P_M Opublikowano 22 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2024 (edytowane) 7 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a): wygląda to bardzo solidnie @P_M, właśnie chciałem się zmieścić tak by starczyło na GeForce 4070 i tu jak sobie pododaje wszystkie potrzebne rzeczy to akurat pod 6k wychodzi ta Actina też wygląda legit no i ma 4070 Super te całe x-komy niby mają wyboru od ciula, ale jakoś na zestawy, to promocji nie widać, a ceny wciąż jakby rosną z miesiąca na miesiąc tam jeszcze na amazonie.de niedawno byly lepsze promki: teraz tylko coś takiego https://www.amazon.de/-/pl/dp/B0CJCG1983/ref=sr_1_3?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&nsdOptOutParam=true&s=computers&sr=1-3 | Jak nie musi byc RTX'a to widze tu przyjemny zestaw z 7900 https://sklep.hard-pc.pl/p17273,zestaw-ryzen-5-7500f-rx-7900-gre-16gb-16gb-ddr5-500gb-ssd-aramis-midi-argb-700w.html Ogólnie jezeli chcesz po prostu pograć w nowe tytuły do rozdziałki 2K (nie wiem jaki masz monitor) to zdecydowanie wystarczy komp do 4k pln, za 6k pln to już dasz radę w rozdzielczosci 4k pocisnąć. Ja kupowałem 2 lata temu swojego z 5600X i RTX 3070 za za 3700 i smigam sobie w 2k we wszystko na v.high/ultra. Ostatnio żonka oba Horizony przeszła Także z RTXem 4070 na luzaku w 2k też wszystko na ultra śmigniesz. Jeżeli nie bedziesz grał w 4k to nie musisz wydawać 6k pln. Edytowane 22 Listopada 2024 przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 22 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2024 6 minut temu, P_M napisał(a): Jak nie musi byc RTX'a to widze tu przyjemny zestaw z 7900 to grafika podobnej klasy co 4070S, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 22 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2024 (edytowane) 2 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a): to grafika podobnej klasy co 4070S, prawda? https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-4070-S-Super-vs-AMD-RX-7900-GRE/4154vsm2164460 yup w miare obok siebie 9 i 15 miejsce w rankingu wydajnosci Edytowane 22 Listopada 2024 przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 22 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2024 jestem prawie zdecydowany na tego Ryzena, muszę poczekać do wtorku, dobrze, że mam opcje na fakture, to sumarycznie wyjdzie taniej dzięki @P_M jeszcze raz, czegoś takiego potrzebowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 22 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2024 37 minut temu, P_M napisał(a): Ogólnie jezeli chcesz po prostu pograć w nowe tytuły do rozdziałki 2K (nie wiem jaki masz monitor) to zdecydowanie wystarczy komp do 4k pln, za 6k pln to już dasz radę w rozdzielczosci 4k pocisnąć. Ja kupowałem 2 lata temu swojego z 5600X i RTX 3070 za za 3700 i smigam sobie w 2k we wszystko na v.high/ultra. Ostatnio żonka oba Horizony przeszła Także z RTXem 4070 na luzaku w 2k też wszystko na ultra śmigniesz. Jeżeli nie bedziesz grał w 4k to nie musisz wydawać 6k pln. no ja generalnie póki co chciałem TV używać swojego: Philips | Android TV LED 4K UHD HDR | 50PUS7303 także jakieś tam 4K mam, też wychodzę z założenia, że to wszystko będzie drożeć jak mówił @Kubbas, więc póki nie robi mi to jakiejś większej różnicy, bo pozbywam się ps5 przy okazji, to kupię mocniejszy sprzęt a co do tych nowych tytułów, to Stalker 2 tnie nawet na setupach za 15k podobno, pewnie to poprawią, ale myślę, że za te dwa lata mogą być już naprawdę wymagające sprzętowo gry, także wolę dać trochę więcej niż za chwilę coś zmieniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubbas Opublikowano 22 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2024 6 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a): to trzeba sobie samemu złożyć czy x-kom to ogarnia? @Kubbas biorąc w koszyk prawie wszystko z tej listy, dwa razy wybierając zamiennik w podobnej cenie, bo polecany był niedostępny, wyszło mi 6658 złotych, więc jakby nie patrzeć jest drożej ;/ no ceny sie caly czas zmieniaja pewnie jak robil ten zestaw byly inne poszukalbym tez na necie kodu rabatowego jakiegos do x kom przy tej kwocie 5 procent zrobi robote chocby oni skladaja jak dodasz opcje zlozenia 3 godziny temu, LeweBiodroSmoka napisał(a): wygląda to bardzo solidnie @P_M, właśnie chciałem się zmieścić tak by starczyło na GeForce 4070 i tu jak sobie pododaje wszystkie potrzebne rzeczy to akurat pod 6k wychodzi ta Actina też wygląda legit no i ma 4070 Super te całe x-komy niby mają wyboru od ciula, ale jakoś na zestawy, to promocji nie widać, a ceny wciąż jakby rosną z miesiąca na miesiąc tam bo zestawow sie nie kupuje na zestawie zawsze cie wyc***aja na cene sklada sie komputery samemu, nigdy nie kupuj gotowcow 2 godziny temu, LeweBiodroSmoka napisał(a): no ja generalnie póki co chciałem TV używać swojego: Philips | Android TV LED 4K UHD HDR | 50PUS7303 także jakieś tam 4K mam, też wychodzę z założenia, że to wszystko będzie drożeć jak mówił @Kubbas, więc póki nie robi mi to jakiejś większej różnicy, bo pozbywam się ps5 przy okazji, to kupię mocniejszy sprzęt a co do tych nowych tytułów, to Stalker 2 tnie nawet na setupach za 15k podobno, pewnie to poprawią, ale myślę, że za te dwa lata mogą być już naprawdę wymagające sprzętowo gry, także wolę dać trochę więcej niż za chwilę coś zmieniać znaczy sie drozec to bedzie blizej premiery GTA pewnie, na ten moment to najlepiej co kilka dni sprawdzac ceny i jak trafisz dobrze to z 5 stow oszczedzisz tak czy inaczej to jest bardzo dobry moment na skladanie peceta, ceny sa korzystne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 22 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2024 (edytowane) 45 minut temu, Kubbas napisał(a): zestawow sie nie kupuje na zestawie zawsze cie wyc***aja na cene sklada sie komputery samemu, nigdy nie kupuj gotowcow na pewno nie składał bym kompa samemu, choć wiem, że w gruncie rzeczy nie jest to aż takie trudne, jednak chce mieć gotowy sprzęt by z niego od razu móc korzystać, nie mam w tym żadnego doświadczenia, tak samo jak nie mam zaufania do swoich manualnych skillsów nie wydaje mnie się aby cena za złożenie kompa była jakaś mocno wygórowana, ale to sprawdzę na przykładzie tego zestawu co mnie interesuje i dam znać jaka jest różnica, na miejscu też może mi ktoś to złożyć, ale to musiałaby być jakaś znacząca różnica rzędu 500 złotych abym to w ogóle rozważa o, jednak chyba całkiem tanio będzie @Kubbas https://sklep.hard-pc.pl/i19,zloz-komputer.html Edytowane 22 Listopada 2024 przez LeweBiodroSmoka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Me Myself and I Opublikowano 23 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 7 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a): na pewno nie składał bym kompa samemu, choć wiem, że w gruncie rzeczy nie jest to aż takie trudne, jednak chce mieć gotowy sprzęt by z niego od razu móc korzystać to raczej chodziło o to że zbierasz listę komponentów samemu jakie chcesz a nie bierzecz zestaw Premium 7 gdzie zawsze jedna rzecz jest spoko a 3 inne jakieś dziadostwo albo drożyznę wpychają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubbas Opublikowano 23 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 Yup bierzesz polecane komponenty zamawiasz i zaznaczasz żeby Ci złożyli Komputerów gotowców się nie kupuje Mi mój pc kolega składał a kupowałem z polecanych od Liptona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 23 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 Godzinę temu, Kubbas napisał(a): Komputerów gotowców się nie kupuje Jakieś straszne bzdury wrzucasz, z tymi gotowcami to może tak 10-15 lat temu było, jeżeli chodzi o aspekt przeplacania, teraz niejednokrotnie widziałem lepsze ceny na zestawy i nawet nie ma pi****lenia o gorszych zasilaczach czy oszczędnościach na chłodzeniu, bo widzisz szczegółowo wylistowane wszystkie elementy. Z resztą sprawdziłem te rankingi techliptona https://techlipton.pl/2024/polecane-zestawy-komputerowe-listopad-2024/ I niejeden by zarzucił, że wrzucanie zasilacza bronze to proszenie się o kłopoty, a widzę taki jest do zestawu za 4600. Także przyjales zapewne jakaś autorytarną opinię kolegi, który notabene kompa Ci złożył, a nijak ma się ona już do obecnej rzeczywistości. Jeżeli już to scenariusz jaki jest realny, to dajesz sobie 3-6-12 miesięcy na złożenie kompa i czaisz się na promki każdego elementu kompa, wtedy faktycznie jesteś w stanie zaoszczędzić. Przy kupnie wszystkiego naraz prawdopodobieństwo spada drastycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubbas Opublikowano 23 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 14 minut temu, P_M napisał(a): Jakieś straszne bzdury wrzucasz, z tymi gotowcami to może tak 10-15 lat temu było, jeżeli chodzi o aspekt przeplacania, teraz niejednokrotnie widziałem lepsze ceny na zestawy i nawet nie ma pi****lenia o gorszych zasilaczach czy oszczędnościach na chłodzeniu, bo widzisz szczegółowo wylistowane wszystkie elementy. Z resztą sprawdziłem te rankingi techliptona https://techlipton.pl/2024/polecane-zestawy-komputerowe-listopad-2024/ I niejeden by zarzucił, że wrzucanie zasilacza bronze to proszenie się o kłopoty, a widzę taki jest do zestawu za 4600. Także przyjales zapewne jakaś autorytarną opinię kolegi, który notabene kompa Ci złożył, a nijak ma się ona już do obecnej rzeczywistości. Jeżeli już to scenariusz jaki jest realny, to dajesz sobie 3-6-12 miesięcy na złożenie kompa i czaisz się na promki każdego elementu kompa, wtedy faktycznie jesteś w stanie zaoszczędzić. Przy kupnie wszystkiego naraz prawdopodobieństwo spada drastycznie. wiesz stary, glownym argumentem tutaj twoim jest to ze lepiej sie znasz od goscia ktory to zlozyl pewnie jakbys wpadl z tym co skladal ten zestaw w dyskusje to zaraz by ci skontrowal to co napisales bo takich komentarzy pod jego zestawami na yt widzialem multum ja juz zlozylem 3 komputery od niego z zestawow i nigdy nie mialem z nimi ani jednego problemu a kolega ktory mi to skladal siedzi w temacie i zna sie zajebiscie yup z jednym sie zgodze, jak chce sie przyoszczedzic to sie kupuje komponent po komponencie na promkach ale komu sie chce w to bawic? ale jakbys lbs bardzo chcial zaoszczedzic to mozesz tak zrobic jesli ci nie zalezy na czasie musimy sie zgodzic ze sie nie zgadzamy, jak masz lepszego gotowca to wrzuc tutaj, porownaj cene i porownaj kazdy komponent wtedy moze ta dyskusja bedzie miala sens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 23 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 (edytowane) ja wychodzę z założenia, że jeśli chcesz być konkurencyjny na rynku premium, to nie możesz sobie pozwolić na eciskanie chłamu może zamiast się wymądrzać to powiedz co jest w tych zestawach nie tak, bo póki co to opierasz się tylko na zdaniu typka, któremu przecież zależy aby ludzie jego zostawy kupowali Edytowane 23 Listopada 2024 przez LeweBiodroSmoka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 23 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 (edytowane) Godzinę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a): ja wychodzę z założenia, że jeśli chcesz być konkurencyjny na rynku premium, to nie możesz sobie pozwolić na eciskanie chłamu może zamiast się wymądrzać to powiedz co jest w tych zestawach nie tak, bo póki co to opierasz się tylko na zdaniu typka, któremu przecież zależy aby ludzie jego zostawy kupowali na przykladzie tego zestawu przelećmy: https://sklep.hard-pc.pl/p17273,zestaw-ryzen-5-7500f-rx-7900-gre-16gb-16gb-ddr5-500gb-ssd-aramis-midi-argb-700w.html cenami z ceneo: Deepcool PK750D 750W - 270 pln ASRock Radeon RX 7900 GRE Challenger 16GB -2630 pln Kingston DDR5 Fury Beast Black 16GB(2*8GB)/6000 CL40 - 270 pln Lexar 500GB M.2 PCIe Gen4 NVMe NQ710 - 180 pln (osobiscie dokupilbym za 430 kolejną M2kę 2TB - oni tam w konfiguratorze za dodatkowe 2TB liczą 289, nie wiem jak) Arctic Freezer 36 - 135 pln AMD Ryzen 5 7500F - 700 pln Logic Aramis MIDI ARGB - 210 pln ASRock B650M PRO RS - 620 pln Cena tych podzespołów po najtanszych cenach z ceneo to 5015 pln nie doliczałem kosztu wysyłek tylko brałem ceny z samych najtańszych produktów. Tu masz za 4999 i juz zlożone. Jedyne co warto dokupic to dodatkowy dysk bo 500GB to zdecydowanie za mało. Aha i wszystkie podzespoly tu oferowane są naprawdę bardzo fajnej klasy. A tutaj zestaw za 4600 z twojego liptona @Kubbas AMD Ryzen 5 7600 ASRock B650M-HDV/M.2 Crucial 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36 Pro Overclocking Gigabyte Radeon RX 7700 XT Gaming OC 12GB GDDR6 MSI MAG 650W 80 Plus Bronze WD 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Black SN770 Deepcool CC560 Deepcool AK400 120mm Cena zestawu: 4659,00 PLN. proc podobny, płyta podobna ciut gorsza u liptona, pamiec lepsza u liptona (w zestawie dolozenie do 32 to koszt 169 pln), grafika gorsza o dwie klasy u liptona, zasilacz gorszy, dysk lepszy, obudowa i chłodzenie pewnie po równo. no i tutaj jeszcze samemu sobie to złóż jak kupisz oddzielnie komponenty Edytowane 23 Listopada 2024 przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubbas Opublikowano 23 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 X kom sklada kompy jak sobie dodasz opcje bierzesz pod uwage ze te jego zestawy zostaly opublikowane 30 pazdziernika? i ze to ze znalazles teraz cos tanszego nie oznacza ze on by publikujac to teraz nie dal tej karty lepszej o 2 klasy? plus sam przyznales ze dysk lepszy, pamiec lepsza chocby dlatego tez jak ja bralem od niego peceta to czekalem do konca poprzedniego miesiaca, pewnie za kilka dni opublikuje polecane na grudzien wszyscy pecetowcy ktorych znam a znam wielu trzymaja sie z dala od gotowcow anyway lbs rob jak chcesz, nie polecam zadnych gotowcow, polecam ci poczekac na nowe zestawy od liptona, zlapac do tego jakis kod rabatowy i bedziesz mial zajebistego peceta musimy sie zgodzic P M ze sie nie zgadzamy, chcialem pomoc peace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 23 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 Godzinę temu, Kubbas napisał(a): bierzesz pod uwage ze te jego zestawy zostaly opublikowane 30 pazdziernika? i ze to ze znalazles teraz cos tanszego nie oznacza ze on by publikujac to teraz nie dal tej karty lepszej o 2 klasy? plus sam przyznales ze dysk lepszy, pamiec lepsza chocby A bierzesz pod uwagę, że mój research tych gotowców to było parę minut? I pewnie jakby pogrzebać więcej to znalazłbym lepiej? Inna sprawa, że dysk i pamięć owszem lepsze, ale nie kompensują różnicy w grafie i reszcie. Wróć z nowym rankingiem i sprawdzimy co tam twój guru zaproponuje Osobiście uważam, że powielasz stereotypową opinię odnośnie gotowych zestawów nie mająca za wiele wspólnego z rzeczywistością, a wrzucać filmiki z gotowcami z olxa, gdzie pewnie też są używki to już śmieszek;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 23 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 3 godziny temu, Kubbas napisał(a): anyway lbs rob jak chcesz, nie polecam zadnych gotowcow, polecam ci poczekac na nowe zestawy od liptona, zlapac do tego jakis kod rabatowy i bedziesz mial zajebistego peceta ja dalej nie rozumiem o co właściwie chodzi... wrzucam Tobie link gdzie wisi, że HardPC nie pobiera opłat za złożenie kompa (jedynie trzeba czekać max 7 dni bodajże) @P_M wziął przykładowy zestaw i na przykładzie cen z Ceneo czyli pewnie tych zwykle najlepszych wyszło, że u nich cena jest praktycznie taka sama, natomiast od tego Liptona zestaw zdążył już podrożeć, co z miejsca czyni ten ranking nieaktualnym jakiś popierdolony dzień dziś na tym forumku, dlaczego ludzie zawsze i wszędzie będą stawiać na swoje pomimo prostych faktów, których nawet nie ma jak podważyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubbas Opublikowano 24 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 ale ja nic nie probuje podwazyc, przeciez napisalem w tamtym poscie ze pewnie roznica cenowa wynika z tego ze gosc swoje zestawy publikowal 30 pazdziernika i dlatego idzie znalezc korzystniejsze ceny i jakby poczekac na nowe zestawy to porownania wtedy maja sens 13 godzin temu, P_M napisał(a): A bierzesz pod uwagę, że mój research tych gotowców to było parę minut? I pewnie jakby pogrzebać więcej to znalazłbym lepiej? Inna sprawa, że dysk i pamięć owszem lepsze, ale nie kompensują różnicy w grafie i reszcie. Wróć z nowym rankingiem i sprawdzimy co tam twój guru zaproponuje Osobiście uważam, że powielasz stereotypową opinię odnośnie gotowych zestawów nie mająca za wiele wspólnego z rzeczywistością, a wrzucać filmiki z gotowcami z olxa, gdzie pewnie też są używki to już śmieszek;) tez racja ja mam zasade ze gotowcow nie ruszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 24 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 6 godzin temu, Kubbas napisał(a): a mam zasade ze gotowcow nie ruszam to fajnie, jak będziesz miał jakiś jeden racjonalny powód by tego nie robić w 2k24 to daj znać, bo kręcisz się wkoło cały czas, bez żadnych konkretów poza jakimś Liptonem z YT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubbas Opublikowano 24 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 5 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a): to fajnie, jak będziesz miał jakiś jeden racjonalny powód by tego nie robić w 2k24 to daj znać, bo kręcisz się wkoło cały czas, bez żadnych konkretów poza jakimś Liptonem z YT twoja racja moj spokoj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 24 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 22 minuty temu, Kubbas napisał(a): twoja racja moj spokoj ok, dzięki za nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi