku, więc co zmieni nowy szyld z identycznym poparciem z tym samym Braunem?

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Trzeba wiedzieć „jak” – ale to nie wystarczy – trzeba tego „jak”
przeciwnościom

KKP uważa, że Rzeczpospolita Polska powinna wypracować
samodzielne, dobre i służące realizacji interesów Państwa Polskiego relacje
ze wszystkim sąsiadami. Za szczególne wyzwanie uważamy pilną konieczność normalizacji stosunków z (...)

Kto zgadnie jak się kończy ten fragment w programie kkp?:) @DLT_Braddock @Alonzo kto jest tym szczególnym największym wyzwaniem?:) jak byście uzupełnili to zdanie?:)

Edytowane przez fluber

8 minut temu, fluber napisał(a):

KKP uważa, że Rzeczpospolita Polska powinna wypracować
samodzielne, dobre i służące realizacji interesów Państwa Polskiego relacje
ze wszystkim sąsiadami. Za szczególne wyzwanie uważamy pilną konieczność normalizacji stosunków z (...)

Kto zgadnie jak się kończy ten fragment w programie kkp?:) @DLT_Braddock @Alonzo kto jest tym szczególnym największym wyzwaniem?:) jak byście uzupełnili to zdanie?:)

Czechosłowacja?

5 godzin temu, fluber napisał(a):

Czytałeś program Brauna?

Jednocześnie upominamy się o konsekwencję w egzekwowaniu odpo-
wiedzialności za czyny i zaniechania. Wrogom naszej ziemskiej ojczyzny –
tak samo jak mordercom z premedytacją, dezerterom w obliczu wroga
i zdrajcom stanu – grozić powinien najwyższy w życiu doczesnym wymiar
kary. Najjaśniejsza Rzeczpospolita Polska niechaj będzie po wsze czasy pro-
jektem politycznym otwartym, owszem, ale nie na przestrzał. 
Niechaj na nasze starania w tym dziele łaskawie wejrzy Bóg Wszech-
mogący w Trójcy Jedyny, nasz Stworzyciel i Pan historii! 
Króluj Nam Chryste Miłosierny i Sprawiedliwy
– zawsze i wszędzie!
Prowadź nas łaskawie
Najświętsza Maryjo Panno Niepokalana
– Królowo i Matko w Gietrzwałdzie objawiona –
prowadź Hetmanko nasza!
Święci Patronowie Polski, zwłaszcza Ty,
Święty Andrzeju Bobolo, orędujcie za nami u Pana – abyśmy 
nie zmarnowali dziejowej szansy na doprowadzenie się do 
porządku i nie roztrwonili tego świetnego dziedzictwa, którego
niegodnymi spadkobiercami jesteśmy.

Typ jest albo pierdolnięty albo jaja se robi z tych ludzi co go popierają. Sorry 

Liznąłem jego twórczość w czasie, gdy kandydował na fotel prezydenta Gdańska. Po tygodniu śledzenia typa znasz już wszystkie jego teksty i te opowieści zaczynają nudzić. Robi się to po prostu śmieszne. 

52 minuty temu, jack napisał(a):

Typ jest albo pierdolnięty albo jaja se robi z tych ludzi co go popierają. Sorry 

Liznąłem jego twórczość w czasie, gdy kandydował na fotel prezydenta Gdańska. Po tygodniu śledzenia typa znasz już wszystkie jego teksty i te opowieści zaczynają nudzić. Robi się to po prostu śmieszne. 

robi się?

przecież jego całe value to beka -> happeningi niektóre ma mega

no ale jak ktoś w to wchodzi inaczej niż dla heheszków to:

54 minuty temu, jack napisał(a):

Typ kieruje ofertę do ludzi, których przestano w którymś momencie zauważać. Gość nie jest rozwiązaniem żadnych problemów, ale przynajmniej te problemy widzi i kieruje swoją ofertę dla ludzi, którym też te problemy przeszkadzają.

Bo mimo całej tolerancyjności, rozwoju i europejskości Polacy naprawdę nie chcą masowej migracji, naprawdę wkurwiają ich durne ekoprzepisy (zaraz system kaucyjna stanie się kolejnym źródłem wściekłości, potem ETS2 i koszty ogrzewania), naprawdę chcą być wolni w swoim kraju. 

Jak UE nie przystopuje i się nie opamięta to takie ruchy będą tylko rosły w siłę w całej Unii. 

Bo sam jak nie jestem fanem brauna to w pewnych rzeczach się z nim zgadzam. Chociażby przytwierdzane nakrętki, czy za chwilę zbieranie butelek pet to pomysły ekowariatów bez żadnego pomyslunku 

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Typ kieruje ofertę do ludzi, których przestano w którymś momencie zauważać. Gość nie jest rozwiązaniem żadnych problemów, ale przynajmniej te problemy widzi i kieruje swoją ofertę dla ludzi, którym też te problemy przeszkadzają.

Tyle, że to nie jest żadna oferta a niekończący się happening. Tam nie ma rozwiązania tylko rewolucja. Będziemy wielcy, dumni i c***. 

27 minut temu, fluber napisał(a):

Ale to dla tych ludzi i tak lepsze niż - jak ci to przeszkadza to jesteś debilem 

Jest PIS, jest ta poważniejsza część Konfederacji. Braun to męczący kosmita pokroju Korwina. Bajarz jak Cejrowski. Hu, ha, będziemy jak husaria.