RappaR Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 2 minuty temu, jack napisał(a): To zależy od bilansu, który jest różny w każdym przypadku. W przypadku lekarzy bilans jest z pewnością ujemny ze względu na wysokie koszty szkolenia. Czyli jeśli ktoś był wcześniakiem i kosztowało dużo jego leczenie na neonatologii, powinien mieć zakaz emigracji? 3 minuty temu, jack napisał(a): Chcę zabronić łapówkarstwa pod przykrywką prywatnych wizyt A gdzie takie zachodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu @ignazz https://businessinsider.com.pl/media/nadchodza-rewolucyjne-zmiany-skarbowka-bedzie-pobierac-automatycznie-108-zl-od/gqke47q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 5 minut temu, RappaR napisał(a): Czyli jeśli ktoś był wcześniakiem i kosztowało dużo jego leczenie na neonatologii, powinien mieć zakaz emigracji? A jak przedstawiają się zyski z tego wcześniaka w stosunku do niewcześniaka? A jak przedstawiają się zyski z lekarza w stosunku do piekarza? Pomyśl to zrozumiesz o co chodzi. Studia lekarskie nie należą do najłatwiejszych więc zakładam, że sobie poradzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 4 minuty temu, jack napisał(a): A jak przedstawiają się zyski z tego wcześniaka w stosunku do niewcześniaka? A jak przedstawiają się zyski z lekarza w stosunku do piekarza? Pomyśl to zrozumiesz o co chodzi. Studia lekarskie nie należą do najłatwiejszych więc zakładam, że sobie poradzisz. To mówimy o kosztach szkolenia czy zyskach? Zmieniasz temat, więc ponowie pytanie - czyli szkodliwość emigracji oceniasz w zależności od tego jako wartościowym człowiekiem jest emigrant? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 8 minut temu, RappaR napisał(a): To mówimy o kosztach szkolenia czy zyskach? 28 minut temu, jack napisał(a): To zależy od bilansu Eh, studiowałeś prywatnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 1 minutę temu, jack napisał(a): Eh, studiowałeś prywatnie? Nie. Zmieniasz cały czas wersję, bo kiedy spytałem Ciebie o bilans w przypadku wcześniaków, to zacząłeś mówić o zyskach. Generalnie zysk z wcześniaka jest mniejszy niż zysk z prawidłowo urodzonego dziecka z powodu braku konieczności ponoszenia często ogromnych kosztów leczenia takich dzieci. Teraz pytanie - czy chcesz zakazać emigracji wcześniaków czy też zakazać leczenia wcześniaków, czy też po prostu pozwalasz wcześniakom żyć i się rozwijać, ale uważasz ich za szkodników bez moralności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 41 minut temu, RappaR napisał(a): Czyli jeśli ktoś był wcześniakiem i kosztowało dużo jego leczenie na neonatologii, powinien mieć zakaz emigracji? 15 minut temu, RappaR napisał(a): Zmieniasz cały czas wersję, bo kiedy spytałem Ciebie o bilans w przypadku wcześniaków, aha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 2 godziny temu, RappaR napisał(a): Nie spotkałem się z żadnym dowodem by referenda osłabiały postawy demokratyczne. Jasne, tylko czy wtedy potrzebni są nam pośrednicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 33 minuty temu, Koelner napisał(a): Jasne, tylko czy wtedy potrzebni są nam pośrednicy? Nadzór, praca na ustawami etc. Ale faktycznie domyślnie sejm powinien pełnić funkcję pomocniczą w ustawodawstwie do nadrzędnej woli obywatelskiej. Generalnie co czytałem o Starożytnym Rzymie i jego ustroju albo ostatnio o twórczej destrukcji i rozwoju w wolnych społecznościach, generalnie im więcej wolności, tym lepiej. Po prostu. Co zbieram informację z różnych źródeł, każda to potwierdza. Na przykład czytałem rewelacyjną książkę 10 punktów zwrotnych w historii II wojny światowej. Sama treść jest w sumie bez znaczenia(w świetle nowych badań jeden rozdział jest całkowicie błędny na przykład) i oceniam ją średnio, ale to co było genialne i dla mnie jest do polecenia jako książka dla każdego, kogo interesują mechanizmy władzy, jest opis tego, jak w każdym z wielkich państw II wojny światowej były podejmowane decyzje. Mechanizm tego jak się dynamicznie zmieniał ustrój w każdym z systemów totalitarnych na coraz gorszych, jakie błędy to kosztowało, jak właśnie demokracja sprawiała, że Roosevelt miał cały czas na sobie presję opinii społecznej i kogoś kto go kontroluje. I mechanizm pokazuje jak kolejno każda władza totalitarna, każda inny i w inny sposób, przechodziła przez te same szczeble i się degenerowała. Podobnie pewnie dałoby się i opisać Rosję Putina, która w 2005 wydawała się, odbudowywać, by w końcu skończyć w najniższym punkcie swego istnienia. Z kolei przykłady społeczeństw obywatelskich z demokracja bezpośrednią mamy (względnie jak na tamte czasy) społeczeństwo rzymskie, społeczeństwo szwajcarskie i społeczeństwo(w ograniczonym zakresie przedpaństwowe) XIII kolonii. I każde te społeczeństwo to zależnie od kryteriów pełen sukces. Nawet pośrednio, to UK z parlamentaryzmem wygrała wyścig z monarchiami absolutycznymi Naprawdę nie jestem w stanie znaleźć przykładu/dowodu, że więcej wolności i więcej demokracji nie kończy się lepszym życiem ogółu obywateli. Kosztem elit, owszem. Edytowane 10 godzin temu przez RappaR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 5 minut temu, RappaR napisał(a): Nadzór, praca na ustawami etc. Ale faktycznie domyślnie sejm powinien pełnić funkcję pomocniczą w ustawodawstwie do nadrzędnej woli obywatelskiej. Generalnie co czytałem o Starożytnym Rzymie i jego ustroju albo ostatnio o twórczej destrukcji i rozwoju w wolnych społecznościach, generalnie im więcej wolności, tym lepiej. Po prostu. Co zbieram informację z różnych źródeł, każda to potwierdza. Na przykład czytałem rewelacyjną książkę 10 punktów zwrotnych w historii II wojny światowej. Sama treść jest w sumie bez znaczenia(w świetle nowych badań jeden rozdział jest całkowicie błędny na przykład) i oceniam ją średnio, ale to co było genialne i dla mnie jest do polecenia jako książka dla każdego, kogo interesują mechanizmy władzy, jest opis tego, jak w każdym z wielkich państw II wojny światowej były podejmowane decyzje. Mechanizm tego jak się dynamicznie zmieniał ustrój w każdym z systemów totalitarnych na coraz gorszych, jakie błędy to kosztowało, jak właśnie demokracja sprawiała, że Roosevelt miał cały czas na sobie presję opinii społecznej i kogoś kto go kontroluje. I mechanizm pokazuje jak kolejno każda władza totalitarna, każda inny i w inny sposób, przechodziła przez te same szczeble i się degenerowała. Podobnie pewnie dałoby się i opisać Rosję Putina, która w 2005 wydawała się, odbudowywać, by w końcu skończyć w najniższym punkcie swego istnienia. Z kolei przykłady społeczeństw obywatelskich z demokracja bezpośrednią mamy (względnie jak na tamte czasy) społeczeństwo rzymskie, społeczeństwo szwajcarskie i społeczeństwo(w ograniczonym zakresie przedpaństwowe) XIII kolonii. I każde te społeczeństwo to zależnie od kryteriów pełen sukces. Nawet pośrednio, to UK z parlamentaryzmem wygrała wyścig z monarchiami absolutycznymi Naprawdę nie jestem w stanie znaleźć przykładu/dowodu, że więcej wolności i więcej demokracji nie kończy się lepszym życiem ogółu obywateli. Kosztem elit, owszem. Z jednej strony spoko ale patrząc na nasze społeczeństwo to lekki strach budzi jednak podejmowanie wszystkich decyzji przez referendum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 3 minuty temu, blackmagic napisał(a): Z jednej strony spoko ale patrząc na nasze społeczeństwo to lekki strach budzi jednak podejmowanie wszystkich decyzji przez referendum Ja się bardziej boję wszystkich decyzji podejmowanych przez wąskie grono znajomych w celu własnych korzyści, jak to wygląda w niedemokratycznych społeczeństwach. Parafrazując - społeczeństwo może wybrać dobrze lub źle, ale ekspercie tylko źle* *źle tylko pod pewnym kątem patrzenia. Ich decyzje są z pewnością jak najbardziej dobre, przemyślane i korzystne dla nich samych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 5 minut temu, RappaR napisał(a): Ja się bardziej boję wszystkich decyzji podejmowanych przez wąskie grono znajomych w celu własnych korzyści, jak to wygląda w niedemokratycznych społeczeństwach. Parafrazując - społeczeństwo może wybrać dobrze lub źle, ale ekspercie tylko źle* *źle tylko pod pewnym kątem patrzenia. Ich decyzje są z pewnością jak najbardziej dobre, przemyślane i korzystne dla nich samych Społeczeństwo by decydować o pewnych elementach musi być świadome konsekwencji tych wyborów. W naszym kraju „Według badań PISA I OECD, aż 70% Polaków ma kłopot ze zrozumieniem tego, co czyta”. To nie jest dobry prognostyk by Ci ludzie decydowali o lasach kraju a w szczególności o kształcie ustaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 3 minuty temu, blackmagic napisał(a): W naszym kraju „Według badań PISA I OECD, aż 70% Polaków ma kłopot ze zrozumieniem tego, co czyta”. Cytat Główną przyczyną jest brak kontynuowania swojej edukacji po ukończeniu szkoły średniej bądź studiów. Powoduje to zanik umiejętności, jakie nabyliśmy w trakcie naszego kształcenia się. Właśnie przez to stajemy się ofiarami wtórnego analfabetyzmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Teraz, fluber napisał(a): No ja wiem że to cecha wtórna w dużej mierze ale w żaden sposób ten fakt nie zmienia tego że ktoś nie rozumie co czyta. Więc najpierw edukacja (reedukacja) a potem zmiana ustroju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 1 minutę temu, fluber napisał(a): I dlatego tak ważne jest kto posiada TVP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 13 minut temu, blackmagic napisał(a): Społeczeństwo by decydować o pewnych elementach musi być świadome konsekwencji tych wyborów. W naszym kraju „Według badań PISA I OECD, aż 70% Polaków ma kłopot ze zrozumieniem tego, co czyta”. To nie jest dobry prognostyk by Ci ludzie decydowali o lasach kraju a w szczególności o kształcie ustaw 7 minut temu, blackmagic napisał(a): No ja wiem że to cecha wtórna w dużej mierze ale w żaden sposób ten fakt nie zmienia tego że ktoś nie rozumie co czyta. Więc najpierw edukacja (reedukacja) a potem zmiana ustroju Ja bym zrobił inaczej - najpierw zmiana ustroju, a potem edukacja, szczególnie że to coś, co zachodzi ciągle, przez całe życie. Swoją drogą, jak dla mnie spora część polityków, łącznie z bożyszczem Trzaskowskim, może znajdować się w tych 70%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu 2 godziny temu, fluber napisał(a): @ignazz https://businessinsider.com.pl/media/nadchodza-rewolucyjne-zmiany-skarbowka-bedzie-pobierac-automatycznie-108-zl-od/gqke47q Kto robi na czarno nie zapłaci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu Godzinę temu, RappaR napisał(a): Naprawdę nie jestem w stanie znaleźć przykładu/dowodu, że więcej wolności i więcej demokracji nie kończy się lepszym życiem ogółu obywateli. Kosztem elit, owszem. zobaczymy jak wyjdzie rywalizacja demokracji zachodnich z absolutyzmem azjatyckim. tylko zadaję pytania ponieważ trzeba ustalić gdzieś granice demokratyzacji ponieważ czasami musi być podjęta decyzja np gdy jest równe 50/50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu 1 minutę temu, Koelner napisał(a): zobaczymy jak wyjdzie rywalizacja demokracji zachodnich z absolutyzmem azjatyckim. tylko zadaję pytania ponieważ trzeba ustalić gdzieś granice demokratyzacji ponieważ czasami musi być podjęta decyzja np gdy jest równe 50/50 Sęk w tym, że właśnie elity krajów zachodnich robią wszystko, by tej demokracji nie był. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/wyrok-w-sprawie-le-pen-prawica-na-swiecie-nie-moze-sie-otrzasnac/332yrl3 https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/analizy/2024-12-09/rumunia-sad-konstytucyjny-uniewaznia-wybory-prezydenckie I moja odpowiedź brzmi - dyktatury lewicowe Trzaskowskich i innych ulubieńców zamordyzmu polegną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu 9 minut temu, RappaR napisał(a): Sęk w tym, że właśnie elity krajów zachodnich robią wszystko, by tej demokracji nie był. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/wyrok-w-sprawie-le-pen-prawica-na-swiecie-nie-moze-sie-otrzasnac/332yrl3 https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/analizy/2024-12-09/rumunia-sad-konstytucyjny-uniewaznia-wybory-prezydenckie I moja odpowiedź brzmi - dyktatury lewicowe Trzaskowskich i innych ulubieńców zamordyzmu polegną. Ale nadal tej demokracji jest więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi