blackmagic Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Godzinę temu, fluber napisał(a): Które? Nawet Jedlina Zdrój i Szczawno Zdrój się wyludniają. Kazda mniejsza miejscowość wokół Wałbrzycha się wyludnia najgorzej płatne zawody nie znikną jak ludzie się zaczną bardziej starać. Dalej będą musiały być wykonywane. 1. Wg claude z danych GUS - zyskują na tym jedlina, stare Bogaczowice i Szczawno 2. nie rozmawiamy o tym, że będą ludzie którzy zarabiają mniej. Rozmawiamy o tym że jest w dużych miastach praktycznie dla każdego dostępna opcja zarabiania więcej - nie każdemu się chce. więc często taka a nie inna pensja jest konsekwencja lenistwa / braku chęci zmiany. A podnoszenie minimalnej musi odbywać się stopniowo a nie o 400-500 zł jak próbują to robić ostatnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 23 minuty temu, blackmagic napisał(a): 1. Wg claude z danych GUS - zyskują na tym jedlina, stare Bogaczowice i Szczawno To są bzdury, Szczawno i Jedlina się wyludniają. Stare Bogaczowice to jedyne miejsce, które się nie wyludnia. W latach 2010-2022 liczba mieszkańców: Jedlina z 5072 na 4682 Szczawno z 5897 na 5243 Stare Bogaczowice z 4253 na 4286 Wałbrzych z 121146 na 101857 30 minut temu, blackmagic napisał(a): 2. nie rozmawiamy o tym, że będą ludzie którzy zarabiają mniej. Rozmawiamy o tym że jest w dużych miastach praktycznie dla każdego dostępna opcja zarabiania więcej - nie każdemu się chce. więc często taka a nie inna pensja jest konsekwencja lenistwa / braku chęci zmiany. A podnoszenie minimalnej musi odbywać się stopniowo a nie o 400-500 zł jak próbują to robić ostatnio. Liczba opcji zarabiania więcej jest znacznie mniejsza niż liczba pracowników, więc jakim cudem dla każdego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 36 minut temu, blackmagic napisał(a): A podnoszenie minimalnej musi odbywać się stopniowo a nie o 400-500 zł jak próbują to robić ostatnio. Jest przeciwny tylko podnoszeniu minimalnej czy ogólnie podwyżkom pensji w Polsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 2 minuty temu, fluber napisał(a): To są bzdury, Szczawno i Jedlina się wyludniają. Stare Bogaczowice to jedyne miejsce, które się nie wyludnia. W latach 2010-2022 liczba mieszkańców: Jedlina z 5072 na 4682 Szczawno z 5897 na 5243 Stare Bogaczowice z 4253 na 4286 Wałbrzych z 121146 na 101857 Liczba opcji zarabiania więcej jest znacznie mniejsza niż liczba pracowników, więc jakim cudem dla każdego? 1. Wziąłem okres po covidzie by nie było biased 2. skoro są wakaty w tak dużej liczbie (tam było 1,5-2 tys wakatów z ogłoszeń z ostatniego tygodnia) to znaczy że nie brak możliwości jest ograniczeniem 3 minuty temu, RappaR napisał(a): Jest przeciwny tylko podnoszeniu minimalnej czy ogólnie podwyżkom pensji w Polsce? Ty czytasz co ja piszę? Napisałem że trzeba podnosić ale nie o kilkanaście procent rdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Teraz, blackmagic napisał(a): 1. Wziąłem okres po covidzie by nie było biased 2. skoro są wakaty w tak dużej liczbie (tam było 1,5-2 tys wakatów z ogłoszeń z ostatniego tygodnia) to znaczy że nie brak możliwości jest ograniczeniem 1. Czyli z 2 lat? Tam są regularne spadki od 35 lat, ale wziąłeś dane z 2 lat by nie było biased??? Zresztą ja nie widzę danych, że tam rośnie. Gdzie jest źródło danych? 2. To że jest zapotrzebowanie na specjalistę z 10 latami doświadczenia nie oznacza, że to wina ludzi, że nimi nie są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 10 godzin temu, agresywnychomik napisał(a): Jak to jest singiel to zapomniałeś o "randkowaniu" ciekawe jak to jest być singlem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 16 minut temu, blackmagic napisał(a): Ty czytasz co ja piszę? Napisałem że trzeba podnosić ale nie o kilkanaście procent rdr. Czyli nie wyrównywać o inflację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu Czy mam rozumieć, że płaca minimalna ma zapewnić singlowi możliwość wzięcia kredytu na mieszkanie, kupno i utrzymanie samochodu (zakładam godnego rocznikowo) oraz życie na niestresującym poziomie? Świat zapierdala do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu 11 godzin temu, Życie_to_mem napisał(a): Buty może znaleźć przystępne cenowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Godzinę temu, fluber napisał(a): 1. Czyli z 2 lat? Tam są regularne spadki od 35 lat, ale wziąłeś dane z 2 lat by nie było biased??? Zresztą ja nie widzę danych, że tam rośnie. Gdzie jest źródło danych? 2. To że jest zapotrzebowanie na specjalistę z 10 latami doświadczenia nie oznacza, że to wina ludzi, że nimi nie są 1. Ogólnie polska się wyludnia więc to chyba logiczne że wszędzie będzie spadać - nie wiem jaki jest sens porównywać do tego co było 35 lat temu i to jeszcze uwzględniać w tym pandemię. Jasne że część ludzi wyjechała ale nie dlatego nagle zarabia się tam więcej niż w innych miastach tego typu. Po prostu bezrobocie by wtedy spadło. Dane wziąłem z claude który przywołał dane z GUS. 2. Wiesz - zawsze łatwo można powiedzieć że się nie da. Wszystkiego można się nauczyć ludzie się przebranżowiaja i ogólnie w dużych miastach jak ktoś pracuje za minimalną to dlatego że mu się nie chce inaczej. Dosłownie wszędzie widzę ogłoszenia o pracę, każdy znajomy przedsiębiorca by kogoś chętnie zatrudnił i nikt z nich nie płaci 4,600. Teraz ludziom na studiach się na płatne praktyki nie chce przyjść. Godzinę temu, RappaR napisał(a): Czyli nie wyrównywać o inflację. Trzeba wyrównać o inflację. Ale teraz inflacja to 3-4 % a walczą o podwyżkę 500 zl znowu. Gdyby była cały czas indeksowana o inflację to nie byłoby przecież tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 1 minutę temu, blackmagic napisał(a): 1. Ogólnie polska się wyludnia więc to chyba logiczne że wszędzie będzie spadać - nie wiem jaki jest sens porównywać do tego co było 35 lat temu i to jeszcze uwzględniać w tym pandemię. Jasne że część ludzi wyjechała ale nie dlatego nagle zarabia się tam więcej niż w innych miastach tego typu. Po prostu bezrobocie by wtedy spadło. Dane wziąłem z claude który przywołał dane z GUS. W 1989 Polska miała 37,89 miliona mieszkańców, teraz ma 37,47 miliona. Wałbrzych miał 140 tysięcy mieszkańców, a teraz ma 90 tysięcy mieszkańców. Ja nie widzę tych danych w GUS. 2 minuty temu, blackmagic napisał(a): 2. Wiesz - zawsze łatwo można powiedzieć że się nie da. Wszystkiego można się nauczyć ludzie się przebranżowiaja i ogólnie w dużych miastach jak ktoś pracuje za minimalną to dlatego że mu się nie chce inaczej. Dosłownie wszędzie widzę ogłoszenia o pracę, każdy znajomy przedsiębiorca by kogoś chętnie zatrudnił i nikt z nich nie płaci 4,600. Teraz ludziom na studiach się na płatne praktyki nie chce przyjść. Co za boomerskie pi****lenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ociep Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 19 minut temu, fluber napisał(a): W 1989 Polska miała 37,89 miliona mieszkańców, teraz ma 37,47 miliona. Wałbrzych miał 140 tysięcy mieszkańców, a teraz ma 90 tysięcy mieszkańców. Ja nie widzę tych danych w GUS. Co za boomerskie pi****lenie 1. Tak ludzie wyjechali z Wałbrzycha. Nie - z tego powodu pensje nie są tam większe niż w innych miastach. Bezrobocie w Wałbrzychu jest takie samo jak w całej Polsce. Ludzie dojeżdżają do Wałbrzycha bo jest tam dobra praca. 2. nie pi****lenie tylko fakty. Sam zmieniłem zawód po to by lepiej zarabiać i trzeba duzo samozaparcia by coś osiągnąć w większości prac. Jak ktoś chce przyjść do roboty na 8 zmian i pójść do domu to nei mając żadnych umiejętności i nie próbując ich zdobyć faktycznie może być skazany na pracę za minimum. Czasem nawet mając chęć i wiedzę w miejscu zamieszkania może być ciężko znaleźć lepszą pracę. Wtedy też można wykonać jakiś ruch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 54 minuty temu, blackmagic napisał(a): Ogólnie polska się wyludnia więc to chyba logiczne że wszędzie będzie spadać - nie wiem jaki jest sens porównywać do tego co było 35 lat temu i to jeszcze uwzględniać w tym pandemię. Jasne że część ludzi wyjechała ale nie dlatego nagle zarabia się tam więcej niż w innych miastach tego typu. Po prostu bezrobocie by wtedy spadło. Dane wziąłem z claude który przywołał dane z GUS. Polska się starzeje i będzie wyludniać. Na razie populacja jest na w miarę podobnym poziomie i nie spadła o 50% jak w Wałbrzychu 55 minut temu, blackmagic napisał(a): Trzeba wyrównać o inflację. Ale teraz inflacja to 3-4 % a walczą o podwyżkę 500 zl znowu. Gdyby była cały czas indeksowana o inflację to nie byłoby przecież tematu Związki zawodowe wyszły o podwyżkę 7% przy inflacji 4%. Gdzie ty widzisz te kilkanaście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 41 minut temu, RappaR napisał(a): Związki zawodowe wyszły o podwyżkę 7% przy inflacji 4%. Gdzie ty widzisz te kilkanaście A średnia pensja wzrosła rdr o 9,4%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, RappaR napisał(a): Jest przeciwny tylko podnoszeniu minimalnej czy ogólnie podwyżkom pensji w Polsce? Jedno nie może istnieć bez drugiego wg mnie Jeśli mam pod sobą 161 osób i ich zarobki w 3 lata się zbliżyły do mojej o kilka/ kilkanaście procent to po cholerę ja mam się starać skoro przy 3x mniejszej odpowiedzialności mogę zarobić niewiele mniej? pisał o tym mój były kolega @Koelner Skokowe zwyżki minimalnej obniżają chęć rozwoju Edytowane 7 godzin temu przez josephnba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 23 minuty temu, josephnba napisał(a): Jedno nie może istnieć bez drugiego wg mnie Jeśli mam pod sobą 161 osób i ich zarobki w 3 lata się zbliżyły do mojej o kilka/ kilkanaście procent to po cholerę ja mam się starać skoro przy 3x mniejszej odpowiedzialności mogę zarobić niewiele mniej? pisał o tym mój były kolega @Koelner Skokowe zwyżki minimalnej obniżają chęć rozwoju Może jestem dziwny, ale nawet przy tej samej płacy, nie zamieniałbym się z salowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
todo Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Przecież to tempo wzrostu cen w dużej mierze wynika w ostatnich latach z podnoszonej minimalnej w takim tempie. A robią coś w tym kierunku - https://sektorbhp.pl/ ? Edytowane 5 godzin temu przez todo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 6 minut temu, todo napisał(a): Przecież to tempo wzrostu cen w dużej mierze wynika w ostatnich latach z podnoszonej minimalnej w takim tempie. A za granicą czemu podnoszą ceny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 2 godziny temu, RappaR napisał(a): Polska się starzeje i będzie wyludniać. Na razie populacja jest na w miarę podobnym poziomie i nie spadła o 50% jak w Wałbrzychu Związki zawodowe wyszły o podwyżkę 7% przy inflacji 4%. Gdzie ty widzisz te kilkanaście 1. Zamknięto kopalnie to ludzie wyjechali za pracą. Dalej nie daje to podwyżki wynagrodzeń do poziomu powyżej przeciętnej. Ciekawe że do tego nikt się nie odnosi 2. wczoraj była mowa o 390 zł brutto. 390 to ponad 8 procent czyli 2 razy więcej jak inflacja 1 godzinę temu, fluber napisał(a): A średnia pensja wzrosła rdr o 9,4%. Ale to że rośnie średnia (szczególnie że ten wzrostu uwzględnia przecież wzrost pensji minimalnej) to nie znaczy że o tyle samo ma minimalna procentowo wzrosnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi