julekstep Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu 11 minut temu, P_M napisał(a): https://www.kpo.gov.pl/media/131461/Zal_6_Prezentacja_MF.pdf Średni koszt całkowitego zadłużenia to 2,2%. Jakby ktoś był ciekawy, biorąc pod uwagę, że połowa to dotacje, to % na samych podwyżkach pewnie 2 razy wyższy, to wygląda tak jakby UE przekupywala dotacjami, żeby brać dług... So far wykorzystanie środków KPO, które widać w mediach jest bardzo słabe. 1/20 tych środków starczyłaby na megalomanską wersję cpk i druga 1/20 na elektrownię atomową... 4 minuty temu, Pablo81 napisał(a): złoty interes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu 1 minutę temu, julekstep napisał(a): Ciii, chce się czegoś od PMa dowiedzieć. Jak będę chciał "lol" czy "xDDDD" to pogadamy, ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu Człowiek jest tak po ludzku zaskoczony jak dobrze wytresowała swoich wyborców KO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu 1 minutę temu, RappaR napisał(a): Człowiek jest tak po ludzku zaskoczony jak dobrze wytresowała swoich wyborców KO. przecież Pablo ma tu realny interes, więc zero zdziwienia pytanie co z ignazzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 22 minuty temu, P_M napisał(a): https://www.kpo.gov.pl/media/131461/Zal_6_Prezentacja_MF.pdf Średni koszt całkowitego zadłużenia to 2,2%. Jakby ktoś był ciekawy, biorąc pod uwagę, że połowa to dotacje, to % na samych podwyżkach pewnie 2 razy wyższy, to wygląda tak jakby UE przekupywala dotacjami, żeby brać dług... So far wykorzystanie środków KPO, które widać w mediach jest bardzo słabe. 1/20 tych środków starczyłaby na megalomanską wersję cpk i druga 1/20 na elektrownię atomową... przeciez CPK to 40-60mld PLN a tu mamy 3mld PLN rozproszone po kebabach, smazalniach i budkach z lodami. nie ta skala. dla gospodarki wielkosci PL (~3500mld PLN?) to w sumie jakies orzeszki. tylko wogole po co to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) 15 minut temu, memento1984 napisał(a): przeciez CPK to 40-60mld PLN a tu mamy 3mld PLN rozproszone po kebabach, smazalniach i budkach z lodami. nie ta skala. dla gospodarki wielkosci PL (~3500mld PLN?) to w sumie jakies orzeszki. tylko wogole po co to? Cpk ostatnio w jakimś materiale Macieja Wilka wraz z pełną infrastrukturą kolejową to koszt 200 mld zł, stad taką wartość podałem. KPO 3500 mld zł (800 mld eur), więc gdzie problem? Edytowane 8 godzin temu przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) 3 minuty temu, P_M napisał(a): Cpk ostatnio w jakimś materiale Macieja Wilka wraz z pełną infrastrukturą kolejową to koszt 200 mld zł, stad taką wartość podałem. KPO 3500 mld zł (800 mld eur), więc gdzie problem? 800 mld EUR to całość KPO PL dostała z tego 60 mld EUR (z czego 35 do zwrotu na procencie ) Edytowane 8 godzin temu przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 2 godziny temu, julekstep napisał(a): TROCHĘ TAK ale trochę jednak żal że ciągle w naszym mentalu narodowym widać PTSD zafundowane przez Szwabów i Ruskich co skutkuje kultem cwaniakowania i kombinowania (na każdym szczeblu, kończąc na politykach) zazdrośnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 19 minut temu, memento1984 napisał(a): tylko wogole po co to? żeby przekupywać wyborców jak widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 36 minut temu, Pablo81 napisał(a): Średni koszt całkowitego zadłużenia wyniósł 2.2%, więc biorąc pod uwagę wielkość dotacji, to był to świetny interes. Chatgpt dopowiedział jeszcze: Średni koszt całkowitego zadłużenia na poziomie 2,2% to zazwyczaj nominalna stopa procentowa – czyli taka, która nie uwzględnia inflacji. Więc to już w ogóle złoty interes. Nie umiesz korzystać dobrze z chata gpt niestety, i prośba nie wklejaj już niczego. Jeżeli nie widzisz tu problemu, że znacząca większość społeczeństwa będzie łożyć na to w podatkach, żeby uprzywiilejowana grupa miała tanie finansowanie na niemalże cokolwiek, a nie pójdzie żaden progres dla kraju ogólny w postaci lepszej infrastruktury dla społeczeństwa. Załóżmy że te pożyczki to 385 mld euro na 4% to oznacza rocznie 15 mld euro odsetek do spłaty. A z tego co widać nie przeznaczamy tego hajsu na inwestycje tylko na przehulanie niczym stereotypowe wakacje na kredyt. Krzyż na drogę... 4 minuty temu, julekstep napisał(a): 800 mld EUR to całość KPO PL dostała z tego 60 mld EUR (z czego 35 do zwrotu na procencie ) To bez sensu to opisali w tym dokumencie.... Zmylili mnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Godzinę temu, DLT_Braddock napisał(a): Ten antyizraelski Ten, to jestem za Godzinę temu, DLT_Braddock napisał(a): przecie twoi politycy od lat mocno liżą rowek Izraelowi i to nawet teraz gdy wiadomo że Izrael strzela do bezbronnych dzieci Coś ci się popierdoliło https://x.com/ZandbergRAZEM/status/1952387190840795642 A wracając do transparentów to jest zasadnicza różnica, gdy wywieszasz taki wspierający rywala i taki krytykujący. Czaisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) 6 minut temu, P_M napisał(a): Nie umiesz korzystać dobrze z chata gpt niestety, i prośba nie wklejaj już niczego. Jeżeli nie widzisz tu problemu, że znacząca większość społeczeństwa będzie łożyć na to w podatkach, żeby uprzywiilejowana grupa miała tanie finansowanie na niemalże cokolwiek, a nie pójdzie żaden progres dla kraju ogólny w postaci lepszej infrastruktury dla społeczeństwa. Załóżmy że te pożyczki to 385 mld euro na 4% to oznacza rocznie 15 mld euro odsetek do spłaty. A z tego co widać nie przeznaczamy tego hajsu na inwestycje tylko na przehulanie niczym stereotypowe wakacje na kredyt. Krzyż na drogę... To bez sensu to opisali w tym dokumencie.... Zmylili mnie... 1. Mam nie korzystać, czyli te oprocentowanie jest indeksowane o inflację, tak? Bo argumentujesz, że społeczeństwo będzie łożyć w podatkach, co ma się nijak do tego czy jest indeksowane o inflację czy nie. 2. Mam prośbę, nie myl całkowitego oprocentowania kredytu z rocznym. 3. Daj źródło do 4%. Edytowane 8 godzin temu przez Pablo81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMeS Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 18 minut temu, Pablo81 napisał(a): 1. Mam nie korzystać, czyli te oprocentowanie jest indeksowane o inflację, tak? Bo argumentujesz, że społeczeństwo będzie łożyć w podatkach, co ma się nijak do tego czy jest indeksowane o inflację czy nie. 2. Mam prośbę, nie myl całkowitego oprocentowania kredytu z rocznym. 3. Daj źródło do 4%. Nie, to jest stałe oprocentowanie, co nie znaczy że to dobrze (np ze 3 lata temu koszt emisji obligacji przez UE był bliski 0 ). Dług jest w euro - walutowy, nie wiem czemu nikogo to nie martwi w kontekście tego co ostatnio z frankiem się działo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 1 minutę temu, eMeS napisał(a): Nie, to jest stałe oprocentowanie, co nie znaczy że to dobrze (np ze 3 lata temu koszt emisji obligacji przez UE był bliski 0 ). Dług jest w euro - walutowy, nie wiem czemu nikogo to nie martwi w kontekście tego co ostatnio z frankiem się działo @ignazz przywołaj kolegę do porządku bo nie zweryfikował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 1 minutę temu, eMeS napisał(a): Nie, to jest stałe oprocentowanie, co nie znaczy że to dobrze (np ze 3 lata temu koszt emisji obligacji przez UE był bliski 0 ). Dług jest w euro - walutowy, nie wiem czemu nikogo to nie martwi w kontekście tego co ostatnio z frankiem się działo Ja rozumiem, że stale, ale w artykule podlinkowanym przez kolegę napisane było "Średni koszt całkowitego zadłużenia wyniósł 2.2%,". Chodzi mi o wyraz całkowite, a nie roczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu Ile poszło na te jachty? 1.3 mld? Przecież jak spoko łódka kosztuje 20 mln euro to to jest raptem 15 jachcików... zacytuję "imho aferka takie 4/10" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu GW, Onet, TVP , TVN napierdalaja na te KPO a czy jak szły afery za pisu było to samo odpowiednio w TVP tv republika itp itd? tak przypominam jak TVN i Olejnik dmuchali temat nagrań u Sowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 7 minut temu, agresywnychomik napisał(a): Ile poszło na te jachty? 1.3 mld? Przecież jak spoko łódka kosztuje 20 mln euro to to jest raptem 15 jachcików... zacytuję "imho aferka takie 4/10" Raptem 20 Sasinów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) 12 minut temu, agresywnychomik napisał(a): Ile poszło na te jachty? 1.3 mld? Przecież jak spoko łódka kosztuje 20 mln euro to to jest raptem 15 jachcików... zacytuję "imho aferka takie 4/10" aferka przede wszystkim śmieszno-smutna ciekawe jest za to to co wychodzi z takich aferek to to że po latach można zestawić: pisowiec i płatny troll @fluber o 70 mln zmarnowanych przez PIS: W dniu 30.05.2020 o 14:15, fluber napisał(a): widzisz, nie powiem zeby mnie nie wkurzal kaczynski wjezdzajacy na zamkniety cmentarz, sasin opowiadajacy ze te 70 milionow w plecy to wina platformy, czy to co sie stalo z wiadomosciami w tvp. jasne ze mnie to wkurza. vs wyważony i merytoryczny symetrysta @ignazz o 1,3 mld (wierzę na słowo, żeby zaraz mnie tu Pablo nie atakował że jednak chatGPT wyliczył 1,1 mld xD) zmarnowanych przez PO: 2 godziny temu, ignazz napisał(a): Ja z oceną się wstrzymam mimo że mi się wstępnie nie podoba choose your fighter! 20 minut temu, Koelner napisał(a): GW, Onet, TVP , TVN napierdalaja na te KPO a czy jak szły afery za pisu było to samo odpowiednio w TVP tv republika itp itd? tak przypominam jak TVN i Olejnik dmuchali temat nagrań u Sowy https://pfr.pl/artykul/oswiadczenie-polskiego-funduszu-rozwoju-sa-w-zwiazku-z-materialem-wiadomosci-tvp Edytowane 7 godzin temu przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airmax Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu Niedobra o tym mówić wersja polska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi