Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, blackmagic napisał(a):

2. wczoraj była mowa o 390 zł brutto. 390 to ponad 8 procent czyli 2 razy więcej jak inflacja

A dzisiaj mówiłeś o kilkunastu procentach.

7 minut temu, blackmagic napisał(a):

Ale to że rośnie średnia (szczególnie że ten wzrostu uwzględnia przecież wzrost pensji minimalnej) to nie znaczy że o tyle samo ma minimalna procentowo wzrosnąć 

Dla mnie jakieś 45-50% średniej minimalna jako stała wartość to dobry pomysł

14 minut temu, blackmagic napisał(a):

Ale to że rośnie średnia (szczególnie że ten wzrostu uwzględnia przecież wzrost pensji minimalnej) to nie znaczy że o tyle samo ma minimalna procentowo wzrosnąć 

Nikt tego nie proponował ani w rządzie, ani w związkach, ani na tym forum. 

Stan jest taki, że Domański proponuje 4 złote miesięcznie i część z nas uznała, że to za mało i że wzrost minimalnej musi przynajmniej wyrównywać inflację

7 minut temu, RappaR napisał(a):

Minimalna jako połowa średniej to jest postulat z bardzo wielu stron. 

7 minut temu, RappaR napisał(a):

A dzisiaj mówiłeś o kilkunastu procentach.

1. Masz racje - wydawało mi się że to było ponad 500 zł - w rzeczywistości to jest 390 zł. Dalej 2 razy szybciej ma rosnąć niż inflacja

2. No dla mnie nie. Szczególnie jeszcze biorąc pod uwagę jak w naszym kraju liczy się średnia. Gdyby faktycznie było odniesienie do mediany wynagrodzenia we wszystkich firmach i urzędach to miałoby jakiś sens

13 minut temu, fluber napisał(a):

Nikt tego nie proponował ani w rządzie, ani w związkach, ani na tym forum. 

Stan jest taki, że Domański proponuje 4 złote miesięcznie i część z nas uznała, że to za mało i że wzrost minimalnej musi przynajmniej wyrównywać inflację

No wiadomo że 4 zł to za mało. No przecież ja z tym nie dyskutuje. Pisze nawet że można dać więcej niż inflacja. Tylko nie 2 razy więcej. 

druga rzecz że skoro chcemy takiego dobra obywateli i podnosimy pensję minimalną, co chwalebne, to może warto byłoby np zmniejszyć obciążenia fiskalne z tego tytułu. Skoro mamy wzrost wynagrodzeń 9% rdr to może nie koniecznie trzeba utrzymywać składkę zdrowotną na poziomie 9%. 

41 minut temu, blackmagic napisał(a):

druga rzecz że skoro chcemy takiego dobra obywateli i podnosimy pensję minimalną, co chwalebne, to może warto byłoby np zmniejszyć obciążenia fiskalne z tego tytułu. Skoro mamy wzrost wynagrodzeń 9% rdr to może nie koniecznie trzeba utrzymywać składkę zdrowotną na poziomie 9%. 

W sumie racja, po prostu wprowadzić z budżetu 9% PKB na zdrowie i nie trzeba będzie oddzielnej składki odprowadzać.

20 minut temu, RappaR napisał(a):

W sumie racja, po prostu wprowadzić z budżetu 9% PKB na zdrowie i nie trzeba będzie oddzielnej składki odprowadzać.

Raczej za duży skok. Bardziej chodzi mi o to że kolejny rząd pod płaszczykiem pomocy najbiedniejszym zwiększa pulę hajsu do rozpi****lenia

8 minut temu, blackmagic napisał(a):

Raczej za duży skok. Bardziej chodzi mi o to że kolejny rząd pod płaszczykiem pomocy najbiedniejszym zwiększa pulę hajsu do rozpi****lenia

Może to będzie dla Ciebie szokiem, ale rząd nie potrzebuje podatków.

Państwo ma swoje pieniądze.

Margaret Thatcher Cię okłamała.

36 minut temu, RappaR napisał(a):

Może to będzie dla Ciebie szokiem, ale rząd nie potrzebuje podatków.

Państwo ma swoje pieniądze.

Margaret Thatcher Cię okłamała.

Państwo powinno mieć swoje pieniądze by jak najmniej ciągnąć od obywateli. Póki co za 2023 r 70 procent budżetu pochodziło z podatków więc chyba jednak ich potrzebuje 

20 minut temu, DRK napisał(a):

33dd97f3acdb977306fd0da8b913eeead25a45518042a527df394d9f7649576b.png.902c27663e151c533a2b981cd3e52477.png

Poniedziałek. 14.30. Jednocześnie trzy hot tematy w dziale inne. Dawno tego nie grali. Forum żyje  💪

Screenshot_2025-06-09-14-30-13-982_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.704756a45fc27ff02bd8233365739e93.jpg

akurat ruch w Inne to nic nowego, sam Polityczny generuje 100+ postów dziennie

54 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Serio zastanawiam się po co ciągle wrzucać Lisa jako niby jakiś głos KO?

Gość odleciał, choruje, wszyscy - tu jak i w realu - się od niego dystansują.

To trochę tak jakby dyskutować o polityce PiS cytując ciągle Macierewicza w prime. 

3 tygodnie temu  u niego był Żakowski 

gość mówi i pisze dokładnie to samo co przed chorobą, cały czas uczestniczy w życiu publicznym, więc jest z tego rozliczany i komentowany, sam swiadomie sobie to robi

10 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

gość mówi i pisze dokładnie to samo co przed chorobą, cały czas uczestniczy w życiu publicznym, więc jest z tego rozliczany i komentowany, sam swiadomie sobie to robi

No tak ale tutaj panuje trend pt 

patrzcie lemingi co „wasz guru” znów pierdolnal 

czy czujesz że Bóg powołał Nawrockiego na prezydenta i różańce pani z sejmu są powodem jego wygranej? 

tu często niektórzy prawicowi userzy starają się uderzać w centrum słowami „autorytetów” lisa czy jemu podobnych 

17 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Dobrze, w takim razie wrzucaj więcej Lisa jako przedstawiciela przeciętnego wyborcy KO, mimo, że nawet tu na forum prawie każdy wyborca dawnej PO pisał, że gość jest niepoważny. Niech lemingi płoną.

Edytowane przez Pablo81

Chyba jednak wariant rumuński.

Najpierw dla niepoznaki świeżo po wyborach cicho, uznanie wyników.

Potem mija kilka dni, pojawiają się jakieś zarzuty z dupy. Maglowanie nimi cały czas, że skoro się je wyśmiewa, znaczy PiS próbuje coś ukryć, mącenie cały czas i w końcu ogłoszenie, że wobec istnienia tylu wątpliwości, trzeba powtarzać wybory tak długo, aż będzie jedyny słuszny wynik

18 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Dobrze, w takim razie wrzucaj więcej Lisa jako przedstawiciela przeciętnego wyborcy KO, mimo, że nawet tu na forum prawie każdy wyborca dawnej PO pisał, że gość jest niepoważny. Niech lemingi płoną.

tak myślę, że dalej możesz sobie spokojnie wmawiać, że obraz wyborcy KO psuje jedynie Lis i jemu podobni, a nie na przykład rząd stworzony z totalnych pokemonów, siedzący na cipach przez półtora roku wspierany oszalałym ze nienawiści premierem wyciagającym Murana jako argument ostateczny

25 minut temu, josephnba napisał(a):

No tak ale tutaj panuje trend pt 

patrzcie lemingi co „wasz guru” znów pierdolnal 

lubisz sobie układać dziwne historyjki, ja na przykład do nikogo ze strony KO się tu w taki sposób nie odzywałem, ani nie sugerowałem, że to dla nich, jeśli natomiast już druga osoba tak twierdzi, no to chyba jednak coś gdzieś musi boleć, ale to nie mój problem

24 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

A kto jest takim przeciętnym wyborcą KO? Bo ostatnio to mam całego tweetera zawalonego postami o sfałszowanych wyborach, tutaj na forum domaganie się ponownego przeliczania głosów. A to wszystko dlatego, bo w jakiejś komisji w Krakowie, ludzie z koalicji rządowej jebneli się przy wpisaniu wyników

Tak, fox to przypadek specjalny, but still, mocno radykalne jest to przeciętne towarzystwo 

6 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

tak myślę, że dalej możesz sobie spokojnie wmawiać, że obraz wyborcy KO psuje jedynie Lis i jemu podobni, a nie na przykład rząd stworzony z totalnych pokemonów, siedzący na cipach przez półtora roku wspierany oszalałym ze nienawiści premierem wyciagającym Murana jako argument ostateczny

lubisz sobie układać dziwne historyjki, ja na przykład do nikogo ze strony KO się tu w taki sposób nie odzywałem, ani nie sugerowałem, że to dla nich, jeśli natomiast już druga osoba tak twierdzi, no to chyba jednak coś gdzieś musi boleć, ale to nie mój problem

To pisz o rządzie i konkretach, a nie budujesz chochoła pt. "Lis=KO" i wyśmiewasz Tomka dokładając lemingom do pieca.

Teraz, airmax napisał(a):

A kto jest takim przeciętnym wyborcą KO? Bo ostatnio to mam całego tweetera zawalonego postami o sfałszowanych wyborach, tutaj na forum domaganie się ponownego przeliczania głosów. A to wszystko dlatego, bo w jakiejś komisji w Krakowie, ludzie z koalicji rządowej jebneli się przy wpisaniu wyników

Tak, fox to przypadek specjalny, but still, mocno radykalne jest to przeciętne towarzystwo 

Kto się domaga liczenia głosów tutaj? Słownie ile osób?

1 minutę temu, airmax napisał(a):

Lis to dziwak, który kompletnie odleciał. Z drugiej strony można wziąć Macierewicza z najlepszych lat i dyskutować o PiSie. Pewnie gdybym polubił jakieś KOwskie troll profile, to miałbym tam lustrzane odbicie takiego Lisa, którego wyśmiewa jakiś KOwski odpowiednik papjeża czy coś podobnego. Nie mam takich kont polajkowanych, ale za to cała prasówkę drugiej strony mogę przeczytać tu w politycznym.