Skocz do zawartości

Siatkówka

rw30

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 lat później...

Juz myslalem,ze ten temat nie isnieje i bede musial go zalozyc,skoro, tak niszowy sport jak zuzel go posiada,ale do rzeczy:

- rozgrywek ligowych jak i meczow towarzyskich kadry nie ogladam,wiec nie mam pojecia w jakich klubach graja nasi siatkarze, nawet bez sprawdzenia nie wiem ile maja lat ?

- wczorajszy sukces mega cieszy i fajnie,ze udalo sie nam w koncu potege jak francja,ale troche zaniepokoilo mnie,to co na konferencji pomeczowej powiedzial ich trener,ze po wymianie pokoleniowej juz zaszli tak daleko-odmlodzili kadre po io,a dalej sa kurewsko mocni,a beda pewnie jeszcze lepsi, a nasza kadra w tym składzie dojedzie pewnie do io w 2028,ale wtedy taki leon bedzie mial chyba 35 lat..

- pytanie do kogos obeznanego w rankigu zawodnikow: wiadomo,ze nasza kadra to mega kolektyw,ale jakby tak wziac pozycja po pozycji naszych graczy i porownac ich do najlepszych na swiecie,to jakby to wygladalo  - jacy siatkarze sa obecnie najlepsi na swiecie na swoich pozycjach i jak daleko/blisko nich sa nasi gracze ?

- z mojego laickiego oka jawi sie taki obraz: 

- fornal to topka swiatkowa w przyjeciu, mega dobry serwis, ale brakuje mu troche skoczności by wiecej konczyc w ataku,

- leon jest topka w ataku i serwisie,ale slabiutko przymuje,

- reszte ciezko mi ocenic,wiec chetnie wyslucham kogos bardziej obeznanego

bo taka prawda, jakby w kolejce w jakims lidlu czy biedronce stanał przede mna czy za mną ktoś inny   niż Fornal czy Leon ( tego moglbym tez wziac za jakiegos koszykarza albo goscia co tu przyplynal wczoraj na pontonie) to za huja bym zadnego innego zawodnika z naszej kadry pewnie nie rozpoznał.

Edytowane przez Vice-rezerwa-rezerwy2

18 godzin temu, RappaR napisał(a):

Polski sport narodowy XD

O ME dowiedziałem się z forum.

Absolutnie nikt znajomy czy coś nie poruszył tego tematu losowo.

Sukces na forum doczekał się trzech postów.

Jednego o tym, że nie znam się na dyscyplinie

Jednego żartu

I mojego

XD

Czyli potwierdzenie,  ze siatkowka to sport niszowy. Nawet w Polsce gdzie sa sukcesy temat jest malo istotny, nie mówiąc o globalu. Szkoda, bo widać ze w siatkówce jest jakaś mysl szkoleniowa, dobre decyzje na różnych szczeblach. Ciagle top1 ranking. To nie jest one and done pokolenie jak w ręcznej.

Nie nazwalbym niszową dyscypliną. Kibicow w kapciach jest sporo. Ja tam sam srednio sie interesuje siatka, ale stwierszenie, ze jest niszowym sportem, to troche naduzycie. Niszowym na swiecie - tak. Ale w Polsce, nie zgodze sie. 

To ze ktos o ME dowiedzial sie z forum, to zaden dowod na niszowosc dyscyliny. Ja np. nie znam 99,99% zawodnikow pewnej druzynowej dyscypliny, ale bedac na forum tejże na pewno nie stwierdziłbym, że ta dyscyplina jest niszowa, bo z forum dowiedzialem sie o jakis gwiazdach tej dyscypliny.

Wy nie znacie, ja znam kilku wariatow  ogladajacych nie tylko mecze reprezentacji Polski, czy klubowe na żywo lub w tv, ale i pucharowe (drużyn spoza Polski), innych lig czy innych reprezentacji. 

Dodam, ze kobiet też

2 godziny temu, Szabla napisał(a):

Nie nazwalbym niszową dyscypliną. Kibicow w kapciach jest sporo. Ja tam sam srednio sie interesuje siatka, ale stwierszenie, ze jest niszowym sportem, to troche naduzycie. Niszowym na swiecie - tak. Ale w Polsce, nie zgodze sie. 

To ze ktos o ME dowiedzial sie z forum, to zaden dowod na niszowosc dyscyliny. Ja np. nie znam 99,99% zawodnikow pewnej druzynowej dyscypliny, ale bedac na forum tejże na pewno nie stwierdziłbym, że ta dyscyplina jest niszowa, bo z forum dowiedzialem sie o jakis gwiazdach tej dyscypliny.

Wy nie znacie, ja znam kilku wariatow  ogladajacych nie tylko mecze reprezentacji Polski, czy klubowe na żywo lub w tv, ale i pucharowe (drużyn spoza Polski), innych lig czy innych reprezentacji. 

Dodam, ze kobiet też

Definicja niszowosci sportu imo moze być rozpatrywana tylko pod kątem globalu. Lokalna definicja nie bedzie dobra, bo w Polsce żużel bedzie wysoko w popularności ale to nisza totalna poza naszymi granicami.

Irlandia ma gaelic football i to jest niszowy sport, zapewne w Polsce nikt nie wie ze mozna tam kozlowac, strzelac do bramki jak w noznej i kopac jak w rugby. Ale Irlandczyk sie oburzy jak to nisza?!

To samo bedzie z footballem australijskim który ledwo wylania sie poza granice Australii a tam zapełni stadion 100 000 ludzi. W Polsce malo kto o tym wie. 

Wiec tak widzę w uproszczeniu czy sport to nisza czy nie. Do tego jest tez czynnik finansowy.

Natomiast czy ktos jest wariatem i ogląda siatki tyle czy tyle to juz sprawa subiektywna. Ja tez biore urlop aby ogladac na Fall Classic, a ludzie którym to mówię w PL stukaja sie w czolo co to za niszowe hobby sobie ubzduralem. A przeciez krajow ktore sie bawia w baseball jest podobna ilosc co siatkówki, a różnica w kasie jest kolosalna. Niemniej w Polsce w ogole sie nie przebija do swiadomosci, a NFL tylko jako SuperBowl z kompletnym pominięciem aspektu sportowego.