Skocz do zawartości

FIBA 3x3

grzehu

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Podsumowujemy pierwszy turniej FIBA3x3 World Tour 2026:
- koszmarna kontuzja
- Stefan Kojić liderem asyst
- Niklas Kropp – zapamiętajcie to nazwisko
- To może być sezon Liman 3x3
Adres znany, a poniżej też link mamy :)

https://3x3basket.pl/2026/04/29/world-tour-2026-wystartowal-liman-wygrywa-dramatyczny-turniej-w-japonii/

• 3 tygodnie później...

Kolejny gracz z NBA w 3x3!
Udany debiut Kyle Guy'a w Pro Circuit.
Czy to Jimmer Fredette 2.0?
Naszym zdaniem tak!
Uzasadniamy to naszym najnowszym artykule - rzutkim i niemiałkim, mamy nadzieję :)
https://3x3basket.pl/2026/05/17/kolejny-gracz-z-nba-w-fiba3x3-udany-debiut-kyle-guya-w-pro-circuit/

Czy ktoś z Was pamięta Kyle'a z NBA?

Najciekawsze zawodniczki, które warto obejrzeć w akcji podczas MŚ w Warszawie: https://3x3basket.pl/2026/05/26/mistrzostwa-swiata-w-koszykowce-3x3-w-warszawie-najciekawsze-zawodniczki/

... oraz najciekawsi, naszym zdaniem oczywiście, zawodnicy: https://3x3basket.pl/2026/05/27/mistrzostwa-swiata-w-koszykowce-3x3-w-warszawie-najciekawsi-zawodnicy/

@grzehu możesz mi powiedzieć dlaczego w kadrze jest Sokół, który po raz kolejny pokazuje, że nie nadaje się do 3x3? Co tam robi Waca, który jest totalnie niesprawdzony w 3x3? Czemu znów nie ma Grudzińskiego w kadrze? Zamoj jeszcze ciągnie jakoś, ale pomalutku jest u niego końcówka jak u Hicksa i w obronie ledwo daje radę a w ataku samicuje. Ponitka jedyny z tej kadry nadaje się do zostawienia. Renkiel albo niech lepiej ogarnia (o ile ma coś do powiedzenia) albo niech się poda do dymisji, bo my się coraz bardziej cofamy w tym 3x3 zamiast iść do przodu. 

Jedyny plus, że tego drewna Boguckiego nie ma już w składzie, bo jakby on był zamiast Marcela to jeszcze gorzej by to wyglądało. 

W dniu 30.05.2026 o 22:45, ignazz napisał(a):

Świetnie zrobiona strona. 

Wywalić USA z topu odważnie. 

Dzięki! Powiedz to Czechom ;)

2 godziny temu, Pepis21 napisał(a):

@grzehu możesz mi powiedzieć dlaczego w kadrze jest Sokół, który po raz kolejny pokazuje, że nie nadaje się do 3x3? Co tam robi Waca, który jest totalnie niesprawdzony w 3x3? Czemu znów nie ma Grudzińskiego w kadrze? Zamoj jeszcze ciągnie jakoś, ale pomalutku jest u niego końcówka jak u Hicksa i w obronie ledwo daje radę a w ataku samicuje. Ponitka jedyny z tej kadry nadaje się do zostawienia. Renkiel albo niech lepiej ogarnia (o ile ma coś do powiedzenia) albo niech się poda do dymisji, bo my się coraz bardziej cofamy w tym 3x3 zamiast iść do przodu. 

Jedyny plus, że tego drewna Boguckiego nie ma już w składzie, bo jakby on był zamiast Marcela to jeszcze gorzej by to wyglądało. 

@Pepis21 to nie są pytania do mnie, tylko do trenera (selekcjonera) kadry :)

Dwa rzuty by nie wpadły i mogliśmy być w diametralnie odmiennej sytuacji... :(

Niespotykane: Jesteśmy ostatnią drużyną w grupie i jednocześnie drużyną... która zdobyła najwięcej punktów! Nie pamiętam innego takiego przypadku w ostatniej dekadzie.

P.S. Relacje z pierwszych dwóch dni można już przeczytać i obejrzeć na naszej stronie - planujemy nie ustawać w wysiłkach 
P.P.S. Przed turniejem uważałem, że wyłączenie z kadry Boguckiego to błąd. Teraz już nie jestem taki pewien. Intensywność, szybkość, zgranie najlepszych drużyn są niesamowite.

13 godzin temu, grzehu napisał(a):

@Pepis21 to nie są pytania do mnie, tylko do trenera (selekcjonera) kadry :)

Wiem, wiem, ale pytam Ciebie jako eksperta jak widzisz ten skład, bo dla mnie kadrę powinno się odmładzać a nie postarzać. 

Dwa rzuty by nie wpadły i mogliśmy być w diametralnie odmiennej sytuacji...

Ew. gdyby Sokół nie popełniał głupich błędów. 

P.P.S. Przed turniejem uważałem, że wyłączenie z kadry Boguckiego to błąd. Teraz już nie jestem taki pewien. Intensywność, szybkość, zgranie najlepszych drużyn są niesamowite.

Dla mnie to od początku była dobra decyzja. Z Boguckim w obronie graliśmy 2 na 3 a w ataku też nie wiele wnosił, bo nie potrafił wykorzystać przewagi wzrostu. Któryś trener w 5x5 go nawet odpierdolił za to, że boi się dać z góry. 

To jest dobry skład na teraz, pod warunkiem że wcześniej zagrałby kilka/kilkanaście turniejów w 3x3 Pro Circuit.

Tak jak Serbowie, Niemcy, Holendrzy, Łotysze, Amerykanie...

Gdyby ta ekipa był zgrana to mogłaby zagrać pewnie jeden dobry sezon i turniej międzypaństwowy. Później, ze względu na wiek, byłoby ciężko (patrz grafika). Ale może jeszcze nas zaskoczą.

My generalnie nie mamy takich graczy, którzy potrafią sobie samodzielnie wykreować punkty z niczego. Serbowie, Amerykanie i Holendrzy mają takich samograjów, Niemcy i Łotysze nawet po dwóch. Hicks był takim graczem.

Adrian ze względu na wzrost momentami też (ale oddawał to w obronie). Niestety nie widzę nikogo takiego na przyszłość, ale nie śledzę kompletnie PLK i innych lig 5x5.

Gwiazdami 3x3 są często gracze, którym w 5x5 dawano łatkę streetballerów i sadzano na ławce za zbyt dużą fantazję :)

Men-Average-Age-3x3-WorldCup-Warsaw.png

To jest też to o czym wydaje mi się, że kiedyś pisałem. Na siłę szuka się zawodników wśród tych, którzy coś znaczą w 5x5. Tylko pytanie po co? Gdzie są ci chłopcy co zdobyli MŚ u23? Przecież -poza Boguckim- można by z nich coś spróbować ulepić uzupełniając np. Grudzińskim oraz Ponitką. Może Szlachetka ogarnął już, że czasem lepiej jest palić czas niż oddać głupi rzut.

W każdym razie ten turniej dla nas jest katastrofą, piękne ugościliśmy innych sami stając się gośćmi na własnej imprezie. Panie już odpadły a panowie za chwilę też odpadną, ponieważ z taką grą nie widzę ich wygranej z USA czy wielką niespodzianką jaką są Czesi. Renkiel powinien sam podać się do dymisji albo zostać zwolniony, czas już przewietrzyć sztab, bo z roku na rok zaliczamy regres. Może powrót Noculaka, może Hlebowicki? Nie wiem

W końcu jakaś dyskusja w tym wątku, a nie tylko spamowanie i spamowanie linkami :D

Nie mamy systemowego podejścia do 3x3, jakie istnieją w Holandii (co oni znaczą w 5x5? Postawili na 3x3!), Mongolii (sport narodowy), od niedawna w USA czy UK (niedługo mogą nas zdziwić). Przed turniejami zbieramy więc grupę kolegów, którym jeszcze się chce... i tyle.

Noculak nie wróci i chyba nie powinien. Hlebowicki mógłby wprowadzić dobre zmiany (ale tylko w ramach tego co mamy), to mądry gość. A może Zamojski powinien zostać trenerem? :)

17 godzin temu, grzehu napisał(a):

Nie mamy systemowego podejścia do 3x3

Czasami to mam wrażenie, że i do 5x5 nie mamy zbytnio tego podejśćia. Niemniej jednak stało się to co się stać miało czyli dwa oklepy i bilans 0-4 a łącznie z paniami 1-7. O ile mecz z USA do pewnego momentu jeszcze wyglądał naprawdę dobrze (być może dlatego, że był tylko o honor?) to z Czechami już oglądało się to źle. Ta porażka na własnej ziemi jest ostatnim dzwonkiem dla PZKosz aby coś zmienić w kierunku 3x3, żeby zacząć traktować to na poważnie, a jak nie to niech pójdą droga Azerbejdżanu i skołują czterech braci oraz cztery siostry spod McDonaldsa skoro reguły FIBA w tej odmianie koszykówki na to pozwalają.

17 godzin temu, grzehu napisał(a):

Noculak nie wróci i chyba nie powinien. Hlebowicki mógłby wprowadzić dobre zmiany (ale tylko w ramach tego co mamy), to mądry gość. A może Zamojski powinien zostać trenerem? :)

Jakby Zamoj ogarniał po różnych turniejach jakiś młodych a nie ściągał swoich starych kolegów z 5x5 to może nie byłby to głupi wybór.