Alonzo Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 13:03, Koelner napisał(a): My czyli kto? Rozwiń Europejczycy - jakby na to nie patrzeć jedziemy na tym samym wózku W dniu 31.03.2025 o 13:05, RappaR napisał(a): Nasz? Byliśmy na mapie łaskawie licząc 24 lata, z tego faktycznie niepodlegli niecałe pół roku. Żadnych kolonii nigdy nie mieliśmy, by móc je tracić. Rozwiń Mówię ogólnie o Europie W dniu 31.03.2025 o 13:07, julekstep napisał(a): ja ze 30% dałem radę! przecież @Alonzo pisze o Europie (chyba) (też mi się dziwnie to czyta bo za wiele nas z Europą Zachodnią, która faktycznie miała prime nie łączy) Rozwiń Yap jw. ..ale po d## dostaniemy tak samo niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 13:13, julekstep napisał(a): przecież już wtedy była za plecami US światowym top dogiem EUR była tak do WW2 Rozwiń Właśnie wtedy wyprzedziła USA. Wcześniej to USA było miejscem gdzie emigranci uciekali. Po DWS nastąpiło przeczyszczenie po którym doszło do wyrównania społecznego, zwiększenia demokratyzacji i pluralizmu, zwiększenie poziomu życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca (edytowane) W dniu 31.03.2025 o 13:16, RappaR napisał(a): Właśnie wtedy wyprzedziła USA. Wcześniej to USA było miejscem gdzie emigranci uciekali. Rozwiń Ogolnie od samego poczatku kolonizacji duzo osob (np przestepcow) uciekalo z EUR do US Nie znaczy to ze US bylo wtedy swiatowym nr 1 Edytowane 31 Marca przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alonzo Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 13:09, RappaR napisał(a): Europa to pojęcie kulturowe-społeczne. I naszych przodków z nią w XIX wieku niewiele łączyło. Przy czym prime Europa Zachodnia to miała za zimnej wojny do ~2000. Druga połowa XX wieku z naciskiem na ostatnie 2 dekady. Rozwiń Ogólnie nie chce mi się o tym dyskutować - ale nie (chyba że rozmawiamy o dwóch różnych rzeczach - ale o tym tez mi się nie chce dyskutować ) - okres o którym piszesz to już czasy dominacji USiA i naszego Wielkiego Wschodniego "Brata" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 12:23, julekstep napisał(a): @fluber potwierdź bo nie wiem czy dobrze przeczytałem Nasz zachodni rekin biznesu w zakresie semantyki ignoruje definicje słownikowe i ponad to przedkłada wpisy z encyklopedii?!? Rozwiń Może wiesz nasz krajowy korpo-parobasie, kto ignoruje encyklopedyczne definicje? Coś późno cię dziś ze smyczy pan spuścił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 13:19, julekstep napisał(a): Ogolnie od samego poczatku kolonizacji duzo osob (np przestepcow) uciekalo z EUR do US Nie znaczy to ze US bylo wtedy swiatowym nr 1 Rozwiń A ja mowie o emigracji do lepszego miejsca i właśnie USA szybko sie takim stało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 13:07, julekstep napisał(a): ja ze 30% dałem radę! Rozwiń Wojuje z poglądami, których nie czyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 13:28, Pablo81 napisał(a): Może wiesz nasz krajowy korpo-parobasie, kto ignoruje encyklopedyczne definicje? Coś późno cię dziś ze smyczy pan spuścił Rozwiń W dniu 31.03.2025 o 13:30, Pablo81 napisał(a): Wojuje z poglądami, których nie czyta Rozwiń Rozgadane cos te npce dzis W dniu 31.03.2025 o 13:29, RappaR napisał(a): A ja mowie o emigracji do lepszego miejsca i właśnie USA szybko sie takim stało Rozwiń To ze dla czesci populacji US bylo lepszym miejscem nie znaczy ze bylo lepszym miejscem w ogole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 13:09, RappaR napisał(a): Lol. Nie sądzę by poglądy Chytruza przez ostatnie 10 lat się zradykalizowały czy chociaż zmieniły Rozwiń Możliwe, po prostu nie kojarzę Chytruza z tego typu wypowiedzi w politycznym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chytruz Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 12:58, P_M napisał(a): Ostro, choć prawdziwie. Chytruz kojarzyłem Cię też raczej z wyważonego podejścia. Widzę radykalizacja powoli wszystkich zaczyna nas dopadać. Rozwiń Zdaje sobie sprawe, ze pewnie prawie kazdy radykal mysli, ze jego stanowisko jest wywazone, ale nie wiem jak wywazony czlowiek moze miec jakiekolwiek pozytywne uczucia wobec tego, co reprezentuje Islam. Milosc lewicy do Islamu to prime example tego, w jak cyrkowym swiecie zyjemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 14:06, Chytruz napisał(a): Zdaje sobie sprawe, ze pewnie prawie kazdy radykal mysli, ze jego stanowisko jest wywazone, ale nie wiem jak wywazony czlowiek moze miec jakiekolwiek pozytywne uczucia wobec tego, co reprezentuje Islam. Milosc lewicy do Islamu to prime example tego, w jak cyrkowym swiecie zyjemy. Rozwiń Tu pełna zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 14:06, Chytruz napisał(a): Zdaje sobie sprawe, ze pewnie prawie kazdy radykal mysli, ze jego stanowisko jest wywazone, ale nie wiem jak wywazony czlowiek moze miec jakiekolwiek pozytywne uczucia wobec tego, co reprezentuje Islam. Milosc lewicy do Islamu to prime example tego, w jak cyrkowym swiecie zyjemy. Rozwiń Jak się przejawia miłość lewicy do islamu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 13:58, P_M napisał(a): Możliwe, po prostu nie kojarzę Chytruza z tego typu wypowiedzi w politycznym wątku. Rozwiń Wszędzie indziej forum umiera to zmigrował na starość typowy szlak w tym gatunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca (edytowane) W dniu 31.03.2025 o 14:06, Chytruz napisał(a): nie wiem jak wywazony czlowiek moze miec jakiekolwiek pozytywne uczucia wobec tego, co reprezentuje Islam. Rozwiń normalnie. islam tworzą ludzie w większość tacy sami jak my. nawet te kobiety, których sytuację porównujesz do czarnych, będą swojej wiary bronić niczym Fluber katolicyzmu, bo czują się w takiej roli spełnione i cenią duchowość, wspólnotę oraz tradycję bardziej niż to, co oferuje zachód. no i w meczetach jest zawsze kibel za darmo, to zdecydowanie powinno w każdym wzbudzić pozytywne odczucie. Edytowane 31 Marca przez lorak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 14:23, lorak napisał(a): normalnie. islam tworzą ludzie w większość tacy sami jak my. nawet te kobiety, których sytuację porównujesz do czarnych, będą swojej wiary bronić niczym Fluber katolicyzmu, bo czują się w takiej roli spełnione i cenią duchowość, wspólnotę oraz tradycję bardziej niż to, co oferuje zachód. no i w meczetach jest zawsze kibel za darmo, to zdecydowanie powinno w każdym wzbudzić pozytywne odczucie. Rozwiń Skoro wszystko jest tak wspaniale w islamie, dlaczego nie pozwala od niego odejść swobodnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 13:14, Alonzo napisał(a): Europejczycy - jakby na to nie patrzeć jedziemy na tym samym wózku Rozwiń Ci którzy niecały wiek temu z moich dziadków robili niewolników i palili ludzi w piecach? Trochę prowokacyjnie ale humaniści a najbardziej filozofowie mają tendencje do upraszczania i skupiania się na terminach a samo pojęcie “cywilizacja” jest płynne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 12:22, RappaR napisał(a): Zacznijmy od tego, że klasą średnią w Polsce nie jest ktoś z kilkumilionowym majątkiem Rozwiń No jeżeli masz 2 mieszkania w Wwa to masz kilkumilionowy majątek. Nie nazwał bym kogoś takiego kto np ma 40 lat, 10k netto miesięcznie, swoje mieszkanie na kredyt i dostał mieszkanie w spadku po rodzicach kimś majętnym. ale ogólnie w Polsce nie ma klasy średniej - ustaliliśmy ostatnio że prawie 90% zarabia mniej niż 10k brutto czyli 2500 euro - ciężko to nazwać klasa średnia. W dniu 31.03.2025 o 12:52, RappaR napisał(a): Milionerem? Rozwiń Dla mnie milionerem jest ktoś kto zarabia co najmniej milion rocznie a nie gromadzi milion w 10 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 14:34, blackmagic napisał(a): ale ogólnie w Polsce nie ma klasy średniej - ustaliliśmy ostatnio że prawie 90% zarabia mniej niż 10k brutto czyli 2500 euro - ciężko to nazwać klasa średnia. Rozwiń Bez klasy średniej nie ma zdrowej demokracji dlatego u nas jest jak jest a w USA się pogarsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alonzo Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 14:30, Koelner napisał(a): Ci którzy niecały wiek temu z moich dziadków robili niewolników i palili ludzi w piecach? Trochę prowokacyjnie Rozwiń ja się z Tobą zgadzam, ale z perspektywy tego co tu idzie nie ma znaczenia kto jest Niemcem, kto Palakiem, a kto Rosjaninem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W dniu 31.03.2025 o 14:28, RappaR napisał(a): Skoro wszystko jest tak wspaniale w islamie, dlaczego nie pozwala od niego odejść swobodnie? Rozwiń A co grozi za odejście od islamu? W krajach na dalekim wschodzie wiadomo co A tutaj? Wykluczenie? Coś jeszcze poza oczywiście gniewem bożym? Pytam z czystej ciekawości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi