P_M Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 4 godziny temu, RappaR napisał(a): Nawet różnica z 7,1% do 8% to około ~40 mld złotych. ROCZNIE. Już wcześniej wydatki wzrosły o 45 mld złotych za wujkiem google: Według wstępnych szacunków3 wydatki bieżące na ochronę zdrowia w 2023 r. wyniosły 241,6 mld zł (stanowiły 7,1% PKB) i były wyższe niż w 2022 r. o około 45,4 mld zł (w odniesieniu do danych wstępnych4 za 2022 r., które wyniosły 196,2 mld zł. Czy te 45 mld rozwiązały problemy? Jeżeli nie, to co sprawia, że dodatkowe 40 mld teraz te problemy rozwiąże? 26 minut temu, RappaR napisał(a): Generalnie nie rozumiem uwzięcia się @P_M na Zandberga, bo zarzuty jakie ma wobec niego są generalnie takie, jakie można mieć do każdego polityka Bo jego erystyka jest wyjątkowo naiwna i nie rozumiem jak możecie nie widzieć jego pustosłowia. Odpierając od razu zarzut, tak inni politycy też w zdecydowanej większości robią to samo, ale Zandberg jest w tym wybitny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 1 minutę temu, P_M napisał(a): Już wcześniej wydatki wzrosły o 45 mld złotych za wujkiem google: Według wstępnych szacunków3 wydatki bieżące na ochronę zdrowia w 2023 r. wyniosły 241,6 mld zł (stanowiły 7,1% PKB) i były wyższe niż w 2022 r. o około 45,4 mld zł (w odniesieniu do danych wstępnych4 za 2022 r., które wyniosły 196,2 mld zł. Czy te 45 mld rozwiązały problemy? Pamiętaj, że w 2023 mieliśmy dwucyfrową inflację, więc co realnej kwoty to było to znacznie mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 2 minuty temu, P_M napisał(a): Już wcześniej wydatki wzrosły o 45 mld złotych za wujkiem google: Według wstępnych szacunków3 wydatki bieżące na ochronę zdrowia w 2023 r. wyniosły 241,6 mld zł (stanowiły 7,1% PKB) i były wyższe niż w 2022 r. o około 45,4 mld zł (w odniesieniu do danych wstępnych4 za 2022 r., które wyniosły 196,2 mld zł. Czy te 45 mld rozwiązały problemy? Jeżeli nie, to co sprawia, że dodatkowe 40 mld teraz te problemy rozwiąże? Napisałem - były źle spożytkowane. Wydano 45 mld złotych na poprawę służby zdrowia zamiast na poprawę opinii na temat służby zdrowia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 2 minuty temu, fluber napisał(a): Pamiętaj, że w 2023 mieliśmy dwucyfrową inflację, więc co realnej kwoty to było to znacznie mniej. Pewnie, a w 2025 te dodatkowe 40 mld jest jeszcze mniej warte. Stąd dziwi mnie przekonanie, że dosypanie takiej kwoty cokolwiek rozwiąże. 2 minuty temu, RappaR napisał(a): Wydano 45 mld złotych na poprawę służby zdrowia I co się poprawiło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 20 minut temu, P_M napisał(a): I co się poprawiło? Chociażby jedzenie. Remonty szpitali, w końcu sale nie są jak z PRL. Dużo łatwiejszy dostęp do TK i MR, w zasadzie TK to już standardowe badanie robione od ręki. Modyfikacja zabiegów - obecnie laparoskopia zdominowała chirurgię, upowszechnienie noży harmonicznych. Kilkanaście la temu prawie nie zmarłem z powodu błędu lekarskiego i gdyby mój ojciec miał wyjebane na mnie jak leżałem w szpitalu, to dosłownie, bez przesady, bym umarł. Obecnie takie zachowania jak wtedy są po prostu wykluczane. Jako najpierw pacjent, a potem lekarz, widzę ogromne zmiany jakie zaszły w polskich szpitalach na przestrzeni lat i to naprawdę ogromna zmiana na poziomie różnicy w poziomie autostrad teraz, a w PRL. 25 minut temu, P_M napisał(a): Pewnie, a w 2025 te dodatkowe 40 mld jest jeszcze mniej warte. Stąd dziwi mnie przekonanie, że dosypanie takiej kwoty cokolwiek rozwiąże. Dobra kampania marketingowa za tą kwotę jest w stanie zmienić wyniki CBOS kompletnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu Godzinę temu, RappaR napisał(a): Chociażby jedzenie. Remonty szpitali, w końcu sale nie są jak z PRL. Dużo łatwiejszy dostęp do TK i MR, w zasadzie TK to już standardowe badanie robione od ręki. Modyfikacja zabiegów - obecnie laparoskopia zdominowała chirurgię, upowszechnienie noży harmonicznych. Kilkanaście la temu prawie nie zmarłem z powodu błędu lekarskiego i gdyby mój ojciec miał wyjebane na mnie jak leżałem w szpitalu, to dosłownie, bez przesady, bym umarł. Obecnie takie zachowania jak wtedy są po prostu wykluczane. Jako najpierw pacjent, a potem lekarz, widzę ogromne zmiany jakie zaszły w polskich szpitalach na przestrzeni lat i to naprawdę ogromna zmiana na poziomie różnicy w poziomie autostrad teraz, a w PRL. I to nie jest dowód anegdotyczny? Operujesz na o wiele gorszym materiale dowodowym niż ja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 2 godziny temu, P_M napisał(a): Czy te 45 mld rozwiązały problemy? Jeżeli nie, to co sprawia, że dodatkowe 40 mld teraz te problemy rozwiąże? Jesli przez kilkanaście lat kolejne rządy oszczędzają i raz na jakiś czas zbliżą się do niezbędnego minimum, nie poprawi to nagle zaniedbań z poprzednich kilkunastu lat (infrastrukturalnych jak i kadrowych) 2 godziny temu, P_M napisał(a): Bo jego erystyka jest wyjątkowo naiwna i nie rozumiem jak możecie nie widzieć jego pustosłowia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DLT_Braddock Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Jak w prosty sposób wyłapać rosyjską agenturę w Warszawie? Zrobić kocioł w Odessa Market na Jana Kazimierza 29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Maciak chyba odmówił pudru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vice-rezerwa-rezerwy2 Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) hahha ale sznepf dostala czysto na szczekę na sam początek od Stanowskiego pierwsza runda pytan i od razu nokaut Edytowane 4 godziny temu przez Vice-rezerwa-rezerwy2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Czy ktoś pamięta jakie było pytanie?;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_secret Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 4 minuty temu, Vice-rezerwa-rezerwy2 napisał(a): hahha ale sznepf dostala czysto na szczekę na sam początek od Stanowskiego pierwsza runda pytan i od razu nokaut zasłużyło kurwisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Senyszyn wyjaśniła 5% PKB Trzaskowskiego na armię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Nie można tego nie można tamtego, a mozna wyjść na fajkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_secret Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu uu kurwisko odpowiedziało cytatem stanowskiemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu żadne pytanie nie dotycz kompetencji prezydenta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 9 minut temu, the_secret napisał(a): uu kurwisko odpowiedziało cytatem stanowskiemu Mam nadzieję, że Stanowski ją ustawi w kolejnej kolejce:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 7 minut temu, fluber napisał(a): Mam nadzieję, że Stanowski ją ustawi w kolejnej kolejce:) Skończy się, że Dorota-Danuta wyjdzie z płaczem i meinstreem zrobi z niej męczennicę. Edytowane 3 godziny temu przez DRK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Te pytania z TVP i z TVN są na razie żenujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 1 minutę temu, fluber napisał(a): Te pytania z TVP i z TVN są na razie żenujące. Są na miarę oczekiwań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi