Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, RappaR napisał(a):

Nawet różnica z 7,1% do 8% to około ~40 mld złotych. ROCZNIE.

Już wcześniej wydatki wzrosły o 45 mld złotych za wujkiem google:

Według wstępnych szacunków3 wydatki bieżące na ochronę zdrowia w 2023 r. wyniosły 241,6 mld zł (stanowiły 7,1% PKB) i były wyższe niż w 2022 r. o około 45,4 mld zł (w odniesieniu do danych wstępnych4 za 2022 r., które wyniosły 196,2 mld zł.

Czy te 45 mld rozwiązały problemy? Jeżeli nie, to co sprawia, że dodatkowe 40 mld teraz te problemy rozwiąże?

26 minut temu, RappaR napisał(a):

Generalnie nie rozumiem uwzięcia się @P_M na Zandberga, bo zarzuty jakie ma wobec niego są generalnie takie, jakie można mieć do każdego polityka

Bo jego erystyka jest wyjątkowo naiwna i nie rozumiem jak możecie nie widzieć jego pustosłowia. Odpierając od razu zarzut, tak inni politycy też w zdecydowanej większości robią to samo, ale Zandberg jest w tym wybitny.

1 minutę temu, P_M napisał(a):

Według wstępnych szacunków3 wydatki bieżące na ochronę zdrowia w 2023 r. wyniosły 241,6 mld zł (stanowiły 7,1% PKB) i były wyższe niż w 2022 r. o około 45,4 mld zł (w odniesieniu do danych wstępnych4 za 2022 r., które wyniosły 196,2 mld zł.

Czy te 45 mld rozwiązały problemy?

Pamiętaj, że w 2023 mieliśmy dwucyfrową inflację, więc co realnej kwoty to było to znacznie mniej.

2 minuty temu, P_M napisał(a):

Czy te 45 mld rozwiązały problemy? Jeżeli nie, to co sprawia, że dodatkowe 40 mld teraz te problemy rozwiąże?

Napisałem - były źle spożytkowane.

Wydano 45 mld złotych na poprawę służby zdrowia zamiast na poprawę opinii na temat służby zdrowia.

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Pamiętaj, że w 2023 mieliśmy dwucyfrową inflację, więc co realnej kwoty to było to znacznie mniej.

Pewnie, a w 2025 te dodatkowe 40 mld jest jeszcze mniej warte. Stąd dziwi mnie przekonanie, że dosypanie takiej kwoty cokolwiek rozwiąże.

2 minuty temu, RappaR napisał(a):

Wydano 45 mld złotych na poprawę służby zdrowia

I co się poprawiło?

20 minut temu, P_M napisał(a):

I co się poprawiło?

Chociażby jedzenie. Remonty szpitali, w końcu sale nie są jak z PRL. Dużo łatwiejszy dostęp do TK i MR, w zasadzie TK to już standardowe badanie robione od ręki. Modyfikacja zabiegów - obecnie laparoskopia zdominowała chirurgię, upowszechnienie noży harmonicznych.

Kilkanaście la temu prawie nie zmarłem z powodu błędu lekarskiego i gdyby mój ojciec miał wyjebane na mnie jak leżałem w szpitalu, to dosłownie, bez przesady, bym umarł. Obecnie takie zachowania jak wtedy są po prostu wykluczane.

Jako najpierw pacjent, a potem lekarz, widzę ogromne zmiany jakie zaszły w polskich szpitalach na przestrzeni lat i to naprawdę ogromna zmiana na poziomie różnicy w poziomie autostrad teraz, a w PRL.

25 minut temu, P_M napisał(a):

Pewnie, a w 2025 te dodatkowe 40 mld jest jeszcze mniej warte. Stąd dziwi mnie przekonanie, że dosypanie takiej kwoty cokolwiek rozwiąże.

Dobra kampania marketingowa za tą kwotę jest w stanie zmienić wyniki CBOS kompletnie. 

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

Chociażby jedzenie. Remonty szpitali, w końcu sale nie są jak z PRL. Dużo łatwiejszy dostęp do TK i MR, w zasadzie TK to już standardowe badanie robione od ręki. Modyfikacja zabiegów - obecnie laparoskopia zdominowała chirurgię, upowszechnienie noży harmonicznych.

Kilkanaście la temu prawie nie zmarłem z powodu błędu lekarskiego i gdyby mój ojciec miał wyjebane na mnie jak leżałem w szpitalu, to dosłownie, bez przesady, bym umarł. Obecnie takie zachowania jak wtedy są po prostu wykluczane.

Jako najpierw pacjent, a potem lekarz, widzę ogromne zmiany jakie zaszły w polskich szpitalach na przestrzeni lat i to naprawdę ogromna zmiana na poziomie różnicy w poziomie autostrad teraz, a w PRL.

I to nie jest dowód anegdotyczny?  Operujesz na o wiele gorszym materiale dowodowym niż ja...

2 godziny temu, P_M napisał(a):

Jesli przez kilkanaście lat kolejne rządy oszczędzają i raz na jakiś czas zbliżą się do niezbędnego minimum, nie poprawi to nagle zaniedbań z poprzednich kilkunastu lat (infrastrukturalnych jak i kadrowych)

2 godziny temu, P_M napisał(a):

Bo jego erystyka jest wyjątkowo naiwna i nie rozumiem jak możecie nie widzieć jego pustosłowia.

:D