Skocz do zawarto艣ci

beGM - [Playoffs 2019 East 1st Round] (2.)New York Knicks - (7.) Washington Wizards

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

B臋d臋 pisa艂 na raty bo komputer wci膮偶 martwy - nie pytajcie jak wype艂nia艂em PITa - a z kom贸rki do艣膰 ci臋偶ko zawrze膰 wszystko w jednym po艣cie.

Uwa偶am 偶e to dobra seria na przetarcie dla mnie bo jednocze艣nie gram z bardzo dobr膮 dru偶yn膮 jak i z dru偶yn膮 nie maj膮c膮 nade mn膮 nigdzie przewagi. (Jedynym miejscem gdzie m贸g艂by艣 si臋 zawaha膰 jest zbi贸rka - i Bam na 艂awce rywala - ale mam szalenie dobrze zbieraj膮cy zesp贸艂 z pozycji 2-4 co sprawia 偶e nawet z Gobertem na 艂awce mog臋 gra膰 z fa艂szywym centrem i nie przegrywa膰 desek ani sytuacji w post przez si艂臋 fizyczn膮 skrzyd艂owych).

Moim najwi臋kszym problemem jest... Urodzaj. Maj膮c 14 graczy w sk艂adzie, 12 zas艂uguje na minuty w play-offs a nawet chwilowo 13. Juancho to gracz mog膮cy w ka偶dej chwili przynie艣膰 par臋 dobrych minut.

Trzech graczy kt贸rzy s膮 absolutnymi pewniakami do du偶ych minut to b臋d膮cy w fantastycznej formie Kyrie, Kawhi i Rudy. Kurde podejrzewam 偶e m贸g艂bym na tym sko艅czy膰, nie wchodzi膰 g艂臋biej w taktyk臋, powiedzie膰 偶e wpuszczam tych 3聽na boisko i dw贸ch broni膮cych strzelc贸w, z 艂awki gram all-switch pi膮tk膮 i bym ten matchup wygra艂 bo mam 3 z 10 najlepszych graczy tegorocznych play-offs w real live NBA.

Ale nie. Spr贸bujmy pojecha膰 zgodnie ze sztuk膮. Bo mam pomys艂 jak z tego matchupu zrobi膰 statement jak聽RL Boston z teoretycznie mocn膮 Indiana.

Pierwsze za艂o偶enie to Kawhi kryj膮cy i atakuj膮cy Beala. Znam opinie 偶e nie warto marnowa膰 si艂 by膰 mo偶e swojego najlepszego gracza na krycie od pocz膮tku najlepszego gracza rywala. Jednak dla Leonarda krycie gwiazdy rywali to bread'n'butter on tym 偶yje i 偶yje z tego 偶e mo偶e gwiazdy zjada膰. Jest koszmarnym matchupem dla Bradleya i kompletnie nie widz臋 powodu dla kt贸rego mia艂 bym z tego zrezygnowa膰. Zw艂aszcza 偶e graj膮c w ten spos贸b, wymuszam od razu crossmatch na Wizards. To co jest naturalne dla Leonarda jest koszmarem dla rywali聽- najgorszy obro艅ca w ich pi膮tce nie mo偶e kry膰 Kawhiego. Wi臋c b臋d膮 pr贸bowa膰 zmieni膰 krycie przy okazji powrotu do obrony a to zawsze jest trudne i wprowadza pewien chaos. Te偶 nie zawsze si臋 udaje co pozwoli Kawhiemu ju偶 na starcie akcji mie膰 biednego Bradleya w izolacji. Jako 偶e on lubi gra膰 troch臋 poza zespo艂em, w swoj膮 1on1 gr臋, b臋dzie dostawa艂 tego bardzo du偶o kiedy tylko b臋dzie go kry艂 Beal czy nawet Bledsoe (dla Leonarda klasa obro艅cy jest bez znaczenia dop贸ki jest od niego ni偶szy).

Oczywi艣cie to nie jest tak 偶e zamierzam zam臋cza膰 Kawhiego. Drugim go-to prostym zagraniem jest pick Kyrie-Gobert. Przy maestrii do jakiej doszed艂 w stawianiu zas艂on ten drugi Irving dostanie tu zawsze troch臋 miejsca - zw艂aszcza 偶e Marc, jak dobry w kryciu indywidualnym centr贸w by nie by艂, jest ju偶 mniej mobilny i gorzej sobie radzi w pickach ni偶 kiedy艣. Zw艂aszcza je艣li te akcje b臋d膮 si臋 zaczyna艂y klasycznym screen the screener (zas艂ona od Tuckera, Morrisa lub Sarica). W ten spos贸b nawet maj膮c w obronie zagrywki dw贸ch swoich go-to ludzi Wizards nie zamkn膮 jej we dw贸ch, b臋d膮 musieli przys艂a膰 pomoc a strzelc贸w ci u nas dostatek.

呕eby przeciwnikowi nie by艂o za 艂atwo, cz臋sto i g臋sto moje go-to akcje b臋d膮 poprzedzane pickiem 1-2, 1-3 Kyrie/Kawhi, tak 偶eby ju偶 na starcie zaanga偶owa膰 w krycie Beala lub haha Crawforda.

Sko艅cz臋 tylko temat gwiazd i przerwa.

呕eby Kawhi m贸g艂 odpocz膮膰 minuty na Bealu dostanie te偶 Thabo i Rubio, oraz to tu to tam Dotson i Forbes. Nie to 偶e dwaj ostatni mog膮 mu du偶o zrobi膰 w d艂u偶szym runie ale w pojedynczej akcji s膮 w stanie wyj膮膰 go z gry agresj膮 i intensywno艣ci膮. Nie oczekuj臋 tu od nich wi臋cej ni偶 pojedynczych akcji.

Oczywi艣cie b臋d臋 chowa艂 Kyriego w obronie. Wykorzystam do tego fakt 偶e Wizards nawet u偶ywaj膮c Bledsoe nie mog膮 go atakowa膰 bo przy do艣膰 absurdalnych statystykach kontestowania rzut贸w przez Goberta i wingspanie pozosta艂ych obro艅c贸w Eric nie ma co pcha膰 si臋 pod kosz a Irving od tr贸jki mo偶e go spokojnie kry膰, zw艂aszcza 偶e nie m贸wimy tu o asie w tej dziedzinie. Na tyle nie-asie 偶e kiedy pi艂k臋 b臋dzie mia艂 ktokolwiek poza Bealem lub Crawfordem, Gobert (przynajmniej na pocz膮tku) b臋dzie konserwatywnie zostawa艂 z ty艂u przy pickach.

To na razie tyle - w kolejnym po艣cie zdradz臋 dalsze szczeg贸艂y rotacji i usprawnienia pod k膮tem rywala, ale opis roli i tego jak maj膮 funkcjonowa膰 po obu stronach moje gwiazdy musi na razie wystarczy膰.

Edytowane przez Wooden
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Wiem 偶e czekali艣cie wi臋c pora na reszt臋 rotacji.

Pierwsza pi膮tka wychodzi jak w trzecim trymestrze:

Kyrie-Kawhi-Morris-Tucker-Gobert

Co daje mi fenomenalny balans atak - obrona. Tucker i Morris dojrzeli w fajne bronie ofensywne off the ball, przy czym na tym drugim nie mo偶esz sobie pozwoli膰 na chowanie na nim ma艂ego/s艂abego obro艅cy, bo nic prostszego dla mojego zespo艂u niz momentalnie wypunktowa膰 taki mismatch izoalcj膮/high post dla MM. 呕adnego chowania tu Beala. Je艣li postawisz Beala na Tuckerze postawi on milion zas艂on w ka偶dej akcji, wi臋c przy mojej pi膮tce BB zginie. Kropka.

W tym wyj艣ciowym lineupie wa偶na jest mo偶liwo艣膰 switchowania 2-4 w ostatnich 5 s akcji ale o ile w miar臋 mo偶liwo艣ci chc臋 utrzyma膰 Kawhiego na BB tak fakt 偶e MM i Tucker mog膮 dowolnie si臋 wymienia膰 graczami przy powrocie do obrony poprawi transition D mojego zespo艂u. Te偶 wa偶ny jest fakt 偶e Tucker i MM, zw艂aszcza ten pierwszy, kryj膮c dopiero drugiego najlepszego gracza rywala z pozycji 2-4 mog膮 aktywnie udziela膰 si臋 na pomocy gdyby pierwsza linia obrony zosta艂a z艂amana.

Reszta rotacji jest bardzo elastyczna.

Co do zasady z pierwszej pi膮tki pierwszy siada Tucker a po nim Kyrie. Za Irvinga wchodzi Rubio w wyra藕nie wy偶szej w PO formie, po to 偶eby przyspieszy膰 ruch pi艂ki i gra膰 pnr z Gobertem przy spacingu dostarczanym przez Kawhiego, Morrisa i jednego z dw贸jki- Bogdan, Forbes, raczej ten pierwszy cho膰 tu decyduje forma rywala i dyspozycja dnia.

Potem siada jeszcze Morris i Gobert, a wchodz膮 za nich Saric i Wilson.

W ten spos贸b kwart臋 zamyka dobrze podaj膮cy lineup Rubio-BB-Kawhi-Wilson-Saric, kt贸ry wbrew pozorom bardzo dobrze zbiera i zgodnie z przewidywaniami bardzo intensywnie broni, graj膮c nast臋pnie w ataku szybkie kontra i lub kr贸tkie sety ko艅cz膮ce si臋 izolacj膮 Kawhiego lub pickiem RR lub BB z Saricem.

Drug膮 kwart臋 zaczyna duet RR/Irving przy wsparciu Dotsona/Forbesa/BB oraz Tuckera i Goberta. W ten spos贸b zesp贸艂 艂膮czy tempo i mo偶liwo艣膰 dalszej gry w transition z oskrzydolonym fantastycznym shootingiem pickiem RR(Kyrie)/Gobert.聽

Kolejne zmiany w tej kwarcie, oczywi艣cie nie naraz, to powr贸t na boisko Kawhiego, Morrisa, Sarica i tego z dw贸jki BB/Dotson kt贸ry wcze艣niej siedzia艂.

Nagle dru偶yna przechodzi do superfizycznego, all-switch, biegajacego lineupu BB-Kawhi-Morris-Tucker-Saric gdzie je艣li Dario akurat nie jest w formie mo偶e dosta膰 minuty Wilson lub dru偶yna mo偶e zej艣膰 jeszcze ciut ni偶ej graj膮c naraz Dotsonem i BB.聽

Je艣li brakuje shootingu to przez ca艂膮 po艂ow臋 czeka w odwodzie Forbes, je艣li kt贸rykolwiek z tr贸jki Kawhi Morris Tucker ma k艂opoty z faulami, czuje si臋 zmeczony lub ma miesi膮czk臋, wchodzi Thabo zn臋ca膰 si臋 nad Bealem.

Je艣li nawet boisku jest Bam, staram si臋 mie膰 tam Goberta a jak Rudy siedzi to Bama kryje Tucker, maj膮c za jedyne zadanie zastawi膰 go swoj膮 wielk膮 dup膮. Zbi贸rk膮 zajmuj膮 si臋 wtedy 艣wietnie zbieraj膮cy Kawhi i wsparcie w rodzaju MM i Sarica.

Druga po艂owa to odbicie pierwszej, a pi膮tka na crunchtime to Kyrie Kawhi Tucker Gobert聽i najlepszy聽w danym meczu piaty gracz.

Daje mi to bardzo szerok膮 rotacj臋 jak na play-offs i gr臋 najlepszymi zawodnikami po maks 35 mpg w tym szybkim i dominuj膮cym blowoucie 4-0.

Pozwoli to mi z du偶膮 energi膮 zaatakowa膰 kolejne rundy, a偶 do oczekiwanego mistrzostwa.

Odno艣nik do komentarza

Washington Wizards

Z tego co pisze Wooden b臋dzie chcia艂 gra膰 du偶o Gobertem. M贸wi膮c szczerze mi to bardzo pasuje, poniewa偶, po 1 mam Gasola czy Jamychala Greena (52 % za 3 w tych PO przeciwko GSW, kt贸rzy sam膮 swoj膮 obecno艣ci膮 wymuszaj膮 krycie ich na dystansie, po 2 forma (w co najmniej 3 meczach) Goberta w PO ( mo偶na tu poda膰 chocia偶by jego +/- za t臋 seri臋 gdzie Francuz by艂 najgorszy w tym elemencie w ca艂ym swoim zespole) pozostawia wiele do 偶yczenia.

Do obrony Leonarda oddelegowuje Iguodale czyli zawodnika o podobnych gabarytach, a co wa偶niejsze wci膮偶 bardzo dobrego obro艅c臋 rozgrywaj膮cego konkretne PO, z kt贸rym Leonard b臋dzie mia艂 na pewno du偶o problem贸w. Oczywistym jest jednak, 偶e Khawiego nie da si臋 w 100 % zastopowa膰 niemniej b臋dzie to na pewno dla niego bardzo trudny matchup, w kt贸rym b臋dzie musia艂 sobie wiele punkt贸w wyszarpa膰 przez co jego efektywno艣膰 i zaanga偶owanie w grze obronnej powinno spa艣膰. Licz臋 zatem, 偶e poprzez spadek efektywno艣ci Leonarda w obronie skorzysta na tym kryty przez niego Beal i b臋dzie m贸g艂 艂atwiej sobie radzi膰 w ataku.

Jako, 偶e ju偶 jestem przy Bealu to mimo 偶e nie gra w tegorocznych PO w real NBA to jego statystyki w rozegranych dotychczas meczach w PO s膮 na wysokim poziomie:
Bradley Beal- 39.9 min 22.7/3.7/4.6 54.7 TS % 50.3 EFG%

Jak gram ?

Przy ka偶dej mo偶liwej akcji ofensywnej Bledsoe, Beal czy te偶 Crawford atakuj膮 Irvinga 偶eby m.in. mia艂 jak najmniej si艂 na akcje ofensywne przez co jego efektywno艣膰 powinna spa艣膰. Uwa偶am bowiem, 偶e te jego chowanie mo偶e si臋 nie uda膰 gdy偶 patrz wy偶ej (Gobert b臋dzie za ka偶dym razem wyci膮gany przez Gasola czy te偶 Greena za lini臋 3P) przez co b臋dzie zdecydowanie wi臋cej miejsca na wjazdy pod kosz i atakowanie tak Irvinga.

Wa偶ne b臋d膮 te偶 ofc. akcje P&P chocia偶by mi臋dzy Gasolem i Bealem.

Dodatkowo staram si臋 tworzy膰 jak najwi臋cej miejsca Bledsoe czy Bealowi na wjazdy czy rzuty za 3. Powinno to by膰 m.in. mo偶liwe dzi臋ki rozci膮ganiu gry przez Greena oraz Gasola i jego passing skillu.
Staram si臋 te偶 stwarza膰 sytuacj臋 Jamychalowi do rzut贸w za 3 jak nadarzy si臋 do tego sytuacja bowiem w tegorocznych PO przy oddawanych prawie 4 rzutach za 3 na mecz mia艂 skuteczno艣膰 52 %.

Wymuszam sporo switch贸w chocia偶by Iggyego czy obu Green贸w.

Gdy b臋d臋 wychodzi艂 5 (Bledsoe-Beal-Iguodala-JaMychal聽Green-Adebayo) na pewno b臋de stara艂 si臋 jak najszybciej przechodzi膰 z obrony do ataku przez co b臋dzie tworzy艂o mi to wiele wolnych punkt贸w z kontry.

W rezerwowych lineupach na pewno du偶膮 rol臋 b臋dzie mia艂 Bam, kt贸ry na pewno zdominuje deski i pozwoli na kontrol臋 gry w tym elemencie po obu stronach parkietu. B臋d膮 tu grane na pewno picki z Crawfordem czy te偶 Bledsoe.

Wst臋pny Depth Chart, kt贸ry zapewne b臋dzie ewaluowa艂.

PG: Eric Bledsoe (34) / Shaquille Harrison (8) /Jamal Crawford (6)

SG: Bradley Beal (40) / Jamal Crawford (8)
SF: Andrew Iguodala (30) / Jeff Green (10) / Sam Dekker (8)
PF: Jeff Green (17)/ Jamychal Green (21)/ Bam Adebayo (10)
C Marc Gasol (26)/ /Bam Adebayo (16) / Jamychal Green (6)

To na razie tyle. W razie jakichkolwiek pyta艅 na pewno postaram si臋 odpowiedzie膰.

PS: 4:0 to nie by艂oby nawet wtedy gdyby re偶yserem tej serii by艂 Spike Lee.

Edytowane przez Sylvinho.
Odno艣nik do komentarza

Bledsoe, Beal, Iguadola, Marc Gasol. Bardzo PO dru偶yna.

Bledsoe na Irvingu, profesor Iguadola na Leonardzie i Marc Gasol vs Gobert. A Wizards maj膮 jeszcze Beala.

Oj mo偶e by膰 zaskakuj膮co ciekawie w tej serii.

Wooden wida膰 ju偶 da艂 si臋 pozna膰 jako ostry propagandzista. Teksty o Gobercie jako TOP10 graczy tych PO to chyba najwi臋kszy mindfuck wszystkich opis贸w :)4

P.S. Skoro Alonzo daje dodatkowo wina za Dwayne Wade to ja mo偶e dam za Jamala Crawforda :P

Edytowane przez MarcusCamby
Odno艣nik do komentarza

Zaiste ciekawe s膮 te pr贸by MC bycia na si艂臋 oryginalnym, czy inne w/w posty.

C贸偶 znaczy profesor Igoudala, gdy Kawhi gra jak nr 1 w lidze (razem z Durantem, kto艣 pr贸buje zaprzeczy膰?) Dodatkowo otoczony paroma ofensywnie uzdolnionymi zawodnikami.

Knicks zostali stworzeni do PO. Jakkolwiek Wizards 艂adnie u艂o偶ona dru偶yna, tak trzeba po prostu odda膰 cesarzowi co cesarskie - S5 Knicks jest mocarnie silne po obu stronach parkietu, druga kwestia - 艂awka, kt贸ra jest Goliatem wzgl臋dem swojego vis a vis Davida w Wizards (tyle, 偶e w tej historii Goliat nie straci艂 koncentracji).聽

Jedyne do czego mam zastrze偶enia, to wyszed艂bym tu innym sk艂adem.

s5 kt贸re wystawia Wooden 艣rednio mi si臋 podoba. Za du偶o indywidualno艣ci, za ma艂o flow. To jest pi膮tka na crunch, a nie rozpocz臋cie meczu. Dlatego wrzuci艂bym Saricia do s5, kt贸ry ustabilizowa艂 form臋 w drugiej cz臋艣ci sezonu, w zesz艂ych PO by艂 艣wietny.聽

Do tego na pewno wi臋ksza rola Dotsona. Kawhi po obu stornach parkietu aktualnie jest 艣wietny, i zgadzam si臋, 偶e warto go wrzuca膰 na Beala, ale to si臋 powinno ograniczy膰 raczej do pocz膮tkowej fazy meczu i crunch. W pozosta艂ej cz臋艣ci z pewno艣ci膮 wykorzysta艂bym Dotsona, kt贸ry indywidualnie na graczy typu Beal, o podobnych wymiarach, graj膮cych indywidualnie, jest naprawd臋 dobr膮 odpowiedzi膮 - silne nogi, hustle, r臋ce w g贸rze.聽

Niemniej, niezale偶nie czym Wooden wyjdzie, ta dru偶yna jest po prostu za silna, 偶eby m贸wi膰, 偶e z tej serii stworzy si臋 jakie艣 wydarzenie.聽

Dodatkowo Rubio sympatyczna seria z Rockets, gdzie obok Favorsa by艂 de facto jedynym, ktory nie zawi贸d艂, za艣 ofensywa Jazz bez niego notowa艂a osza艂amiaj膮ce 74.2 ortg, a z nim 106.3.聽聽Czyli ostatni argument, do kt贸rego tak ch臋tnie si臋 odwo艂ywano, wypad艂 z talii.聽

4;1, a pora偶ka nie ze wzgl臋du na si艂臋 Wizards, tylko wyj艣cie na zbyt du偶ej wyjebce zawodnik贸w knicks, jak to si臋 czasem zdarza (via warriors)

Edytowane przez cz艂owiek...morza
Odno艣nik do komentarza

50 minut temu, january napisa艂:

Pytania do Sylvinho :

1) Jak broniony jest pick Kyrie-Gobert?

2) Czy Marc Gasol w ofensywie jest tu wykorzystywany poza gr膮 pnp? Jak tak to jak?

3) Nie do ko艅ca zrozumia艂em mpg wysokich. Maj膮 gra膰 minuty 2 Greeny razem?

1.To zale偶y. Pewnie b臋d臋 chcia艂 wymusi膰 switchami jak najmniej dogodn膮 akcj臋 mi臋dzy wspomnian膮 przez Ciebie dw贸jk膮. Dodatkowo Bledsoe to dobry obro艅ca 1 on 1 na Irvinga, wi臋c m贸wi膮c kolokwialnie b臋d臋 chcia艂 偶eby kry艂 go do艣膰 agresywnie i wypycha艂 jak najdalej w stron臋 linii bocznej 偶eby rozegranie tej akcji by艂o maksymalnie utrudnione (to samo b臋dzie si臋 dzia艂o gdy Gasol b臋dzie kry艂 Goberta 1 on 1.

2. Gasol opr贸cz co daje w real Raptors w ataku, czyli spacingu i passingu b臋dzie oddawa艂 pewnie wi臋cej rzut贸w. Dodatkowo opr贸cz PnP b臋d臋 te偶 gra艂 Pick and rolle mi臋dzy Gasolem, a Bledsoe/Bealem/Crawfordem. Jednak ofc. nie b臋dzie to grane jako艣 cz臋sto bo to nie Gasol jest opcj膮 nr 1 w ofensywie. Ponadto je艣li poprzez switche uda si臋 wymusi膰 missmatche to na pewno Gasol b臋dzie to wykorzystywa艂.

3. Pewne minuty b臋d膮 gra膰 razem, ale nie za du偶o. Jak co艣 to b臋dzie to mia艂o miejsce gdy na pozycjach 3-5 b臋dzie gra艂 Iguodala-Jeff Green-Jamychall Green. B臋dzie tu g艂贸wnie chodzi艂o o jak najwi臋cej switch贸w mi臋dzy tymi zawodnikami.

Odno艣nik do komentarza

No i z ca艂ym szacunkiem, ale te posty na temat tego, jak kto ma zamiar broni膰 picki, to dla mnie niez艂y bzdury.

A 偶e dla mnie to bzdury, to naprawd臋 jestem ciekaw, jakie to ma znaczenie dla os贸b pytaj膮cych o tego typu聽detale? Sk膮d zainteresowanie? Jakiej odpowiedzi oczekujecie i co ona mo偶e zmieni膰?聽

Ja rozumiem, jakby tu kto艣 wrzuci艂 analiz臋 opart膮 na nagraniach, gdzie brak rolowania do kosza przez Gasola, jest wyeksponowany, i do kt贸rego stosunkowo 艂atwo wr贸ci膰 po podwojeniu na niskim (gobert ze swoim zasi臋giem, b膮d藕 tucker szybko reaguj膮cy), ale bez tego, dysputa na temat takich szczeg贸艂贸w mija si臋 z celem. Bo to ju偶 tematy analityczne, i ograniczenie tego do jednego lub dw贸ch zda艅 jest wynikiem "widzimisi臋" autora, a nie analizy.聽

Odno艣nik do komentarza

5 minut temu, cz艂owiek...morza napisa艂:

No i z ca艂ym szacunkiem, ale te posty na temat tego, jak kto ma zamiar broni膰 picki, to dla mnie niez艂y bzdury.

A 偶e dla mnie to bzdury, to naprawd臋 jestem ciekaw, jakie to ma znaczenie dla os贸b pytaj膮cych o tego typu聽detale? Sk膮d zainteresowanie? Jakiej odpowiedzi oczekujecie i co ona mo偶e zmieni膰?聽

Ja rozumiem, jakby tu kto艣 wrzuci艂 analiz臋 opart膮 na nagraniach, gdzie brak rolowania do kosza przez Gasola, jest wyeksponowany, i do kt贸rego stosunkowo 艂atwo wr贸ci膰 po podwojeniu na niskim (gobert ze swoim zasi臋giem, b膮d藕 tucker szybko reaguj膮cy), ale bez tego, dysputa na temat takich szczeg贸艂贸w mija si臋 z celem.聽

Ale w sensie, 偶e czego oczekujesz ? Bo to jest oczywiste, 偶e ci臋偶ko b臋dzie broni膰 picki mi臋dzy nimi, ale jednak b臋d臋 si臋 stara艂 to jako艣 zredukowa膰.

No i czy bzdur膮 nie jest dla Ciebie tekst "mam聽3 z 10 najlepszych graczy tegorocznych play-offs w real live NBA" szczeg贸lnie po "znakomitych" PO w wykonaniu Goberta ?

Odno艣nik do komentarza

5 minut temu, Sylvinho. napisa艂:

Ale w sensie, 偶e czego oczekujesz ? Bo to jest oczywiste, 偶e ci臋偶ko b臋dzie broni膰 picki mi臋dzy nimi, ale jednak b臋d臋 si臋 stara艂 to jako艣 zredukowa膰.

No i czy bzdur膮 nie jest dla Ciebie tekst "mam聽3 z 10 najlepszych graczy tegorocznych play-offs w real live NBA" szczeg贸lnie po "znakomitych" PO w wykonaniu Goberta ?

Oczekiwa艂bym relacji z rywalizacji Gasol vs Gobert, bo by艂aby ona du偶o bardziej miarodajna od tego, jak zagra艂 w serii z rockets.聽

I 偶eby by艂a jasno艣膰, by膰 mo偶e Gasol w niej wypad艂 du偶o lepiej. Tego jednak nie wiem.

Za to wiem, 偶e twoja dru偶yna jest du偶o mniej mobilna i utalentowana na dystansie od Rockets, dlatego branie pod uwag臋 dyspozycji Goberta z tej akurat serii jest bardzo niemiarodajne.聽

A co do pick贸w oczekuj臋, 偶e nikt tu na si艂臋 nie b臋dzie pr贸bowa艂 robi膰 z siebie m臋drca :P聽Wi臋c wystarczy, 偶e napiszesz, 偶e b臋dziesz si臋 stara艂 to jako艣 zredukowa膰. Cho膰 to oczywisto艣膰, wi臋c ja bym pomin膮艂聽

Odno艣nik do komentarza

15 minut temu, cz艂owiek...morza napisa艂:

Oczekiwa艂bym relacji z rywalizacji Gasol vs Gobert, bo by艂aby ona du偶o bardziej miarodajna od tego, jak zagra艂 w serii z rockets.聽

I 偶eby by艂a jasno艣膰, by膰 mo偶e Gasol w niej wypad艂 du偶o lepiej. Tego jednak nie wiem.

Za to wiem, 偶e twoja dru偶yna jest du偶o mniej mobilna i utalentowana na dystansie od Rockets, dlatego branie pod uwag臋 dyspozycji Goberta z tej akurat serii jest bardzo niemiarodajne.聽

A co do pick贸w oczekuj臋, 偶e nikt tu na si艂臋 nie b臋dzie pr贸bowa艂 robi膰 z siebie m臋drca :P聽Wi臋c wystarczy, 偶e napiszesz, 偶e b臋dziesz si臋 stara艂 to jako艣 zredukowa膰. Cho膰 to oczywisto艣膰, wi臋c ja bym pomin膮艂聽

Gasol z Gobertem grali w tym sezonie przeciwko sobie trzykrotnie. Wszystkie te mecze Marc rozegra艂 w Memphis, czyli zdecydowanie mniej utalentowanym i mobilnym zespole ni偶 ja posiadam. Warto te偶 doda膰, 偶e 2 z 3 z tych mecz贸w odby艂y si臋 w Salt Lake City.

Gasol ORTG 108 DRTG 94
Gobert聽ORTG 120 DRTG 98

1. 92-84 dla Memphis, Gasol 18/13/4聽 (+5), Gobert 11/12/1 (-2)
2. 110-100 dla Memphis, Gasol 17/10/7 (+9), Gobert 9/16/1 (+3)
3. 96-88 dla Utah, Gasol 16/5/3 (-4), Gobert 15/16/2 (+15)

Odno艣nik do komentarza

Ci膮gle siedz臋 na kom贸rce wi臋c takie pytanie odno艣nie Goberta:

Ogladali艣cie w og贸le seri臋 RL Houston z Jazz od trzeciego meczu?

Bo sam ogl膮da艂em i seri臋 i czyta艂em dok艂adne analizy statystyczne co si臋 sta艂o z mid range game Hardena tam - a sta艂 si臋 Gobert kontestuj膮cy jak膮艣 absurdaln膮 ilo艣膰 jego rzut贸w.

Spr贸buj臋 to znale藕膰 nawet z kom贸rki ale nie mog臋 obieca膰.

Odno艣nik do komentarza

4 godziny temu, january napisa艂:

Noo ogl膮dali艣my i Gobert przeszkadza艂 Jazz ^.^.

Nie wiem co za analizy czyta艂e艣, ale Harden to z midrange za bardzo nie rzuca i w tej serii te偶 za bardzo nie rzuca艂聽przecie偶 :P聽Wi臋c chyba chodzi Ci o floatery, gr臋 w pomalowanym (gdzie overall w serii Gob by艂 艂膮cznie negatywnym rimprotectorem), a nie o ten 艣rednio 1 na mecz rzut z midrange Hardena. Wyci膮gni臋cia pierwszych dw贸ch spotka艅 te偶 nie rozumiem.

U znajomych z dzieciakami siedzia艂em to i waln膮艂em babola w terminologii. Gobert po tym jak nie radzi艂 sobie ze schematem Rockets w pierwszych dw贸ch meczach - chyba najtrudniejszy dla centra schemat ofensywny w lidze - od trzeciego meczu zrobi艂 usprawnienie i kompletnie wy艂膮czy艂 Rockets stref臋 floater贸w - dlatego o tym m贸wi臋. To do艣膰 istotne w kontek艣cie serii, 偶e center kt贸ry zacz膮艂 z problemami w by膰 mo偶e najtrudniejszym dla centra matchupie w lidze (a na pewno dla siebie personalnie - pami臋tamy co Rockets mu zrobili rok temu) umia艂 to prze偶y膰 i wej艣膰 poziom wy偶ej. Dlatego te偶 nazywam go top10 graczem tych play-offs. Jest jednym z najlepszych graczy ligi (my艣l臋 偶e patrz膮c na impact Top15 lu藕no) a tu w skrajnie niekorzystnych dla siebie warunkach umia艂 zrobi膰 istotne usprawnienie - to bardzo du偶o. Favors w tej serii wygl膮da艂 dla Jazz lepiej... Bo to dla niego du偶o bardziej naturalny matchup.聽

U nas na szcz臋艣cie raczej nie wpadn臋 na Rockets po drodze do mistrzostwa a Rudy b臋dzie wyst臋powa艂 prawdopodobnie w samych du偶o du偶o lepszych dla siebie matchupach, wi臋c o jego form臋 si臋 nie boj臋.

Mamy tu samych ludzi uwa偶aj膮cych si臋 za znawc贸w wi臋c zak艂adam 偶e znaj膮 znaczenie konkretnego matchupu w play-offs... Na podstawie RL pierwszej rundy m贸g艂by艣 stwierdzi膰 np 偶e KD to g贸wno nie obro艅ca bo Lou tyra艂 go na switchach a Montrezl robi艂 z niego swoj膮 dziwk臋 w post, a teraz nagle z Rockets wygl膮da jak DPOY. Jedno to fatalny matchup drugie znakomity. Proste.

Marc na przyk艂ad to ca艂kiem niez艂y matchup, zw艂aszcza ze swoj膮 niech臋ci膮 do rzucania - zw艂aszcza niech臋ci膮 do high volume tr贸jek - sam o tym m贸wi艂 - a czemu to takie wa偶ne to proponuj臋 pos艂ucha膰 SVG u Lowe'a, jest m膮drzejszy od wszystkich tu razem wzi臋tych.

(Te偶 je艣li m贸wimy o grze przeciwko switc***膮cemu z za艂o偶enia zespo艂owi powinno by膰 bardzo trudno o punkty po asystach zas艂on膮 - a jednak Gobert dawa艂 ich a偶 6,5 na mecz.)

Odno艣nik do komentarza

10 godzin temu, january napisa艂:

Pytania do woodena :

1) Kawhi na Bealu w D, Kawhi maj膮cy Iguodal臋 na sobie - ile mpg chcesz nim gra膰 przy tak podw贸jnie ci臋偶kim matchupie?

2) Jak bronisz pick (and pop w sumie) Bledsoe-Gasol : zrozumia艂em dobrze, 偶e KI chodzi tu under?

3) Jak bronisz pick Beal-wysoki, kiedy na boisku jest Gobert. Wiem, 偶e ma wychodzi膰, ale co opr贸cz tego.

1. Napisa艂em ju偶 - poni偶ej 35. Ale nie du偶o poni偶ej poniewa偶 wol臋 偶eby pozostawa艂 rozgrzany na kolejn膮 seri臋. Jaki to ci臋偶ki matchup? Iggy to dla Leonarda 偶aden matchup. Kawhi historycznie go dominuje i jest w RL jedynym graczem kt贸ry w pojedynk臋 sam tyra jak chce RL Warriors, maj膮c za g艂贸wnego obro艅c臋 w艂a艣nie Iguodal臋. To kompletnie nie jest profil obro艅cy kt贸ry mu przeszkadza, je艣li Kawhi ma cho膰 centymetr nad obro艅ca to ju偶 nie ma obro艅cy. Zw艂aszcza w takiej formie. Ka偶dy fan Spurs tutaj, nawet najbardziej rozgoryczony to potwierdzi.

(Kawhi grywa艂 ju偶 w 偶yciu serie przy du偶o wi臋kszym workloadzie po obu stronach parkietu i po聽jednej z nich zosta艂 MVP Fina艂贸w)

2. Ten pick w wersji pop nawet nie jest dla mnie zbyt istotny.

- Bledsoe w tych play-offs 1.5/4.7 3PTA (32%) graj膮c przeciwko obwodowi Pistons (hahahhaha) i teraz w艂a艣nie Irvingowi. Przeciwko samemu Bostonowi (Kyrie) jest to 3/9 za 3 przy czym przy bodaj偶e dw贸ch z tych trafie艅 Kyrie nie by艂 jego obro艅c膮...

- Bledsoe w tegorocznych playoffs jest 3/15 w pull upach za 3 (20%) i 28% we wszystkich pull upach

- Marc rolluje tak wolno i ma艂o agresywnie 偶e gdyby to by艂 nawet roll - Gobert zd膮偶y wr贸ci膰 i przeszkodzi膰 przy rzucie.

- Gdyby to jednak by艂 pop... Oczywi艣cie, do Marca dojdzie Francuz z r臋k膮, ale bez przesady. Czemu bez przesady? Bo Marc to low volume shooter. Nawet licz膮c w tym sezonie z woln膮 r臋k膮 w Memphis oddawa艂 raptem 3.3 3PTA na mecz przy skuteczno艣ci 36.3%. W Play-offs trafia a偶 45.5% ale tylko przy 2.6 pr贸by. Jasne, nie chc臋 偶eby odda艂 ten rzut w cunchtime. Ale w trakcie meczu - postaram si臋 mu przeszkodzi膰 ale mog臋 偶y膰 z tym ze odda te 2-3 rzuty na mecz nawet przy skuteczno艣ci 40%. Ka偶dy w NBA du偶o bardziej boi si臋 snajpera oddaj膮cego 7 tr贸jek na 35% skuteczno艣ci ni偶 tego rzucaj膮cego 2-3 razy na 40%. Bo du偶o mi w ten spos贸b nie rzuci.

- Co chc臋 wi臋c w tym picku wyeliminowa膰? Marca graj膮cego jako PG po pompce na zbyt agresywnym closeoucie w sytuacji pop oraz PRZEDE WSZYSTKIM nie chc臋 dopu艣ci膰 do sytuacji podwojenia Bledsoe w picku po kt贸rym Marc b臋dzie gra艂 po kr贸tkim rollu szybk膮 akcj臋 4na3 z pi艂k膮 w r臋kach.

- Tak, Kyrie idzie under. Przy mocnej zas艂onie. Ale nie na si艂臋, to kretynizm opisywa膰 spos贸b obrony pick贸w w siedmiomeczowej serii z g贸ry. Jak b臋dzie lekka zas艂ona od Marca lub slip to si臋 przebije na zas艂onie, je艣li Bledsoe to wykorzysta do ataku do paint w to mi graj, niech atakuje w paint Goberta i moj膮 help defense.

- Jak b臋dzie wygl膮da艂o ustawienie help defense? Mam tak m膮drych i do艣wiadczonych obro艅c贸w 偶e m贸wi臋 im jedno zdanie, z tego co wiem, do艣膰 typowe przy elitarnych obronach NBA "Be wise about it".

- Wr贸c臋 jeszcze do kretynizmu takiego pytania - to detal. Na to pytanie odpowiedzia艂em bardzo wyczerpuj膮co 偶eby udowodni膰 偶e wiem co i jak b臋dzie tu grane. Ale na wi臋cej takich nie odpowiem o ile nie b臋d膮 kluczem do serii... Typu pick Harden/Capela(Montrezl) grany po 50 razy w meczu. Czemu nie odpowiem? Bo szkoda czasu. Og贸lne za艂o偶enia znamy. Detale kluczowe ch臋tnie rozwin臋. Ale je艣li dla kogo艣 kluczowy tu jest pick Bledsoe/Gasol i spos贸b jego obrony a brak odpowiedzi wp艂ynie na jego ocen臋 serii... To prosz臋 bardzo, id臋 zada膰 mu 20 r贸wnie kluczowych pyta艅 w jego serii a jak ich nie rozwinie wystarczaj膮co to dla mnie przegra艂 4:0.

3. Odsy艂am do ko艅c贸wki pkt 2. ale 偶e to do艣膰 istotne - Beala przez ca艂膮 seri臋 b臋dzie kry艂 Kawhi lub inny topowy i wy偶szy od niego obro艅ca. To powoduje 偶e pick mog臋 kry膰 bez trapowania i w przypadku duetu Gobert/m贸j najlepszy obro艅ca na obwodzie m贸g艂bym聽nawet podej艣膰 do艣膰 konserwatywnie na pocz膮tku pierwszego i patrze膰 jak zagro偶enie d艂ugimi ramionami obro艅cy wp艂ywa na decyzj臋 rzutow膮 Beala. Jednak tutaj przez popuj膮cych cho膰 low volume centr贸w i do艣膰 wolnych mog臋 sobie pozwoli膰 na wyj艣cie Gobertem wy偶ej tak 偶eby Beal czu艂 si臋 jak w lesie maj膮c ga艂臋zie za i przed sob膮. Tak, w pojedynczych akcjach b臋dzie to wygl膮da艂o. Tak, je艣li Beal b臋dzie gor膮cy to b臋d膮 trapy, prawdopodobnie losowo nie ca艂y czas 偶eby miesza膰 z jego rytmem. Tak, przy trapie b臋d臋 pomaga艂 od nierzucaj膮cych lub low volume graczy na boisku typu Iguodala i oba Greeny. Ale to detale bo tu akcja ma 200 mo偶liwych rozwi膮za艅. Systemowe ju偶 znasz i systemowe s膮 wypadek gor膮cego Beala polegaj膮ce na zmuszeniu go do pozbycia si臋 pi艂ki te偶.

Odno艣nik do komentarza

9 godzin temu, cz艂owiek...morza napisa艂:

Zaiste ciekawe s膮 te pr贸by MC bycia na si艂臋 oryginalnym, czy inne w/w posty

Tomek, zapomnia艂e艣 si臋 przelogowa膰...

Co jest oryginalnego w moim stwierdzeniu? Wizards s艂usznie zako艅czyli RS nisko, bo grali rotacj膮 na pozycjach obwodowych Shaquille Harrison - Jamal Crawford - Jeff Green ca艂y sezon. Ale mamy PO, rotacja si臋 zw臋偶a i tu Wizards maj膮 zaskakuj膮co du偶o jak na 7 seed star poweru po艂膮czonego z 艣wietnym fitem i korzystnymi matchupami. Trzech najlepszych graczy Knicks neutralizuje prawdopodobnie TOP5, a moim zdaniem nawet lepiej defensor贸w na swojej pozycji. Nie wiem jaki sens bagatelizowa膰 Iguadol臋, kt贸ry jest w 艣cis艂ej czo艂贸wce stopper贸w...tej dekady.聽 Facetem, kt贸ry za wy艂膮czenie z gry LBJa dosta艂 MVP fina艂贸w. Delikatnie ujmuj膮c kto nie docenia Iguadoli, a jednocze艣nie zachwyca si臋 Marcusem Morrisem nie zna si臋 na koszyk贸wce...

Knicks s膮 w oparciu o wielk膮 tr贸jk臋, kt贸ra nie ma tu 艂atwego zadania. Kawhi jest fantastyczny, ale dostaje cholernie trudne zadanie w ofensywie, a jeszcze musi pilnowa膰 du偶o szybszego guarda jak Beal. Ogromna rola. Takich smaczk贸w jest tu du偶o wi臋cej, chcia偶by fakt, 偶e Knicks maj膮 lekki problem z odpowiednim balansem w sk艂adzie i skleceniem dobrze dopasowanej pi膮tki.

Nie m贸wi臋, 偶e Wizards to wezm膮, ale seria wydaje si臋 du偶o ciekawsza ni偶 pozornie mog艂oby si臋 wydawa膰. Eufemizmy twoje i Woodena tego nie zmieni膮. Mo偶ecie wierzy膰, 偶e teksty typu "Mam Irvinga, Leonarda, Goberta i na tym m贸g艂bym zako艅czy膰 opis" czy "ten zesp贸艂 jest stworzony do wygrywania PO" robi膮 na kim艣 wra偶enie, ale jeste艣cie w b艂臋dzie. Wooden jedzie z propagand膮, ty zaczynasz z pr贸b膮 wy艣miewania dyskutant贸w. Co艣 mi tu zaczyna 艣mierdzie膰 i to mog膮 by膰 puszczaj膮ce zwieracze w otoczeniu klubu z Nowego Jorku.

Odno艣nik do komentarza

Sprowadzanie Knicks tylko do BIG3 Camby to obraza.聽

呕aden team w naszej lidze nie ma tak szerokiej kadry. Do tego takich zawodnik贸w, kt贸rzy udowodnili swoj膮 warto艣膰 w 1 rundzie (forbes, tucker, morris, rubio).聽

Co do tego jak Igoudala ogranicza Kawhiego, Wooden odpisa艂 powy偶ej.聽

Odno艣nik do komentarza

11 godzin temu, Sylvinho. napisa艂:

PS: 4:0 to nie by艂oby nawet wtedy gdyby re偶yserem tej serii by艂 Spike Lee.

Na koniec bo to dla mnie bardzo wa偶ne.

Bardzo doceniam sk艂ad Wizards. Jest fajnie zbudowany i w pierwszym odruchu si臋 skrzywi艂em widz膮c 偶e to na niego trafiam. Akurat na moich dw贸ch najlepszych graczy ma do tego dobrych obro艅c贸w.

Wi臋c sk膮d moja pewno艣膰 偶e to si臋 sko艅czy 4-0?

To proste i mam nadziej臋 偶e nie obra藕liwe dla rywala. To jak seria Bostonu z Indiana. Jasne jest dla mnie ci臋偶kim matchupem. Ale ja jestem dla niego koszmarnym.

Wyjd藕my na chwil臋 poza analityk臋. Bardzo w ni膮 wierz臋 i mo偶na te偶 tak uargumentowa膰 ten sweep. Ale to du偶o prostsze i nie pozw贸lmy 偶eby oczywiste tu rzeczy zosta艂y zaciemnione przez nadmiar liczb, 偶eby kto艣 pomy艣la艂, hej, b臋dzie r贸wno.

W S5 mam na 3 pozycjach du偶膮 przewag臋 a na pozosta艂ych dw贸ch albo jest r贸wno albo te偶 prowadz臋, zale偶y od indywidualnej oceny.

Mam dw贸ch najlepszych graczy serii i do tego obu w 艣wietnej formie.

Mam lepsz膮 i du偶o du偶o g艂臋bsz膮 艂awk臋.

Mam bardziej do艣wiadczony team kt贸rego liderzy ju偶 wygrywali lig臋.

Mam nieprawdopodobne wyniki efektywno艣ci w ewentualnym crunchtime.

Mam lepsz膮 obron臋 i lepszy atak.

Mam bardziej elastyczny team.

Jedyna oczywista przewaga Wizards to rezerwowy center. Nie lineup czy co艣 wi臋kszego. Center. M艂ody center kt贸ry nigdy w 偶yciu nie mia艂 elementu game planu ustawionego przeciwko sobie. A tu bardzo silny fizycznie weteran b臋dzie mia艂 kryj膮c go tylko jedno zadanie - zastawi膰 go. Zbierze kto inny. Bo u mnie zawsze jest na boisku trzech dobrze zbierajacych ludzi. Kocham Bama. Jest super. I pewnie dzi臋ki temu i tak czasem z艂apie co艣 na desce czego nie powinien. Ale w wi臋kszej skali do cholery nie ma na to 偶adnego znaczenia przy wszystkich innych przewagach jakie przynosz臋 na boisko.

Pomijaj膮c wszystko inne. Ogranicz臋 Wizards w ataku du偶o bardziej ni偶 oni ogranicz膮 mnie mimo 艣wietnych obro艅c贸w (bo ja te偶 mam 艣wietnych obro艅c贸w).

W jaki spos贸b m贸j przeciwnik ma zdoby膰 wi臋cej punkt贸w ode mnie w jakim艣 meczu?

A nie m贸wi艂em nawet o magii MSG kt贸ra w play-offs da pot臋偶n膮 przewag臋 w艂asnego parkietu. Tu zacznie si臋 szybkim 2-0. Jeden r贸wny mecz rozstrzygni臋ty w czwartej kwarcie (cho膰聽nie w crunchtime) i jeden pot臋偶ny blowout. W trzecim meczu b臋dzie crunchtime bo rywal rzuci wszystkie swoje si艂y, ale to ja mam tam du偶o lepszych closer贸w po obu stronach parkietu (Kyrie 56 pkt/ 100 posiadan - 2. w聽lidze聽w crunch, Kawhi 49聽pkt/ 100 posiadan- 5. w lidze... Beal 35.4pkt/ 100 posiadan - 24.). Czwarte spotkanie to b臋dzie walka a偶 do pierwszego du偶ego runu mojej dru偶yny. Potem do偶ynki. Klasyczne G4 przy 3-0.

Wydaje mi si臋 偶e Wizards mieliby du偶o wi臋ksze szanse wygra膰 mecz, dwa (z Bostonem ca艂膮 seri臋) z ka偶dym innym z top4. Ale nie tutaj.

Edytowane przez Wooden
Odno艣nik do komentarza

Sprowadzacie dyskusj臋 do tego, 偶e to niby trudny match-up dla Knicks.

To ja postawi臋 pytanie. Ile r贸wnie trudnych rywalizacji w swojej karierze dotychczas mia艂 Beal?聽

Ka偶dy switch to dla niego fizycznie trudny rywal i dobry defensor, za艣 pod koszem czeka Gobert.聽

Gdy nie ma Beala, ca艂a ofensywa Wizards momentalnie siada. Gasol nie bierze na siebie 偶aden odpowiedzialno艣ci (mam o to do niego spory 偶al w realu w serii z sixers, a moze bardziej do nurse'a )

I teraz pojawai si臋 pytanie.聽

Wi臋ksza jest szansa na to, 偶e igi ograniczy kawhiego, czy kawhi, dotson, tucker, morris, gobert beala?聽

Odno艣nik do komentarza

1 minut臋 temu, cz艂owiek...morza napisa艂:

Sprowadzacie dyskusj臋 do tego, 偶e to niby trudny match-up dla Knicks.

Raczej wymagamy od Was wi臋cej ni偶 takich g贸rnolotnych frazes贸w, gdy pewne problemy jednak istniej膮. Ja przyznam, 偶e by艂em lekko rozczarowany wst臋pem Woodena.

Ale ju偶 wida膰 po tym co si臋 dzieje dalej, 偶e Wooden pod presj膮 to najlepszy Wooden ;)

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.