Skocz do zawartości

Marcin Gortat - życie i twórczość

rw30

Rekomendowane odpowiedzi

ku-rwa porównywanie Wójcika do Gortata 

rozumiem że nie lubicie go tutaj bo nie jest skromnym ziomeczkiem z którym w tyrce przy kawie fajnie by było ponarzekać na kierownika, ale ludzie, gdzie Rzym a gdzie Krym

kim był Wójcik w światowej / europejskiej koszykówce? nawet nie  tym kim Gortat W NBA. Tyle porównywania, pozdrawiam i czepiajcie się go dalej.

Rozumiem sympatie sympatiami ale gdzie sympatia  a gdzie ocena poziomu sportowego. I to ludzie koło ~40 najczęściej.

3 godziny temu, Kubbas napisał(a):

ale czy skillowo jest lepszy niz inni nasi koszykarze z historii?

to kto ma do niego podjazd w ogóle? któryś z członków fartownej drużyny 97 która nigdy wcześniej ani później nie zbliżyła się nawet do tego fartownego występu? czy Mateusz 'zagrałem zayebiście 1 turniej' Ponitka?

LOL, aż sprawdziłem osiągnięcia Wójcika: 1 sezon w Unicaja, 1 w Peristeri, 2 w Belgii, reszta w PLK. No i legendarne 7 miejsce.

Gortat - 7 lat starter w NBA, raz (fartowne i z małym jego udziałem, but still) finały NBA. 

Ale Wójcik miał skilla, a Gortat kwadratowe ruchy

Edytowane przez rw30

Godzinę temu, rw30 napisał(a):

to kto ma do niego podjazd w ogóle?

Jeżeli będziesz patrzył przez pryzmat bo zagrał w NBA to nikt, ale przecież sporo europejskich graczy jest lepszych niż Ci co grają w NBA i mówię tutaj o rolsach rzecz jasna. 

ku-rwa porównywanie Wójcika do Gortata 

rozumiem że nie lubicie go tutaj bo nie jest skromnym ziomeczkiem z którym w tyrce przy kawie fajnie by było ponarzekać na kierownika, ale ludzie, gdzie Rzym a gdzie Krym

kim był Wójcik w światowej / europejskiej koszykówce? nawet nie  tym kim Gortat W NBA. Tyle porównywania, pozdrawiam i czepiajcie się go dalej.

Rozumiem sympatie sympatiami ale gdzie sympatia  a gdzie ocena poziomu sportowego. I to ludzie koło ~40 najczęściej.

to kto ma do niego podjazd w ogóle? któryś z członków fartownej drużyny 97 która nigdy wcześniej ani później nie zbliżyła się nawet do tego fartownego występu? czy Mateusz 'zagrałem zayebiście 1 turniej' Ponitka?

LOL, aż sprawdziłem osiągnięcia Wójcika: 1 sezon w Unicaja, 1 w Peristeri, 2 w Belgii, reszta w PLK. No i legendarne 7 miejsce.

Gortat - 7 lat starter w NBA, raz (fartowne i z małym jego udziałem, but still) finały NBA. 

Ale Wójcik miał skilla, a Gortat kwadratowe ruchy

ja jestem rozdarty

bo niby tak niby nie

w nba marcin mogl pokazac swoje ograniczone atuty

ale przez nba tez nie mogl pokazac czy umie o wiele wiecej

mozliwe ze grajac w europie by byl rozpierdalaczem pod wieloma wzgledami

i przyjezdzajac do kadry grac na Pachulie pierwszy raz od 3 lat out of his role biorac pilke na poscie Zaza go robil jak chcial dlatego ze nie jest obyty z taka rola

a czy mial do tego predyspozycje nigdy nie wywnioskujemy

czy byl kims wiecej niz zdrowym koniem fizycznie, szybkim, skocznym, z BARDZO dobrymi instynktami i iq poruszania sie na picku kiedy zeslipowac, kiedy zrollowac, kiedy zrobic short roll bo to nie sam Nash tu robil robote, dobrym defensywnie, zwrotnym jak na swoja pozycje

1 minutę temu, Kubbas napisał(a):

bo niby tak niby nie

i przyjezdzajac do kadry grac na Pachulie pierwszy raz od 3 lat out of his role biorac pilke na poscie Zaza go robil jak chcial dlatego ze nie jest obyty z taka rola

Gdyby porównanie to było Campazzo / Lull / Diamantidis albo inny Jasikevicius (NBA-randomy/scruby at best i ballhandlerzy-gwiazdy w Europie), to można by było łatwo formułować argument o ich wyższości vs Gortat pomimo gorszego NBA-skilla (Campazzo był below average back-upem w NBA, a w takiej reprze miałby pewnie dużo lepszy impakt od Gortata) : ale my byliśmy raczej daleko do posiadania kogokolwiek na tym euro-tierze. 

Gortat ani nie był wymiataczem w D, ani nie był dobrym shot-kreatorem, więc jak w pewnym momencie ludzie robili z niego tak o 130% lepszego gracza niż był, to potem przychodziła weryfikacja - ale też nie ma przypadku, że 2025 rok i żaden PL-wychowany gość nie zrobił podobnej kariery. 

(Lull i Diamantidis chyba nie grali w NBA, to niech będzie Spanoulis, Rodriguez i jakiś Navarro)

46 minut temu, Kubbas napisał(a):

ja jestem rozdarty

niepotrzebnie, lecę z wytłumaczeniem

47 minut temu, Kubbas napisał(a):

oczywiście, NBA i to do jakich trafiał organizacji (bądź raczej: jakie organizacje go werbowały) zmaxymalizowało wykorzystanie jego skillsetu

48 minut temu, Kubbas napisał(a):

nie, nie umiał o wiele więcej więc nie było co pokazywać, jak słusznie @BMF napisał już poniżej

49 minut temu, Kubbas napisał(a):

pewnie nie, myślę że byłby spoko rolesem, coś jak w NBA, tylko wiadomo, że bycie rolesem w NBA >>>>> bycie rolesem w Europie, nawet w top klubie. Pod każdym sportowo istotnym względem: $$$, fame / lore, szeroko pojęta profesjonalizacja itp itd, więc skoro mógł grać w NBA to grał, co tu gdybać.

51 minut temu, Kubbas napisał(a):

ale co to jest za argument na cokolwiek? znowu, jak pisał @BMF - rozumiałbym te porównania gdybyśmy mieli jakichś wymiataczy na poziomie FIBA basketball / euroleague etc, ale nie mieliśmy

tak, dostał w pipę od Zazy (będąc zupełnie out of his role jak zauważyłeś) i nie, nie grał super w kadrze (jak grał, a grał mało). Ale ciągle, w NBA zrobił karierę jakiej nie zrobił nikt.

Aha, jeszcze warto zauważyć, bo niektórym z Was to zdaje się wydaje się że w Europie gra masa jakichś super gości którzy nigdy nie myśleli o NBA i w ewentualnych meczach vs NBA playaz sieko tróje za trójo i ogólnie robio rozpierdol . No nie, wcale a wcale, od kilkunastu lat w all-tournament teamach i topce ważnych statsów FIBA tournaments dominujo kolesie

a) z NBA

b) którzy ocierali się o NBA ale im nie wyszło i wrócili do Euro

Godzinę temu, LAF napisał(a):

Jeżeli będziesz patrzył przez pryzmat bo zagrał w NBA to nikt, ale przecież sporo europejskich graczy jest lepszych niż Ci* co grają w NBA i mówię tutaj o rolsach rzecz jasna. 

nie, nie ma ich sporo, są pojedynczy i jeśli są lepsi to może od 5-6-7 zawodnika, nie wyżej. Bo gdyby faktycznie byli w czubie to po prostu by grali w NBA, za sporo lepszą kasę i w lidze o której od dziecka marzyli, a nie jarali się wyjazdami do Rygi bądź Lyonu.

*mi nie grają, nie musisz z dużej

ale ogólnie wiadomo, po Gortacie trzeba jechać bo nie umiał pomnożyć czegośtam przez cośtam, a jak mu na to zwrócono uwagę to zamiast się ukorzyć przed Januszami za średnio krajowo i uznać swą niższość to jeszcze ich pojechał że liczy miliony i już chooi, Janusze teraz nie popuszczo że są w czymś lepsi od bogatego pana i będo z nim jechać do dołu ....w  internetach :P

w robocie też kogoś awansujecie bądź nie bo go lubicie / nie lubicie? czy to tylko w dyskusjach  o koszykówce tak? 

15 godzin temu, rw30 napisał(a):

ogólnie wiadomo, po Gortacie trzeba jechać bo nie umiał pomnożyć czegośtam przez cośtam, a jak mu na to zwrócono uwagę to zamiast się ukorzyć przed Januszami za średnio krajowo i uznać swą niższość to jeszcze ich pojechał że liczy miliony i już chooi, Janusze teraz nie popuszczo że są w czymś lepsi od bogatego pana i będo z nim jechać do dołu ....w  internetach

przecież to mnożenie to tylko dodatek, nie za to został Gorti tak zmielony, powinieneś to wiedzieć skoro się tak ładnie odpaliłeś w roli wybielacza

23 godziny temu, lorak napisał(a):

śmiechy śmiechami z niego, ale mówienie, że bardzo słabo grał w koszykówkę jest kiepskie, bo to najlepszy koszykarz jakiego wydała polska ziemia.

A Polonez to najlepszy polski samochód, ale nie wybierabym się z nim na Grand Prix F1. 

44 minuty temu, RappaR napisał(a):

A Polonez to najlepszy polski samochód, ale nie wybierabym się z nim na Grand Prix F1. 

Przecież Izera jest dużo lepsza już od jakiś 10 lat słyszałem o tym cudzie techniki od twoich ulubieńców. 

IMG-0358.jpg

@BMF @rw30

ale glownie ty rw

skad niby wyciagasz wnioski ze duzo wiecej nie potrafil?

nie da sie tego za c***a stwierdzic

nie stwierdzisz tego nigdy bo nigdy nie byl karmiony pilka na post, nigdy nie dostawal pilki na high post zeby sobie zfrontowal innego centra i coswykreowal

caly ten twoj post wyzej to gdybologia

tez moge sobie pogdybac ale nie mamy niczego zeby sie podeprzec poza kilkoma meczami w kadrze gdzie pierwszy raz na 300 meczy w swoim koszykarskim zyciu mial pilke i musial cos z nia zrobic

dlatego jestem rozdarty i wole nie gdybac

szukam jakichs skrotow meczy reprezentacji Polski ale nie moge znalezc

jak ktos z was znajdzie to bedzie o czym dyskutowac

bo czym sie podeprzesz? czasami w niemczech przed nba

za wczesnie zeby ocenic pelny potencjal

Season Team League   G MP FG FGA FG% 3P 3PA 3P% 2P 2PA 2P% FT FTA FT% ORB DRB TRB AST STL BLK TOV PF PTS
3 Seasons       29 22.0 3.4 5.4 .633 0.0 0.1 .500 3.4 5.4 .635 1.6 2.3 .662 1.3 3.3 4.7 0.8 0.6 1.1 1.4 2.8 8.5
2003-04 Köln ULEB eu 3 5.3 0.0 0.0   0.0 0.0   0.0 0.0   0.0 0.0   0.3 0.3 0.7 0.0 0.0 0.3 0.3 0.0 0.0
2004-05 Köln ULEB eu 12 19.4 3.6 5.2 .694 0.0 0.0   3.6 5.2 .694 1.3 1.9 .652 0.9 3.6 4.5 0.5 0.3 1.3 0.9 3.6 8.4
2006-07 Köln Euroleague eu 14 27.7 4.1 6.9 .594 0.1 0.1 .500 4.0 6.7 .596 2.1 3.2 .667 1.9 3.7 5.6 1.2 1.1 1.1 2.1 2.8 10.4
Detailed statistics
View Table Legend

SHOTS
REBOUNDS

Game(s)
Min
PTS
FG
2PT FG
3PT FG
FT
OREB
DREB
REB
AST
PF
TO
STL
BLK
+/-
EFF
CUMULATED
156
68.0
27/58
46.6%
27/57
47.4%
0/1
0.0%
14/22
63.6%
6.0
32.0
38.0
15.0
15.0
13.0
0.0
3.0
-19.0
72.0
AVERAGE
26.1
11.3
4.5/9.7
46.6%
4.5/9.5
47.4%
0.0/0.2
0.0%
2.3/3.7
63.6%
1.0
5.3
6.3
2.5
2.5
2.2
0.0
0.5
-3.2
12.0
Group Phase
27
10.0
4/10
40.0%
4/10
40.0%
0/0

2/4
50.0%
1.0
6.0
7.0
3.0
3.0
3.0
0.0
0.0
-1.0
9.0
Group Phase
30
18.0
6/11
54.5%
6/11
54.5%
0/0

6/7
85.7%
1.0
5.0
6.0
3.0
4.0
0.0
0.0
1.0
1.0
22.0
Group Phase
28
10.0
5/11
45.5%
5/10
50.0%
0/1
0.0%
0/2
0.0%
3.0
8.0
11.0
2.0
2.0
4.0
0.0
1.0
-11.0
12.0
Group Phase
27
11.0
5/10
50.0%
5/10
50.0%
0/0

1/3
33.3%
1.0
7.0
8.0
3.0
0.0
5.0
0.0
0.0
1.0
10.0
Group Phase
18
10.0
4/8
50.0%
4/8
50.0%
0/0

2/2
100.0%
0.0
4.0
4.0
2.0
1.0
0.0
0.0
1.0
-3.0
13.0
Round of 16
26
9.0
3/8
37.5%
3/8
37.5%
0/0

3/4
75.0%
0.0
2.0
2.0
2.0
5.0
1.0
0.0
0.0
-6.0
6.0
Detailed statistics
View Table Legend

SHOTS
REBOUNDS

Game(s)
Min
PTS
FG
2PT FG
3PT FG
FT
OREB
DREB
REB
AST
PF
TO
STL
BLK
+/-
EFF
CUMULATED
128
52.0
23/48
47.9%
23/47
48.9%
0/1
0.0%
6/13
46.2%
12.0
27.0
39.0
11.0
9.0
9.0
3.0
10.0
-15.0
74.0
AVERAGE
25.6
10.4
4.6/9.6
47.9%
4.6/9.4
48.9%
0.0/0.2
0.0%
1.2/2.6
46.2%
2.4
5.4
7.8
2.2
1.8
1.8
0.6
2.0
-3.0
14.8
First Round
28
12.0
6/13
46.2%
6/13
46.2%
0/0

0/3
0.0%
2.0
6.0
8.0
4.0
3.0
1.0
0.0
2.0
-17.0
15.0
First Round
28
5.0
2/7
28.6%
2/7
28.6%
0/0

1/2
50.0%
2.0
7.0
9.0
4.0
2.0
2.0
1.0
3.0
15.0
14.0
First Round
25
14.0
6/10
60.0%
6/10
60.0%
0/0

2/4
50.0%
2.0
2.0
4.0
1.0
3.0
5.0
1.0
3.0
-9.0
12.0
First Round
17
2.0
1/5
20.0%
1/4
25.0%
0/1
0.0%
0/0

3.0
3.0
6.0
1.0
1.0
1.0
0.0
1.0
-31.0
5.0
First Round
30
19.0
8/13
61.5%
8/13
61.5%
0/0

3/4
75.0%
3.0
9.0
12.0
1.0
0.0
0.0
1.0
1.0
27.0
28.0

2 godziny temu, Kubbas napisał(a):

skad niby wyciagasz wnioski ze duzo wiecej nie potrafil?

nie da sie tego za c***a stwierdzic

caly ten twoj post wyzej to gdybologia

co?

Ty twierdzisz, że przez 12 lat w NBA Gortat może miał jakiegoś skilla ale o nim nie wiemy i nie powinniśmy mówić że go nie miał bo się nie da tego stwierdzić :P  a mi zarzucasz gdybylogię? :P   panie, weź pan

a, no i w FIBa games też go nie pokazał

ale może miał tylko go ukrywał. aha :P 

6 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

przecież to mnożenie to tylko dodatek, nie za to został Gorti tak zmielony, powinieneś to wiedzieć skoro się tak ładnie odpaliłeś w roli wybielacza

raczej mnie dziwi hejt na niego i to nie w środowisku Januszy kibicowania tylko wśrod geeków / insiderów jak na naszym forum.

Nie wybielam ani nie mówię że nikt nic głupiego nie palnał, po prostu jakieś wojenki na twitterze czy zawyżone ego (typowe u byłych sportowców, a już zwłaszcza tych którzy coś osiągnęli) nie rzutują u mnie tak na jego ocenę jak u większości z Was.
A że wielu z Was jeszcze tu zarzuca mu takie (wg mnie) drobiazgi jak np że stoi nie po tej stronie sceny polityki po której byście chcieli by stał czy tego typu rzeczy to już jakiś grubszy LOL

raczej mnie dziwi hejt na niego i to nie w środowisku Januszy kibicowania tylko wśrod geeków / insiderów jak na naszym forum.

Nie wybielam ani nie mówię że nikt nic głupiego nie palnał, po prostu jakieś wojenki na twitterze czy zawyżone ego (typowe u byłych sportowców, a już zwłaszcza tych którzy coś osiągnęli) nie rzutują u mnie tak na jego ocenę jak u większości z Was.
A że wielu z Was jeszcze tu zarzuca mu takie (wg mnie) drobiazgi jak np że stoi nie po tej stronie sceny polityki po której byście chcieli by stał czy tego typu rzeczy to już jakiś grubszy LOL

Gortat jest wybitnie zadufany w sobie i wybitnie tępy. Dlatego zebrał sobie grono hejterów, bo to są dwie rzeczy, które ich przyciągają.

Po jakiejkolwiek by stronie nie był, Gortat i tak byłby hejtowany, bo obśmiał go Wojewódzki, absolutnie prorządowa strona. 

22 godziny temu, rw30 napisał(a):

ale ogólnie wiadomo, po Gortacie trzeba jechać bo nie umiał pomnożyć czegośtam przez cośtam, a jak mu na to zwrócono uwagę to zamiast się ukorzyć przed Januszami za średnio krajowo i uznać swą niższość to jeszcze ich pojechał że liczy miliony i już chooi, Janusze teraz nie popuszczo że są w czymś lepsi od bogatego pana i będo z nim jechać do dołu ....w  internetach :P

A tego nie rozumiem - znaczy, bogatszy to lepszy? Wartość konta to jedyna wartość człowieka czy co?

Rozumiem że masz porównywalne sukcesy medyczne do jego sportowych, zrobiłeś warsztatów medycznych więcej niż on campów sportowych, na arenie międzynarodowej reprezentowałeś Polską medycynę jak on koszykówkę i wtedy ten wyższy stan konta u niego akurat sprawia że słowo lepszy do niego nie pasuje. 

W czym go może przewyższasz to w tych internetowych babolach bo tu twórczość oj bogata. 

Dlaczego ludzie spłycają dziś jego osiągnięcia do stanu konta i wyrwanych często z kontekstu dosyć bufoniastych wypowiedzi nie wiem. 

No jest bufonem i egocentrykiem. Ale z dokonaniami nam nieosiągalnymi. A znam większych bufonów i egocentryków. Bez takich dokonań. 

IMG-2193.jpg

4 godziny temu, rw30 napisał(a):

co?

Ty twierdzisz, że przez 12 lat w NBA Gortat może miał jakiegoś skilla ale o nim nie wiemy i nie powinniśmy mówić że go nie miał bo się nie da tego stwierdzić :P  a mi zarzucasz gdybylogię? :P   panie, weź pan

stary

to jest oczywiste

zobacz sobie na Lonniego Walkera jak gral w europie

w pizdu takich graczy bylo co w nba bys o nich nic nie powiedzial ze sa takimi kocurami

Mike James

wiadomo to nie ten kaliber ale w nba ZADEN gracz nie moze pokazac swojego potencjalu indywidualnego patrz na to

gosc stal w rogu w Lakers i jak robil cos na kozle to bys sie predzej spodziewal ze sobie o noge odbije niz tego

W dniu 11.07.2025 o 19:23, ignazz napisał(a):

Ja już z powodu samego Piesiewicza w kadrze bym nie zagrał 

Zacznijmy w sumie od tego, że gdy Radosny Radzio został prezesem PZKosz to Gortat był już jedną nogą na wylocie z NBA a rok później skończył karierę.

W dniu 11.07.2025 o 18:28, ignazz napisał(a):

A nie stworzono mu idealnych warunków to odpuścił. 

Nie do końca. Gortat najpierw zgodził się na najniższe ubezpieczenie i związek z trudem, bo z trudem ale na ostatnią chwilę zebrał tę kasę jednak Marcin nagle stwierdził, iż chce to wyższe na co nie było ani już czasu ani pieniędzy, więc walnął focha i jeszcze rzucił tekstem, że kadra jedzie poznać swoje miejsce w szeregu. Tak że tutaj nie było winy PZKosza, bo oni się wywiązali z umowy.

Mowa oczywiście o aferze przed Eurobasketem 2011 kiedy w NBA trwał lockout.

@ignazz niczym Rejtan będzie teraz rozdzielał szaty w obronie Gortata

Jestem ciekaw czy by zaciekle bronił Lewandowskiego jakby on nie pojechał na Euro bo „z tym szrotem nic nie osiągnę” a jeszcze uraz złapie i nie będę mógł grać w mojej Barcelonie. 

Oczywiście. 

Nawet jeszcze bardziej zaciekle bo sukcesy jeszcze lepsze 

I to reszta do kalibru RL musi się dostosować. 

Jeżeli ktoś tego nie rozumie wypada z gry. 

Masz taki talent raz na. 50 lat więc chodzisz na paluszkach i pytasz Robert z cukrem czy bez. 

Z Gortatem macie atakujący o tyle łatwiej że to już nudzący się emeryt który zaistnieje w mediach tylko w aspektach pozasportowych więc w rejonach mu dużo słabszych niż granie w kosza. Z góry jest na straconej pozycji w stosunku do kanapowych haterow a ja zawsze broniłem słabszych. 

Po drugiej stronie ma MG mocarzy internetu o tak potężnej sile woli że nawet z piwa nie potrafią zrezygnować. Tacy mocarze. 

Sportowo Marcin się broni a emeryckimi medialnymi wystąpieniami nie. Co tu dyskutować. 

Wokół kadry było tyle syfu i niedopowiedzeń że uznaje brak chęci MG w uczestniczeniu w tym piekiełku ze zrozumieniem. 

A przecież to nie jest tak że radosny Radzio to był jedyny kłopot działaczy. 

12 minut temu, LAF napisał(a):

Jestem ciekaw czy by zaciekle bronił Lewandowskiego jakby on nie pojechał na Euro bo „z tym szrotem nic nie osiągnę” a jeszcze uraz złapie i nie będę mógł grać w mojej Barcelonie. 

ocena podejścia do kadry to jedno, a poziomu sportowego drugie. chyba nie sądzisz, że Lewandowski byłby gorszym piłkarzem, gdyby na euro nie pojechał?

14 minut temu, ignazz napisał(a):

Sportowo Marcin się broni a emeryckimi medialnymi wystąpieniami nie.

mnie by w sumie nie zdziwiło, gdyby on trolował, bo dzięki temu ciągle się o nim gada.

34 minuty temu, lorak napisał(a):

chyba nie sądzisz, że Lewandowski byłby gorszym piłkarzem, gdyby na euro nie pojechał?

No nie. Jednak cień wątpliwości jest gdy kadra osiąga lepsze wyniki bez Gortata niż z nim a na dodatek koleś był często nakryty czapką przez innych z NBA. 

To tak jakby z RL9 nagle kadra grała gorzej. A on na kadrze byłby nakrywany czapką przez obrońców z LM. No było by coś nie tak. 

14 godzin temu, RappaR napisał(a):

A tego nie rozumiem - znaczy, bogatszy to lepszy? Wartość konta to jedyna wartość człowieka czy co?

bill-russell-yawn.gif

14 godzin temu, RappaR napisał(a):

Gortat jest wybitnie zadufany w sobie i wybitnie tępy.

wg Ciebie skromniejszy to lepszy?

nt tępoty to aż żal mi komentować, no ale nie umie mnożyć i nie zna daty chrztu polski, więc elo, wykształciuchy mogo sobie po nim jeździć.

nie chce mi się już pisać na ten temat, bo za każdym razem jak Gortat pier-dolnie jakąś bzdurę na netach to wracamy do tego samego, jedźcie sobie po nim jak was to bawi. 

W dniu 11.07.2025 o 15:02, marceli73 napisał(a):

Jakby to był najlepszy koszykasz jaki wydała nasza ziemia to by bardzo słabo o nas świadczyło. 

ale my jesteśmy słabi w kosza, poza medalami na ME w prehistorii (też chyba fartownych bo nigdy nie potwierdzonych na OG czy MŚ, ale chce mi się tego sprawdzać) i jakimś tam okresem średniactwa (za taki uznaję stałe występy w ME  w okresie late 70s till early 90s. Wyjaśnienie: na ME grało wtedy 12 drużyn, ale też było sporo mniej krajów w Europie bo Jugosławia & ZSRR) i zaskakującym mini-peakiem w 2019-22 jesteśmy, w skali Europy / Świata zwyczajnie kiepscy i nie wiem co w tym wielkiego czy źle świadczącego, zwyczajne fakty.

Sukcesy naszych klubów w liczących się pucharach: nigdy nic, chyba najwyżej to Prokom ale to siłami najemnymi z zagranicy.