Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Koelner napisał(a):

żeby nie te krętactwo to bylibyśmy drugą Japonia! 

wystarczy mi bycie drugą Danią

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

Tu jesteśmy wszyscy zgodni. Problem polega na tym że nie widzę jak z tego bagna wyjść. 

nie jesteśmy jak widać po wpisach kolegów wyżej :)

w PL jest kult cwaniactwa niestety -> mniejszy niż te 20-30 lat temu ofc, ale wciąż silny

i niestety żeby wyjść z tego bagna trzeba pokoleń (bo to wszystko przecież bazuje na narodowych traumach jakie zafundowali nam sąsiedzi)

Edytowane przez julekstep

20 minut temu, Koelner napisał(a):

Kokkedal 

masz na myśli to miasteczko gdzie nawet imprezy Bożonarodzeniowe można sobie na okolicznym zamku* ogarnąć?

https://kokkedalslotcopenhagen.dk/en/events/christmas-new-years/

*ten zamek to raczej pałacyk, but still 🙃

Edytowane przez julekstep

Godzinę temu, dannygd napisał(a):

i na koniec podsumowanie:

Czyli, jak ktoś realizuje projekt zgodnie z dokumentacją - wyłudza, trzeba określić co jest legalne, a co nie, bo jak @fluber ciągnie kasę to problemu nie ma ;D

Dobra starczy mi już tego tematu.

Powodzenia (bez sarkazmu) @fluber na kontrolach KPO!

Mi tez juz starczy tego tematu (no chciałbym mimo wszystko link do tego konkursu z PFRON co kupili kilka tysięcy jachtów)

Po prostu ręce opadają od moich nieścisłości typu: raz obwiniam platformę a raz Polskę 2050 (k**** i jedni drudzy są winni) , raz ministerstwo a raz PARP (k**** i jedni i drudzy są winni) itd itp. ja piszę jedno, a Ty czytasz zupełnie co innego.

Mam wrażenie, że wszyscy tylko nie Ty zrozumieli co miałem na myśli pisząc o wyłudzeniach. Chyba że 3 razy napisałem, że tylko frajer by nie wziął jak dają, że ci co wzięli spełnili warunki, bo ministerstwo wydało na to zgodę.

Projekt z którego ciągnę kasę jest w moim odczuciu wielokrotnie przepłacony, ale, tak jak pisałem wcześniej, tylko frajer by nie brał jak dają zarobić.

Godzinę temu, julekstep napisał(a):

" Cos tam kujace cwaniaki" to z grubsza nr1 problem tego kraju.

Mamy tu taka bańkę, że 25 tysięcy euro na Łódź plus kilkadziesiąt tysięcy złotych na wyposażenie to w sumie nie ma o czym gadać, to niedobra o tym mówić?

4 godziny temu, dannygd napisał(a):

Po co znów konfabulujesz - no chyba, że nie wiesz z czego jak jest finansowana HoReCa, tylko po co (znaczy wiadomo po co.. ;)) wtedy to piszesz?

HoReCa jest realizowana w ramach komponentu A (dokładnie A1.2.1):

tgry9ms.png

MJvEEuN.png

który jak widać z powyższych łopatologicznych wykresów, jest prawie w całości jest finansowany z dotacji (95,6%) a tylko minimalna ilość z pożyczki (4,4%).

Dobra, tej głupoty jednak nie mogę odpuścić.

Czy Ty myślisz, że Unia pozyskuje cześć dotacyjną z kosmosu, a nie z wyemitowanych obligacji, które trzeba będzie spłacać do 2058 roku? 

Godzinę temu, ignazz napisał(a):

Tu jesteśmy wszyscy zgodni. Problem polega na tym że nie widzę jak z tego bagna wyjść. 

Osobiście wychodzę z założenia, że okazja czyni złodzieja.

Jak zaorasz dotacje to nie będzie wałów na dotacjach. 

Jak zlikwidujesz kilometrówki to nie będzie wałów na kilometrówkach.

Jak wprowadzisz system, że lekarz może pracować albo w publicznej albo w prywatnej służbie zdrowia (a nie w obu jednocześnie) to skończą się wałki wynikające z obecnego systemu. 

Metro zrobiło bramki na stacjach i nie ma problemu z ludźmi jeżdżącymi bez biletu. :) 

4 godziny temu, fluber napisał(a):

Czy Ty myślisz, że Unia pozyskuje cześć dotacyjną z kosmosu, a nie z wyemitowanych obligacji, które trzeba będzie spłacać do 2058 roku? 

Wszystkie dotacje (finalnie) są z podatków, zarówno te krajowe jak i EU, które są ze składek Państw Członkowskich i podatków (jak emisja CO2). Obligacje to jedynie przyśpieszona forma finansowania, które w niczym sie nie różni od np. naszego długu publicznego. Dyskusja nie dotyczyła tego z czego finansowane są środki KPO, tylko jaka ich część stanowi dotacja a jaka pożyczkę. Brzytwa Ci nie pomoże @fluber toniesz...

Edytowane przez dannygd