Skocz do zawartości

Laptop za około 3k

Luki

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

wygląda to bardzo solidnie @P_M, właśnie chciałem się zmieścić tak by starczyło na GeForce 4070 i tu jak sobie pododaje wszystkie potrzebne rzeczy to akurat pod 6k wychodzi

ta Actina też wygląda legit no i ma 4070 Super

te całe x-komy niby mają wyboru od ciula, ale jakoś na zestawy, to promocji nie widać, a ceny wciąż jakby rosną z miesiąca na miesiąc tam

jeszcze na amazonie.de niedawno byly lepsze promki:  teraz tylko coś takiego https://www.amazon.de/-/pl/dp/B0CJCG1983/ref=sr_1_3?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&nsdOptOutParam=true&s=computers&sr=1-3 |

image.png.e797332205537364eb43aa9b3b77aa4a.png

Jak nie musi byc RTX'a to widze tu przyjemny zestaw z 7900 https://sklep.hard-pc.pl/p17273,zestaw-ryzen-5-7500f-rx-7900-gre-16gb-16gb-ddr5-500gb-ssd-aramis-midi-argb-700w.html 

Ogólnie jezeli chcesz po prostu pograć w nowe tytuły do rozdziałki 2K (nie wiem jaki masz monitor) to zdecydowanie wystarczy komp do 4k pln, za 6k pln to już dasz radę w rozdzielczosci 4k pocisnąć. Ja kupowałem 2 lata temu swojego z 5600X i RTX 3070 za za 3700 i smigam sobie w 2k we wszystko na v.high/ultra. Ostatnio żonka oba Horizony przeszła :)  Także z RTXem 4070 na luzaku w 2k też wszystko na ultra śmigniesz. Jeżeli nie bedziesz grał w 4k to nie musisz wydawać 6k pln.

Edytowane przez P_M

37 minut temu, P_M napisał(a):

Ogólnie jezeli chcesz po prostu pograć w nowe tytuły do rozdziałki 2K (nie wiem jaki masz monitor) to zdecydowanie wystarczy komp do 4k pln, za 6k pln to już dasz radę w rozdzielczosci 4k pocisnąć. Ja kupowałem 2 lata temu swojego z 5600X i RTX 3070 za za 3700 i smigam sobie w 2k we wszystko na v.high/ultra. Ostatnio żonka oba Horizony przeszła :)  Także z RTXem 4070 na luzaku w 2k też wszystko na ultra śmigniesz. Jeżeli nie bedziesz grał w 4k to nie musisz wydawać 6k pln.

no ja generalnie póki co chciałem TV używać swojego: Philips | Android TV LED 4K UHD HDR | 50PUS7303

także jakieś tam 4K mam, też wychodzę z założenia, że to wszystko będzie drożeć jak mówił @Kubbas, więc póki nie robi mi to jakiejś większej różnicy, bo pozbywam się ps5 przy okazji, to kupię mocniejszy sprzęt

a co do tych nowych tytułów, to Stalker 2 tnie nawet na setupach za 15k podobno, pewnie to poprawią, ale myślę, że za te dwa lata mogą być już naprawdę wymagające sprzętowo gry, także wolę dać trochę więcej niż za chwilę coś zmieniać

6 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

to trzeba sobie samemu złożyć czy x-kom to ogarnia?

@Kubbas

biorąc w koszyk prawie wszystko z tej listy, dwa razy wybierając zamiennik w podobnej cenie, bo polecany był niedostępny, wyszło mi 6658 złotych, więc jakby nie patrzeć jest drożej ;/

no ceny sie caly czas zmieniaja pewnie jak robil ten zestaw byly inne

poszukalbym tez na necie kodu rabatowego jakiegos do x kom przy tej kwocie 5 procent zrobi robote chocby

oni skladaja jak dodasz opcje zlozenia

3 godziny temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

wygląda to bardzo solidnie @P_M, właśnie chciałem się zmieścić tak by starczyło na GeForce 4070 i tu jak sobie pododaje wszystkie potrzebne rzeczy to akurat pod 6k wychodzi

ta Actina też wygląda legit no i ma 4070 Super

te całe x-komy niby mają wyboru od ciula, ale jakoś na zestawy, to promocji nie widać, a ceny wciąż jakby rosną z miesiąca na miesiąc tam

bo zestawow sie nie kupuje

na zestawie zawsze cie wyc***aja na cene

sklada sie komputery samemu, nigdy nie kupuj gotowcow

2 godziny temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

no ja generalnie póki co chciałem TV używać swojego: Philips | Android TV LED 4K UHD HDR | 50PUS7303

także jakieś tam 4K mam, też wychodzę z założenia, że to wszystko będzie drożeć jak mówił @Kubbas, więc póki nie robi mi to jakiejś większej różnicy, bo pozbywam się ps5 przy okazji, to kupię mocniejszy sprzęt

a co do tych nowych tytułów, to Stalker 2 tnie nawet na setupach za 15k podobno, pewnie to poprawią, ale myślę, że za te dwa lata mogą być już naprawdę wymagające sprzętowo gry, także wolę dać trochę więcej niż za chwilę coś zmieniać

znaczy sie drozec to bedzie blizej premiery GTA pewnie, na ten moment to najlepiej co kilka dni sprawdzac ceny i jak trafisz dobrze to z 5 stow oszczedzisz

tak czy inaczej to jest bardzo dobry moment na skladanie peceta, ceny sa korzystne

45 minut temu, Kubbas napisał(a):

zestawow sie nie kupuje

na zestawie zawsze cie wyc***aja na cene

sklada sie komputery samemu, nigdy nie kupuj gotowcow

na pewno nie składał bym kompa samemu, choć wiem, że w gruncie rzeczy nie jest to aż takie trudne, jednak chce mieć gotowy sprzęt by z niego od razu móc korzystać, nie mam w tym żadnego doświadczenia, tak samo jak nie mam zaufania do swoich manualnych skillsów

nie wydaje mnie się aby cena za złożenie kompa była jakaś mocno wygórowana, ale to sprawdzę na przykładzie tego zestawu co mnie interesuje i dam znać jaka jest różnica, na miejscu też może mi ktoś to złożyć, ale to musiałaby być jakaś znacząca różnica rzędu 500 złotych abym to w ogóle rozważa

o, jednak chyba całkiem tanio będzie @Kubbas

https://sklep.hard-pc.pl/i19,zloz-komputer.html

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

7 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

na pewno nie składał bym kompa samemu, choć wiem, że w gruncie rzeczy nie jest to aż takie trudne, jednak chce mieć gotowy sprzęt by z niego od razu móc korzystać

to raczej chodziło o to że zbierasz listę komponentów samemu jakie chcesz a nie bierzecz zestaw Premium 7 gdzie zawsze jedna rzecz jest spoko a 3 inne jakieś dziadostwo albo drożyznę wpychają

Godzinę temu, Kubbas napisał(a):

Komputerów gotowców się nie kupuje

Jakieś straszne bzdury wrzucasz, z tymi gotowcami to może tak 10-15 lat temu było, jeżeli chodzi o aspekt przeplacania, teraz niejednokrotnie widziałem lepsze ceny na zestawy i nawet nie ma pi****lenia o gorszych zasilaczach czy oszczędnościach na chłodzeniu, bo widzisz szczegółowo wylistowane wszystkie elementy.

Z resztą sprawdziłem te rankingi techliptona https://techlipton.pl/2024/polecane-zestawy-komputerowe-listopad-2024/

I niejeden by zarzucił, że wrzucanie zasilacza bronze to proszenie się o kłopoty, a widzę taki jest do zestawu za 4600. Także przyjales zapewne jakaś autorytarną opinię kolegi, który notabene kompa Ci złożył, a nijak ma się ona już do obecnej rzeczywistości. 

Jeżeli już to scenariusz jaki jest realny, to dajesz sobie 3-6-12 miesięcy na złożenie kompa i czaisz się na promki każdego elementu kompa, wtedy faktycznie jesteś w stanie zaoszczędzić. Przy kupnie wszystkiego naraz prawdopodobieństwo spada drastycznie.

14 minut temu, P_M napisał(a):

Jakieś straszne bzdury wrzucasz, z tymi gotowcami to może tak 10-15 lat temu było, jeżeli chodzi o aspekt przeplacania, teraz niejednokrotnie widziałem lepsze ceny na zestawy i nawet nie ma pi****lenia o gorszych zasilaczach czy oszczędnościach na chłodzeniu, bo widzisz szczegółowo wylistowane wszystkie elementy.

Z resztą sprawdziłem te rankingi techliptona https://techlipton.pl/2024/polecane-zestawy-komputerowe-listopad-2024/

I niejeden by zarzucił, że wrzucanie zasilacza bronze to proszenie się o kłopoty, a widzę taki jest do zestawu za 4600. Także przyjales zapewne jakaś autorytarną opinię kolegi, który notabene kompa Ci złożył, a nijak ma się ona już do obecnej rzeczywistości. 

Jeżeli już to scenariusz jaki jest realny, to dajesz sobie 3-6-12 miesięcy na złożenie kompa i czaisz się na promki każdego elementu kompa, wtedy faktycznie jesteś w stanie zaoszczędzić. Przy kupnie wszystkiego naraz prawdopodobieństwo spada drastycznie.

wiesz stary, glownym argumentem tutaj twoim jest to ze lepiej sie znasz od goscia ktory to zlozyl

pewnie jakbys wpadl z tym co skladal ten zestaw w dyskusje to zaraz by ci skontrowal to co napisales bo takich komentarzy pod jego zestawami na yt widzialem multum

ja juz zlozylem 3 komputery od niego z zestawow i nigdy nie mialem z nimi ani jednego problemu

a kolega ktory mi to skladal siedzi w temacie i zna sie zajebiscie

yup z jednym sie zgodze, jak chce sie przyoszczedzic to sie kupuje komponent po komponencie na promkach

ale komu sie chce w to bawic? ale jakbys lbs bardzo chcial zaoszczedzic to mozesz tak zrobic jesli ci nie zalezy na czasie

musimy sie zgodzic ze sie nie zgadzamy, jak masz lepszego gotowca to wrzuc tutaj, porownaj cene i porownaj kazdy komponent

wtedy moze ta dyskusja bedzie miala sens

ja wychodzę z założenia, że jeśli chcesz być konkurencyjny na rynku premium, to nie możesz sobie pozwolić na eciskanie chłamu 

może zamiast się wymądrzać to powiedz co jest w tych zestawach nie tak, bo póki co to opierasz się tylko na zdaniu typka, któremu przecież zależy aby ludzie jego zostawy kupowali

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

Godzinę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

ja wychodzę z założenia, że jeśli chcesz być konkurencyjny na rynku premium, to nie możesz sobie pozwolić na eciskanie chłamu 

może zamiast się wymądrzać to powiedz co jest w tych zestawach nie tak, bo póki co to opierasz się tylko na zdaniu typka, któremu przecież zależy aby ludzie jego zostawy kupowali

na przykladzie tego zestawu przelećmy:
https://sklep.hard-pc.pl/p17273,zestaw-ryzen-5-7500f-rx-7900-gre-16gb-16gb-ddr5-500gb-ssd-aramis-midi-argb-700w.html
cenami z ceneo:
Deepcool PK750D 750W - 270 pln

ASRock Radeon RX 7900 GRE Challenger 16GB -2630 pln

Kingston DDR5 Fury Beast Black 16GB(2*8GB)/6000 CL40 - 270 pln

Lexar 500GB M.2 PCIe Gen4 NVMe NQ710 - 180 pln (osobiscie dokupilbym za 430 kolejną M2kę 2TB - oni tam w konfiguratorze za dodatkowe 2TB liczą 289, nie wiem jak)

Arctic Freezer 36 - 135 pln

AMD Ryzen 5 7500F - 700 pln

Logic Aramis MIDI ARGB - 210 pln
ASRock B650M PRO RS - 620 pln

Cena tych podzespołów po najtanszych cenach z ceneo to 5015 pln nie doliczałem kosztu wysyłek tylko brałem ceny z samych najtańszych produktów. Tu masz za 4999 i juz zlożone. Jedyne co warto dokupic to dodatkowy dysk bo 500GB to zdecydowanie za mało.
Aha i wszystkie podzespoly tu oferowane są naprawdę bardzo fajnej klasy.

A tutaj zestaw za 4600 z twojego liptona @Kubbas

1. ASRock B650M-HDV/M.2
  2. MSI MAG 650W 80 Plus Bronze
  3. WD 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Black SN770
  4. Deepcool CC560
  5. Deepcool AK400 120mm

Cena zestawu: 4659,00 PLN.
proc podobny, płyta podobna ciut gorsza u liptona, pamiec lepsza u liptona (w zestawie dolozenie do 32 to koszt 169 pln), grafika gorsza o dwie klasy u liptona, zasilacz gorszy,  dysk lepszy, obudowa i chłodzenie pewnie po równo. no i tutaj jeszcze samemu sobie to złóż jak kupisz oddzielnie komponenty :) 

Edytowane przez P_M

X kom sklada kompy jak sobie dodasz opcje

bierzesz pod uwage ze te jego zestawy zostaly opublikowane 30 pazdziernika?

i ze to ze znalazles teraz cos tanszego nie oznacza ze on by publikujac to teraz nie dal tej karty lepszej o 2 klasy?

plus sam przyznales ze dysk lepszy, pamiec lepsza chocby

dlatego tez jak ja bralem od niego peceta to czekalem do konca poprzedniego miesiaca, pewnie za kilka dni opublikuje polecane na grudzien

wszyscy pecetowcy ktorych znam a znam wielu trzymaja sie z dala od gotowcow

anyway lbs rob jak chcesz, nie polecam zadnych gotowcow, polecam ci poczekac na nowe zestawy od liptona, zlapac do tego jakis kod rabatowy i bedziesz mial zajebistego peceta

musimy sie zgodzic P M ze sie nie zgadzamy, chcialem pomoc

peace

Godzinę temu, Kubbas napisał(a):

bierzesz pod uwage ze te jego zestawy zostaly opublikowane 30 pazdziernika?

i ze to ze znalazles teraz cos tanszego nie oznacza ze on by publikujac to teraz nie dal tej karty lepszej o 2 klasy?

plus sam przyznales ze dysk lepszy, pamiec lepsza chocby

A bierzesz pod uwagę, że mój research tych gotowców to było parę minut? I pewnie jakby pogrzebać więcej to znalazłbym lepiej? Inna sprawa, że dysk i pamięć owszem lepsze, ale nie kompensują różnicy w grafie i reszcie. Wróć z nowym rankingiem i sprawdzimy co tam twój guru zaproponuje ;) Osobiście uważam, że powielasz stereotypową opinię odnośnie gotowych zestawów nie mająca za wiele wspólnego z rzeczywistością, a wrzucać filmiki z gotowcami z olxa, gdzie pewnie też są używki to już śmieszek;)

3 godziny temu, Kubbas napisał(a):

anyway lbs rob jak chcesz, nie polecam zadnych gotowcow, polecam ci poczekac na nowe zestawy od liptona, zlapac do tego jakis kod rabatowy i bedziesz mial zajebistego peceta

ja dalej nie rozumiem o co właściwie chodzi...

wrzucam Tobie link gdzie wisi, że HardPC nie pobiera opłat za złożenie kompa (jedynie trzeba czekać max 7 dni bodajże)

@P_M wziął przykładowy zestaw i na przykładzie cen z Ceneo czyli pewnie tych zwykle najlepszych wyszło, że u nich cena jest praktycznie taka sama, natomiast od tego Liptona zestaw zdążył już podrożeć, co z miejsca czyni ten ranking nieaktualnym

jakiś popierdolony dzień dziś na tym forumku, dlaczego ludzie zawsze i wszędzie będą stawiać na swoje pomimo prostych faktów, których nawet nie ma jak podważyć?

ale ja nic nie probuje podwazyc, przeciez napisalem w tamtym poscie ze pewnie roznica cenowa wynika z tego ze gosc swoje zestawy publikowal 30 pazdziernika i dlatego idzie znalezc korzystniejsze ceny i jakby poczekac na nowe zestawy to porownania wtedy maja sens

13 godzin temu, P_M napisał(a):

A bierzesz pod uwagę, że mój research tych gotowców to było parę minut? I pewnie jakby pogrzebać więcej to znalazłbym lepiej? Inna sprawa, że dysk i pamięć owszem lepsze, ale nie kompensują różnicy w grafie i reszcie. Wróć z nowym rankingiem i sprawdzimy co tam twój guru zaproponuje ;) Osobiście uważam, że powielasz stereotypową opinię odnośnie gotowych zestawów nie mająca za wiele wspólnego z rzeczywistością, a wrzucać filmiki z gotowcami z olxa, gdzie pewnie też są używki to już śmieszek;)

tez racja

ja mam zasade ze gotowcow nie ruszam

5 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

to fajnie, jak będziesz miał jakiś jeden racjonalny powód by tego nie robić w 2k24 to daj znać, bo kręcisz się wkoło cały czas, bez żadnych konkretów poza jakimś Liptonem z YT

twoja racja moj spokoj