Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, DLT_Braddock napisał(a):

Najpierw ustawa o tym czym jest ta faktyczna pomoc dla dziecka? Skąd wy się ludzie bierzecie? Potem kwity i oparagony zanoszone do pani urzędnik, która będzie to wszystko sprawdzać w godzinach pracy?

W Polsce wyżyjesz z socjalu?

Nie, ja zarabiam na leni żyjących z socjalu płacąc wysokie podatki w stolicy 

pisałem kiedyś i ktoś tu napisał to samo 

ulgi podatkowe dla ludzi zamiast kasy do ręki 

i weryfikacja nierobów robi się sama  

nie czuję potrzeby wspierania ludzi którym się pracować nie chce 

Edytowane przez josephnba

9 godzin temu, fluber napisał(a):

Polska już jest krajem, w którym pozycja startowa ma największe znaczenie w przypadku dzieci, spośród wszystkich krajów UE

Masz jakieś opracowanie na ten temat? Po pierwsze nie wydaje mi się by faktycznie tak było a po drugie to takie hasło, które można różne interpretować. 

Edytowane przez jack

6 minut temu, fluber napisał(a):

Chociazby taka statystyka 

Faktem popartym liczbami jest tu najmniejszy odsetek chętnych na studia.

Ale już stwierdzenie, że status społeczny determinują studia to opinia. I ona niekoniecznie jest prawdziwa.

Co więcej może być tak, że właśnie studia nie są potrzebne w Polsce do odniesienia sukcesu. A to zmniejsza dystans do uprzywilejowanych. 

17 minut temu, jack napisał(a):

Faktem popartym liczbami jest tu najmniejszy odsetek chętnych na studia.

Ale już stwierdzenie, że status społeczny determinują studia to opinia. I ona niekoniecznie jest prawdziwa.

Co więcej może być tak, że właśnie studia nie są potrzebne w Polsce do odniesienia sukcesu. A to zmniejsza dystans do uprzywilejowanych. 

Nie rozumiem co masz na myśli przez "może być tak". W Polsce różnica między zarobkami ludzi po studiach i bez studiów jest wyższa niż średnia oecd. Znacznie wyższa niż w UK, Niemczech czy Francji, chyba jedynie w USA ta różnica jest wyraźniejsza. Ludzie po studiach lepiej zarabiają, dłużej żyją, mają większe majątku, są zdrowsi itd itp. studia są jednym z kluczowych czynników determinujących status społeczny w Polsce.

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Nie rozumiem co masz na myśli przez "może być tak". W Polsce różnica między zarobkami ludzi po studiach i bez studiów jest wyższa niż średnia oecd. Znacznie wyższa niż w UK, Niemczech czy Francji, chyba jedynie w USA ta różnica jest wyraźniejsza. Ludzie po studiach lepiej zarabiają, dłużej żyją, mają większe majątku, są zdrowsi itd itp. studia są jednym z kluczowych czynników determinujących status społeczny w Polsce.

Myślę, że u nas wyniki są mocno spaczone przez okres, kiedy wszyscy studia robili. Wiele osób, które i bez studiów w swoim fachu radziłoby sobie doskonale studiowało bo taka była "jedyna droga do sukcesu". W tej chwili można zarabiać doskonale i zrobić karierę we własnym biznesie bez studiów z czego wiele młodych osób korzysta.

Z drugiej strony spotkałem się z opinią, że zwrot młodych w kierunku konfederacji w dużych miastach spowodowany jest po części zabetonowaniem stanowisk przez zabetonowany układ znajomych. 

37 minut temu, jack napisał(a):

Myślę, że u nas wyniki są mocno spaczone przez okres, kiedy wszyscy studia robili. Wiele osób, które i bez studiów w swoim fachu radziłoby sobie doskonale studiowało bo taka była "jedyna droga do sukcesu". W tej chwili można zarabiać doskonale i zrobić karierę we własnym biznesie bez studiów z czego wiele młodych osób korzysta.

Spośród założycieli startupów, które są aktualnie wyceniane na miliard dolarów lub więcej, 95% ma wyższe wykształcenie. A bez studiów startup możesz założyć 5 lat wcześniej i dłużej budować jego wartość. 

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Spośród założycieli startupów, które są aktualnie wyceniane na miliard dolarów lub więcej, 95% ma wyższe wykształcenie. A bez studiów startup możesz założyć 5 lat wcześniej i dłużej budować jego wartość. 

Zakładasz, że studia są konieczne do odniesienia sukcesu. A może wcale w niczym nie pomagają a są po prostu elementem zwyczajowej drogi inteligentnego człowieka. 

8 minut temu, josephnba napisał(a):

A co my w tej prezydencji osiągnęliśmy bo byłem tak skupiony na wyborach że musiało mi umknąć 

Hasło „Bezpieczeństwo, Europo!”, które zostało ogłoszone w pierwszych dniach prezydencji przez premiera Donalda Tuska, weszło w życie,

19 minut temu, josephnba napisał(a):

A co my w tej prezydencji osiągnęliśmy bo byłem tak skupiony na wyborach że musiało mi umknąć 

pewnie klasycznie "Polska odzyskała renomę na arenie międzynarodowej", "zaczęto znowu liczyć się z Polską", "nasz głos jest ważny" i inne tego typu frazesy

swoją drogą fakt, że w kampanii całkowicie ta prezydencja została pominięta przez oba obozy 

Teraz, airmax napisał(a):

pewnie klasycznie "Polska odzyskała renomę na arenie międzynarodowej", "zaczęto znowu liczyć się z Polską", "nasz głos jest ważny" i inne tego typu frazesy

swoją drogą fakt, że w kampanii całkowicie ta prezydencja została pominięta przez oba obozy 

Uzupełnie jeszcze 

2 minuty temu, airmax napisał(a):

Hura!