Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Ale przecież to Wy wyskoczyliście z tymi jachtami nie ja? Możesz jak chcesz przypomnieć że pisałem o sałatce będzie tyle samo merytoryki co było. Jeżeli podnosisz jakiś temat i atakujesz na podstawie danego wpisu kogokolwiek to może czasem warto odrobinę pomyśleć i zweryfikować dany wpis? 

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

Jeżeli podnosisz jakiś temat i atakujesz na podstawie danego wpisu kogokolwiek

więc przyjrzyjmy się jak wyglądał ten atak na bidulka ignazza

-> formum: śmieszki z info dnia dotyczącego KPO

Pablo:

2 godziny temu, Pablo81 napisał(a):

W jakim procencie są przeznaczone dla przedsiębiorców, nie mówiąc już o jakichś jachtach? Promil promila?

A piszesz jakby wszystko szło na jachty.

Oprocentowanie dla końcowego beneficjenta może wynosić nawet 0% – 1,5%, w zależności od programu.

Pewnie nawet nie sprawdziłeś, że prawie pół to dotacja bezzwrotna, a oprocentowane jest relatywnie niskie.

Opinie już masz wyrobioną przed poznaniem faktów. Plemiona i te sprawy.

#postprawda

ignazz:

33 minuty temu, ignazz napisał(a):

No ale prawda jest że średnio sprawdziliście szczegóły i oprocentowania i zasad oraz udziału tych jachtów w totalu a już obsraliscie temat jakby tu unia nam pato kredyt wrzuciła. 

w skrócie -> kto śmiał śmieszkować z KPO ten debil BO NA PEWNO NIE SPRAWDZIŁ WSZYSTKIEGO W 100%

bo tak, bo my wiemy -> jakby to że tylko ponad połowa tej kwoty jest oprocentowana miało jakikolwiek wpływ na wydźwięk tego jak PO dało dupy xDDD

a teraz płaczesz że to Ciebie atakują xD

na ulicach jest Babcia Kasia, tutaj widzę mamy Dziadka Ignazza

4 minuty temu, ignazz napisał(a):

może czasem warto odrobinę pomyśleć i zweryfikować dany wpis? 

przecież już z Pablem ustaliłeś że osoby POsceptyczne to debile, które nic nie weryfikują, więc po co marnujesz kilobajty Borysowi na serwerze?

Ja krytykuje drobne rzeczy jak to żarcie tej sałatki gdzie o ile sobie przypominam okoliczności się tego żarcia nie zmieniły. W twoim przypadku ktoś coś starał się zweryfikować powoli wychodzi że to nie jest tak jak już z marszu wydałeś wyrok że PO kradnie na potęgę kupując jachty okładając naród potężnym odsetkiem kredytu ale mimo to idziesz dalej stykowo. Atakując mnie. Który po prostu w kwestii sałatki zdania nie zmienił bo nie ma nowych okoliczności. Np takich że Krysia miała 26 godzinny dyżur w szpitalu i to była jedyna opcja szybko coś zjeść. Wtedy mój wpis ze żarła byłby błędny. 

Teraz, ignazz napisał(a):

jak już z marszu wydałeś wyrok że PO kradnie na potęgę kupując jachty okładając naród potężnym odsetkiem kredytu

oho ho

gdzie ten wyrok?

zacytujesz?

@julekstep weź już idź na tego kebaba bo się ośmieszasz takim prowadzeniem dyskusji. Policz jachty. 

zacytuj treść wyroku pls

Ale przecież to Wy wyskoczyliście z tymi jachtami nie ja? Możesz jak chcesz przypomnieć że pisałem o sałatce będzie tyle samo merytoryki co było. Jeżeli podnosisz jakiś temat i atakujesz na podstawie danego wpisu kogokolwiek to może czasem warto odrobinę pomyśleć i zweryfikować dany wpis? 

Ale co jest nie tak z mówieniem głośno o jachtach (czyli o tym jak rozporządzane są nasze wspólne pieniądze). Oczywiście nikt nie mówi, że za 60 mld euro będą nakupowane same jachty, ale widać jak są nadzorowane te projekty.

Plus przypominam, że to nie jest spór PiS vs PO, bo obydwie te partie równie mocno zabiegały o pieniadze z kpo

3 minuty temu, julekstep napisał(a):

więc przyjrzyjmy się jak wyglądał ten atak na bidulka ignazza

-> formum: śmieszki z info dnia dotyczącego KPO

Pablo:

ignazz:

w skrócie -> kto śmiał śmieszkować z KPO ten debil BO NA PEWNO NIE SPRAWDZIŁ WSZYSTKIEGO W 100%

bo tak, bo my wiemy -> jakby to że tylko ponad połowa tej kwoty jest oprocentowana miało jakikolwiek wpływ na wydźwięk tego jak PO dało dupy xDDD

a teraz płaczesz że to Ciebie atakują xD

na ulicach jest Babcia Kasia, tutaj widzę mamy Dziadka Ignazza

przecież już z Pablem ustaliłeś że osoby POsceptyczne to debile, które nic nie weryfikują, więc po co marnujesz kilobajty Borysowi na serwerze?

Nie no morda, Ty nic nie sprawdziłeś i sprowadziles całe KPO do kupowania jachtów :)

2 minuty temu, ignazz napisał(a):

W twoim przypadku ktoś coś starał się zweryfikować powoli wychodzi że to nie jest tak

w sensie tu masz  na myśli siebie i Pablo z super odkryciem że nie całość KPO to pożyczka? 

serio?!?

hahahahhaa

bo przez chwilę myślałem że wychodzi że te wszystkie januszowe aferki z rana to jednak nieprawda

Teraz, Pablo81 napisał(a):

Nie no morda, Ty nic nie sprawdziłeś i sprowadziles całe KPO do kupowania jachtów :)

w sensie bo Ty tak napisałeś?

Teraz, eMeS napisał(a):

Ale co jest nie tak z mówieniem głośno o jachtach (czyli o tym jak rozporządzane są nasze wspólne pieniądze). Oczywiście nikt nie mówi, że za 60 mld euro będą nakupowane same jachty, ale widać jak są nadzorowane te projekty.

Plus przypominam, że to nie jest spór PiS vs PO, bo obydwie te partie równie mocno zabiegały o pieniadze z kpo

Więc poczekajmy na efekt tego że ktoś wykrył nieprawidłowości. Zamiast sugerować że KPO tylko służy do przekupywania swoich. Nie spodziewam się twardej ręki bo to są miękkie faje ci politycy ale rano obraz był taki że hurtowo to było robione jako „pakiet wręcz większościowy” a zaraz wyjdzie że to jakiś promil nadużyć. Godnych piętnowania dodam. 

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

w sensie tu masz  na myśli siebie i Pablo z super odkryciem że nie całość KPO to pożyczka? 

serio?!?

hahahahhaa

bo przez chwilę myślałem że wychodzi że te wszystkie januszowe aferki z rana to jednak nieprawda

Pisze o twojej reakcji bo to Ty nie zweryfikowałeś.  Kto co kiedy dojdziemy może później. Super News nagle zaczął być coraz mniej super. 

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

serio?!?

hahahahhaa

Bo Ty tak napisałeś :)

3 minuty temu, eMeS napisał(a):

nie można krytykować PO!

nie i koniec

Teraz, Pablo81 napisał(a):

Bo Ty tak napisałeś :)

co?

coś ci się odkleiło, weź może zjedź coś czy nie wiem xD

To przerzucasz dyskusję na nas. 

no nie xD

parę osób pośmieszkowało, Pablo jako że ma mój kompleks tradycyjnie się do mnie dopierdolił (może i dobrze że tak sobie radzi ze stresem, lepiej niż jak zajadał!) z jakimiś swoimi wysrywami, Ty podłapałeś te wysrywy a teraz piszesz że na Was przerzucam dyskusję xD

Teraz, julekstep napisał(a):

nie można krytykować PO!

nie i koniec

co?

coś ci się odkleiło, weź może zjedź coś czy nie wiem xD

Nikt tu nie pisał że nie można krytykować. Ale nieznajomość faktów i brak weryfikacji jest po prostu przejawem głupoty. I nieumiejętnie krytykując tylko pomagasz tym złym zjawiskom z którymi chcemy walczyć jak korupcja. Wypalisz ślepakiem, pójdziesz tropem niezweryfikowanych zarzutów osłabiasz krytykę także tą późniejszą a słuszną. 

I rano grillując kwestię odsetek od kpo to raczej Ty wyskoczyłeś z totalną nieznajomością tematu. 

Więc już nie odwracaj kota ogonem. 

Nikt tu nie pisał że nie można krytykować. 

Ty cały czas to piszesz

Ale nieznajomość faktów i brak weryfikacji jest po prostu przejawem głupoty.

Co Ty pierdolisz xD

Gdzie ktoś napisał że całe środki z KPO idą na oprocentowane jachty. Zacytuj.

I nieumiejętnie krytykując tylko pomagasz tym złym zjawiskom z którymi chcemy walczyć jak korupcja. Wypalisz ślepakiem, pójdziesz tropem niezweryfikowanych zarzutów osłabiasz krytykę także tą późniejszą a słuszną. 

j/w (lubisz sobie polać wodę pisząc to samo w dwóch różnych zdaniach jak widać 🙃

Doczytaj trochę i wróćmy po weekendzie do tematu. Piękna pogoda

Smacznego.  Kończąc dyskusję 

to może Ty doczytaj skoro z moich śmieszków na psiembiorców (Pablo dopierdala się po raz pierwszy) wyciągnąłeś wniosek że piszę że całe KPO jest zmarnotrawione

lol

Godzinę temu, julekstep napisał(a):

Nawet kilka.

Chcesz kupic?

Panie, ja mam takich kilkanaście już w domu 😂

Może rosyjski ślad...w sprawie tej ministery od KPO. Ojciec studiował w ZSRR, tam poznał swoją przyszłą żonę i matkę Pani minister. To nawet wszędzie widzący ruskich Piątek czepiał się kiedyś pani Swietłany o coś.

2 godziny temu, Pablo81 napisał(a):

Środki z KPO (zarówno dotacje, jak i pożyczki) są tańsze niż finansowanie z rynku:

• dotacje są bezzwrotne,

• pożyczki mają preferencyjne warunki.

To znalazłem po 10s researchu. Może uda mi się znaleźć dokładne liczby to rzucę.

Niemniej śmieszy mnie krytyka, bez jakiegokolwiek sprawdzenia faktów, "bo jachty".

https://www.kpo.gov.pl/media/131461/Zal_6_Prezentacja_MF.pdf

Średni koszt całkowitego zadłużenia to 2,2%. Jakby ktoś był ciekawy, biorąc pod uwagę, że połowa to dotacje, to % na samych podwyżkach pewnie 2 razy wyższy, to wygląda tak jakby UE przekupywala dotacjami, żeby brać dług...

1 godzinę temu, memento1984 napisał(a):

w sumie to przy takim oprocentowaniu od 0.0%-1.5% na 55% wydanej kwoty...problem ze oni z tego kupuja chinskie ekologiczne rowery elektryczne, czy inne dziadostwo prawie napewno nie-PL, pewnie nie-EU i nie ma zadnego sprzezenia z nawet osmotycznym ruchem gospodarki w cokolwiek innowacyjnego.

moze uda sie troche podpompowac inflacje :)

siedzi taki "bidok" na UOPie i sie pewnie wkurwia paczajac z boku

So far wykorzystanie środków KPO, które widać w mediach jest bardzo słabe. 1/20 tych środków starczyłaby na megalomanską wersję cpk i druga 1/20 na elektrownię atomową...

5 minut temu, P_M napisał(a):

https://www.kpo.gov.pl/media/131461/Zal_6_Prezentacja_MF.pdf

Średni koszt całkowitego zadłużenia to 2,2%. Jakby ktoś był ciekawy, biorąc pod uwagę, że połowa to dotacje, to % na samych podwyżkach pewnie 2 razy wyższy, to wygląda tak jakby UE przekupywala dotacjami, żeby brać dług...

So far wykorzystanie środków KPO, które widać w mediach jest bardzo słabe. 1/20 tych środków starczyłaby na megalomanską wersję cpk i druga 1/20 na elektrownię atomową...

Średni koszt całkowitego zadłużenia wyniósł 2.2%, więc biorąc pod uwagę wielkość dotacji, to był to świetny interes.

Chatgpt dopowiedział jeszcze:

Średni koszt całkowitego zadłużenia na poziomie 2,2% to zazwyczaj nominalna stopa procentowa – czyli taka, która nie uwzględnia inflacji.

Więc to już w ogóle złoty interes.