Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, julekstep napisał(a):

zamiast zajmować się pierdołami mógłbyś np. zająć się poważnymi aferami jak ignazz

jakiś fundusz sprawiedliwość itp

tak merytorycznie i symetrycznie 

https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/rusza-ponownie-fundusz-sprawiedliwosci-ministerstwo-oglosilo-konkurs-na-pomoc-pokrzywdzonym-przestepstwem

Właśnie startuje 

Tym razem nie będzie kupowania wozów strażackich.

Btw.

W niedługim czasie planowane jest ogłoszenie konkursu na działania postpenitencjarne, obejmujące drugą kluczową sferę działalności Funduszu Sprawiedliwości.

Będzie to wsparcie dla osób zwalnianych z zakładów karnych 

2 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Na moj prosty  chłopski rozum, jeżeli to całe HoReCa to 1% wydatków z KPO to przy naświetleniu wydatków (nie ważne czy zgodnych z procedurami @dannygd)  z innych projektów ten kraj tego nie wytrzyma wyniosą ich ludzie na widłach.

Za 2 tygodnie ogłaszają kulturę

Janda

Kapela

Środa

To co teraz się dzieje, to dopiero rozgrzewka, wstęp, prolog, zwiastun. Ma się do głównego dania jak jak militaryzacja Nadrenii do DWŚ.

Inwestuj w spółki produkujące popcorn, będzie lepszy zwrot niż na AI 

3 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Nie wiem czy to temat zastępczy czy nie ale zaczynam myśleć że wszyscy tu (poza @fluber i @dannygd) jesteśmy frajerami bo nic nie wyciągnęliśmy z możliwych dotacji.

Kto nie wybrał dobrych rodziców, nie kupił bitcoina w 2011, albo nie wziął kasy z kpo ewidentnie jest frajerem.

8 minut temu, fluber napisał(a):

https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/rusza-ponownie-fundusz-sprawiedliwosci-ministerstwo-oglosilo-konkurs-na-pomoc-pokrzywdzonym-przestepstwem

Właśnie startuje 

Tym razem nie będzie kupowania wozów strażackich.

Btw.

W niedługim czasie planowane jest ogłoszenie konkursu na działania postpenitencjarne, obejmujące drugą kluczową sferę działalności Funduszu Sprawiedliwości.

Będzie to wsparcie dla osób zwalnianych z zakładów karnych 

po 2024 jest dobry fundusz sprawiedliwości

ten wcześniejszy był zły

ale Ty jesteś nie-merytoryczny 

5 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Danny - tak wnioski są składane zgodnie z prawem i wymogami więc tu 100% racji podobnie jak do tego że trzeba te środki wydawać etc tylko opinii społecznej jakby nie chodzi o tą część...

Ale ja się w sumie też zgadzam z tym co tu jest wyżej. Ministerstwo dostało zapytanie o jachty i potwierdziło że można je kupować. Przedsiębiorcy dostali te jachty w 100 procentach legalnie i zgodnie z prawem.

I powinniśmy wydawać te środki, najlepiej wszystkie. NA ROZWÓJ! Ale szlag mnie trafia jak nowy rząd jedną ręką kasuje fabrykę leków z kpo a druga luzuje wymagania na jachty z horeca. Jak na naukę rząd daje z kpo 5 razy mniej niż średnia unijna. lepiej nie wydać tej kasy niż wydać ją w taki sposób.

21 minut temu, fluber napisał(a):

A jakim cudem kupienie jachtu do czarterowania jest PROJEKTOWANIEM NOWEJ USŁUGI?

Normalnie - nie miałeś usługi czarteru, planujesz ją jako nową i potrzebujesz jachtu/softu/zaplecza itd. żeby ją świadczyć. To nie jest konkurs na innowacje w skali kraju, tylko na wprowadzenie nowej usługi w ramach oferty firmy. Weź już mnie nie załamuj tą interpretacją...

25 minut temu, fluber napisał(a):

Przecież w pożyczce z kpo im więcej wydamy tym więcej tej pożyczki i odsetek będziemy spłacać, ja pierdolę.

Po co znów konfabulujesz - no chyba, że nie wiesz z czego jak jest finansowana HoReCa, tylko po co (znaczy wiadomo po co.. ;)) wtedy to piszesz?

HoReCa jest realizowana w ramach komponentu A (dokładnie A1.2.1):

tgry9ms.png

MJvEEuN.png

który jak widać z powyższych łopatologicznych wykresów, jest prawie w całości jest finansowany z dotacji (95,6%) a tylko minimalna ilość z pożyczki (4,4%).

53 minuty temu, fluber napisał(a):

Weź mi ekspercie powiedz w którym konkursie w historii Polski sfinansowano zakup ponad 300 jachtów, katamaranów i łódek na kupione na tę okazję spolki z możliwością sprzedania ich po roku i spieniężenia zysku z tego tytułu 

KPO jest specyficznym programem, niemniej tego typu inwestycje (myślę można w tysiącach liczyć) były i są finansowane m.in. z PUP (trwałość 12 m-cy), PFRON (12m-cy), LGD (24 m-ce), ARiMR oraz EFS (bywało różnie od 12 do 36 m-cy), no i pozostałych regionalnych czy krajowych (w tym Lotto), ale tam był okres trwałości 36 m-cy.

Natomiast nie wiem czy zdajesz sobie sprawę (choć jako ekspert powinieneś), że w każdym z w/w przypadków jak brałeś lub bierzesz dotację na spółkę, to możesz w niej sprzedać udziały już następnego dnia po podpisaniu umowy. Jedyne na co musisz uważać po podpisaniu umowy, to fakt, żeby po zmianie udziałowca, spółka nie zmieniała statusu MŚP i poziomu dofinansowania/limitu de minimis. I jak to sie ma do Twojej teorii spiskowej? 

Na koniec dodam jeszcze jedną rzecz, która tutaj bardzo mocno umyka i też nie spina sie z Twoimi teoriami:

1. Większość projektów HoReCa trwała 3-6 m-cy, niby mogła 12, ale w wielu przypadkach to była abstrakcja. Zgodnie z dokumentacja i FAQ kosztem kwalifikowanym mogła byc w tym miejscu tylko amortyzacja za okres realizacji projektu.

https://pytania.parp.gov.pl/kategoria/nowe-produkty-i-inwestycje/inwestycje-w-dywersyfikacje-dzialalnosci-sektora-horeca-oferta-dla-przedsiebiorcow?q=amortyzacja#results-11633-permalink

2. Można oczywiście skorzystać z amortyzacji jednorazowej w ramach pomocy de minimis, która jest do kwoty 100 tys zł lub 50 tys EUR (nie każdy sie kwalifikuje) i obniża limit de minimis, więc tylko część projektów się na większe kwoty kwalifikowało. 

Teraz znajdź te "katamarany i jachty" do 100 tys. albo do 50 tys. EUR, które to by odpowiadały tym hasłom o luksusach ;D 

Bo to, że ludzie/media wklejają przy artykułach zdjęcia jachtów za kilka milionów to nie znaczy, że takie były w tej dotacji...

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

Ale pani minister celowo nie chciała tego w regulaminie bo polityka rządu jest taka żeby wydać jak najwięcej kasy nieważne na co.

W bazowej dokumentacji przygotowanej przez PiS tego nie było... skończ już.

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

Oczywiście, wszak już wszystko polajkował z pełną znajomością tematu!

To tak jak Ty. Nawet przypadkiem mnie polajkowałeś, ale potem zauważyłeś, że to nie @fluber czy @julekstep napisali ;D

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Wpis kolegi zawierał mnóstwo nieprawdziwych informacji i absurdalną tezę że pis odpowiada za aktualne wałki w kpo.

To Twoja intepretacja. Za wałki odpowiadają Ci co je robią na różnych etapach - od przygotowania dok. oceny, rozliczenia po nadzór i kontrolę. Problemem jest to, że Ty wiedząc, że jest inaczej, przedstawiasz tylko wersję zgodną propagandą PiS. 

7 minut temu, dannygd napisał(a):

Normalnie - nie miałeś usługi czarteru, planujesz ją jako nową i potrzebujesz jachtu/softu/zaplecza itd. żeby ją świadczyć. To nie jest konkurs na innowacje w skali kraju, tylko na wprowadzenie nowej usługi w ramach oferty firmy. Weź już mnie nie załamuj tą interpretacją...

Projektowanie nowej usługi to nie jest kopiowanie gotowca. 

I nie pisze tu o innowacji, to że coś jest nowe nie oznacza że jest innowacyjne, to jest podstawowy powód uwalania wniosków w konkursach na innowacje. To nie jest konkurs na innowacje tylko na projektowanie nowych usług albo produktów. 

14 minut temu, dannygd napisał(a):

Po co znów konfabulujesz - no chyba, że nie wiesz z czego jak jest finansowana HoReCa, tylko po co (znaczy wiadomo po co.. ;)) wtedy to piszesz?

HoReCa jest realizowana w ramach komponentu A (dokładnie A1.2.1):

tgry9ms.png

MJvEEuN.png

który jak widać z powyższych łopatologicznych wykresów, jest prawie w całości jest finansowany z dotacji (95,6%) a tylko minimalna ilość z pożyczki (4,4%).

Napisałem że im więcej kasy z tego wydamy tym więcej pożyczki mamy do splacenia. Nie pisałem że całe kpo to pożyczka. Cały Twój wywód dokładnie potwierdza to co napisałem.

16 minut temu, dannygd napisał(a):

KPO jest specyficznym programem, niemniej tego typu inwestycje (myślę można w tysiącach liczyć) były i są finansowane m.in. z PUP (trwałość 12 m-cy), PFRON (12m-cy), LGD (24 m-ce), ARiMR oraz EFS (bywało różnie od 12 do 36 m-cy), no i pozostałych regionalnych czy krajowych (w tym Lotto), ale tam był okres trwałości 36 m-cy.

Nie wiem co masz na myśli przez "tego typu inwestycje" i co "można w tysiącach liczyć" ale zapytałem o projekty w których sfinansowano zakup kilkuset jachtów, które można po roku sprzedać i jeżeli faktycznie wrzucisz mi wyniki konkursu z PFRON w którym przyznano kilka tysięcy jachtów to uznam, że jesteś lepszym ekspertem ode mnie.

Podejrzewam jednak, że w przypadku PFRON to masz na myśli raczej dofinansowanie do wózka inwalidzkiego z możliwością sprzedaży po roku, a nie takie było moje pytanie 

22 minuty temu, dannygd napisał(a):

Natomiast nie wiem czy zdajesz sobie sprawę (choć jako ekspert powinieneś), że w każdym z w/w przypadków jak brałeś lub bierzesz dotację na spółkę, to możesz w niej sprzedać udziały już następnego dnia po podpisaniu umowy. Jedyne na co musisz uważać po podpisaniu umowy, to fakt, żeby po zmianie udziałowca, spółka nie zmieniała statusu MŚP i poziomu dofinansowania/limitu de minimis. I jak to sie ma do Twojej teorii spiskowej? 

Na koniec dodam jeszcze jedną rzecz, która tutaj bardzo mocno umyka i też nie spina sie z Twoimi teoriami:

1. Większość projektów HoReCa trwała 3-6 m-cy, niby mogła 12, ale w wielu przypadkach to była abstrakcja. Zgodnie z dokumentacja i FAQ kosztem kwalifikowanym mogła byc w tym miejscu tylko amortyzacja za okres realizacji projektu.

https://pytania.parp.gov.pl/kategoria/nowe-produkty-i-inwestycje/inwestycje-w-dywersyfikacje-dzialalnosci-sektora-horeca-oferta-dla-przedsiebiorcow?q=amortyzacja#results-11633-permalink

2. Można oczywiście skorzystać z amortyzacji jednorazowej w ramach pomocy de minimis, która jest do kwoty 100 tys zł lub 50 tys EUR (nie każdy sie kwalifikuje) i obniża limit de minimis, więc tylko część projektów się na większe kwoty kwalifikowało. 

Teraz znajdź te "katamarany i jachty" do 100 tys. albo do 50 tys. EUR, które to by odpowiadały tym hasłom o luksusach ;D 

gdzie ja użyłem słowa luksusowy?

Wydaje mi się, że sprzedaż firmy to jednak co innego niż sprzedaż jachtu.

Godzinę temu, ignazz napisał(a):

Serio nie mam czasu ani ochoty szperać po naszych stronach ale byłbym zdziwiony jezeli sam nie pamiętasz wrzutek które okazały się mylnym tropem. Może inni userzy pamiętają lepiej ?

Zarzucasz mi wrzucanie kłamstw, a jak pytam jakich to okazuje się, że sam nie wiesz. Potem się dziwisz, że @julekstep się z Ciebie śmieje. Jako prawnik powinieneś ostrożniej stawiać publiczne oskarżenia i miło by było gdyby za słowami stała też jakąś treść.

27 minut temu, dannygd napisał(a):

To Twoja intepretacja. Za wałki odpowiadają Ci co je robią na różnych etapach - od przygotowania dok. oceny, rozliczenia po nadzór i kontrolę. Problemem jest to, że Ty wiedząc, że jest inaczej, przedstawiasz tylko wersję zgodną propagandą PiS. 

Nie. Za środki z Kpo i ich rozdział odpowiada tylko i wyłącznie nowy rząd. To że zdecydowali się wykorzystać dokumentację, która przygotowywał PiS nie sprawia że PiS jest za to odpowiedzialny.

przekonywanie że za wałki w kpo odpowiada PiS to jest dla mnie niezrozumiały poziom betonu umyslowego. Przejęcie władzy to przejęcie odpowiedzialności. Nie możesz wprowadzić zmian w programie, puścić go do realizacji a jak wyjdą walki to mówić że to wina tych co napisali projekt w poprzedniej kadencji.

I na koniec. Jeżeli za kpo odpowiada PiS to za co odpowiada platforma? 

53 minuty temu, julekstep napisał(a):

po 2024 jest dobry fundusz sprawiedliwości

ten wcześniejszy był zły

Ten fundusz istnieje od 1997 roku i sam w sobie nie jest złym tworem (ogólne założenia ma przecież słuszne). Afera jest natomiast o jego funkcjonowanie w latach 2019-2023 (vide raport Najwyższej Izby Kontroli). 

2 minuty temu, Życie_to_mem napisał(a):

Ten fundusz istnieje od 1997 roku i sam w sobie nie jest złym tworem (ogólne założenia ma przecież słuszne). Afera jest natomiast o jego funkcjonowanie w latach 2019-2023 (vide raport Najwyższej Izby Kontroli). 

W tej formie od 2017. PiS jednak mocno zmienił przepisy w zakresie tego czym fundusz sprawiedliwości tak naprawdę jest 

Zgadzam się z Mentzenem.

1 godzinę temu, ignazz napisał(a):

Jakby tak popatrzeć szerzej na twoje wpisy odrzucając różnice światopoglądowe polityczne i religijne to jest spora ilość osób która ceni twoje wpisy w wielu dziedzinach. 

Mi osobiście najbardziej szkoda tego ze ostatnio trochę zaraziłeś się od kolegów i wrzucasz sporo linków w szukaniu sensacji co wcześniej nie robiłeś aż tak często bo nie inicjowales „zadym”. 

Owszem zajmowałeś twarde zdanie nawet niepopularne na forum i ludzie to doceniają zapewne ale teraz się zrobiłeś takim paskiem telewizyjnym. Szkoda. 

w 100% zgoda. Nie ma już @fluber analizującego dogłębnie trudny temat i wrzucającego na je podstawie wnioski (nie ważne czy sie z nimi ktos zgadzał czy nie), teraz jest @fluber2 (i tym nickiem powinien sie podpisywać), który zaczyna od wrzucania propagandy, a dopiero przyparty do muru zaczyna szukać prawdy. Tylko problem jest, gdy prawda już nie bardzo pasuje do wrzuconej propagandy i trzeba ratować się za wszelką cenę (nawet nieprawdy). Dawny @fluber przyznałby, że faktycznie jest jest tak jak media to dziś malują, obecny pójdzie w zaparte. 

Projektowanie nowej usługi to nie jest kopiowanie gotowca. 

To nie jest konkurs na innowacje tylko na projektowanie nowych usług albo produktów. 

Czyli podsumowując mogą sobie tylko zaprojektować? Aha, to pewnie dlatego w dokumentacji jest ograniczenie usług doradczych i szkoleniowych do 30%, a środki trwałe musza stanowić +70%? LOL

Nie wiem co masz na myśli przez "tego typu inwestycje" i co "można w tysiącach liczyć" ale zapytałem o projekty w których sfinansowano zakup kilkuset jachtów

Przecież Ci napisałem z czego finansowane były i są jachty/łodzie/motorówki. Najwięcej poszło z min. sportu oraz LGD/ARiMR.

Podejrzewam jednak, że w przypadku PFRON to masz na myśli raczej dofinansowanie do wózka inwalidzkiego z możliwością sprzedaży po roku

No zdziwiłbyś się. np. kluby sportowe/stowarzyszenia/fundacje czy firmy m.in. w taki sposób pozyskiwały kasę na sprzęt dla ON do np. nauki żeglarstwa i działania przeciw wykluczeniu społecznemu.

Wydaje mi się, że sprzedaż firmy to jednak co innego niż sprzedaż jachtu.

Zakładając łączenie tego, z "aferą kupowania spółek" którą tu tak sprytnie połączyłeś, to można napisać, że to dokładnie to samo ;) Niemniej dodałem to jako dodatkową informację i tym, że tak można od dawna i są tacy co to robią zawodowo bym rzekł. 

5 minut temu, fluber napisał(a):

Napisałem że im więcej kasy z tego wydamy tym więcej pożyczki mamy do splacenia. Nie pisałem że całe kpo to pożyczka. Cały Twój wywód dokładnie potwierdza to co napisałem.

Napisałeś w taki sposób pożyczka do spłaty KPO w kontekście HoReCa, jakby to była jedyna forma (nie wspominasz o dotacji świadomie), a teraz dalej "łapiesz sie brzytwy" i bronisz 4,4% pożyczki, gdzie z samego VAT od łódki do Skarbu Państwa wpłynie 23%... Naprawdę nie rozumiem po co sie tak pogrążasz? 

Poniżej jak gruntowałeś wszystkim hasło pożyczka:

W dniu 8.08.2025 o 00:39, fluber napisał(a):

Bal na Titanicu, pożyczka z kpo na solaria i łodzie dla pizzerii.

W dniu 8.08.2025 o 08:53, fluber napisał(a):

Ja pierdolę, wzięliśmy największą w historii kraju pożyczki warunkowana spełnieniem zasranych kamieni milowych żeby wlądować ja w konsumpcję dla najbardziej uprzywilejowanej grupy społecznej.

Kwestia odpowiedzialności

Za środki z Kpo i ich rozdział odpowiada tylko i wyłącznie nowy rząd. To że zdecydowali się wykorzystać dokumentację, która przygotowywał PiS nie sprawia że PiS jest za to odpowiedzialny.

przekonywanie że za wałki w kpo odpowiada PiS to jest dla mnie niezrozumiały poziom betonu umyslowego.

ja nie piszę nigdzie, że za "wałki" PiS odpowiada. Pisałem, że stworzył program HoReCa, który krytykuje, kiedy ludzie realizują projekty zgodnie z ich dokumentacją. Dokumentacją, która tylko w bardzo niewielkim stopniu została zmieniona, bo nie mogła być zmieniona dużo mocniej, o czym doskonale wiesz.

2 godziny temu, fluber napisał(a):