Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

46 minut temu, tankathon napisał(a):

Więc mówisz, że ktoś kto zarabia minimalną i jedzie od pierwszego do pierwszego, ma zaryzykować wszystko, piznąć aktualną robotę i pojechać na drugi koniec Polski, by po 3 miechach próbnego zostać z ręką w nocniku? OK, mnie przekonałeś, że faktycznie nie żal takich ludzi.  

Ten tekst z kredytem to taki papierek lakmusowy drogi życiowej. Wymuskane, rozpieszczone, wielkomiejskie chłopaczki nigdy nie ogarną co jest nie w porządku z tą radą. Ludzie którzy mieli trudno w życiu i nie mieli wsparcia czy planu B chętnie by po tamtym tekście strzelili Bronka w pysk. Syty nie zrozumie głodnego.

Czyli po opluwaniu i nazywaniu bananiarzami ludzi z komputerem w latach 90 tych nasze forum zacznie opluwać ludzi co wzięli na forum kredyt na mieszkanie bo to wymuskane rozpieszczone wielkomiejskie bachory? A nie sorry chłopaczki. Myślę że żyjemy w fajnych czasach że raczej ktoś kto ogarnia jest syty bo zapracował na to niż odwrotnie jak sugerujesz z tym nieogarnięciem. Mylisz czasy bo to komunistyczna narracja o prywaciarzach że ma bo dorobił się na krzywdzie ludzi klasy robotniczej. 

16 minut temu, fluber napisał(a):

Ten tekst z kredytem to taki papierek lakmusowy drogi życiowej. Wymuskane, rozpieszczone, wielkomiejskie chłopaczki nigdy nie ogarną co jest nie w porządku z tą radą. Ludzie którzy mieli trudno w życiu i nie mieli wsparcia czy planu B chętnie by po tamtym tekście strzelili Bronka w pysk. Syty nie zrozumie głodnego.

Ile można jechać z tym że ludzie mieli trudno. No mieli. Od lat. I trudno będzie. Nawet coraz bardziej. 

Różnie losy się toczą. Różny poziom startu. Ale czy teraz zaczniesz nam udowadniać że jest tak dużo ludzi którzy mają zerową zdolność kredytową że ci co dostali to 5% topu społeczeństwa? 

Już creepy jest fakt że polityk rzucił tekstem zapewne bez pomyślunku a tu dekadę później idzie rozkmina. 

Był zamyślony. Chciał powiedzieć że miał lekki stolec a powiedział żeby brać kredyt. Przejęzyczenie klasyczne. 

Politycy to gadające głowy i tyle. 

Zamiast rozkminiac ze syty nie zrozumie głodnego dla części głodnych lepiej by było aby rozkminiac jak byc sytym. Nie zawsze powody tego stanu rzeczy leżą poza tym głodnym. Czasem mu się nie za bardzo chce. Ma złe wzorce. Środowisko. A czasem pech i rzeczywiście znieczulicę i bezsilność. Powody są różne. Tymczasem już oplułeś tych kredytowych chłopców.   

Teraz, fluber napisał(a):

@ignazz nie zrozumiesz co jest wkurwiajacego w tej radzie, bo nigdy nie byłeś na miejscu tych, których tą radą wkurwila. Good for you.

Znam jej genezę timing i wyjątkowa bezczelność w momencie jej olewackiego powiedzenia. Serio nie zgaduj że nie wiem bo mnie jakieś doświadczenie nie spotkało. Tylko że błędem jest u wielu takie rozpamiętywanie tego równocześnie tkwiąc dalej często z własnej winy w kłopotach. No inaczej trzeba zaadresować problem moim zdaniem. I powtórzę. Nierozsądnie jest przejmować się tym co POLITYK gada z TV w twoją stronę. Nawet taki z wiekowymi osiągnięciami jakim jest np Nagroda Nobla. 

I powtórzę jeżeli ktoś denerwuje się i dalej żyje tym co knur kiedyś jakiś powiedział to znaczy że nie kreuje wokół siebie nic na tyle ciekawego aby o tamtym mało istotnym wydarzeniu nie pamiętać. Albo aby na tyle zmienić swój status czy podejście do pewnych spraw materialnych aby to już teraz tak nie drażniło. 

Ludzie podchodzą do wielu spraw z minimalizmem niestety. 

I tacy możliwe że mnie nie zdziwią że dalej zatrzymali się na etapie zaciskania pięści o tamto powiedzenie. Świat poszedł do przodu. Komputery amfetamina Jsk to Cezary Pazura wyliczał.  

Tym bardziej że facet głupio powiedział i poleciał ze stołka. 

Czego chcieć więcej. Jaki temat zastępczy dla tych ludzi którzy nie chcą zmienić świata przez najpierw zmianę siebie? 

Kolejnych 10 lat roboty dla nich nie ma? 

W MPO nawet podnieśli stawki jak zerknąłem na Toruń. 

Wszędzie ludzi brakuje i nawet w bankach mówią że brakuje tyle że nie ma komu kredytu dawać. ;) 

W tamtych czasach i tak tamto powiedzenie było mniej bezczelne niż obecnie. Teraz to są schody i odsetki. 

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Kompletnie nie kumasz. Jak pisałem wyżej - syty nie zrozumie głodnego.

Ale rozumiesz że zmiana perspektywy zmienia ocenę słów? I nie można mieć pretensji o to że ktoś w sposób właściwy swojej perspektywie rozumie inaczej niż inny? I dlaczego uznajesz że zrozumienie tylko to inne jest właściwe. Okoliczności są różne, ważny jest też kontekst a Ty wyskoczyłeś z tekstem opluwający normalną część społeczeństwa. Ciężko pracujących ludzi którzy wzięli kredyt tylko dlatego że istnieje grupa społeczna głodnych. Ilu tych głodujących mamy? Kiedyś pisałeś o 30%. Teraz rozumiem lepiej jest? To statystycznie gdy system zasiłków ma na celu pomagać potrzebującym dlaczego mamy poza zasiłkami i dobrowolnymi datkami jeszcze się martwić o odczucia odbioru tylko tej grupy społecznej na głupawy tekst polityka? I w imię tego zmartwienia zaatakowac inną grupę? 

Ja nie zamierzam postrzegać świata WYŁĄCZNIE z perspektywy głodnego i przyłączyć się do oceniania innych z tego tylko miejsca. Jeżeli należę do innej grupy społecznie to naturalnym jest że postrzeganie mam inne. Więcej radości z życia. Mniej zmartwień. Większa łatwość w dbaniu o zdrowie. Nie neguje faktu że nie każdy tak ma, dlatego jestem za systemem pomocy innym i obowiązkowym i dobrowolnym. Biorę w tym nawet czynny udział. W przeciwieństwie do tych co wykazują że nie mają. Czy większym problemem jest moja postawa patrzenia na świat swoją perspektywą czy problem tych ludzi którzy w sporej części wyzyskują system pomocy? Kolejny raz zarzucasz mi fakt niezrozumienia kwestii odbioru pewnej sytuacji z braku doświadczeń osobistych. Podczas gdy ja staram się pokazać inną niekoniecznie błędną bo własną perspektywę. I może problemem jest brak chęci aby te perspektywy się polepszały? 

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Nie mam pretensji. Stwierdzam fakt.

Ok. Źle odebrałem te szlachetne jak zawsze intencje. Mój błąd. 

Reasumując nie obrażę się jak mi nowy Prezydent powie jedź więcej kawioru. Jeżeli zauważę zjawisko występowania braków finansowych na realizację tej złotej rady zacznę od siebie i mocniej popracuję nad finansami aby dowieźć ten kawior. Nie zacznę od zmiany prezydenta. A jak ktoś mi powie że głupi jestem że słucham głupiego to się zgodzę. I nie wyskoczę z tym z żalem za 10 lat. 

@ignazz ale ja rozumiem że jest grupa osób, dla której zmień pracę, weź kredyt jest dobra radą.

No i do nich to mówił Komór. 

Skąd ta misja? Przeciez weź kredyt musiał mówić do tych co mogą dostać ;) 

Rozmowa do niczego nie prowadzi. Zaskoczył mnie po prostu ten nawrót. 

Co mnie niezmiernie martwi to okazało się że mam bliskiego znajomego który pracował z KN i smutne rzeczy się dowiedziałem. Ogólnie zły człowiek i mam kłopot bo powiedziała to osoba której wierzę. 

Nie ma z czego być dumnym. 

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

Reasumując nie obrażę się jak mi nowy Prezydent powie jedź więcej kawioru. Jeżeli zauważę zjawisko występowania braków finansowych na realizację tej złotej rady zacznę od siebie i mocniej popracuję nad finansami aby dowieźć ten kawior. Nie zacznę od zmiany prezydenta. A jak ktoś mi powie że głupi jestem że słucham głupiego to się zgodzę. I nie wyskoczę z tym z żalem za 10 lat. 

No i do nich to mówił Komór. 

Pragnę zaznaczyć,że to nie ja wyskoczyłem z tym cytatem i zacząłem o nim dyskutować. Dołączyłem do już trwającej rozmowy. Dokładny tak jak Ty:)

Pytanie nie dotyczyło osoby, do której rada komora pasowała. Nie dostrzegasz jak istotne jest, dla bardzo wielu osób, żeby prezydent nie był oderwany od rzeczywistości. Generalnie z tego samego powodu co Bronek, nie mógłbyś być prezydentem 

Pragnę zaznaczyć,że to nie ja wyskoczyłem z tym cytatem i zacząłem o nim dyskutować. Dołączyłem do już trwającej rozmowy. Dokładny tak jak Ty:)

Pytanie nie dotyczyło osoby, do której rada komora pasowała. Nie dostrzegasz jak istotne jest, dla bardzo wielu osób, żeby prezydent nie był oderwany od rzeczywistości. Generalnie z tego samego powodu co Bronek, nie mógłbyś być prezydentem 

No to ten prezydent jest Special One. 

Oby był jak najbardziej oderwany od społeczeństwa. Bo by to brzydko o nas świadczyło. 

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Myślałem, że jest wręcz przeciwnie. Przecież to jest właśnie jedyny sposób na pójście do przodu dla ludzi z prowincji. Zamiast siedzieć w Polsce C, przenieść się do pracy do Polski A. Miliony Polaków poszły tą drogą. W tym ja. 

10 godzin temu, tankathon napisał(a):

Więc mówisz, że ktoś kto zarabia minimalną i jedzie od pierwszego do pierwszego, ma zaryzykować wszystko, piznąć aktualną robotę i pojechać na drugi koniec Polski, by po 3 miechach próbnego zostać z ręką w nocniku? OK, mnie przekonałeś, że faktycznie nie żal takich ludzi.  

Twierdzę że jeśli wegetujesz i nie masz szansy na poprawę swojego bytu w domu to nic cię nie trzyma i możesz zaryzykować 

Ty byś siedział na minimalnej widząc że Twoje dzieci chodzą w dziurawych butach? 

9 godzin temu, fluber napisał(a):

To co piszesz to dla mnie, chłopaka który komputera nie miał brednie 

trochę taki kompleks 

moja tesciowa straciła męża w 1990 kiedy żona miała niecałe 4 lata i dwóch synów 10 i 8 lat 

zapierniczala do Warszawy na Żerań do FSO żeby zarabiać na utrzymanie rodziny 

było ciężko? Było 

usiadla na dupie i płakała że w okolicach Wyszogrodu nie ma pracy? Nie 

albo jesteś pizda co płacze że ci źle, najlepiej jeszcze wyciągając łapy po socjal

Albo bierzesz się k**** do roboty i zarabiasz na rodzinę niezależnie czy przy domu czy 200 km dalej 

Zwłaszcza że w 2015 czy dziś rynek pracy weryfikujesz online, nie musisz jechać na miasta i chodzić od zakładu do zakładu pytając czy ktoś cię weźmie na czeladnika 

26 minut temu, josephnba napisał(a):

moja tesciowa straciła męża w 1990 kiedy żona miała niecałe 4 lata i dwóch synów 10 i 8 lat 

zapierniczala do Warszawy na Żerań do FSO żeby zarabiać na utrzymanie rodziny 

było ciężko? Było 

usiadla na dupie i płakała że w okolicach Wyszogrodu nie ma pracy? Nie 

albo jesteś pizda co płacze że ci źle, najlepiej jeszcze wyciągając łapy po socjal

Albo bierzesz się k**** do roboty i zarabiasz na rodzinę niezależnie czy przy domu czy 200 km dalej 

Zatem Twoja żona brała socjal z renty rodzinnej.

I bardzo dobrze.

8 godzin temu, ignazz napisał(a):

Co mnie niezmiernie martwi to okazało się że mam bliskiego znajomego który pracował z KN i smutne rzeczy się dowiedziałem. Ogólnie zły człowiek i mam kłopot bo powiedziała to osoba której wierzę. 

dlatego w Gdańsku dostał niecałe 30%. mimo wszystko Gdańsk to małe miasto i nie było szans aby Karolek dostał poparcie chociaż ja go bardzo lubię bo on realizuje trochę takie polish dream 90’ era. gość od wożenia dziwek, bycia bramkarzem w burdelu, mistrzem województwa pomorskiego w boksie, wyłudzaczem mieszkań do zostania obywatelem nr 1. kiedyś ktoś mówił że do polityki pchają się największe szumowiny i mieliśmy awanturników oraz synków ubeków a teraz chłopaków z miasta. jest ewolucja 

2020 II tura w Mieście Gdańsk 

AD 29,82% vs RT 70,18%

2025 II tura w Mieście Gdańsk 

KN 29,97% vs RT 70,03%

Różnice 0,15%

2020 II tura woj.podkarpackie

AD 70,92% vs RT 29,08%

2025 II tura woj. podkarpackie 

KN 71,02% vs  RT 28,98%

Różnice 0,1 %

Są miejsca w Polsce gdzie ludzka konsekwencja jest godna podziwu.

Można byłoby zrobić kiedyś test. Wystawić w II turze dwa worki kartofli. Jeden z doklejoną kartką ,,PiS", drugi z kartką ,,PO". Bardzo możliwe, że w wielu regionach geograficznych naszego pięknego kraju wyniki nie odbiegałyby zbytnio od wieloletniej normy :)

Godzinę temu, Koelner napisał(a):

dlatego w Gdańsku dostał niecałe 30%. mimo wszystko Gdańsk to małe miasto i nie było szans aby Karolek dostał poparcie chociaż ja go bardzo lubię bo on realizuje trochę takie polish dream 90’ era. gość od wożenia dziwek, bycia bramkarzem w burdelu, mistrzem województwa pomorskiego w boksie, wyłudzaczem mieszkań do zostania obywatelem nr 1. kiedyś ktoś mówił że do polityki pchają się największe szumowiny i mieliśmy awanturników oraz synków ubeków a teraz chłopaków z miasta. jest ewolucja 

Tragiczne tak czysto ludzko jest to ze to co napisałeś jest i tak łagodnie napisane. 

35 minut temu, DRK napisał(a):

Można byłoby zrobić kiedyś test. Wystawić w II turze dwa worki kartofli. Jeden z doklejoną kartką ,,PiS", drugi z kartką ,,PO". Bardzo możliwe, że w wielu regionach geograficznych naszego pięknego kraju wyniki nie odbiegałyby zbytnio od wieloletniej normy :)

• Paweł Adamowicz (Wszystko dla Gdańska) - 77 966 głosów
  • Kacper Płażyński (Prawo i Sprawiedliwość) - 62 594 głosów
  • Jarosław Wałęsa (Koalicja Obywatelska) - 58 561 głosów
  • Jacek Hołubowski (Gdańsk Tworzą Mieszkańcy) - 4170 głosów
  • Elżbieta Jachlewska (Lepszy Gdańsk) - 4146 głosów
  • Andrzej Ceynowa (SLD Lewica Razem) - 2036 głosów
  • Dorota Maksymowicz-Czapkowska (Narodowy Front Polski) - 1427 głosów

116679.jpg