Skocz do zawartości

beGM - PowerRankingi ,,Mój jest lepszy od Twojego!"

Eld

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Szulim napisał(a):

@january całkowicie szanując twoją ocenę to jednak pytanie czy wziąłeś pod uwagę terminarz?

patrząc na rywali to miałem jeden z najłatwiejszych terminarzy, grając ponad połowę meczy z hard tankerami u nas więc jednak 0.500+ powinienem zrobić ;) 

Ja nie biorę terminarzy pod uwagę w ocenie w ogóle od wielu lat. Pewnie ci ci biorą dadzą Ci jak masz taki terminarz lepszy bilans niż ja:)

22 minuty temu, january napisał(a):

Ja nie biorę terminarzy pod uwagę w ocenie w ogóle od wielu lat. Pewnie ci ci biorą dadzą Ci jak masz taki terminarz lepszy bilans niż ja:)

Nie no, też bez przesady ;) 

ale jednak te 15W mogłeś mi dać w ogólnej ocenie ;) 

13 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

@Alonzo

możesz wyjaśnić kontekst tych on/offów, co wg. Cb to pokazuje?

Czy to jest jakieś podchwytliwe pytanie? 

Wpływ gracza na na skuteczność drużyny per 100 poss gdy gracz jest lub go nie ma na boisku. 

Co teraz się dowiem - że przy graczach Magic jak jest minusowe to jest właściwe, a jak plusowe to niewłaściwe? 

19 minut temu, Alonzo napisał(a):

Czy to jest jakieś podchwytliwe pytanie? 

Wpływ gracza na na skuteczność drużyny per 100 poss gdy gracz jest lub go nie ma na boisku. 

Co teraz się dowiem - że przy graczach Magic jak jest minusowe to jest właściwe, a jak plusowe to niewłaściwe? 

...

wytłumacz mi proszę jakie wnioski na bazie tych zestawień wyciągasz i na co powinniśmy zwrócić tu uwagę

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

@ignazz

Tak jeszcze podsumowując, żebyś nie mylił racjonalnego zachowania z butą:

Od 2018 jak gram nikt mnie tu za bardzo nie chwalił w tej grze. Zawsze byłem w playoffs, zawsze (poza pierwszym sezonem gdzie byłem 5 na Wschodzie byłem w top 4 w Konfie), mam najdłużej funkcjonujące core w tej grze (choć np u LBSa duet lub trio - bo nie pamiętam dokładnie kiedy dołączył Grant - Jok/Royce gra też od wtedy) i regularnie słyszę, że moi gracze graliby gorzej niż grają w NBA, a gracze którzy często mają mniejsze role w rl ale są we wlaściwych drużynach - graliby lepiej i w ogóle są lepsi.. no chyba, że trafią do Magic - to wtedy jak Draymond zapominają o obronie. Gry RPG mają to do siebie, że musimy sobie przełożyć realia na naszą grę - a u mnie wszystko od zawsze działa gorzej niż w rl- zatem jak sam się nie pochwalę w tej grze, to przecież nikt mnie tu nie pochwali za obudowanie trio Mitchell/KAT/Gordon. 

To jak grają gracze zależy bardzo często m.in. od środowiska - a u mnie zawsze się wyciągnie jakieś problemy, bo przy małej ilości zmian - zawsze ktoś z jakiegoś powodu ma jakieś problemy w rl. 60W na jakimś etapie takiej drużyny jest dość racjonalnym założeniem - zresztą w 3T zajmiemy się teamami które u nas takie bilanse miały. :) 

I nie, nie oczekuję już w tej grze uczciwego podejścia, gram dla siebie - więc głosuj jak tam uważasz.

I nie, nie sprzedam przecież KATa. Przy fair ocenie jego krucha psychika u mnie nie miałaby prawa po tylu latach i jego tak stabilnej pozycji w drużynie przechodzić takich katuszy - ale taka interpretacja, która jak wszyscy tu doskonale wiedzą poza tym że byłaby uczciwa działałaby na moją korzyść - a tak jak wiadomo w BeGM być nie może. Pamiętamy Oubre w rl Warriors xD

Jest kategoryczny zakaz jakichkolwiek interpretacji czegokolwiek na korzyść Magic więc nie waż się wyłamywać xD  

1 minutę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

...

wytłumacz mi proszę jakie wnioski na bazie tych zestawień wyciągasz i na co powinniśmy zwrócić tu uwagę

a to już sobie zwracaj na co chcesz przecież jesteś w tym wyjątkowo konsekwentny :) 

Bardzo dobitnie wytłumaczyłeś mi to przy graczach Magic. 

ja wielokrotnie sugerowałem Tobie dystans do stats - są pomocne, ale nie należy ich przeceniać.

Może taki zimny prysznic z Brunsonem i KATem skłoni Ciebie do jakichś reflexji. 

Miłego wieczoru. :) 

3 godziny temu, january napisał(a):

8-11. Wolves 13-14
Nie ma co ukrywać, iż niedawnym potentatom ligi piekielnie brakuje Jaysona Tatuma. W roli lidera całkiem dobrze spisuje się Booker, wspierany niezłym frountcourtem (Bam-Jabari), ale poza Hauserem brak tu podskoczenia ponad przeciętność. Iveyowi daleko od bycia legit PG, a i ławka niezbyt daje radę. Przy 9 absencjach Bookera nie udaje się finalnie mieć pozytywnego wyniku.

Dziwi mnie ten billans. z bookerem w skladzie suns zrobili 13:5, a czy support wolves odstaje? jest lepszy jak na moje. i w tych pozostalych spotkaniach mimo wszystko jakies W by wpadly.

wspominasz hausera, a nie wspominasz shameta, ktory notabene jest lepszy w tym sezonie od mikala bridgesa jakkolwiek to brzmi. i to jaki postęp zrobił odkąd jest w knicks w obronie budzi moje uszanowanie. byłem jego fanem przed ncaa, miał dobre wejscie w nba, potem spuścił mocno z tonu, ale w knicks wskoczył wskoczyl w swoj prime 

3 godziny temu, ignazz napisał(a):

I cofnij się do lat Jazz i poczytaj jak ceniłem DM. Więc tu nie jest problem we mnie. 

tamci Jazz to dobry przykład. co z tego, że grali parę lat razem, skoro pewnego poziomu i tak nie da rady się przeskoczyć. ostatecznei trzeba było zaorać. i podobnie jest z magic. i małym drukiem piszę na marginesie obawy, że z moimi begm knicks może być podobnie (choć wciąż wierzę, że mogę z tym składem wygrać najwyższy laur, a co do tego, że potencjał względem magic jest dużo większy jestem przekonany)

Edytowane przez człowiek...morza

50 minut temu, Alonzo napisał(a):

a wielokrotnie sugerowałem Tobie dystans do stats - są pomocne, ale nie należy ich przeceniać.

Może taki zimny prysznic z Brunsonem i KATem skłoni Ciebie do jakichś reflexji. 

gdyby nie statsy, to nikt nie byłby w stanie uczciwie ocenić poziomu gry i pewnie dlatego tak Ciebie to boli, bo sam ich nie rozumiesz, nigdy nie chciałeś ich zgłębić, choć to żadna wielka sztuka

do niczego mnie to nie zmusi, KAT gra o 3.7 minut średnio krócej niż przed rokiem, o 3.5 minuty krócej od Brunsona, rozegrał od JB o 150 minut mniej pomimo tego, że ma o jeden mecz więcej

to zestawienie jedynie pokazuje, że obaj bdb funkcjonują w defensywnych lineupach bez większych dziór, natomiast wciąż gdy są razem na boisku, to jest całkiem solidny impact

nie wiem co chciałeś przekazać, bo oczywiście nic znowu nie powiedziałeś, ale na pewno nie jest tak, że wina leży po stronie JB tu jest ogólny problem z dopasowaniem i ustawieniem, gdzie Towns praktycznie nie ustawia się na trójce w rogu tylko na low poście, a ustawienie typu 5-0 powinno być tu grane znaczenie częściej, niestety KAT kompletnie zagubił gdzieś trójkę, to już jest poniżej 35% od startu serii z Celtics do teraz

knicks.png

widać tu bardzo dobrze jak Brunson rozwija skrzydłą obok Mitcha, jak dobrze wtedy hula atak nawet kosztem obrony, widać też jak mogłoby dobrze działać sparowanie KAT z Mitchem, gdyby tylko ten drugi nie był tak słabo grywalny

a już gdy grają w trójkę to jest totalny luksus, niestety nasi Magic są od posiadania takiego Robinsona bardzo daleko, przynajmniej do momentu gdy nie przyszedł Stewart

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

13 godzin temu, człowiek...morza napisał(a):

Dziwi mnie ten billans. z bookerem w skladzie suns zrobili 13:5, a czy support wolves odstaje? jest lepszy jak na moje. i w tych pozostalych spotkaniach mimo wszystko jakies W by wpadly.

Dzięki za uwagę, ale ja się tak czystym bilansem W-L z RL nie sugeruję by to bezpośrednio przekładać - tu na przykład z tego co podajesz poszło aż 8W Suns z tankerami/Sixers bez Embiida.

@LeweBiodroSmoka @january @ignazz @człowiek...morza

Jazz to bardzo dobry przykład - mam niesamowity sentyment do tej drużyny. Oni byli 20 lat pod rząd w playoffs. ja raczej tyle nie dam rady -  choć Jazz zaczęli jeszcze chyba przed duetem Stockton/Malone. Nie wybierałem sobie duetu Mitchell/KAT - taki mam i takim będę grał do samego końca - mojego, albo ich;) 

Tamci Jazz mieli 3 sezony na 60W (60, 62 i 64).

Trzeba bardzo dużo złej woli wykazać, żeby nie dostrzegać tego komfortu gry, jaki KAT ma od zawsze u mnie + dużo większego playoffowego doświadczenia, a  z drugiej strony beztrosko interpretować przeróżne rzeczy na korzyść w innych drużynach.. U KATa wiemy - jak wrażliwa jest jego psychika - więc ma obok siebie graczy z charakterem. Po prostu nie chce mi się wierzyć, że można tak to ignorować..

Z całym szacunkiem - ale jak przegrywam po złości z Treyem Lylese, czy ostatnio w playoffs z Bux w 6 (których sufitem był 2nd rd exit, w tym sezonie Bux to już contender wg mnie, ale nie w tamtym) to przecież ściany słowami nie przestawię. :) I to z Chrisem Paulem (który nawiasem mówiąc zakończył co dopiero karierę) zarzynanym w chyba maxymalnej ilości spotkań w playoffs, gdzie wiemy przecież jak to się kończyło całą jego karierę.

Teraz też się dzieje to samo - Jasiek niewiarygodnie manipuluje (co niby Iggy dostrzegasz, ale i tak idziesz za tym ignorując zdrowy rozsądek). LBS 80% swojej energii w BeGM poświęca na naprawdę niepoważną i nieobiektywną krytykę moich Magic zamiast poprawnie zrobić własny opis - ja już zrobiłem za Ciebie LBS - wleci wieczorem;)

Możesz dać tylko znać, czy grasz pod nieobecność Joka i Williamsa na centrze Spencerem Jonesem, Deanem Wadem, czy przesuwasz tam Watsona i wtedy Spencer Jones, czy Wade na czwórce.

Kontuzje Gordona są podkreślane na każdym kroku, ale dziwnym trafem nikt nie zająknie się o kontuzji JDuba w Bux - a to jedyny kreator w tej drużynie. Moi Magic maja 4 lepszych ( Shead, Jaquez, Quickley, Mitchell) kreatorów od Edwardsa, który wiemy, że przecież kreatorem nie jest - a to i tak najlepszy kreator Bux..

W tym sezonie:

Gordon grał w 23 meczach

JDub w 26..

Nie umniejszam Bux - to contender, ale z problemami, które są tu zamiatane bezczelnie przez Januarego pod dywan. To zbyt duża manipulacja, żeby obok tego przejść obojętnie..

January robi to celowo i z premedytacją - to nie, że on tego nie widzi.

Ogólnie nie chcę tu wchodzić w kolejność Wschodu jeszcze (skoncentrowałem się naturalnie na Nuggets i Lakers), ale już na pierwszy rzut oka widzę że Bux i Knicks - nie ma takiej opcji (to na prawdę manipulacja Jaśka, albo robienie sobie jaj że ktoś to bezreflexyjnie będzie brał na poważnie), natomiast Hawks i Celtics mieli fajne trymestry i dopiero jak to przeanalizuję jutro, to zajmę tu swoje stanowisko). 

Zatem teraz na pierwszy ogień 3P do których LBS mnie ostatnio w pociągu zainspirował. 

..ale nie mogę się powstrzymać od pewnego chichotu sytuacyjnego od którego się tu chyba ataki LBSa zaczęły - mianowicie nierówny Quickley na słabych %..

No to w 2T  

I. Quickley 73 3P 38,8% śr. 2,9

J. Brunson 72 3P 37,5% śr. 3,0

xD

..ale nie denerwuj się jeszcze LBS, bo masz całkowitą rację, że masz bardzo mocną drużynę w ofensywie i pod kątem 3P. Choć śmiesznie to brzmi, jak grzmisz o tym jak u mnie KATowi, czy komuś spadło o kilka % gdy sam robisz fuszerkę ze swoimi w Denver %. U Magic potrafisz się zagłębiać w wybrane adv stats a w Denver nie ogarniasz tych podstawowych.. Dziwne.. 🤔 Czy ta ofensywa by była lepsza od moich Magic? Ciężko mi powiedzieć, ale masz tak parszywą defensywę (tu musisz poczekać do wieczora), że wg mnie przegrywałbyś mecze np z takim tankującymi Mavs - co naprawdę wygląda przy tych składach na 50/50 i wynik szedłby tu w różnych kierunkach.

Jednak o 3P.

W 2T licząc naszych wszystkich graczy, poszczególne drużyny trafiły:

1. Denver - 469 3P (śr. 17,4) (brawo - naprawdę, pomimo tylu kontuzji)

2. Orlando - 429 3P (śr. 15,9)

3. LA Lakers - 349 3P (śr. 12,9)  xD

.. i tu się robi ciekawie.. 

(tu wklejamy cytat Janaurago o tym, że konsultował bilanse niby z jakimś obiektywnym GMem i mu wyszło nawet 20,5W przy Lakers ale z dobroci serca sobie odjął i komuś dodał;) ).

Otóż to fatalne 3P już zapala nam czerwoną lampkę przy spaceingu naszych 20-7 wg naszego experta Lakers. 

Jednak - co istotniejsze - pokazuje jak ważne było sprowadzenie Austina Reavesa, gdzie z nim to już na pewno w 3T Lakers wygrają 30 meczy na 27 które im się ostały;) 

Średnie nieco zakłamują kto faktycznie ile rzucił 3P bo dopiero po ilości rozegranych meczy daje nam to właściwy obraz, zatem top 10, które odstaje dość wyraźnie od reszty:

1. 85 trafionych 3P w 2T - T. Hardaway (Denver)

2. 83 - D. Di Vincenzo (Lakers)

3. 80 - S. Curry (Lakers)

3. 80 - D. Mitchell (Orlando)

5. 75 - R. O'Neale (Denver)

6. 73 - I. Quickley (Orlando)

7. 72 - J. Brunson (Denver)

8. 67 - K. Durant (Lakers)

9. 66 - J. Champagnie (Orlando)

10. 45 - P. Watson (Denver)

Czyli w top10 mamy 4 graczy Denver i po 3 Lakers i Orlando.

Dalej na miejscach 11-15 z trafionymi 32-36 3P mamy 2 graczy Lakers (Lebron i Wallace) oraz 3 graczy Orlando ( Dray, KAT i Shead).

Od 16 miejsca kolejnych 7 to gracze Denver (od 19 do 31 3P) , dalej w przedziale 12-17 idzie 6 moich + Caruso od LBSa i po 13 3P mają Payton i T. Martin z Lakers. Reszta to już randomowe liczby. 

Oczywiście mogę wrzucić ilość meczy, ilość trafionych 3P, % i śr. na mecz, ale przy 11 3P i mniej nie powinno mieć to jakiegoś istotnego znaczenia patrząc na całość.

Uderza od razu, że po swoich 5 graczach rzucających za 3, Lakers mają straszną biedę i tu zwyczajnie taki Tyrese Martin musi być w rotacji Lakers (szczególnie po kontuzji Currego), a pewnie Payton, czy Coffey też musieliby grać więcej. 

Lakers mają zatem - pomimo bardzo dobrej obrony lineupy, gdzie przeważnie mogą grać 3 graczami grożącymi rzutem z dystansu, co ułatwia przeciwnikom podwajanie ich. 

D. DiVincenzo 39% 3P

K. Durant 37,9%

S. Curry 37,3%

C. Wallace 34,4%

LeBron 30,4%

..więc w sumie Wallace ze swoją śr. trafionym 1,3 3P i LeBron z 1,4 3P też nie wiele ten spaceing poprawiają. Bez Currego w 7 meczach to ja nie widze tego 20,5W.. 

Queta, CMB, Kalkbrenner, Clark i mimo wszystko Gueye i Payton II ograniczają spaceing ułatwiając obronę pozostałych na dystansie. 

Tak jak pisałem - Tyrese Martin w rotacji i to na sporych minutach  - choć oczywiście to żaden game changer. 

Zatem NIE! - Lakers nie tylko nie jest teamem na 20W, ale nie ma takiej opcji, żeby miało lepszy bilans od moich Magic. 

Zapraszam do grillowania spaceingu Lakers!

40 minut temu, Alonzo napisał(a):

@LeweBiodroSmoka @january @ignazz @człowiek...morza

Nie wybierałem sobie duetu Mitchell/KAT - taki mam i takim będę grał do samego końca - mojego, albo ich;) 

i po co się męczyć w tym nieudanym małżeństwie?

na łozu śmierci będziesz żałował

carpe diem mordeczko, a nie jakaś droga krzyzowa!!!

U KATa wiemy - jak wrażliwa jest jego psychika - więc ma obok siebie graczy z charakterem. Po prostu nie chce mi się wierzyć, że można tak to ignorować..

ale co oni go trzymają za fiuta czy jak?

Z całym szacunkiem - ale jak przegrywam po złości z Treyem Lylese, rierę.

ja przegrałem z klayem thompsonem na 1 nodze

Kontuzje Gordona są podkreślane na każdym kroku, ale dziwnym trafem nikt nie zająknie się o kontuzji JDuba w Bux - a to jedyny kreator w tej drużynie. 

z tym się zgadzam i trzeba na ten temat coś więcej skrobnosc, bo bucks są zdecydowanie ovverated wzgledem tego jak przedstawia ich @january czy @MarcusCamby

j-dub nie gra, a jak gra to jest w bardzo ale to bardzo podejrzanej formie (po prostu słabej). od bridgesa lepszy jest shamet (sick!), a gobert to juz nie to samo co kiedys (14 defensywa w lidze). w takiej roli od powella jest lepszy divincenzo

gdzie wolves z edwardsem i gobertem robia 15-12, a z uwagi na absencje j-duba support lepszy

kto tam wgl poza edwardsem moze kreować???? 

do tego najlepsi gracze wchodzą w swoje pola gry ergo wzajemna kanibalizacja

serio nie czaje tego farowyzowania bucks wzgledem wolves. na czym te przewagi polegają?

HALOOOO @january I @MarcusCamby POBUDKA!!!

Edytowane przez człowiek...morza

3 godziny temu, Alonzo napisał(a):

Moi Magic maja 4 lepszych ( Shead, Jaquez, Quickley, Mitchell) kreatorów od Edwardsa, który wiemy, że przecież kreatorem nie jest - a to i tak najlepszy kreator Bux..

Nie wtrącam się do Waszego dyskursu, ale to zdanie mnie trochę zszokowało.

Kim jest wg Ciebie kreator?

Kto jest w Socie w realu, głównym kreatorem?

Jeżeli jest to Edwards to jakim cudem z tak słabym kreatorem Sota jest tak wysoko w mocnym zachodzie?

8 minut temu, Tecu napisał(a):

Nie wtrącam się do Waszego dyskursu, ale to zdanie mnie trochę zszokowało.

Kim jest wg Ciebie kreator?

Kto jest w Socie w realu, głównym kreatorem?

Jeżeli jest to Edwards to jakim cudem z tak słabym kreatorem Sota jest tak wysoko w mocnym zachodzie?

Ktoś kto powoduje swoją grą, że gra całego zespołu jest lepsza, kreuje rzut dla siebie, dla kolegów, wjeżdża pod kosz. Krótko mówiąc ma bardzo istotny wpływ na grę całej drużyny a nie tylko siebie. A w Socie nie bez powodu sprowadzili Dosunmu. Warto też zwrócić uwagę na grę falami Soty w tym sezonie. Wybacz Tecu, ale w przyszłym tygodniu pogadamy jak masz tzw. poboczne (nie obraź się) kwestie. 

16 minut temu, Alonzo napisał(a):

Ktoś kto powoduje swoją grą, że gra całego zespołu jest lepsza, kreuje rzut dla siebie, dla kolegów, wjeżdża pod kosz. Krótko mówiąc ma bardzo istotny wpływ na grę całej drużyny a nie tylko siebie. A w Socie nie bez powodu sprowadzili Dosunmu. Warto też zwrócić uwagę na grę falami Soty w tym sezonie. Wybacz Tecu, ale w przyszłym tygodniu pogadamy jak masz tzw. poboczne (nie obraź się) kwestie. 

Ty się chyba zatrzymałeś z 20 lat temu jeśli chodzi o ocenę i rozumienie koszykówki..to tak odnośnie całej waszej dyskusji