Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, dannygd napisał(a):

To jest właśnie przykład reakcji na zwykły post Premiera spolaryzowanego społeczeństwa. PiS za swoich rządów jak mieli swojego Prezydenta, tak zmienili prawo, że abstrahując od tego na ile zrobili to zgodnie z prawem (Polskim, nie wyroków TSUE),

Chciałem cię podpytać jakie to polskie prawo łamało europejskie itd., podpytać o inne kwestie, które poruszyłeś, ale na bazie twojego pierwszego zdania wydaje się to bezcelowe, bo jeśli czytasz wpis człowieka, który obecnie kieruje państwem, i nie jesteś w stanie wychwycić do czego właśnie nawołuje premier, a jedyne co ci przychodzi do głowy to to, co ci wyszło spod palca, to chyba jedyne co można napisać to brak słów....

Edytowane przez tankathon

1 godzinę temu, Koelner napisał(a):

Sejm w środę wieczorem przyjął ustawę o wypowiedzeniu konwencji ottawskiej, która od 1997 r. zakazuje użycia, produkcji i składowania min przeciwpiechotnych. W głosowaniu 413 posłów opowiedziało się za przyjęciem ustawy, 15 było przeciw (9 osób z Lewicy, 3 z Razem, 3 z KO), a trzech wstrzymało się od głosu. Projekt ustawy, przygotowany przez rząd, trafił do Sejmu w maju i teraz zostanie rozpatrzony przez Senat.  Lewica i Razem Wy k**** Jebane 

A czemu taka reakcja, coś złego w tej konwencji ottawskiej? Bo przywołany zakaz użycia min przeciwpiechotnych można uzasadnić pobudkami humanitarnymi, nie wiem jaki powód działa w drugą stronę.

10 minut temu, P_M napisał(a):

A czemu taka reakcja, coś złego w tej konwencji ottawskiej? Bo przywołany zakaz użycia min przeciwpiechotnych można uzasadnić pobudkami humanitarnymi, nie wiem jaki powód działa w drugą stronę.

Zaminowanie naszego pola które od 2000 lat jest płaskie i trywialnie proste do zdobycia? 

Pod publiczkę to raczej. 

12 minut temu, P_M napisał(a):

Powód nazywa się Rosja 

I jej imperialistyczne zapędy 

Readmisje z De do Pl 2024 - 1251

Readmisje z De do Pl w latach 2015-23 - średnia roczna - 1266.

https://demagog.org.pl/analizy_i_raporty/migracja-do-polski-za-rzadow-donalda-tuska-sprawdzamy-statystyki/

Ale lepiej grzać się x i jakimiś randomowymi wpisami konfederacji.

Pierwszy kwartał 25:

• Według odpowiedzi niemieckiego rządu na interpelację poselską, w okresie styczeń-marzec 2025 r. z Niemiec do Polski przekazano 254 osoby, co jest częścią ogólnej liczby 6151 deportacji z Niemiec. 

15 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Readmisje z De do Pl 2024 - 1251

Readmisje z De do Pl w latach 2015-23 - średnia roczna - 1266.

https://demagog.org.pl/analizy_i_raporty/migracja-do-polski-za-rzadow-donalda-tuska-sprawdzamy-statystyki/

Ale lepiej grzać się x i jakimiś randomowymi wpisami konfederacji.

Pierwszy kwartał 25:

• Według odpowiedzi niemieckiego rządu na interpelację poselską, w okresie styczeń-marzec 2025 r. z Niemiec do Polski przekazano 254 osoby, co jest częścią ogólnej liczby 6151 deportacji z Niemiec. 

Readmisja i Dublin 3 to 2 procedury tzw. przekazania. Liczby w tym zakresie nie wzrosły.

Jest jednak jeszcze procedura tzw. zawrócenia, kiedy Niemcy wyłapują delikwenta przy próbie przekroczenia granicy. A że od zeszłego roku bardzo ściśle je kontrolują to liczba tych zawrocen jest olbrzymia. Przypomnę, że kontrole na granicy Polski i Niemiec zaczęły się w październiku 2023.

W okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia 2024 r. policja federalna zarejestrowała łącznie 5 621 osób, które nielegalnie przekroczyły granicę polsko-niemiecką. Spośród nich zawrócono do Polski 3 578 osób"

LIczne materiały video na granicy polsko-niemieckiej dotyczą głównie zawrocen. Ich skala jest 8 razy większa niż przekazań, których statystyki przedstawiles. 

Edytowane przez fluber

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Readmisja i Dublin 3 to 2 procedury tzw. przekazania. Liczby w tym zakresie nie wzrosły.

Jest jednak jeszcze procedura tzw. zawrócenia, kiedy Niemcy wyłapują delikwenta przy próbie przekroczenia granicy. A że od zeszłego roku bardzo ściśle je kontrolują to liczba tych zawrocen jest olbrzymia. Przypomnę, że kontrole na granicy Polski i Niemiec zaczęły się w październiku 2023.

W okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia 2024 r. policja federalna zarejestrowała łącznie 5 621 osób, które nielegalnie przekroczyły granicę polsko-niemiecką. Spośród nich zawrócono do Polski 3 578 osób"

LIczne materiały video na granicy polsko-niemieckiej dotyczą głównie zawrocen. Ich skala jest 8 razy większa niż przekazań, których statystyki przedstawiles. 

Jak do tego dochodzi, że osoby są zawracane dopiero na granicy Polsko-Niemieckiej?

Skąd tak duża liczba nielegalnych imigrantów w Polsce w latach 2018-19? (Wykres z linku, który wrzuciłem).

4 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Jak do tego dochodzi, że osoby są zawracane dopiero na granicy Polsko-Niemieckiej?

Granica z Białorusią jest dobrze pilnowana, z Niemcami jest pilnowana przez Niemców, ale są też inne granicę, którymi mogą trafiać do Polski migranci.

5 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Skąd tak duża liczba nielegalnych imigrantów w Polsce w latach 2018-19? (Wykres z linku, który wrzuciłem).

Podejrzewam efekt wojny hybrydowej na granicy z Białorusią, PiS wziął się za robotę z murem dopiero w latach 20-21.

Tak czy inaczej Niemcy teraz zwożą nam kilka razy więcej migrantów, ale nie dlatego że po rządzi tylko dlatego że od października 23 pilnują granic i ich nie wpuszczają. Gdyby pilnowali granic za PiS to też by ich cofali tak jak teraz.

9 minut temu, jack napisał(a):

Nie wiem jakim cudem ta banda pojebów doprowadziła do tego, że jesteśmy 20tą gospodarką świata a nie skończyliśmy jak Ukraina czy Białoruś.

Bo działamy jako naród pomimo polityków, a nie dzięki nim :)

11 minut temu, P_M napisał(a):

To zależy o jakich aspektach życia społecznego mówimy.

Weźmy przykład wypadków drogowych.

W latach 90-tych na ulicach ginęło rocznie ok. 7K ludzi i do tego dochodziło ok. 70K rannych.

Tymczasem w ostatnich latach:

2024: 1896 zabitych + 24 782 rannych

2023: 1893 zabitych + 24 125 rannych

2022: 1896 zabitych + 24 743 rannych

Różnice są zatem ogromne. 

Owszem, teraz samochody są bezpieczniejsze ale z drugiej strony jest ich na drogach sporo więcej no i generalnie są nieco szybsze. 

Kluczowe jest zatem działanie państwa czyli budowa lepszych dróg + surowe i skuteczne karanie za łamanie przepisów (w tym za jazdę po pijaku). 

Godzinę temu, Życie_to_mem napisał(a):

To zależy o jakich aspektach życia społecznego mówimy.

Weźmy przykład wypadków drogowych.

W latach 90-tych na ulicach ginęło rocznie ok. 7K ludzi i do tego dochodziło ok. 70K rannych.

Tymczasem w ostatnich latach:

2024: 1896 zabitych + 24 782 rannych

2023: 1893 zabitych + 24 125 rannych

2022: 1896 zabitych + 24 743 rannych

Różnice są zatem ogromne. 

Owszem, teraz samochody są bezpieczniejsze ale z drugiej strony jest ich na drogach sporo więcej no i generalnie są nieco szybsze. 

Kluczowe jest zatem działanie państwa czyli budowa lepszych dróg + surowe i skuteczne karanie za łamanie przepisów (w tym za jazdę po pijaku). 

Kuźwa że tak zacytuje nowego gracza Toronto. Przestały być istotne jazdy po drogach gdzie miałeś czołówkę bo ludzie w szybkich autach wybierają +80km dalej ale ekspresówki. Nikt z Torunia do Wrocławia nie pojedzie przez Gniezno gdzie pod Mogilnem ma czołówkę na krajowej. Pojedzie dłużej szybciej S5. 

I te trasy poza miastami dodatkowo robią niższy wynik. 

Ja dużo jeżdżę i jak mogę unikam pobocznych. 

Nawet do Szczecina robię łuk 

I nie mam zdarzeń na ryzyku. A zanim DK10 dojadę do Bydgoszczy mam momenty grozy co chwila. 

To nie strefa zgniotu i ADAC decyduje. 

Nie zawsze miniesz ale masz więcej opcji. 

Coraz więcej. 

1 godzinę temu, P_M napisał(a):

Dokładnie tak. 

9 godzin temu, P_M napisał(a):

Po części tak i to pewnie znacznej ale jednak udało nam się nie wrócić pod ruska (choć tu geografia i rusofobia pomogła), udało nie dopuścić do oligarchii (to w sumie zaskakujące bo Polacy potrafią być ekstremalnie przedsiębiorczy). 

4 minuty temu, fluber napisał(a):

No grubo lecą 

Ja to jestem ciekaw jak to wygląda przy poprzednich wyborach. Najprostszy model  to nałożenie wyników z I tury na wyniki z II tury i wychwycenie wyników odbiegających od trendu. I o ile teraz ktoś to robił, tak nie kojarzę by ktoś przyglądał się tak bardzo wynikom z poprzednich lat. Nie sądzę, by obecne wybory były jakieś inne i ilość pomyłek i pożytecznych idiotów pozostaje na mniej więcej stałym poziomie. Za dużo jest pi****lenia o niczym a za mało merytoryki na podstawowym poziomie. 

9 godzin temu, josephnba napisał(a):

Ostatnio wrzuciłem analizę TVP 

Macie republikę dla porównania 

26 tysięcy złotych za 30 sekund reklamy w republice? To się komukolwiek zwraca? Nie pracuję w marketingu, ale wierzyć mi się nie chce, że taką cenę warto zapłacić i że się to.zwraca w zysku.

2 minuty temu, fluber napisał(a):

26 tysięcy złotych za 30 sekund reklamy w republice? To się komukolwiek zwraca? Nie pracuję w marketingu, ale wierzyć mi się nie chce, że taką cenę warto zapłacić i że się to.zwraca w zysku.

Dla mnie wydanie nawet złotówki na reklamę się nie powinno zwracać 

nie pamiętam kiedy obejrzałem jakikolwiek blok reklamowy