DRK Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 28 minut temu, Pablo81 napisał(a): Dlaczego tak strasznie kluczysz i odpowiadasz na pytania, których nie zadałem?:) Ilu nielegalnych imigrantów zatrzymały patrole Bąkiewicza? Nie uważam, że kluczę, a już tym bardziej strasznie. Przecież w pierwszym wpisie, który zagaił naszą dyskusję w ogóle nie odnosiłem się do zatrzymanych przez ROG. Sprawdź jeśli chcesz. Dla ułatwienia już raz zdublowałem dla Ciebie początek naszej wymiany zdań. Jeszcze raz podkreślę: chodziło mi o obrazki migrantów przekazywanych przez niemieckie służby polskim służbom. Dlatego nie rozumiem, dlaczego bez powodu zacząłeś mnie wypytywać o działalność Bąkiewicza. Ale skoro nurtuje Cię ten temat (a z Twoich postów odbieram, że możesz mieć alergię na konfederackobąkiewiczowskomateckie tłity na iksie) poniżej link, który może Cię zainteresować. https://www.dw.com/pl/der-spiegel-ruch-obrony-granic-torpeduje-niemiecką-politykę-migracyjną/a-73166012 Co prawda nie ma w nim ogólnych liczb, ale może świadczyć o tym, że działalność ROG jest przez niemieckie służby zauważana. 6 minut temu, Koelner napisał(a): Partia patriotyczna, narodowa olała temat? PiS jest tak samo patriotyczny i narodowy, jak PO demokratyczna i obywatelska Ale odnoszę wrażenie, że obaj o tym wiemy Edytowane 12 godzin temu przez DRK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 3 minuty temu, Koelner napisał(a): To od czego są posłowie pisu którzy tak ochoczo robili interwencję poselskie? Niech stworzą lub wymuszą zbieranie rzetelnych danych przez rządzących, sami rządzili 8 lat wiec zapewne wiedzą jak egzekwować chyba że im zależy tylko na pajacowaniu i manipulowaniem plebsem? Nie stworzyli rzetelnych procedur oraz narzędzi? Co robili przez 8 lat? Partia patriotyczna, narodowa olała temat? Oczywiście, że jest to element polityki i manipulacji. Druga kadencja PiS była rekordowa pod względem liczby sprowadzonych imigrantów tych legalnych i nielagalnychy. To jest majstersztyk: sprowadzać obcokrajowców na potęgę i to w masce narodowca. Biorąc pod uwagę, co mówią , a co robią, PiS oszukał swoich wyborców dużo bardziej. 7 minut temu, DRK napisał(a): Nie uważam, że kluczę, a już tym bardziej strasznie. Przecież w pierwszym wpisie, który zagaił naszą dyskusję w ogóle nie odnosiłem się do zatrzymanych przez ROG. Sprawdź jeśli chcesz. Dla ułatwienia już raz zdublowałem dla Ciebie początek naszej wymiany zdań. Jeszcze raz podkreślę: chodziło mi o obrazki migrantów przekazywanych przez niemieckie służby polskim służbom. Dlatego nie rozumiem, dlaczego bez powodu zacząłeś mnie wypytywać o działalność Bąkiewicza. Ale skoro nurtuje Cię ten temat (a z Twoich postów odbieram, że możesz mieć alergię na konfederackobąkiewiczowskomateckie tłity na iksie) poniżej link, który może Cię zainteresować. https://www.dw.com/pl/der-spiegel-ruch-obrony-granic-torpeduje-niemiecką-politykę-migracyjną/a-73166012 Co prawda nie ma w nim ogólnych liczb, ale może świadczyć o tym, że działalność ROG jest przez niemieckie służby zauważana. PiS jest tak samo patriotyczny i narodowy, jak PO demokratyczna i obywatelska Ale odnoszę wrażenie, że obaj o tym wiemy Na początku podlinkowanego przez Ciebie artykułu użyto słowa "incydent". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 15 minut temu, Pablo81 napisał(a): Na początku podlinkowanego przez Ciebie artykułu użyto słowa "incydent". Nie da się ukryć. To ostatnimi laty bardzo popularny zwrot w niemieckiej prasie. Ale bliżej końca artykułu piszą o kolejnych ,,incydentach" BTW Już nawet Premier nabiera wątpliwości, czy aby Niemcy nas nie robią w konia i przysyłają do Polski faktycznie właściwych migrantów. A chodzi mu pewnie o to: ,,zawróceń cudzoziemców na granicy polsko-niemieckiej jest znacznie więcej niż przekazań. W kolejnych latach było to: rok 2021 - 20 zawróceń; rok 2022- 54; rok 2023 - 1705; rok 2024 - 9369" Dane niemieckie, bo my swoich nie prowadziliśmy Edytowane 11 godzin temu przez DRK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 5 minut temu, DRK napisał(a): Nie da się ukryć. To ostatnimi laty bardzo popularny zwrot w niemieckiej prasie. Ale bliżej końca artykułu piszą o kolejnych ,,incydentach" BTW Już nawet Premier nabiera wątpliwości, czy aby Niemcy nas nie robią w konia i przysyłają do Polski faktycznie właściwych migrantów. To nie ja się podlinkowałem ten artykuł:) Możesz dać inny link lub linki, które udowodnią, że słowo "incydent" jest nieadekwatne:) I słusznie zauważyłeś, że wprowadzenie i poznij zaostrzenie kontroli na granicach zwiększyło ilość zawroceń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 34 minuty temu, DRK napisał(a): Ale skoro nurtuje Cię ten temat (a z Twoich postów odbieram, że możesz mieć alergię na konfederackobąkiewiczowskomateckie tłity na iksie) poniżej link, który może Cię zainteresować. https://www.dw.com/pl/der-spiegel-ruch-obrony-granic-torpeduje-niemiecką-politykę-migracyjną/a-73166012 Co prawda nie ma w nim ogólnych liczb, ale może świadczyć o tym, że działalność ROG jest przez niemieckie służby zauważana. Na statystyki skuteczności tych działań jeszcze musimy poczekać, o ile Niemcy nie kłamią w swoich statystykach (a nie powinni bo odbiło im w drugą stronę i chcą się bardzo pochwalić ilu imigrantów wypierdalaja z kraju). Bo to nie jest sytuacja, że ruch obrony granic zatrzymuje imigrantów tylko zapobiega swobodnym działaniom Niemców. To trochę tak jakby codziennie ktoś się nam włamywał do domu, a my decydujemy się zatrudnić ochroniarzy i od tego czasu liczba włamań spadła znacząco. W takiej sytuacji zadawanie pytania ilu złodziei zatrzymałeś nie jest prawidłowe. Ruch obrony granic jest od zapobiegania przerzucaniu imigrantów a nie od ich faktycznego łapania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Zadziwiające, że osoba, która została tyle razy w ciągu ostatnich dni przyłapana na kłamstwie dalej tak ochoczo taśmowo produkuje posty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) 25 minut temu, Pablo81 napisał(a): To nie ja się podlinkowałem ten artykuł:) Możesz dać inny link lub linki, które udowodnią, że słowo "incydent" jest nieadekwatne:) I słusznie zauważyłeś, że wprowadzenie i poznij zaostrzenie kontroli na granicach zwiększyło ilość zawroceń. Nie wydaje mnie się to za konieczne. To nie jest clou sprawy. Ważniejsze jest to jakie inicjatywa ROG przyniosła skutki. Po pierwsze w artykule, który zalinkowałem widać, że niemieckie służby postrzegają działalność ROG jako sypanie piasku w tryby ich bez zarzutu funkcjonującej dotąd maszyny Drugim skutkiem akcji ROG na granicy jest pobudka dla rządu w Warszawie, który w końcu uznał za sluszne wprowadzenie kontroli granicznych. Edytowane 11 godzin temu przez DRK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 7 minut temu, DRK napisał(a): Nie wydaje mnie się to za konieczne. To nie jest clou sprawy. Ważniejsze jest to jakie inicjatywa ROG przyniosła skutki. Po pierwsze w artykule, który zalinkowałem widać, że niemieckie służby postrzegają działalność ROG jako sypanie piasku w tryby ich bez zarzutu funkcjonującej dotąd maszyny Drugim skutkiem akcji ROG na granicy jest pobudka dla rządu w Warszawie, który w końcu uznał za sluszne wprowadzenie kontroli granicznych. O bez zarzutu funkcjonującej maszynie, to twój dopisek, więc taka sobie. A poproszony o liczby czy linki do innych przypadków, podałeś link do tego jednego, o którym już było pisane i masz pretensje do słowa "incydent":) Nie dziwię się, że kluczyles nie mogąc znaleźć linków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 29 minut temu, DRK napisał(a): Nie wydaje mnie się to za konieczne. To nie jest clou sprawy. Ważniejsze jest to jakie inicjatywa ROG przyniosła skutki. Po pierwsze w artykule, który zalinkowałem widać, że niemieckie służby postrzegają działalność ROG jako sypanie piasku w tryby ich bez zarzutu funkcjonującej dotąd maszyny Drugim skutkiem akcji ROG na granicy jest pobudka dla rządu w Warszawie, który w końcu uznał za sluszne wprowadzenie kontroli granicznych. Dobrze, że działania ROG poskutkowały uszczelnieniem granicy z Litwą, źle że poskutkowały dalszym robieniem laski Niemcom przez zakazu używania dronow i robienia zdjęć. Działania są nastawione na uniemożliwienie dalszego utrudniania Niemcom swobodnego wysyłania do nas migrantów z domniemanym statusem zawróconego. Wzrost liczby zawrocen z 20 w 2021 do 9300 w 2024 wskazuje na to że Niemcy postawili sobie taśmociąg na polskiej granicy. Polska od początku była przeciwko migracji. To Merkel a nie Polska prowadziła politykę herzlich wilkommen. W tym momencie Polska powinna dostać ekstra kasę na pilnowanie granicy UE i przy okazji tych Niemców pokazujących faka naszym obywatelom na granicy powinno się wysłać na granicę z Białorusią. Przecież wszyscy jesteśmy w unii europejskiej, co nie? Najsmutniejsze jest to, że Polska straż graniczna, tak ciężko zasuwajaca w ostatnich latach jest zmuszana przez rozkazy z góry do wspierania Niemców w ich nowej polityce. Skoro platforma potrafi tylko klęczeć przed Niemcami a PiS mówi jedno a robi drugie, to trzeba w końcu dać tyle głosów konfederacji żeby bez niej nie powstał żaden rząd. Wtedy przynajmniej ktoś przypilnuje żeby nie zalewała nas fala migrantów z Niemiec. Wywalimy kogo trzeba i Niemcy zaczną do nas przyjeżdżać na emigrację, tak jak już to robią Polacy z z Niemiec Edytowane 10 godzin temu przez fluber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 58 minut temu, DRK napisał(a): Nie da się ukryć. To ostatnimi laty bardzo popularny zwrot w niemieckiej prasie. Ale bliżej końca artykułu piszą o kolejnych ,,incydentach" BTW Już nawet Premier nabiera wątpliwości, czy aby Niemcy nas nie robią w konia i przysyłają do Polski faktycznie właściwych migrantów. A chodzi mu pewnie o to: ,,zawróceń cudzoziemców na granicy polsko-niemieckiej jest znacznie więcej niż przekazań. W kolejnych latach było to: rok 2021 - 20 zawróceń; rok 2022- 54; rok 2023 - 1705; rok 2024 - 9369" Dane niemieckie, bo my swoich nie prowadziliśmy Jak się ma 9369 (miesięcznie ~1500) do kilku, załóżmy, że nawet 10-20 (tyle pewnie nie ma, ale co tam) przypadków wychwyconych przez Bąkiewicza? Dlaczego tylu nielagalnychy dociera przez Polskę do granicy z Niemcami. To jest sedno problemy. No ale nie pasuje do retoryki i zbijania kapitału politycznego, nieprawdaż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 28 minut temu, Pablo81 napisał(a): A poproszony o liczby czy linki do innych przypadków, podałeś link do tego jednego, o którym już było pisane i masz pretensje do słowa "incydent":) Nie mam żadnych pretensji do słowa ,,incydent". Na jakiej podstawie tak to odebrałeś??? Link wstawiłem w celu ukazania jak odbierany jest ROG za naszą zachodnią granicą. Nie szukałem linków mówiących o tym ilu ROG zablokował odesłań migrantów albowiem nigdzie się do tej liczby tego nie odwoływałem. Nie stawiałem żadnej tezy w oparciu o te liczby i o przypadki dotyczące tych ,,incydentów". Dlatego, jeszcze raz pozwól, że przypomnę Ci o czym rozmawialiśmy 2 godziny temu, DRK napisał(a): 13 godzin temu, DRK napisał(a): I bardzo dobrze. Stara ludowa prawda głosi, że czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Doceńmy starania Premiera chcącego oszczędzić nerwy społeczeństwa i poprawić dobrostan psychiczny obywateli. 13 godzin temu, Pablo81 napisał(a): Przed zakazem ile było udokumentowanych przypadków? Chciałbym wiedzieć, co tracimy. 13 godzin temu, DRK napisał(a): Czy chodzi Ci o to przypadki gdy Niemcy przekazują nam skutecznie migrantów, czy bardziej o próby strony niemieckiej, które spełzły na niczym w wyniku działań ROG? Rozwiń 13 godzin temu, Pablo81 napisał(a): O to drugie. Odnoszę wrażenie, że się nie rozumiemy. Ja zasugerowałem, że Polakom będzie lżej na sercu jeśli w wyniku zakazu fotografowania/filmowania nie zobaczą na przejściach granicznych scen gdy strona niemiecka przekazuje migrantów, a strona polska pokornie ich odbiera. A link do DW dodałem w następstwie Twojego zainteresowania tematem o ROG, którego ja wcześniej nie uznawałem za najistotniejszy. Edit To jest odpowiedź na Twój przedostatni post, bo widzę, że już jest następny O skleiło mi posty. Tu się odnoszę już do ostatniego Twojego @Pablo81 14 minut temu, Pablo81 napisał(a): Jak się ma 9369 (miesięcznie ~1500) do kilku, załóżmy, że nawet 10-20 (tyle pewnie nie ma, ale co tam) przypadków wychwyconych przez Bąkiewicza? Ma się jak 10:9369. Ale do czego zmierzasz? 14 minut temu, Pablo81 napisał(a): Dlaczego tylu nielagalnychy dociera przez Polskę do granicy z Niemcami Bardzo słusznie postawione pytanie. W pełni zgadzam się z Tobą, że to jest nie w porządku i to jeden z ważniejszych problemów zagadnienia nad którym debatujemy. 14 minut temu, Pablo81 napisał(a): No ale nie pasuje do retoryki i zbijania kapitału politycznego, nieprawdaż? Jest w tym dużo prawdy, ale żywię nadzieję, że to nie zarzut do mnie. Edytowane 10 godzin temu przez DRK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Tak czy inaczej Niemcy teraz zwożą nam kilka razy więcej migrantów, ale nie dlatego że po rządzi tylko dlatego że od października 23 pilnują granic i ich nie wpuszczają. Gdyby pilnowali granic za PiS to też by ich cofali tak jak teraz. Najsmutniejsze jest to, że Polska straż graniczna, tak ciężko zasuwajaca w ostatnich latach jest zmuszana przez rozkazy z góry do wspierania Niemców w ich nowej polityce. Dwie wypowiedzi jednego autora:) Zdumiewające:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 26 minut temu, fluber napisał(a): Wywalimy kogo trzeba i Niemcy zaczną do nas przyjeżdżać na emigrację, tak jak już to robią Polacy z z Niemiec Wraca emigracja lat 80tych po przejściu na Niemiecką emeryturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 1 minutę temu, jack napisał(a): Wraca emigracja lat 80tych po przejściu na Niemiecką emeryturę? Za PiSu wyjeżdżali teraz wracają:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 1 minutę temu, jack napisał(a): Wraca emigracja lat 80tych po przejściu na Niemiecką emeryturę? Nie, ta mijanka wynika z tego, że ludzie przestali wyjeżdżać, bo nie ma do czego. W Polsce jest po prostu lepiej. Niemcy patrzą na Polaków z góry, w Polsce jesteś u siebie, zarobisz mniej, ale przynajmniej jest bezpieczniej. To są moim zdaniem główne przyczyny tej mijanki. Liczba powracających jest od kilku lat na stałym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 2 minuty temu, fluber napisał(a): Nie, ta mijanka wynika z tego, że ludzie przestali wyjeżdżać, bo nie ma do czego. W Polsce jest po prostu lepiej. Niemcy patrzą na Polaków z góry, w Polsce jesteś u siebie, zarobisz mniej, ale przynajmniej jest bezpieczniej. To są moim zdaniem główne przyczyny tej mijanki. Liczba powracających jest od kilku lat na stałym poziomie. Przede wszystkim w Niemczech mówi się po niemiecku. Polakom znającym angielski i mającym w większości znajomych na wyspach zupełnie nie po drodze do Niemiec. Emigracja wraca do Polski na emeryturę bo to im się opłaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu @Pablo81 Myślę, że tymczasowo kończąc naszą dyskusję moglibyśmy zgodzić się, że dwa największe problemy dotyczące incydentów granicznych to: a) duża ilość migrantów ( + sposób w jaki trafili do Polski) próbujących nielegalnie przekroczyć granicę z Polski do Niemiec. Tych oczywiście strona niemiecka ma jak najbardziej prawo i słuszność nam wracać b) transparentność czy strona niemiecka zawraca do nas tylko i wyłącznie tych, którzy dotarli do Republiki Federalnej przez granicę na Odrze (jak widać nawet PDT podnosi takie wątpliwości) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Teraz, DRK napisał(a): Myślę, że tymczasowo kończąc naszą dyskusję moglibyśmy zgodzić się, że dwa największe problemy dotyczące incydentów granicznych to: a) duża ilość migrantów ( + sposób w jaki trafili do Polski) próbujących nielegalnie przekroczyć granicę z Polski do Niemiec. Tych oczywiście strona niemiecka ma jak najbardziej prawo i słuszność nam wracać b) transparentność czy strona niemiecka zawraca do nas tylko i wyłącznie tych, którzy dotarli do Republiki Federalnej przez granicę na Odrze (jak widać nawet PDT podnosi takie wątpliwości) Pełna zgoda. Co więcej UE powinna płacić krajom granicznym za strzeżenie granic Schengen. Tzn m.in. Niemcy powinny za to Polsce płacić, ew. wysyłać wspólne patrole z krajów członkowskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 4 minuty temu, jack napisał(a): Przede wszystkim w Niemczech mówi się po niemiecku. Polakom znającym angielski i mającym w większości znajomych na wyspach zupełnie nie po drodze do Niemiec. To się nie zmieniło w ostatnich 20 latach, a mijanka jest teraz. Musimy patrzeć na tendencje i czynniki z ostatnich kilku lat, a te są dość jednoznaczne - coraz lepsza sytuacja ekonomiczna Polski, coraz bezpieczniejszy kraj w porównaniu do Niemiec, wzrost nastrojów antyimigranckich. Edytowane 10 godzin temu przez fluber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu 16 minut temu, fluber napisał(a): To się nie zmieniło w ostatnich 20 latach, a mijanka jest teraz. Musimy patrzeć na tendencje i czynniki z ostatnich kilku lat, a te są dość jednoznaczne - coraz lepsza sytuacja ekonomiczna Polski, coraz bezpieczniejszy kraj w porównaniu do Niemiec, wzrost nastrojów antyimigranckich. Ale ja się z Tobą zgadzam. Z tym, że zarobki w Polsce i zarobki w Niemczech to cały czas przepaść co moim zdaniem w dużej mierze wyklucza powroty tych którym się w Niemczech udało "zadomowić". Do grupy wracających dodał bym jeszcze pracujących zdalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi