Skocz do zawartości

beGM - PowerRankingi ,,Mój jest lepszy od Twojego!"

Eld

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, january napisał(a):

Raczej nikt nie krytykuje tego, że Kings poszli w tank. Decyzja oczywista, McCain, a przede wszystkim odzyskanie picku super - drafty 25 i 26 sa bardzo mocne w czołówce i widać przyszłość dla Sacramento opartą na pickach z topu tych draftow. Ruchy z Kuzma i Rozierem mi się nie podobają, ale każdy ma jakieś gorsze ruchy, ważne by te gorsze ruchy to były te mniej kluczowe. A te które wyznaczają przyszłość organizacji w Kings są bardzo dobre.

W skrócie level tymczasowego GMa bardzo wysoki (Tecu w Suns wyznaczył taki standard latem, że ciężko dogonic:)), Kings naprawdę mieli pecha w przeszłości do decyzji i stawiali na zle konie poprzedni GMowie - z oddaniem Jalena Johnsona za DeRozana jako ostatnia wisienką na torcie.

A usmieszek poszedł tu pewnie, bo tank był konieczny i wychodzi zacnie, ale Ty Alonzo zawsze naparzasz w tankerow:p A czasem trzeba pograć Jockiem Landale jako startującym centrem, by zapewnić sobie top5 przed loterią ;)

W pełni się zgadzamy odnośnie diagnozy co do Kings ;) 👍

Natomiast ruchy po takich graczy jak - Kuzma, Rozier, czy Hunter uważam - wg swoich kryteriów za bardziej wartościowe, niż właśnie to za co chwalisz Tecu w Suns - bo ja naprawdę jestem absolutnym przeciwnikiem tanku. Stąd też te kilkuletnie umowy dla tych graczy - jak z nich coś będzie - super, będę miał fajnego gracza lub graczy do rotacji w Kings. Jeżeli nie - oni nic a nic nie kolidują mi z kilkuletnim planem przebudowy, gdyż McCain oraz gracze, których Sacto wybierze w drafcie '25 i '26 będą do końca kontraktów Roziera, Kuzmy i Huntera na debiutanckich umowach. Będzie tu jeszcze okienko na max gracza z FA, a możliwe, że też ich spadające kontrakty posłużą mi na przejęcie jakiegoś odpowiednika Paula Georgea za te 2-3 sezony od klubu, który się zakopie w luxury tax.

Teraz w moim planie na Sacto - Kings są na etapie poszukiwania właściwych graczy/assetów (stąd kontrakt dla Josha Christophera, czy Davida Roddyego, którego niestety musiałem oddać chcąc odzyskać pick '26). Raczej największe żonglowanie graczami w Sacto już za mną, ale tam cały czas większość graczy jest do ruszenia jak będę widział jakąś wartość w ich wymianie.

Vucevic mimo swojej świetnej gry - nie wpisywał się w timeline Kings, ale był kluczowym assetem (obok picku Bulls za który przejąłem Huntera) dzięki któremu Kings odzyskali pick '26, co zadecydowało z kolei o drodze którą teraz Kings mogą spokojnie podążać. Gdyby nie to, wtedy tacy gracze jak - DeRozan, Vucevic, Rozier, Kuzma i Hunter byliby bardziej kluczowi w przyszłym sezonie jako core (oczywiście jakoś wzmocnione, m.in. przez gracza za MLE którego Kings będą jak hard cap pozwoli podpisywać w offseason) w walce o play iny.

Krótko mówiąc odzyskanie picku '26 pozwoliło Kings wybrać jedną z dwóch możliwych dróg, którymi przed tą wymianą mogli podążać.

Słusznie też zauważyłeś rolę - Jocka Landale ;) - który nawiasem mówiąc jest bardzo spoko centrem i w sytuacji, w jakiej znaleźli się Kings, chyba musi grać te śr. 30min. Osłabienie pozycji centra w Kings jest oczywiście  w pewnym stopniu celowym zabiegiem - jednak nie bardzo miałem tu inne możliwości z powodu balansowania na granicy hard capu. Oczywiście nie będę fałszywie udawał, że jestem jakoś z tego powodu niezadowolony - po prostu plan był taki, żeby ogrywać to czym aktualnie dysponuję w pełni świadomie wypisując się z walki o play iny, na które miałem takie sobie szanse (przy słabości Suns i kontuzjach Warriors sufitem Kings był w tym sezonie 10 seed i odpadnięcie zapewne w I rundzie play inów - co jest w sumie bez sensu dla Kings, bo im nic nie dawało). Lepsze w takiej sytuacji jest spokojne zbieranie klocków które pasują pod budowę drużyny na przyszłość i nie przejmowanie się samymi wynikami.

No i tu trochę dopadł mnie pech - kontuzja McCaina, teraz ta afera z Rozierem, gdzie zakładałem, że on jednak odbuduje swoją karierę w Miami (stąd to extension), a deal po Kuzmę (oddałem pick Soty, który jak GM nic nie zjebie za bardzo, będzie w 3 dziesiątce) będzie można ocenić fair, jak Kuzma wyrwie się z rl Wizards (co raczej wydarzy się wcześniej, czy później) i trafi do jakiejś playoffowej drużyny.

Harrison Barnes, Rudy Gobert i ci wszyscy fajni weterani, których mieli Kings są już za górką mimo cały czas solidnej gry. Na dziś ich oddanie część osób może uważać za słabe wymiany (pewnie można było za nich uzyskać więcej), ale było ewidentnie nieuniknione, bo ten statek nigdzie nie prowadził..

I na koniec - słusznie zauważyłeś oddanie przez flubera Jalena Johnsona - co już w momencie wymiany uważałem za zły ruch widząc wcześniej jak Jalen Johnson się rozwijał (choć nie sądziłem, że będzie aż tak dobry). Tu warto przypomnieć słowa @shevcu - który go wybierał w drafcie (jako, że to doskonale pamiętam) - że ryzykuje z Jalenem Johnsonem, ale albo będzie miał super gracza, albo busta ;)

59 minut temu, człowiek...morza napisał(a):

no i mowil, ze nie tankuje xd

ja bym tu dodał, że u nas w BeGm był mistrzem! to już wgl optyka powinna być inna

A widzisz, żebym orał niegrającymi w NBA kasztanami?  Nie, bo DeRozany, Roziery, Kuzmy i Huntery mają grać.

Myślę, że zeszłoroczni Kings byli u nas niedocenieni, ale jak sufit tamtej drużyny dawał tylko play iny, to kontynuowanie czegoś co u nas nie miało prawa się udać było bez sensu.

Kings nie mają lidera, ani też nie mieli jak kogoś takiego pozyskać.

Czy to co robię w Kings to tank? Oczywiście, ale wg mnie robię to racjonalnie balansując z graczami rotacyjnymi oraz graczami z draftu. To jedyny sposób żeby w Sacto coś zbudować - zaorać to co było i zbudować na wyszukanych przeze mnie graczach, draftach i FA dzięki cap space.

Edytowane przez Alonzo

42 minuty temu, ernie9005 napisał(a):

Szykuje się ujemny bilans dla Lakers w T2, więc chyba nie będzie innego wyjścia :D 

Z zdrowym big3? Lakers to nie Cavs by spadać pod 0.5 x), tylko zdrowia reszty teamu do najlepszego bilansu ligi niestety braknie moim w tym trymestrze:(

1 godzinę temu, RonnieArtestics napisał(a):

@january to jak, zakładasz temat z trade request Doncica ? Bo nie wiem czy kupować popcorn 

W RL to GM Mavs sam podjął decyzję, trochę WTF, ale i u nas tacy gracze chodzili:) 

Niemniej FA 26...

Godzinę temu, Alonzo napisał(a):

Wygląda na to, że nasi Heat sprzedali do Lakers nie tą Gwiazdę :P

Przynajmniej dostali lepszy pakiet:)

Od kilku sezonów widać, że ze względów finansowych wynalazki typu big 3 się nie sprawdzają tak dobrze jak zespoły złożone z 1-2 supergwiazd otoczonych elitarnymi zadaniowcami czy utalentowanymi rolesami, ew. graczami z pogranicza all star jak Allen, Herro, wcześniej Murray, VanVleet.    

Nie piszę oczywiście o Cavs, bo nie mamy żadnej supergwiazdy. 

52 minuty temu, ernie9005 napisał(a):

Od kilku sezonów widać, że ze względów finansowych wynalazki typu big 3 się nie sprawdzają tak dobrze jak zespoły złożone z 1-2 supergwiazd otoczonych elitarnymi zadaniowcami czy utalentowanymi rolesami, ew. graczami z pogranicza all star jak Allen, Herro, wcześniej Murray, VanVleet.    

Nie piszę oczywiście o Cavs, bo nie mamy żadnej supergwiazdy. 

Na pewno łatwiej się konstruuje zespół wokół 1/2 gwiazd ze względów finansowych. W RL big3 nazywane są wynalazki z Bealem (Suns) / Westbrookiem (Lakers 21-23), to też troszku inaczej.

Ale obudowa trzech gwiazd jest strasznie ciężka, trzeba mieć jednocześnie graczy na zaniżonych względem value umowach.

1 minutę temu, january napisał(a):

Ale obudowa trzech gwiazd jest strasznie ciężka, trzeba mieć jednocześnie graczy na zaniżonych względem value umowach.

no moi Knicks tak mieli jak wygrałem mistrza.

Było i big3, ale tez szeroka kadra przy zanizonych umowach

Godzinę temu, january napisał(a):

Z zdrowym big3? Lakers to nie Cavs by spadać pod 0.5 x), tylko zdrowia reszty teamu do najlepszego bilansu ligi niestety braknie moim w tym trymestrze:(

W RL to GM Mavs sam podjął decyzję, trochę WTF, ale i u nas tacy gracze chodzili:) 

Niemniej FA 26...

Przynajmniej dostali lepszy pakiet:)

Z takim Currym to Lakers nawet w zdrowiu raczej nie mieliby szans na najlepszy bilans.

18 minut temu, Reikai napisał(a):

Z takim Currym to Lakers nawet w zdrowiu raczej nie mieliby szans na najlepszy bilans.

Curry już nie jest w stanie być 1 opcją ciągnącą wszystko na swoich barkach (po urazach Kumingi i Draymonda jeszcze bardziej to uwydatnione w rl GS), ale w roli 1 z 3 ofensywnych bestii obok Brona i KD to inna bajka i nie jest sobie trudno akurat to wyobrazić. Nawet w tym trymestrze robi spokojne 22/4/6 na 60ts i 40% za 3 przy wiadomo jakim volume i jakim kryciu rywali w tych smutnych Warriors:)

11 minut temu, BMeF napisał(a):

3. Nie jestem fanem teorii spiskowych, ale biorąc pod uwagę, że 1) ta wymiana to jakiś kompletny gwałt, 2) mało kogo w USA elektryzuje Doncic w Mavs/Jokic w Nuggets/Giannis w Bucks, a US-gracze c***a grają i nikt z nich się nie nadaje na twarz ligi - za to euros w big markecie ma upside, 3) ten GM Mavs pracował z wieloma gwiazdami w przeszłości w Nike, 4) Mavs odjebali tę wymianę w szemranych okolicznościach, tj. podobno w dzień to ogarnęli - to ja bym jednak rozważył zostanie płaskoziemcem w tym przypadku. Dalej pewnie typowe 'no debil', ale jakby w beGM ktoś zrobił taką wymianę, to by policja begmowska mu prześwietliła całą rodzinę na trzy pokolenia do tytułu, więc w 100% nie ufam. 

Hahah jo

byłaby u nas w c*** imba :D:D :D

i głosy o zablokowanie transferu xdd

Edytowane przez człowiek...morza

8 minut temu, człowiek...morza napisał(a):

Hahah jo

byłaby u nas w c*** imba :D:D :D

i głosy o zablokowanie transferu xdd

Przecież tu było 10-15 stron o oddanym 36 letnim Durancie na spadającym kontrakcie za KCP, Claxtonie (z umowami u nas łącznie niecałe 23 mln rocznie vs 50 mln rocznie w rl) i 4x1st roundery.

To jest tak jakbym ja teraz za Kurę i jakiś bieda 1st rounder dostał Doncicia :P