Życie_to_mem Opublikowano 22 godziny temu Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu 28 minut temu, DLT_Braddock napisał(a): W Polsce wyżyjesz z socjalu? Jakby zebrać do kupy 800+, świadczenia z funduszu alimentacyjnego, zasiłki rodzinne, jakieś dodatki z MOPS i bony żywnościowe to na jakieś tam skromne życie spokojnie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 22 godziny temu Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu (edytowane) Godzinę temu, DLT_Braddock napisał(a): Najpierw ustawa o tym czym jest ta faktyczna pomoc dla dziecka? Skąd wy się ludzie bierzecie? Potem kwity i oparagony zanoszone do pani urzędnik, która będzie to wszystko sprawdzać w godzinach pracy? W Polsce wyżyjesz z socjalu? Nie, ja zarabiam na leni żyjących z socjalu płacąc wysokie podatki w stolicy pisałem kiedyś i ktoś tu napisał to samo ulgi podatkowe dla ludzi zamiast kasy do ręki i weryfikacja nierobów robi się sama nie czuję potrzeby wspierania ludzi którym się pracować nie chce Edytowane 22 godziny temu przez josephnba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) 9 godzin temu, fluber napisał(a): Polska już jest krajem, w którym pozycja startowa ma największe znaczenie w przypadku dzieci, spośród wszystkich krajów UE Masz jakieś opracowanie na ten temat? Po pierwsze nie wydaje mi się by faktycznie tak było a po drugie to takie hasło, które można różne interpretować. Edytowane 15 godzin temu przez jack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu 4 minuty temu, jack napisał(a): Masz jakieś opracowanie na ten temat? Po pierwsze nie wydaje mi się by faktycznie tak było a po drugie to takie hasło, które można różne interpretować. Chociazby taka statystyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 14 godzin temu Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu 6 minut temu, fluber napisał(a): Chociazby taka statystyka Faktem popartym liczbami jest tu najmniejszy odsetek chętnych na studia. Ale już stwierdzenie, że status społeczny determinują studia to opinia. I ona niekoniecznie jest prawdziwa. Co więcej może być tak, że właśnie studia nie są potrzebne w Polsce do odniesienia sukcesu. A to zmniejsza dystans do uprzywilejowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 14 godzin temu Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu 17 minut temu, jack napisał(a): Faktem popartym liczbami jest tu najmniejszy odsetek chętnych na studia. Ale już stwierdzenie, że status społeczny determinują studia to opinia. I ona niekoniecznie jest prawdziwa. Co więcej może być tak, że właśnie studia nie są potrzebne w Polsce do odniesienia sukcesu. A to zmniejsza dystans do uprzywilejowanych. Nie rozumiem co masz na myśli przez "może być tak". W Polsce różnica między zarobkami ludzi po studiach i bez studiów jest wyższa niż średnia oecd. Znacznie wyższa niż w UK, Niemczech czy Francji, chyba jedynie w USA ta różnica jest wyraźniejsza. Ludzie po studiach lepiej zarabiają, dłużej żyją, mają większe majątku, są zdrowsi itd itp. studia są jednym z kluczowych czynników determinujących status społeczny w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu Godzinę temu, fluber napisał(a): Nie rozumiem co masz na myśli przez "może być tak". W Polsce różnica między zarobkami ludzi po studiach i bez studiów jest wyższa niż średnia oecd. Znacznie wyższa niż w UK, Niemczech czy Francji, chyba jedynie w USA ta różnica jest wyraźniejsza. Ludzie po studiach lepiej zarabiają, dłużej żyją, mają większe majątku, są zdrowsi itd itp. studia są jednym z kluczowych czynników determinujących status społeczny w Polsce. Myślę, że u nas wyniki są mocno spaczone przez okres, kiedy wszyscy studia robili. Wiele osób, które i bez studiów w swoim fachu radziłoby sobie doskonale studiowało bo taka była "jedyna droga do sukcesu". W tej chwili można zarabiać doskonale i zrobić karierę we własnym biznesie bez studiów z czego wiele młodych osób korzysta. Z drugiej strony spotkałem się z opinią, że zwrot młodych w kierunku konfederacji w dużych miastach spowodowany jest po części zabetonowaniem stanowisk przez zabetonowany układ znajomych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 37 minut temu, jack napisał(a): Myślę, że u nas wyniki są mocno spaczone przez okres, kiedy wszyscy studia robili. Wiele osób, które i bez studiów w swoim fachu radziłoby sobie doskonale studiowało bo taka była "jedyna droga do sukcesu". W tej chwili można zarabiać doskonale i zrobić karierę we własnym biznesie bez studiów z czego wiele młodych osób korzysta. Spośród założycieli startupów, które są aktualnie wyceniane na miliard dolarów lub więcej, 95% ma wyższe wykształcenie. A bez studiów startup możesz założyć 5 lat wcześniej i dłużej budować jego wartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 3 minuty temu, fluber napisał(a): Spośród założycieli startupów, które są aktualnie wyceniane na miliard dolarów lub więcej, 95% ma wyższe wykształcenie. A bez studiów startup możesz założyć 5 lat wcześniej i dłużej budować jego wartość. Zakładasz, że studia są konieczne do odniesienia sukcesu. A może wcale w niczym nie pomagają a są po prostu elementem zwyczajowej drogi inteligentnego człowieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kily Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 1 godzinę temu, Kily napisał(a): zwykła szumowina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Nie żebym bronił tego typa czy tym bardziej Giertycha ale jak historia pokazuje w naszym kraju nie trzeba być specjalnie bystry, honorowy (Rafał) czy uczciwy (Karol)żeby wejść do drugiej tury wyborów, co dopiero żeby zostać przestępcą;) taki mamy klimat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airmax Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Pan rzecznik wziął sobie głęboko do serca misję, okazuje się, ze za dobrze rządowi idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 27 minut temu, airmax napisał(a): Pan rzecznik wziął sobie głęboko do serca misję, okazuje się, ze za dobrze rządowi idzie A co my w tej prezydencji osiągnęliśmy bo byłem tak skupiony na wyborach że musiało mi umknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 8 minut temu, josephnba napisał(a): A co my w tej prezydencji osiągnęliśmy bo byłem tak skupiony na wyborach że musiało mi umknąć Hasło „Bezpieczeństwo, Europo!”, które zostało ogłoszone w pierwszych dniach prezydencji przez premiera Donalda Tuska, weszło w życie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airmax Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 19 minut temu, josephnba napisał(a): A co my w tej prezydencji osiągnęliśmy bo byłem tak skupiony na wyborach że musiało mi umknąć pewnie klasycznie "Polska odzyskała renomę na arenie międzynarodowej", "zaczęto znowu liczyć się z Polską", "nasz głos jest ważny" i inne tego typu frazesy swoją drogą fakt, że w kampanii całkowicie ta prezydencja została pominięta przez oba obozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu Teraz, airmax napisał(a): pewnie klasycznie "Polska odzyskała renomę na arenie międzynarodowej", "zaczęto znowu liczyć się z Polską", "nasz głos jest ważny" i inne tego typu frazesy swoją drogą fakt, że w kampanii całkowicie ta prezydencja została pominięta przez oba obozy Uzupełnie jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 2 minuty temu, airmax napisał(a): pewnie klasycznie "Polska odzyskała renomę na arenie międzynarodowej", "zaczęto znowu liczyć się z Polską", "nasz głos jest ważny" i inne tego typu frazesy swoją drogą fakt, że w kampanii całkowicie ta prezydencja została pominięta przez oba obozy Hura! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 4 minuty temu, fluber napisał(a): Uzupełnie jeszcze Podsumowując słowa Premiera można odnieść wrażenie, że nasza prezydencja była niczym covid: poważna, acz bezobjawowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu oni razem z Kurskim ściągali od siebie na teście gimnazjalnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi