fluber Opublikowano 16 godzin temu Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu Wrzucam ze względu na wykres, nie na treść wpisu. To tłumaczy gwałtowny wzrost notowań konfederacji i też to o czym pisze tu od kilku miesięcy. Rynek pracy zmienił się na tyle, że młodym jest teraz ciężej niż kilka lat temu. @blackmagic oczekiwania rosną, możliwości spadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 16 godzin temu Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu 11 minut temu, fluber napisał(a): Wrzucam ze względu na wykres, nie na treść wpisu. To tłumaczy gwałtowny wzrost notowań konfederacji i też to o czym pisze tu od kilku miesięcy. Rynek pracy zmienił się na tyle, że młodym jest teraz ciężej niż kilka lat temu. @blackmagic oczekiwania rosną, możliwości spadają. Ale na pewno jest trudniej niż kilka lat temu gdy było eldorado. Dlatego też uważam że nie mam problem z brakiem rąk do pracy a raczej z brakiem ludzi na wyższe stanowiska niż za minimalną plus to co jest możliwe trzeba automatyzować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 16 godzin temu Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu 3 minuty temu, blackmagic napisał(a): Ale na pewno jest trudniej niż kilka lat temu gdy było eldorado. Dlatego też uważam że nie mam problem z brakiem rąk do pracy a raczej z brakiem ludzi na wyższe stanowiska niż za minimalną plus to co jest możliwe trzeba automatyzować I będzie coraz większy problem, bo coraz trudniej będzie zacząć karierę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 16 godzin temu Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu 20 minut temu, fluber napisał(a): Wrzucam ze względu na wykres, nie na treść wpisu. To tłumaczy gwałtowny wzrost notowań konfederacji i też to o czym pisze tu od kilku miesięcy. Rynek pracy zmienił się na tyle, że młodym jest teraz ciężej niż kilka lat temu. @blackmagic oczekiwania rosną, możliwości spadają. Z komentarza z tego twitta: Zdaje się, że to faktycznie celowa interpretacja danych na potrzeby polityczne i efekt "niskiej bazy": bezrobocie w Maju 2024 - 2% bezrobocie w Maju 2025 - 2,55% wzrost o 0,55 pp ale o 27,4% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 16 godzin temu Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu Teraz, fluber napisał(a): I będzie coraz większy problem, bo coraz trudniej będzie zacząć karierę. No to jest problem od dawna że ani studia ani szkoły średnie nie przygotowują do pracy. Może w końcu będzie okazja prawdziwie zreformować oświatę bo schemat 5 letnich studiów chyba musi odejść do lamusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 16 godzin temu Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu Teraz, blackmagic napisał(a): No to jest problem od dawna że ani studia ani szkoły średnie nie przygotowują do pracy. Może w końcu będzie okazja prawdziwie zreformować oświatę bo schemat 5 letnich studiów chyba musi odejść do lamusa. Zobaczymy ile naszym politykom zajmie ogarnięcie co to microcredentials i dlaczego działa na zachodzie. 10 minut temu, P_M napisał(a): Z komentarza z tego twitta: Zdaje się, że to faktycznie celowa interpretacja danych na potrzeby polityczne i efekt "niskiej bazy": bezrobocie w Maju 2024 - 2% bezrobocie w Maju 2025 - 2,55% wzrost o 0,55 pp ale o 27,4% Faktycznie 2 a 2,55 procent mimo poprawności danych liczbowych nie wygląda już tak dramatycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu Godzinę temu, fluber napisał(a): Wrzucam ze względu na wykres, nie na treść wpisu. To tłumaczy gwałtowny wzrost notowań konfederacji i też to o czym pisze tu od kilku miesięcy. Rynek pracy zmienił się na tyle, że młodym jest teraz ciężej niż kilka lat temu. @blackmagic oczekiwania rosną, możliwości spadają. To ma być ciężko? Jak ja wchodziłem na rynek pracy to takie było bezrobocie a nie wzrost. Życia nie znajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu 32 minuty temu, jack napisał(a): To ma być ciężko? Jak ja wchodziłem na rynek pracy to takie było bezrobocie a nie wzrost. Życia nie znajo Jak Ty wchodziłeś na rynek pracy to konkurencja byli ludzie, którzy nie wiedzieli co to klawiatura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 14 godzin temu Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu A bawiliście się dronami? Macie pojęcie o przepisach które się stosuje jak i o praktyce która w sumie to olewa? Tam było trollowanie i przemilczenie tego jakie ograniczenia były wcześniej. Aby gładko przejść do jedynej prawidłowej myśli że ktoś coś robi w tajemnicy i zakazuje aby się nie wydało. Jasne że tamte wpisy były tendencyjne i błędne. Tu trzeba wyjaśniać? Ale zamiast napisać „rzeczywiście mój błąd” to lepiej jeszcze przystankowac i powyzywać kogoś kto jako jedyny pokazał głos rozsądku i minimalną logikę zamiast emocji. Nie rozumiem po co w takich momentach weryfikacji taki Rappar jeszcze podsyca i tak spory konflikt stanowisk. Fluber wkurzający się na chat którego sam eksperymentalnie używa to jakaś prowokacja czy o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 14 godzin temu Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu 15 minut temu, fluber napisał(a): Jak Ty wchodziłeś na rynek pracy to konkurencja byli ludzie, którzy nie wiedzieli co to klawiatura Byli też moi koledzy i koleżanki z roku a naborów do pracy czy wakatów nie było. Marzeniem finansowym był przedstawiciel handlowy, jakikolwiek. Po studiach w Gdańsku musiałem wyjechać na odległą prowincję za minimum by zbudować CV. I sumie nie miałem wyboru bo innej pracy w zawodzie nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 14 godzin temu Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu 26 minut temu, fluber napisał(a): Jak Ty wchodziłeś na rynek pracy to konkurencja byli ludzie, którzy nie wiedzieli co to klawiatura W znaczeniu nie mieli, nie potrafili obsługiwać czy nie wiedzieli o jej istnieniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 14 godzin temu Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu 1 minutę temu, ignazz napisał(a): W znaczeniu nie mieli, nie potrafili obsługiwać czy nie wiedzieli o jej istnieniu? W znaczeniu, że wchodził Internet i informatyzacja i młodzi ogarnięci kosili starych nieogarniętych. Pokolenie 40-45 latków to najbardziej fartowne pod względem możliwości koszenia hajsu pokolenie w historii tego kraju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 14 godzin temu Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu 25 minut temu, ignazz napisał(a): W znaczeniu nie mieli, nie potrafili obsługiwać czy nie wiedzieli o jej istnieniu? W sensie jesli klawiatura to dla ciebie nie bylo tylko uzebienie to byles bananowy end-90s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwariato Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 3 godziny temu, josephnba napisał(a): Atakuja tam kobiety lub niszczą auta? Nie wydaje mi sie, ale np prochami obracaja hurtowo ... ogolnie co kto uwaza za problem, latajacy na golas czarny, czy w zasadzie państwo w państwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 11 godzin temu, fluber napisał(a): Zobaczymy ile naszym politykom zajmie ogarnięcie co to microcredentials i dlaczego działa na zachodzie. Faktycznie 2 a 2,55 procent mimo poprawności danych liczbowych nie wygląda już tak dramatycznie No myślę że jeszcze sporo czasu upłynie nim takie zmiany wejdą. Z drugiej strony dziś możliwości samokształcenia są tak wielkie jak nigdy. 9 godzin temu, fluber napisał(a): W znaczeniu, że wchodził Internet i informatyzacja i młodzi ogarnięci kosili starych nieogarniętych. Pokolenie 40-45 latków to najbardziej fartowne pod względem możliwości koszenia hajsu pokolenie w historii tego kraju. Tymi ze teraz to samo jest z ai Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 1 minutę temu, blackmagic napisał(a): Tymi ze teraz to samo jest z ai Nie jest. Taki 18-latek nie ma absolutnie żadnej przewagi w uczeniu się ai nad 40-latkiem który informatycznie jest zwykle 3 razy bardziej ogarnięty od takiej zetki. To nie ten sam case co 25 lat temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 12 godzin temu, P_M napisał(a): Z komentarza z tego twitta: Zdaje się, że to faktycznie celowa interpretacja danych na potrzeby polityczne i efekt "niskiej bazy": bezrobocie w Maju 2024 - 2% bezrobocie w Maju 2025 - 2,55% wzrost o 0,55 pp ale o 27,4% We wpisie jest 10,6 do 13,5 i Grok potwierdza to jako prawidłowe dane, ale nie jestem w stanie tego zweryfikować samodzielnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 10 godzin temu, elwariato napisał(a): Nie wydaje mi sie, ale np prochami obracaja hurtowo ... ogolnie co kto uwaza za problem, latajacy na golas czarny, czy w zasadzie państwo w państwie A ceny konkurencyjne? Bo @Koelner szuka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Godzinę temu, fluber napisał(a): We wpisie jest 10,6 do 13,5 i Grok potwierdza to jako prawidłowe dane, ale nie jestem w stanie tego zweryfikować samodzielnie. Wpisałem sobie temat ogólnie w google pod frazą "eurostat bezrobocie wsrod mlodych w polsce" i przejrzałem kilka artykułów w tym: https://www.gov.pl/web/rodzina/eurostat-bezrobocie-wsrod-mlodych-w-polsce-nizsze-niz-przed-rokiem Generalnie mam wrażenie, że to polityczna propaganda/manipulacja. Po pierwsze młodych jest teraz mniej, więc nawet jeżeli jest ta sama liczba bezrobotnych to, procentowo będzie wyglądać to na wzrost. Srednia unijna bezrobocia wśród młodych, to w którymś z tych artykułów była podana na 15,5%, także nawet to 13,5% nie jest złym wynikiem. Podanie danych w jaki sposób zrobił to poseł Wieczorek bez kontekstu, bez przedstawienia kluczowych zmiennych, jest trudne jednoznacznej oceny, bo nie znamy przyczyn. Mi nie chce szukać się danych źródłowych, ale możesz śmiało sprawdzić:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 2 godziny temu, fluber napisał(a): Nie jest. Taki 18-latek nie ma absolutnie żadnej przewagi w uczeniu się ai nad 40-latkiem który informatycznie jest zwykle 3 razy bardziej ogarnięty od takiej zetki. To nie ten sam case co 25 lat temu No ale od takiego 50 latka który ogarnia podstawy excela i Worda (a jest takich pełno na rynku) ma ogromna przewagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi