Skocz do zawartości

Marcin Gortat - życie i twórczość

rw30

Rekomendowane odpowiedzi

Choćby o kontuzji było bez konkretów. 

Cytat

Kilka dni temu, po jednym z treningów Jeremy Sochan zgłosił sztabowi medycznemu ból łydki. Badania kontrolne wykazały, że niezbędna będzie przerwa od treningów i meczów. Niestety, zawodnik nie zdążyłby dojść do pełnego zdrowia do EuroBasketu, który rozpoczyna się już za niespełna trzy tygodnie.

Cytat

– Jestem bardzo rozczarowany, ale z powodu urazu mięśnia łydki niestety nie będę mógł zagrać dla Polski na tegorocznym EuroBaskecie. Przez ostatnie kilka miesięcy ciężko na to pracowałem, a czas treningów i gry z kadrą były niesamowite.

To jest wszystko o kontuzji. Plus dodaj sobie resztę aspektów.

3 godziny temu, Dunk Fan napisał(a):

Ja prdl. Tak, biedny Jeremy. Chcial i nie wyszlo (chociaż kontrakt i kluczowy sezon przed nim).

Nie żeby nic ale ostatnie bóle łydki kończyły się zerwanymi achillesami. Jakby zagrał i zerwał to byłby to właściwie jego koniec w NBA a wtedy zakładam pierwszy byś krzyczał: "Po co on grał na tym Eurobaskecie!".

Przyjechał, trenował, zagrał w sparingach, doznał urazu, zdarza się. Może ma fatum w stylu Tony'ego Parkera, który przez urazy nigdy nie zagrał na MŚ.

Pisałem o tym że podobne urazy miał Tatum i Hali i z łydką grali do czasu Achillesa. 

A nawet jeżeli gracz podejrzewał że może nie dostać zgody klubu na grę to możliwe że zrobił ukłon w stronę organizatora turnieju aby to zainteresowanie meczami wzbudzić. W Polsce kosz nie jest popularny na tyle aby z takiej pomocy nie skorzystać.  Od strony romantycznej / sportowej nieładnie ale żyjemy w czasach gdy Boston sprzedał się za 6.1 mrd i chyba nie macie wątpliwości co się liczy. Więc nie wiem do końca kto tu jest śmieszny. Osoby broniące Sochana że chciał zagrać czy osoby nie do końca rozumiejące w jakich czasach żyją. 

W zaistniałej sytuacji Sochan zrobił maksymalnie dużo aby wizerunkowo zbyt dużo nie stracić na tym że podjął zapewne z klubem niekorzystna dla kadry decyzję. Wybrał prawidłowo priorytet to że nam kibicom się to nie podoba to inna kwestia. 

56/74/54 mecze RS czyli tytanem zdrowia nie był 

Kadra możliwe że wcześniej znała decyzję bo to by tłumaczyło takie z boku trzymanie Sochana i to dojechanie na zgrupowanie kadry z osobna. Nie powiedziano może tego wprost aby chłopaki na piwie nie puścili farby ale rytm przygotowań był całkowicie poza rytmem Sochana który przyjechał przywitał się dał zdjęcia mediom i zainteresowanie turniejem i tak samo szybko wyjechał. 

Trzeba też brać pod uwagę scenariusz że powyższa decyzja została podjęta niejako ponad głową samego gracza i decydował o tym klub i agent. 

Jasne że bez jego ostatecznego klepnięcia decyzji nie ma decyzji ale sam proces mógł iść obok niego. 

Ostatnia potrzebna rzecz w rozwoju gracza który ma połowę naszych lat to zrobienie gownoburzy o to niegranie. Na pewno takie typowe polskie piekiełko zbliży gracza do kadry w przyszłości. Dlatego pragmatycznie jest nie drążyć zbytnio tematu i nie grillować go.  Na stole przed nim extension którego jeszcze nie podpisał. 

I rozumiem gracza że słucha innych osób niż takich którym nawet 300 PLN na legalnego LP żal ;) 

A to że kupiliśmy bilety na Euro w którym nie będzie Sochana jakoś musimy żyć. 

Trudno. Chciałem zagadać nie uda się. 

Oby były jeszcze ku temu okazję. 

Edytowane przez ignazz

W dniu 21.08.2025 o 05:59, ignazz napisał(a):

A nawet jeżeli gracz podejrzewał że może nie dostać zgody klubu na grę to możliwe że zrobił ukłon w stronę organizatora turnieju aby to zainteresowanie meczami wzbudzić. W Polsce kosz nie jest popularny na tyle aby z takiej pomocy nie skorzystać.  Od strony romantycznej / sportowej nieładnie ale żyjemy w czasach gdy Boston sprzedał się za 6.1 mrd i chyba nie macie wątpliwości co się liczy. Więc nie wiem do końca kto tu jest śmieszny. Osoby broniące Sochana że chciał zagrać czy osoby nie do końca rozumiejące w jakich czasach żyją. 

little-girl-meme.gif

W dniu 21.08.2025 o 02:26, Pepis21 napisał(a):

Nie żeby nic ale ostatnie bóle łydki kończyły się zerwanymi achillesami. Jakby zagrał i zerwał to byłby to właściwie jego koniec w NBA a wtedy zakładam pierwszy byś krzyczał: "Po co on grał na tym Eurobaskecie!".

mógł też zostać parę dni, poobserwować / wziąć wolne od treningów i zobaczyć co dalej czy coś w tym stylu, a nie boli mnie łydka, spadam, kthxbai

wiadomo, nie było mnie tam i nie wiem co się działo, ale tak z oddali to albo wygląda na ściemę albo na to, że jednak nieszczególnie mu zależało i przy byle jakiej okazji / wymówce i tak by wyjechał, czy to łydka, ból dupy, zdrowie kota czy prosząca się maciora

A nawet jeżeli gracz podejrzewał że może nie dostać zgody klubu

oho, mityczna zgoda klubu

ciekawe że tabuny Niemców / Hiszpanów / Francuzów (w tym kilku w Spurs) / Serbów / Argentyczyków (w tym kilku w Spurs) czy kilku Słoweńców, i to bez względu na przebieg w minionym sezonie i kontuzje nigdy takich problemów nie miały, a 21 letni Jeremy ma, bardzo ciekawe

tzn rozumiem że może być nieformalny brak aprobaty itp, ale a) albo się jest dorosłym albo nie jest b) po chooi robić cało to otoczkę jak bardzo się chce zagrać

pikanterii sprawie dodaje fakt że akurat Sochan gra na (ponoć, nie śledzę) bardzo słabo obsadzonej w kadrze pozycjii i ponoć naprawdę by się na tym euroB kadrze przydał

no ale on już sobie pyka w San Antonio także przestańcie smucić zawistne i, jak mawia wszystko wiedzący @ignazz 

osoby nie do końca rozumiejące w jakich czasach żyją. 

W dniu 20.08.2025 o 23:49, LeweBiodroSmoka napisał(a):

jak Wy tak zaufanie w związkach budujecie, to mnie już specjalnie nie dziwi dzietność ludzi na Zlotach xd

LOL, porównanie interpretacji wypowiedzi ludzi z showBizu do zaufania w związkach

ten temat 6 lat po założeniu nadal jest złotem 

to co, przklejamy panie admin?

Edytowane przez rw30

21 minut temu, rw30 napisał(a):

LOL, porównanie interpretacji wypowiedzi ludzi z showBizu do zaufania w związkach

ten temat 6 lat po założeniu nadal jest złotem 

nie masz żadnego prawa zakładać, że ktoś kłamie w żywe oczy tylko dlatego, że jest sportowcem czy kimkolwiek innym, tym bardziej, że wciąż nie ma żadnych dowodów na to, że kontuzji nie ma, można jedynie mieć pretensje do komunikacji PzKosz, która powinna sprawę postawić jasno i klarownie, a nie kryć się za plecami Sochana, z drugiej strony nie ma po nich za dużo oczekiwać, skoro oni wykładają się na niemal każdym jednym elemencie podczas organizacji Eurobasketu

3 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

nie masz żadnego prawa zakładać, że ktoś kłamie w żywe oczy tylko dlatego, że jest sportowcem czy kimkolwiek innym

mam, zwłaszcza skoro biega właśnie po parkiecie gdzieś po drugiej stronie globu  : )   

ale dzięki za napisanie mi do czego mam prawo a do czego nie mam : )

35 minut temu, rw30 napisał(a):

ciekawe że tabuny Niemców / Hiszpanów / Francuzów (w tym kilku w Spurs) / Serbów / Argentyczyków (w tym kilku w Spurs) czy kilku Słoweńców, i to bez względu na przebieg w minionym sezonie i kontuzje nigdy takich problemów nie miały, a 21 letni Jeremy ma, bardzo ciekawe

Dwuminutowy research podpowiada mi, że Spurs potrafili zablokować swojej legendzie (Manu) udział na MŚ, tak że troszeczkę popłynąłeś. 

https://www.espn.com/olympics/basketball/story/_/id/11291050/manu-ginobili-san-antonio-spurs-not-play-argentina-fiba-world-cup

https://www.foxsports.com/stories/other/report-spurs-deny-permission-for-ginobili-to-play-in-world-cup

Edytowane przez BMeF

3 minuty temu, BMeF napisał(a):

Dwuminutowy research podpowiada mi, że Spurs potrafili zablokować swojej legendzie (Manu) udział na MŚ, tak że troszeczkę popłynąłeś. 

https://www.espn.com/olympics/basketball/story/_/id/11291050/manu-ginobili-san-antonio-spurs-not-play-argentina-fiba-world-cup

but the San Antonio Express-News first reported earlier this week that the Spurs requested Ginobili not play in Spain because of the lingering issue.

(pominę już 37 letniego Manu vs 22 letniego JSoch)

pozdrawiam wszystkich pływaków : ) 

Edytowane przez rw30

1 minutę temu, rw30 napisał(a):

nie, ubrał się w full ball outfit & wyszedł na parkiet po to, by dostojnie po nim pospacerować : )

ludzie 2 miesiące po ACL w takim outficie są widywani na salach, cieszę się, że mogłem pomóc

i nie chodzi o to, że sprawa nie śmierdzi i nie jest podejrzana, tylko, że dalej opieramy się w zasadzie na niczym, nikt z szerokiego grona kadry nawet się nie zająknął, że coś było nie tak, myślisz, że to takie szczelne i lojalne środowisko?

32 minuty temu, rw30 napisał(a):

(pominę już 37 letniego Manu vs 22 letniego JSoch)

Napisałeś, że 'zawodnicy Spurs nie mieli takich problemów', a mogłeś być legendą Spurs i mieć takie problemy.

Cytat

Spurs sent @manuginobili a letter -- citing stress fracture and recovery time, they will not grant him permission to play @FIBA. #Spurs

+ typuję, że 22-latek negocjujący extension w contract year rookie dealu jest jednak w gorszej pozycji negocjacyjnej od Ginobiliego, któremu kilka lat później zastrzegli numer. Jakichś soft case'ów gdzie klub X/agent Y kręcił nosem, więc zawodnik opuszczał imprezę było na pewno mnóstwo. 

Ale może się pojawiły jakieś nowe informacje żeby Sochanowi nie dać benefit of the doubt, na razie nic takiego nie widziałem. 

Edytowane przez BMeF

2 godziny temu, BMeF napisał(a):

Jakichś soft case'ów gdzie klub X/agent Y kręcił nosem, więc zawodnik opuszczał imprezę było na pewno mnóstwo. 

oczywiście, ale to są soft case'y (i zresztą wygląda na to, że case Manu jest dokładnie jednym z nich, 2 artykuły które linkujesz podają różne rzeczy, w pierwszym który wrzuciłeś że 'poprosili by nie grał' a w drugim który dodałeś później że 'zabronili'), a nie jakieś formalne zakazy

nie wydaje mi się bym kiedykolwiek słyszał o jakimś zakazie (gry w FIBA trnmnts) w kontrakcie, wszystko pozostałe (czyli gość ma uraz, mniejszy lub gorszy, i klub wtedy próbuje naciskać, mniej lub bardziej, by nie grał, no bo ma z nimi gwarantowany jednak kontrakt & pewnie potrzeba by się wykosztować na prawników by udowodnić, że gość naprawdę ryzykował swoim zdrowiem, a koniec końców skoro mu płacą te kilka M USD to chcą żeby grał i performował a nie żeby kombinować z unikaniem płacenia) to są soft case'y a nie jakieś twarde zakazy.

Tak samo nie ma jako takich 'zgód klubu', bo i czemu miałyby być 

2 godziny temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Ty sobie możesz wyśmiać innego usera

mogę, zwłaszcza jeśli napisze bzdury. Takie już ryzyko z udzielaniem się w internecie

napisać bzdure, której nigdzie nie ma potwierdzonej

no nie ma, a czy bzdura to się raczej nigdy nie dowiemy, ale spoko

tylko uważaj żeby Sochan nie skrytykował gdzieś Jokica, bo wtedy przestaniesz go bronić i znienawidzisz :P

ale jak ktoś coś napisze, to oburzonko

przypomnę Tobie i innym jeszcze raz moje oburzonko:

2 godziny temu, rw30 napisał(a):

ale dzięki za napisanie mi do czego mam prawo a do czego nie mam : )

....no widać że w potężnej furii byłem pisząc to, no nie? :P 

dalej opieramy się w zasadzie na niczym, nikt z szerokiego grona kadry nawet się nie zająknął, że coś było nie tak, myślisz, że to takie szczelne i lojalne środowisko?

stary, nie mam pojęcia i szczerze, to nie za bardzo mnie to interesuje (a inni zawodnicy może nie są dopuszczani do detali po prostu)

co nie znaczy że po czymś takim muszę wielce bronić Sochana jako dumnego & niezłomnego reprezentanta. Co samo w sobie nie jest niczym złym i w sumie go rozumiem, tylko nie rozumiem czemu niektórzy z Was tak go tu wielce bronio jakby mu nogę przy samej dupie urwało

Edytowane przez rw30