RappaR Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 2 minuty temu, jack napisał(a): Uważam, że zarobki lekarzy są zbyt wysokie przez co brakuje pieniędzy na onkologię dziecięcą. I właśnie demokracja to forum do prezentacji poglądów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu Teraz, RappaR napisał(a): I właśnie demokracja to forum do prezentacji poglądów :) To może referendum czy odebrać lekarzom a przekazać na onkologię dziecięcą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 1 minutę temu, jack napisał(a): To może referendum czy odebrać lekarzom a przekazać na onkologię dziecięcą? Jak najbardziej jestem za ewentualnym referendum. Tak przy okazji dyrektorów szpitali na razie bolą bardziej nie kontrakty, które są bardzo wygodne i opłacalne dla szpitali, a siatka płac z pensją specjalisty na poziomie 11k brutto na UOP. Ale jak najbardziej, można zrobić głosowanie, by odebrać lekarzom, przekazać na onkologię dziecięcią i zajmować się nimi będą krawcy. Jestem pewien, że problem chorych dzieci wtedy zniknie błyskawicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 15 minut temu, RappaR napisał(a): A kiedy w dziejach mieliśmy ochlokrację? taki moment był gdy Republika Weimarska przeszła w III Rzeszy, za pomocą większość-motłochu doszło do dyktatury a rządzenie przez referenda może być tego początkiem. narzędzie jak myobywatel może idealnie służyć aby zaorać demokrację pośrednia na rzecz demokracji bezpośredniej, nie widzę problemu aby każdy z nas za pomocą kliknięcia zagłosował np za podatkami, aborcja itp itd wystarczy aby prawnicy w komisji przygotowali ustawę, dali czas na zapoznanie z deadlinem i jedziemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu Teraz, Koelner napisał(a): taki moment był gdy Republika Weimarska przeszła w III Rzeszy, za pomocą większość-motłochu doszło do dyktatury a rządzenie przez referenda może być tego początkiem. narzędzie jak myobywatel może idealnie służyć aby zaorać demokrację pośrednia na rzecz demokracji bezpośredniej, nie widzę problemu aby każdy z nas za pomocą kliknięcia zagłosował np za podatkami, aborcja itp itd wystarczy aby prawnicy w komisji przygotowali ustawę, dali czas na zapoznanie z deadlinem i jedziemy 33% to nie jest większość. Republika Weimerska przeszła w III Rzeszę nie w wyniku w wyborów, tylko w wyniku zamachu stanu. Czytałem ostatnio książkę na temat zamachów stanów i słabość postaw demokratycznych w społeczeństwie to jest podstawowy warunek niezbędny, by zamach stanu miał szansę na sukces. Nie spotkałem się z żadnym dowodem by referenda osłabiały postawy demokratyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 8 minut temu, RappaR napisał(a): Jak najbardziej jestem za ewentualnym referendum. Tak przy okazji dyrektorów szpitali na razie bolą bardziej nie kontrakty, które są bardzo wygodne i opłacalne dla szpitali, a siatka płac z pensją specjalisty na poziomie 11k brutto na UOP. Ale jak najbardziej, można zrobić głosowanie, by odebrać lekarzom, przekazać na onkologię dziecięcią i zajmować się nimi będą krawcy. Jestem pewien, że problem chorych dzieci wtedy zniknie błyskawicznie. Reforma służby zdrowia powinna zacząć się od lekarzy. Etaty, utajnione łapówkarstwo, jest się czym zajmować. No i sprawny import lekarzy skoro u nas są deficyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 2 minuty temu, jack napisał(a): Reforma służby zdrowia powinna zacząć się od lekarzy. Etaty, utajnione łapówkarstwo, jest się czym zajmować. No i sprawny import lekarzy skoro u nas są deficyty. Przez tyle lat ile pracuję, nie spotkałem się z żadną łapówką. ŻADNĄ. Ale ogółem rozmowa z Tobą przekonuje mnie, że jestem na dobrej drodze życia zdobyć certyfikaty i uprawnienia, odłożyć trochę na start i emigracja wówczas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 1 minutę temu, RappaR napisał(a): Przez tyle lat ile pracuję, nie spotkałem się z żadną łapówką. ŻADNĄ. Nie spotkałeś się ze zjawiskiem, ze lekarz pracując w państwowej placówce nagania na swoją prywatna praktykę. Albo, że lekarz przyjmuje prywatnie pacjentów "na konsultacje" tylko po to by potem pracować z nimi na koszt państwa? Jat tego nie nazwać jak zgrabną utajnioną łapówką? 6 minut temu, RappaR napisał(a): Ale ogółem rozmowa z Tobą przekonuje mnie, że jestem na dobrej drodze życia zdobyć certyfikaty i uprawnienia, odłożyć trochę na start i emigracja wówczas. I właśnie o tym piszę, wykształcił się za nasze, zdobył certyfikaty i uprawnienia, zarabiał 2x tyle ile powinien i na koniec spierdolił. Żadnej lojalki, nic. Bo ciężko by wymagać przyzwoitości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu Teraz, jack napisał(a): Nie spotkałeś się ze zjawiskiem, ze lekarz pracując w państwowej placówce nagania na swoją prywatna praktykę. Nie.] 1 minutę temu, jack napisał(a): Albo, że lekarz przyjmuje prywatnie pacjentów "na konsultacje" tylko po to by potem pracować z nimi na koszt państwa? Nie 1 minutę temu, jack napisał(a): Jat tego nie nazwać jak zgrabną utajnioną łapówką? Jak sobie popatrzysz, koszt prywatnej wizyty jest w miarę stały niezależnie od tego, czy ktoś pracuje w szpitalu, czy nie. Jeśli znasz jakieś przypadki, gdzie płaci się 3 razy tyle za to, że ktoś pracuje w szpitalu, pokaż mi je. 2 minuty temu, jack napisał(a): I właśnie o tym piszę, wykształcił się za nasze, zdobył certyfikaty i uprawnienia, zarabiał 2x tyle ile powinien i na koniec spierdolił. Żadnej lojalki, nic. Bo ciężko by wymagać przyzwoitości Z ciekawości czym się różni moja sytuacja od dowolnego innego emigranta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 1 minutę temu, RappaR napisał(a): Z ciekawości czym się różni moja sytuacja od dowolnego innego emigranta. W ciebie statystycznie najwięcej państwo zainwestowało 2 minuty temu, RappaR napisał(a): Jak sobie popatrzysz, koszt prywatnej wizyty jest w miarę stały niezależnie od tego, czy ktoś pracuje w szpitalu, czy nie. Jeśli znasz jakieś przypadki, gdzie płaci się 3 razy tyle za to, że ktoś pracuje w szpitalu, pokaż mi je. Problem polega raczej nie na tym ile się płaci prywatnie ale że płaci się za nic. Tzn za przychylne traktowanie w państwowej służbie zdrowia. Kiedyś szło się z łapówką a teraz idzie się na prywatną poradę. I jest cacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 9 minut temu, jack napisał(a): W ciebie statystycznie najwięcej państwo zainwestowało Czyli jakościowo się niczym nie różnię 9 minut temu, jack napisał(a): Problem polega raczej nie na tym ile się płaci prywatnie ale że płaci się za nic. Tzn za przychylne traktowanie w państwowej służbie zdrowia. Kiedyś szło się z łapówką a teraz idzie się na prywatną poradę. I jest cacy Chwila, ktoś płaci za wykonanie prywatnej usługi, otrzymuje ją, a Ty się o to zesraleś, bo nie podoba Ci się, że krytykuje przepierdalanie 3 miliardów rocznie przez Twoich idoli. Lol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 1 minutę temu, RappaR napisał(a): Chwila, ktoś płaci za wykonanie prywatnej usługi, otrzymuje ją, a Ty się o to zesraleś, Prywatna usługa polega w tym wypadku m.in. na wepchnięciu w kolejkę do państwowej placówki. Ładnie chronisz układ paląc głupa. 3 minuty temu, RappaR napisał(a): Czyli jakościowo się niczym nie różnię Choćby tym, że państwo zmarnowało na ciebie więcej pieniędzy, jeśli się na nie wypniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Teraz, jack napisał(a): Prywatna usługa polega w tym wypadku m.in. na wepchnięciu w kolejkę do państwowej placówki. Ładnie chronisz układ paląc głupa. Jest coś takiego jak prawa rynku i podaży. Jeśli podmiot A oferuje usługę C, a podmiot B oferuje usługę C i do tego ekstra D, to czemu kasują tyle samo? Przyjmuję pacjentów w państwowej placówce, nigdy nie otrzymałem łapówki, utajonej czy nie. 2 minuty temu, jack napisał(a): Choćby tym, że państwo zmarnowało na ciebie więcej pieniędzy, jeśli się na nie wypniesz. Czyli różnica ilościowo, ale moralnie uważasz każdy taki przypadek za ten sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 1 minutę temu, RappaR napisał(a): Czyli różnica ilościowo, ale moralnie uważasz każdy taki przypadek za ten sam. Jest jeszcze coś takiego jak szkodliwość czynu. W tym wypadku wysoka. 2 minuty temu, RappaR napisał(a): Jest coś takiego jak prawa rynku i podaży. Jeśli podmiot A oferuje usługę C, a podmiot B oferuje usługę C i do tego ekstra D, to czemu kasują tyle samo? Nie. to jest łapówka za korzystanie z państwowej służby zdrowia a nie żadne prawa rynku. Jak chcesz prawa rynku to sobie zbuduj prywatny szpital. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 2 minuty temu, jack napisał(a): Jest jeszcze coś takiego jak szkodliwość czynu. W tym wypadku wysoka. Czyli generalnie uważasz emigrantów za szkodników, a od ich wartości uważasz jak bardzo są szkodliwi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 11 minut temu, RappaR napisał(a): Czyli jakościowo się niczym nie różnię 5 minut temu, RappaR napisał(a): Czyli różnica ilościowo, ale moralnie uważasz każdy taki przypadek za ten sam. nie szedłbym w tę stronę w dyskusji która zaczęła się od tego że powtarzasz jakąś tam konkretną kwotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 4 minuty temu, jack napisał(a): Nie. to jest łapówka za korzystanie z państwowej służby zdrowia a nie żadne prawa rynku. Jak chcesz prawa rynku to sobie zbuduj prywatny szpital. W znaczeniu? Ktoś płaci prywatnie za prywatną usługę, która kosztuje tyle samo niezależnie czy robi to u kogoś kto pracuje w szpitalu, bądź nie. Jak masz jakiś dowód, że zachodzi inne zjawisko, zgłoś to do prokuratury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 7 minut temu, RappaR napisał(a): W znaczeniu? Ktoś płaci prywatnie za prywatną usługę, która kosztuje tyle samo niezależnie czy robi to u kogoś kto pracuje w szpitalu, bądź nie. Jak masz jakiś dowód, że zachodzi inne zjawisko, zgłoś to do prokuratury I to jest właśnie klika. A potem nie starcza na onkologię dziecięcą. 11 minut temu, RappaR napisał(a): Czyli generalnie uważasz emigrantów za szkodników, a od ich wartości uważasz jak bardzo są szkodliwi? Uważam, że lekarz, który wykształcił się w Polsce, który wyjeżdża z kraju jest wyjątkowo szkodliwy dla interesów Polski. Powtórzę, reasumując: uzdrawianie służby zdrowia trzeba zacząć od lekarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 2 minuty temu, jack napisał(a): I to jest właśnie klika. A potem nie starcza na onkologię dziecięcą. Chcesz zabronić prywatnych wizyt medycznych czy jak? 3 minuty temu, jack napisał(a): Uważam, że lekarz, który wykształcił się w Polsce, który wyjeżdża z kraju jest wyjątkowo szkodliwy dla interesów Polski. A inni emigranci są szkodliwi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 1 minutę temu, RappaR napisał(a): A inni emigranci są szkodliwi? To zależy od bilansu, który jest różny w każdym przypadku. W przypadku lekarzy bilans jest z pewnością ujemny ze względu na wysokie koszty szkolenia. 4 minuty temu, RappaR napisał(a): Chcesz zabronić prywatnych wizyt medycznych czy jak? Chcę zabronić łapówkarstwa pod przykrywką prywatnych wizyt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi