Skocz do zawartości

TENIS

mac

Rekomendowane odpowiedzi

well najslabszy mecz Novaka w turnieju

brak mocy w uderzeniach dziwny co najmniej

Novak z meczu z Rublevem go robi, dyspozycja dnia ale itak jestem zaskoczony

do wiatru tez sie chyba slabiej dostosowal

brawa dla Alcaraza bo gosc biegal do wszystkiego

24 minuty temu, P_M napisał:

Tak z pamięci super finał to był Australian Open 2017 Fed vs Nadal, poziom tam był niesamowity.

moj ulubiony final to US Open gdzie Wawrinka Novaka pokonal

1 godzinę temu, agresywnychomik napisał:

Nadal z Federerem mieli kiedyś fajny finał Wimbledonu ale nie wiem który to był rok.

A kto wygrał? Mieli 3 finaly z rzedu, z czego dwa bardzo zaciete 2007 (wygrana Feda) i 2008 (Nadala).

Godzinę temu, P_M napisał:

Tak z pamięci super finał to był Australian Open 2017 Fed vs Nadal, poziom tam był niesamowity.

50 minut temu, Kubbas napisał:

moj ulubiony final to US Open gdzie Wawrinka Novaka pokonal

No to daliście z czasów big3, a tam większość finałów z nimi (i Wawrinką - swoją drogą chyba najlepszy mental czy Murayem ). Dla mnie best ever chyba AO open pomiedzy Djokiem a Nadalem gdzie ledwo sie na nogach trzymali po meczu na ceremonii.

Jak porówna się ten finał z tymi z ostatnich czasy wypada dobrze (dla mnie super z uwagi na bycie fanem wygranego), właśnie trochę jak za czasów big3.

Zresztą sami zobaczcie opinie na reddicie (jakaś to miara jest):

50 minut temu, elwariato napisał:

Alcatel tylko on, zawsze mowilem zr najlepciejszy jest, jestem jego fan number1 mac potwierdzi😋

z tego co kojarze to pierwsza wzmianka o Alcarazie to ten post:

Reikai od razu klepnal wiec mysle ze tez jest gleboko w bandwagonie, ale miejsc jest ofc sporo.

Nigdy nie jest za pozno na zmiane zdania, nawet jesli niedawno sie twierdzilo ze Ruud czy Sinner lepsi :D

Niesamowity jest Carlos, spodziewalem sie raczej powtorki ze wspomnianej juz historii wimbledonu z lat 2006 - 2008 pomiedzy Nadal (uczen) i mistrz (Federer) gdzie Carlos w pierwszych finalach raczej przegra az pod wplywem doswiadczenia dopiero wygra z wielkim mistrzem. A tu cyk tak szybki postep. Imponujace tez jak sie podniosl, kiedy poczatek meczu zwiastowal co innego. Dobre czasy dla tenisa nastaly. Alcaraz, Djok (powinien pograc jeszcze troche), Medwiediew, aka jeden z najlepszych baselinerow ever. No i moim zdanie Holger Rune to kolejny kolo co niedlugo wejdzie na bardzo next level.

W tej kolejnosci tez widze faworytow do US Open.

Dzięki wszystkim za wspólne przezywanie tego finalu, byla chyba nawet wieksza frekwencja niz na finalach damskich z Iga.

2 godziny temu, agresywnychomik napisał:

Fani Djokovica, dlaczego on nie biega do niektorych piłek? Pada fizycznie, oszczedza się czy ma taki olewający styl gry?

P.s. ja go nie lubie, tą rozwałką paletki potwierdił swoją burakowatość.

Tenisiści są w stanie dość dobrze ocenić czy są w stanie do piłki dojść i odbić. Myślę, że Djoko biegał do tego do czego mógł. I w tenisie też istnieje takie coś jak złapanie "na wykroku" gdzie zwyczajnie zgadujesz gdzie ktoś zagra, jak widzisz, że nie zgadłeś to nie ma sensu biec. Te piłki lecą 100-120 na godzinę. 

27 minut temu, mac napisał:

A kto wygrał? Mieli 3 finaly z rzedu, z czego dwa bardzo zaciete 2007 (wygrana Feda) i 2008 (Nadala).

No to daliście z czasów big3, a tam większość finałów z nimi (i Wawrinką - swoją drogą chyba najlepszy mental czy Murayem ). Dla mnie best ever chyba AO open pomiedzy Djokiem a Nadalem gdzie ledwo sie na nogach trzymali po meczu na ceremonii.

Jak porówna się ten finał z tymi z ostatnich czasy wypada dobrze (dla mnie super z uwagi na bycie fanem wygranego), właśnie trochę jak za czasów big3.

Reikai od razu klepnal wiec mysle ze tez jest gleboko w bandwagonie, ale miejsc jest ofc sporo.

Nigdy nie jest za pozno na zmiane zdania, nawet jesli niedawno sie twierdzilo ze Ruud czy Sinner lepsi :D

Niesamowity jest Carlos, spodziewalem sie raczej powtorki ze wspomnianej juz historii wimbledonu z lat 2006 - 2008 pomiedzy Nadal (uczen) i mistrz (Federer) gdzie Carlos w pierwszych finalach raczej przegra az pod wplywem doswiadczenia dopiero wygra z wielkim mistrzem. A tu cyk tak szybki postep. Imponujace tez jak sie podniosl, kiedy poczatek meczu zwiastowal co innego. Dobre czasy dla tenisa nastaly. Alcaraz, Djok (powinien pograc jeszcze troche), Medwiediew, aka jeden z najlepszych baselinerow ever. No i moim zdanie Holger Rune to kolejny kolo co niedlugo wejdzie na bardzo next level.

Dzięki wszystkim za wspólne przezywanie tego finalu, byla chyba nawet wieksza frekwencja niz na finalach damskich z Iga.

Ja osobiście twierdzę, że Alcaraz jest zajebisty i cieszę się, że dziś wygrał. Natomiast co do przyszłości męskiego tenisa to nie ukrywam, że bardzo liczę na Sinnera, zwłaszcza na hardzie gdzie jego gra jest skuteczniejsza. 

Jest też oczywiście Rune, ale to nie jest tenisista którego bym lubił. 

17 minut temu, fluber napisał:

Czy ktoś jest w stanie to potwierdzić? Bo to wygląda nierealnie

https://tennis-infinity.com/wta/sabalenka-hitting-at-wimbledon-harder-than-average-man

nic takiego jest podobny art, gdzie swiatek miala wyzsza srednia predkosc FH niz tutaj Sabalenka

https://www.eurosport.com/tennis/roland-garros/2023/french-open-2023-iga-swiatek-s-forehand-compared-to-men-s-star-wow-that-is-a-surprise_sto9635747/story.shtml

https://www.wtatennis.com/news/2623526/inside-the-rise-of-iga-swiatek-blistering-forehands-and-unmatched-aggression

Cytat

She hit 10 km/h faster on average in this match than she did at RG 2020, that's crazy. Worth remembering her stats from that tournament (from Wikipedia):

- On her run to the title at Roland-Garros in 2020, Świątek's average forehand speed was 73 mph (118 km/h), hitting some forehands up to 79 mph (127 km/h), the fastest of any female player in the draw, and faster than any player except Jannik Sinner.

- Her forehand topspin reached 3453 rpm at Roland-Garros, comparable with her idol Rafael Nadal.

- Świątek's backhand speed peaked at 76 mph (122 km/h) at the French Open, the fastest of any female player in the draw, and equal to Dominic Thiem's backhand speed; Thiem possessed the fastest backhand of any male player at the French Open.

Edytowane przez P_M

43 minuty temu, mac napisał:

a tak zupelnie serio to kiedy ja niby twierdziłem że sine czy ruud lepsi, dazyc kogos wieksza sympatia to nie znaczy uważać ze jest lepszy, choc fakt sa tacy ktorzy czysto koninkturalnie daza sympatią tych ktorzy akurat wygrywają 😋

19 minut temu, fluber napisał:

Czy ktoś jest w stanie to potwierdzić? Bo to wygląda nierealnie

https://tennis-infinity.com/wta/sabalenka-hitting-at-wimbledon-harder-than-average-man

ja ci to potwierdzam, zenski tenis jest ujowy, sabalwnka jest silniejsza od przecietnego chopa ale i tak na nic jej sie to zdaje 😋

Alcaraz jest niesamowity bo widac u niego wykorzystanie calego kortu, nie jest to napierdalanka na najszybsza pilke w dwoch wymiarach tylko ciagle jest presja ze cie gosciu skroci lub zagra cos nieszablonowo. ciezko byloby pewnie uwierzyc ze da sie tak grac na poziomie top10 meskiego ATP (i byc 1-nka) ogladajac ostatnia dekade?

7 minut temu, memento1984 napisał:

Alcaraz jest niesamowity bo widac u niego wykorzystanie calego kortu, nie jest to napierdalanka na najszybsza pilke w dwoch wymiarach tylko ciagle jest presja ze cie gosciu skroci lub zagra cos nieszablonowo. ciezko byloby pewnie uwierzyc ze da sie tak grac na poziomie top10 meskiego ATP (i byc 1-nka) ogladajac ostatnia dekade?

Co ty się na szwajcarskim Isnerze zatrzymałeś, który z swojego firmowego zagrania backhandem zaliczał głównie imponujące home runy?

Co do najlepszego meczu w historii. Jak dla mnie Nadal - Verdasco w 2009 na Australian Open.

29 minut temu, fluber napisał:

Bo wydawało mi się, że różnica w sile między kobietami i mężczyznami jest tak duża, że nawet możliwość napierdalania w łatwiejsze piłki tego nie niweluje 

Piłki z returnu serwisowego z reguły są najmocniejsze, nie licząc samego serwisu. Więc jak Sabalenka dostaje całą serie wystawek, gdzie faceci nawet na treningach sobie mocniej podają to ta średnia, mnie aż tak nie dziwi, chociaż nie ukrywam że musiałem aż sprawdzić.

30 minut temu, fluber napisał:

Bo wydawało mi się, że różnica w sile między kobietami i mężczyznami jest tak duża, że nawet możliwość napierdalania w łatwiejsze piłki tego nie niweluje 

Fluber ale przecież tenisiści nie używają całej siły przy uderzeniach, bardziej liczy się to gdzie piłka spadnie. Trzeba też pamietać, że piłka do Ciebie wraca i często tak samo szybko jak Ty ją poślesz.  Ponadto jak masz rakietę to możesz dać różną siłę naciągu. Dajesz mniejszą siłę i zyskujesz kilka do kilkunastu kilometrów na prędkości ale tracisz na precyzji. 

Sabalenka wyjdzie na faceta z pierwszej 300tki ATP i odjedzie na rowerze, nawet jeśli zrobimy tak, że wszystkie gemy będą z jej serwisem. Faceci zabiją ją kątami gry po prostu. I piłka będzie do niej wracała z taką samą prędkością z jaką ona ją pośle - czego rzadko doświadcza w WTA. 

9 godzin temu, MarcusCamby napisał:

Co do najlepszego meczu w historii. Jak dla mnie Nadal - Verdasco w 2009 na Australian Open.

Mam tak samo -do dzisiaj pamiętam dokładnie, co pisaliśmy sobie z kumplem w trakcie tego meczu na ówcześnie używanym gadu gadu 😀

• 2 tygodnie później...