Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Ukraińcy łapią język polski błyskawicznie, Ci, którzy nie mają go dobrze opanowanego po roku pobytu u nas, można śmiało kwalifikować jako ten gorszy sort, który liczy tylko na drapane, bardzo często są to młode kobiety, nie wiem jak oni to robią, ale słuchając ich języka mam wątpliwości, że to działa tak samo w dwie strony, a to jak potrafią zgubić akcent jest absolutnie fenomenalne i znam kilka przypadków gdy Polacy orientowali się dopiero przez przypadek, po kilku latach znajomości z kim mają do czynienia  

kurde stresujecie mnie!

w obliczu tych niepokojących doniesień muszę zadać to pytanie -> @DLT_Braddock jak rozpoznać Ukraińca?

Edytowane przez julekstep

21 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Ukraińcy łapią język polski błyskawicznie, Ci, którzy nie mają go dobrze opanowanego po roku pobytu u nas, można śmiało kwalifikować jako ten gorszy sort, który liczy tylko na drapane, bardzo często są to młode kobiety, nie wiem jak oni to robią, ale słuchając ich języka mam wątpliwości, że to działa tak samo w dwie strony, a to jak potrafią zgubić akcent jest absolutnie fenomenalne i znam kilka przypadków gdy Polacy orientowali się dopiero przez przypadek, po kilku latach znajomości z kim mają do czynienia  

Spotkałem pojedyncze przypadki Ukraińców bez akcentu, w sumie z głowy znam jedną tylko, którą wyłapałem po kilku minutach dopiero. 
Z mojego doświadczenia to większość nie mówi po polsku, a mam do czynienia z naprawdę dużą liczbą Ukraińców. Spotykałem się też z Ukrainką, która od podstawówki mieszkała w Polsce i dalej akcent był bardzo wyraźny. 

11 minut temu, RappaR napisał(a):

Spotkałem pojedyncze przypadki Ukraińców bez akcentu, w sumie z głowy znam jedną tylko, którą wyłapałem po kilku minutach dopiero. 
Z mojego doświadczenia to większość nie mówi po polsku, a mam do czynienia z naprawdę dużą liczbą Ukraińców. Spotykałem się też z Ukrainką, która od podstawówki mieszkała w Polsce i dalej akcent był bardzo wyraźny. 

może to kwestia tego, że większość z nich jednak poznałem podczas pracy na magazynie, gdzie jednak sporo było ludków wbrew pozorom ogarniętych, zdających sobie sprawę, że szybka nauka języka da im profity, na kilkudziesięciu Ukraińców na moim dziale dosłownie garstka nie łapała języka błyskawicznie, też nie wiem czy w relacjach pacjent-lekarz niektórzy nie chcą z jakiegoś powodu mówić po polsku, a nawet jeśli nie mówią to imo większość dobrze rozumie co się do nich mówi

W dniu 14.08.2025 o 00:15, fluber napisał(a):

Nie ma to jak ktoś z przeciętnym wykształceniem jak ty mówi o inteligencji kogoś z doktoratem.

Od ilu ludzi usłyszałeś realnie,że jesteś najbardziej inteligentną osobą jaką w życiu poznały ? Ja od kilkuset.

Czego ty dokonałeś na moim tle w swoim życiu ?

Pewnie nic.

Czy to nie świadczy o tym, że mam wyższy IQ od ciebie i większości ?

Pewnie naukowców, których byś nie potrafił zrozumieć lub ludzi, którzy kreowali rzeczywistość i stali za postępem świata też byś wyszydzał z braku zrozumienia i mówił o ich głupocie czy braku inteligencji.

Nie ma to jak zakompleksiony Polaczek.

Ja dla wielu ludzi jestem autorytetem w wielu dziedzinach, bo moja wiedza jest wiarygodna. Takie są fakty laiku.

Musisz być tytanem intelektu, który szuka poklasku tutaj z powodu no life.

O k****, nie widziałem czegoś takiego w Internecie.

Gratulacje.

Akcent jednak u wielu Ukraińców wyraźnie słyszalny. No i przy dłuższej rozmowie zaczynają się czasem pojawiać problemy gramatyczne, więc rozpoznać idzie spokojnie. Chyba raz tylko miałem sytuację, gdzie rozmawiam z typiarką i nie ropoznałem, tak dobrze mówiła po polsku.

Ale oni generalnie chcą się uczyć języka i szybko łapią. Znam nawet przypadki, że do szkół językowych śmigali normalnie na polski. 

Znam też jednego Senegalczyka, który bardzo dobrze sobie radzi z polskim, nawet taką potoczną gadkę dobrze kuma. Nieraz nawet śmiesznie to brzmiało, jak zajechał z zaskoczenia jakimś potocznym wyrażeniem haha. Ogólnie szybko wszystko łapał. Mówię tu o stanie na rok, dwa lata od przyjazdu do Polski. Ale u niego może być ogólnie zdolność do przyswajania języków, bo zna francuski, angielski, jeszcze kilka jakiś tych afrykańskich, plemiennych.

Za to Hiszpanie to lenie, nic się nie chcą uczyć polskiego, nawet jak po 2-3 lata tu byli to praktycznie nic nie gadają.