Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, P_M napisał(a):

Dlatego porownujemy w %pkb, bo przykladowo w PL może ta sama rzecz kosztowac 10zl przy zarobkach 1000 PLN, a w Korei 10 USD przy zarobkach 1000 USD, a Ty wtedy wyskoczysz z populizmem, że dlatego w PL jest źle bo wydajemy 3,8x mniej, a trzeba brać pod uwagę relatywną siłę nabywczą danych nakładów.

Co Ci się nie podoba w Singapurze? Mniejszy teren, a więcej obywateli raczej nie powoduje zwiększenie dostępności usług. Jakbyś na odpowiadajacym terenie Singapuru czyli Warszawy i okolic dołożyć kilka milionów ludzi to raczej nie skróciłoby to kolejek i nie poprawiło jakości usług, prawda?

Ciekawostka 

https://www.obserwatorfinansowy.pl/bez-kategorii/rotator/singapur-ma-najlepsze-i-najtansze-leczenie/

W 2000 wedle tego samego rankingu byliśmy na 50. miejscu, więc na tle świata przez te ostatnie X lat spadliśmy, pomimo wydawania większego % PKB.

Wyjątkowo muszę bardzo zgodzić się z Rapparem. Jak będzie porównywał mały kraj o dużym PKB do Polski to zawsze wypadniemy niekorzystnie. Abstrahując od faktu że ich % pkb to zupełnie inna wartość niż nasz - mały kraj ma zupełnie inne problemy i nie da się skalować ich rozwiązań na duże państwo. 

******** ***** i *****

https://forsal.pl/finanse/twoje-pieniadze/artykuly/9789523,ceny-gazu-pojda-gwaltownie-w-gore-nowe-unijne-przepisy-wkrotce-wchodza-w-zycie.html

Starszej daty jestem. I znacznie spokojniejszy niż za młodu. I mało co da radę mnie ******* (podnieść ciśnienie). 

Po lekturze takich artykułów poglądy Brauna z miejsca przestają wydawać się szalone.

1 godzinę temu, DRK napisał(a):

Po lekturze takich artykułów poglądy Brauna z miejsca przestają wydawać się szalone.

no tak bo węgiel o którym ciągle mówi będzie tylko tanieć

2 godziny temu, DRK napisał(a):

******** ***** i *****

https://forsal.pl/finanse/twoje-pieniadze/artykuly/9789523,ceny-gazu-pojda-gwaltownie-w-gore-nowe-unijne-przepisy-wkrotce-wchodza-w-zycie.html

Starszej daty jestem. I znacznie spokojniejszy niż za młodu. I mało co da radę mnie ******* (podnieść ciśnienie). 

Unia sie rozpadnie nim cos takiego wprowadzą.

https://wiadomosci.wp.pl/sprawdzili-jak-cztery-telewizje-pokazuja-kandydatow-dwa-swiaty-7156208763542016a

Cytat

Badacze z UMCS w Lublinie, którymi byli studenci II roku kierunków medioznawczych, oglądali telewizję przez 174 dni. W tym czasie wyemitowano 696 wydań programów informacyjnych, które zaprezentowały 7629 newsów trwających łącznie 436 godzin.

Cytat

programy "19.30" w TVP 1 i "Fakty" TVN, które nie prezentowały nic krytycznego w stosunku do Rafała Trzaskowskiego. 57 proc. materiałów w "Faktach" i 49 proc. w "19:30" było pozytywnych w stosunku do prezydenta Warszawy. Odpowiednio 32 i 41 proc. było neutralnych. Negatywnych nie było wcale.

Z drugiej strony w "19.30" TVP 1 i "Faktach" TVN było odpowiednio 51 i 64 proc. materiałów negatywnych o Nawrockim. Pozytywnych nie było wcale.

Czysta woda @ignazz Ani jednego negatywnego materiału o trzaskowskim i ani jednego pozytywnego o nawrockim przez ostatnie pół roku.

49 minut temu, julekstep napisał(a):

o fakt

to nie w marcu nasi forumkowi silni razem opisywali jakie to tvp teraz dobre? 🙃

To mnie pytasz? Nie mam pojęcia, zapytaj @fluberon ma bazy.

Swoją drogą niezwykle mnie śmieszy jak zwolennicy obu stron się przekrzykują co było/jest gorsze TVPiS czy TVP w Likwidacji.

Dla mnie jeden **uj ze wskazaniem na tych którzy tę podłe standardy wyznaczyli.

3 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Swoją drogą niezwykle mnie śmieszy jak zwolennicy obu stron się przekrzykują co było/jest gorsze TVPiS czy TVP w Likwidacji.

A kto je wyznaczył?

Myślisz że Wysocka schnepf skąd wyleciała jak PiS przejął władzę?

48 minut temu, fluber napisał(a):

Ani jednego negatywnego materiału o trzaskowskim i ani jednego pozytywnego o nawrockim przez ostatnie pół roku.

Wydaję mi się, że o to, że o Nawrockim nie można powiedzieć nic dobrego powinno się winić raczej Nawrockiego, PIS, Kaczyńskiego 😘

7 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Mnie z kolei smieszy ze za tvpis te wszystkie 'paski grozy' lataly po calym necie (wlacznie z tym forumkiem ofc) kilka godzin po emisji

Teraz o inbach dowiaduje sie z 2-miesiecznym opoznieniem (czasem troche szybciej jak akurat Kanal Zero lukne)

A potem mamy symetryzm jw (o 'wyznaczaniu' standardow - jakby wczesniej nie bylo Tomkow Lisow i tym podobnych w tvp 🙃)

Edytowane przez julekstep

51 minut temu, fluber napisał(a):

57 proc. materiałów w "Faktach" i 49 proc. w "19:30" było pozytywnych w stosunku do prezydenta Warszawy.

Z powyższego wynika, że TVP jest bardziej krytyczna od TVN w stosunku do Trzaskowskiego

52 minuty temu, fluber napisał(a):

"19.30" TVP 1 i "Faktach" TVN było odpowiednio 51 i 64 proc. materiałów negatywnych o Nawrockim.

i mniej krytyczna do Nawrockiego

🫢

3 minuty temu, jack napisał(a):

Wydaję mi się, że o to, że o Nawrockim nie można powiedzieć nic dobrego powinno się winić raczej Nawrockiego, PIS, Kaczyńskiego 😘

No niestety nawet jako oszust Nawrocki nie jest dobry, chciał wyjebać Jeża z mieszkania, a właśnie sam siebie wyjebał . Zamiast kawalerki za grosze ma kupę smrodu na finiszu kampanii, a wkrótce dostanie zarzuty prokuratorskie