Skocz do zawartości

Sezon 2018/19 Liga I

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

W tym watku niech bedzie organizacja i dyskusje dotyczace ligi I w sezonie 2018/19

Po zeszlym sezonie w jej sklad wchodza [po myslniku nazwa druzyny, "/" oznacza inny nick na forum niz na Yahoo]:

Evitacre/Pablo - Holy Grail

Mentor - Dziki Wschód

MTH - Straight Outta Poznan

L.TM/Tomi - L.MP

wiLQ [komisz] - TeamToBeNamedLater

marcos - Unstoppables Bulls

grubs/Berdziu - Berdjusza

killer7/Krzysztof - gilusie

aQQ/QAS - aQQAS

--------- awansowali ----------

Dig - Red Panthers

Gerard - Łobuzy

bigfucker - Kriszot's Team

Regis/Emiel - Anything Is Possible

sooobi - sama-sama

nash13phx/Kamil - Seagull hunters

W lidze jest w sumie 15 GMow z czego w tym sezonie najnizszych 6 miejsc spada na poziom II drzewka

[ktory zostanie wymieszany na podstawie zajetych miejsc zgodnie z pytaniem 25 regulaminu].

Dodatkowo wygrany ligi dostanie zaproszenie do Ligi Mistrzow.

Termin draftu to 15.X. o 21

Link do ligi na Yahoo - https://basketball.fantasysports.yahoo.com/nba/6649

Edytowane przez wiLQ

W dniu 10.09.2018 o 15:38, wiLQ napisał(a):

W weekend zebral sie komplet potwierdzen i trwa ustalanie terminu draftu - wczesny faworyt do 15.X.

Trudno żeby było inaczej jak sooobi zaznaczył tylko TEN jeden dzień ;)

Jakby nie przypomnienie na PMie to nie zauważyłbym chyba że na Yahoo są jakieś topici założone bo nie przychodziły mi żadne powiadomienia na Yahoo. W ustawieniach wszystko wygląda OK ale doczytałem że inni mieli podobnie.

Edytowane przez marcos

• 1 miesiąc temu...

Ale jaja, wrzucilem wyniki w swoje arkusze i chyba nigdy czegos takiego nie widzialem.

Wychodzi mi, ze nikt nie mial dobrego draftu[!!] i tylko 2-3 GMow IMO skaszanilo[!!!].

Zas roznica miedzy pierwszym, a 3 od konca miejscem jest 11 pkt roto. Jedna wielka przecietnosc ;-)

A powazniej to by sie koncepcyjnie zgadzalo bo jak w lidze bylo duzo uczciwych cen to nikt sie nie dorobil, ale i malo kto odstaje, wiec zapowiada sie ostra sieczka w sezonie... albo zwyczajnie zadecyduja niespodzianki i kontuzje.

Dluzsze podsumowanie jutro.

Edytowane przez wiLQ

W dniu 15.10.2018 o 22:17, wiLQ napisał(a):

Ale jaja, wrzucilem wyniki w swoje arkusze i chyba nigdy czegos takiego nie widzialem.

Wychodzi mi, ze nikt nie mial dobrego draftu[!!] i tylko 2-3 GMow IMO skaszanilo[!!!].

U mnie to trochę inaczej wyszło (w tym roku robię projekcje na bazie 12 graczy - odrzucam wg mnie najgorszego - więc ekipy z większą ilością top75 powinny być wyżej, niż w projekcjach).

1. Walka o mistrzostwo

Seagull Hunters

Anything is Possible

-

2. Grupa pościgowa

Dziki Wschód

gilusie

TeamToBeNamedLater

-

3. Środek stawki

Red Panthers
L.MP
Kriszot's Team
Holy Grail
Unstoppables Bulls
-

4. Walka o utrzymanie

sama-sama
Berdjusza
Łobuzy
StraightOuttaPoznań
aQQAS
-

no to lecimy z koksem.

już na starcie objawiło się kilku FT% punterów, więc zdecydowałem że ostro zatankuję FG%.

Wtedy też chyba wiLQ wpadł na ten sam pomysł i w sumie podbijał tak, że duo PGeorge+DLiilard wyszło trochę drogo...

Skład raczej wpasowany w taktyke poza JAllenem, który jest na sprzedaż (ale bez ciśnienia, w trakcie sezonu jego cena tylko będzie wzrastać, to jest kot, może nie porzuca za wiele a będzie robił BLK).

Jaylen też bardziej się przyda komuś innemu, ale za 4$ szkoda było nie kupić takiego potencjału...

Levert okrutnie przepłacony, ale już byłem w trakcie drugiego wina i nawet nie lubię gościa, nie wiem o co chodziło, chyba zobaczyłem że ma FG% poniżej 40% to kupiłem...

Trochę mi łącze padało i chyba z Rosem przez przypadek zostałem...

Tak czy inaczej tankuję twardo tylko 1kat, wygrywam FT%, 3', STL, a w reszcie zamierzam być wysoko (REB i BLK pewnie raczej w środku stawki).

Czekam na propozycje transferowe, wiadomo czego szukam, ja wiem czego Wy szukacie, dogadamy się, będą panowie zadowoleni...

W dniu 16.10.2018 o 06:29, barcalover napisał(a):

U mnie to trochę inaczej wyszło

Miedzy tierami jakie przyjmujesz roznice? Ile to mniej wiecej w pkt roto?

W dniu 16.10.2018 o 07:34, aQQ napisał(a):

Wtedy też chyba wiLQ wpadł na ten sam pomysł i w sumie podbijał tak, że duo PGeorge+DLiilard wyszło trochę drogo...

Podbilem nie przez planowany punt FG%, a przez to, ze to byly ostatnie gwiazdy.

Ale jak wspomniales wyszlo drogawo, wiec odpuscilem.

Jaylen też bardziej się przyda komuś innemu, ale za 4$ szkoda było nie kupić takiego potencjału...

Levert okrutnie przepłacony, ale już byłem w trakcie drugiego wina i nawet nie lubię gościa, nie wiem o co chodziło, chyba zobaczyłem że ma FG% poniżej 40% to kupiłem...

Na tym etapie draftu to kupa kasy...

Czekam na propozycje transferowe, wiadomo czego szukam, ja wiem czego Wy szukacie, dogadamy się, będą panowie zadowoleni...

A PG13 lub Lillard dostepni? Kiepskiego FG% mam nadwyzke na sprzedaz ;-)

Czas na relacje z draftu, wiec na poczatek garsc uwag ogolnych...

1) szybko poszlo bo uwinelismy sie w ciut ponad 2,5 godziny.

To zdaje sie spora odmiana bo zwykle w tej lidze sie rozwlekalo na okolice 3,5.

2) przez 3/4 draftu czat byl bardzo aktywny, zwlaszcza gdy kilku GMow szybko wydalo kase. Do tego stopnia, ze jedna licytacje to przespalismy przez niego - Markkanen za 2$! - ja wtedy pisalem jakas odpowiedz zamiast podbic ;-)

Mam nadzieje, ze to dobrze wrozy na aktywnosc w sezonie w tym watku...

3) wg mnie wyceny byly wyborne w tym sensie, ze wyszlo duzo uczciwych cen [zwlaszcza wsrod gwiazd].

W takich okolicznosciach trudno o steale i jak wspomnialem w poscie wyzej to widac w szacowanej tabeli. Co wiecej to powoduje, ze lepiej wygladaja wszystkie strategie tankowania i w sumie po fakcie troche zaluje, ze z gory nie przyjalem jakiegos puntu FG%. Ale po fakcie latwo byc madrym ;-)

4) co do mojej przyjetej strategii to nie chcialem zmieniac tego co dzialalo czyli zakladalem, ze kupie gwiazde z wybranej grupki paru, uzupelnie ja w srodku co pojdzie tanio i poczekam na rolesow, ktorzy beda potrzebni do wczesniejszych zakupow. Problem polega na tym, ze przez punkt 3) poleglem przy czesci z kupieniem gwiazdy bo wszystkie wyszly kilka dolarow drozej niz moj max, wiec trzeba bylo wiecej porzezbic w srodku [patrz 6 graczy z przedzialu 15-30$]. Moze to byl blad, ze glupie kilka dolarow zadecydowalo, ale na usprawiedliwienie wspomne, ze jednoczesnie staram sie miec inne fundamenty miedzy ligami, wiec IMO dobre ceny Antka i KATa puscilem z tego powodu by jedna skrecona kostka nie rozkladala mnie w kilku ligach.

5) jak zwykle na ostatnim w kolejnosci drafcie wyszlo sporo lapania gosci, ktorych nigdzie nie mialem, a ktorych z roznych wzgledow chcialem gdzies przygarnac ;-) Przy fair cenach jest to jakis tiebreaker i wlasciwie zadecydowal on przy 4-5 zakupach.

6) po samym drafcie mialem niesmak odnosnie swojej druzyny bo wydawalo mi sie, ze zebralem ksiazkowa przecietnosc na 5 miejsce, ale rzut oka na cala lige mnie pocieszyl bo... reszta druzyn mi wychodzila podobnie ;-)

Serio, jest jeden wielki srodek i nawet wyroznieni jako contenderzy sa tylko ciut lepsi od reszty.

A jak to wygladalo z Waszej perspektywy?

Tyle wstepu i wrzucam co mi wypluwaja arkusze. Przy czym pamietajcie, ze to nic osobistego i probuje oceniac draft/druzyne wg skali miejsc z tabeli tzn nie wszyscy mogli miec dobry draft! Takze nie mialo znaczenia kto jest GMem - jak wychodzila mi kiepska druzyna to wrzucalem ja do strefy spadkowej, a jak mocna to jako contendera.

Do kolejnosci w tierach przykladalbym bardzo mala wage, ale lepiej byc wyzej niz nizej ;-)

"Contenderzy" [w znaczeniu, ze wg mnie zaczynaja z dobrej pozycji i potrzebuja najmniej sprzyjajacych okolicznosci na zajecie miejsca w Top5, ale bycie na tej liscie niczego nie gwarantuje]:

Kriszot's Team [iMO faworyt, troche zabraklo do idealu, ale super fundament do puntu FT%. Podbiajniu soobiego zawdzieczamy, ze nie pozamiatal ;-) Dolna polowa skladu marna, ale to zakladam, ze bedzie wymieniona z FAsow na cos grajacego i wyjdzie z tego podium lub okolice]

StraightOuttaPoznan [dobre ceny czolowki, ale zabraklo lepszych uzupelnien by wymiesc. Lance czy Frank to nie zalapia sie do Top200. Zwykle przez ryzyko zwiazane z gwiazdami bym pchnal w dol, ale kogos musialem wyroznic jako contendera, a tu wariant optymistyczny jest IMO znacze lepszy niz u innych.]

woLF-Pack [zdecydowanie zabraklo jednego dobrego wysokiego co mam nadzieje naprawic trejdem, ale wydaje mi sie, ze zebralem wystarczajaco solidniakow by przy braku dominujacej druzyny sie doczlapac na podium lub okolice].

"Srodek" [w znaczeniu, ze wg mnie tu sie narzucaja glownie hasla "solidne", "przecietne" itp]

gilusie [fajny core, ale ryzykowny zdrowotnie i chyba zabraklo jednego dobrego niskiego do szczescia?]

Anything Is Possible [zapowiadalo sie na tankowanie strat, a wyszedl punt przechwytow?

Ryzyko kontuzji spycha z tiera wyzej, a eksplozje mlodych daja upside by tam wrocic]

Lobuzy [mial byc punt trojek? Bo tak wyglada... ogolnie ladne wyczekane zakupy srodka, ale przez wydanie ~15$ na lawke brakuje jednego dobrego gracza by sie wyroznic ze srodka]

Red Panthers [jak wyzej z tym, ze punt blokow?]

Dziki Wschod [pomimo chwili zastanowienia nie rzuca mi sie inna reakcja niz "klasyczna przecietnosc", overkill w FT%?]

L.MP [padl troche ofiara dobrych cen w lidze bo za pozno zaczal licytowac i wyszly slabo rozlozone pensje. Wyszlo za duzo tankowanych kategorii - pkt, FT% i trojki, ale zakladam handel wysokimi i ktoras uratuje dociagajac team do srodka]

Berdjusza [tu wyszla druzyna na head2head - 3 tankowanie kategorie, 4 mocne i 2 przecietne, trejdy rozstrzygna czy pojdzie w gore czy w dol]

"Walka o utrzymanie" [w znaczeniu, ze wg mnie zaczynaja z dolka, ale bycie na tej liscie o niczym nie rozstrzyga]:

Unstoppables Bulls [oj trzeba bylo sie trzymac puntu FT% ;-) Bo to chyba nie wyszlo... a co mialo wyjsc?]

Seagull Hunters [wg mnie za drogie 2 gwiazdy i zbyt rezerwowy/ograniczony srodek by liczyc sie w walce].

sama-sama [fajny core, ale 2 lamliwe gwiazdy i fatalna glebia to raczej slaby start]

Holy Grail [Towns byl dobrym startem, ale wyceniam sporo nizej caly srodek, wiec...]

aQQAS [3 gwiazdy ok, ale wg mnie fatalnie rozegrane zakupy 4-25$ co w tej lidze skazuje na dno]

Edytowane przez wiLQ

W dniu 16.10.2018 o 06:29, barcalover napisał(a):

1. Walka o mistrzostwo

Seagull Hunters

Anything is Possible

-

2. Grupa pościgowa

Dziki Wschód

gilusie

TeamToBeNamedLater

-

3. Środek stawki

Red Panthers

L.MP

Kriszot's Team

Holy Grail

Unstoppables Bulls

-

4. Walka o utrzymanie

sama-sama

Berdjusza

Łobuzy

StraightOuttaPoznań

aQQAS

-

W dniu 16.10.2018 o 18:20, wiLQ napisał(a):

"Contenderzy"

Kriszot's Team

StraightOuttaPoznan

woLF-Pack

"Srodek"

gilusie

Anything Is Possible

Lobuzy

Red Panthers

Dziki Wschod

L.MP

Berdjusza

"Walka o utrzymanie"

Unstoppables Bulls

Seagull Hunters

sama-sama

oly Grail

aQQAS

Nie mogłem się powstrzymać :)

Cenię próby przewidzenia jak to się rozegra, dziękuję za każde predykcje zwłaszcza w ligach w których gram i szanuję za poświęcony czas.

Tu jednak coś nie wyszło, widać, że bazujecie na innych danych. Rozbieżności spore, ciekawi mnie kto lepiej trafi, choć wiem, że to tylko zabawa :)

Pozdrawiam i mam nadzieję, że się nie obrazicie :)

Edytowane przez Tecu

W dniu 16.10.2018 o 20:13, Tecu napisał(a):

Tu jednak coś nie wyszło, widać, że bazujecie na innych danych. Rozbieżności spore, ciekawi mnie kto lepiej trafi, choć wiem, że to tylko zabawa :smile:

Pozdrawiam i mam nadzieję, że się nie obrazicie :smile:

Alez skad, to sa tylko z grubsza szacunki, ktore za tydzien juz nie beda aktualne.

To nie jest blad tylko jak wspomniales inne dane wejsciowe ;-)

Bardzo jestem ciekawy dlaczego tak sie roznimy wobec Seagull Hunters i StraightOuttaPoznań.

W dniu 16.10.2018 o 20:13, Tecu napisał(a):

Tu jednak coś nie wyszło, widać, że bazujecie na innych danych. Rozbieżności spore, ciekawi mnie kto lepiej trafi, choć wiem, że to tylko zabawa :smile:

W dniu 16.10.2018 o 22:03, wiLQ napisał(a):

Bardzo jestem ciekawy dlaczego tak sie roznimy wobec Seagull Hunters i StraightOuttaPoznań.

Zapewne gdzieś w tych rejonach, że ja stosunkowo nisko miałem przed sezonem:

- Kyriego

- DeRozana

- Melo

- Smarta

- Matthewsa

- Lance'a

- Ntilikine

Czyli ponad połowę składu StraightOuttaPoznań i wg mnie reszta nie nadrobi, bo przecież Marc Gasol za tę cenę to nic pewnego.

Oraz wysoko:

- Oladipo

- Sarić

- D'Angelo

- Kuzmę

- Bambę

Czyli główną gwiazdę i ważne uzupełnienia Seagull Hunters.

To plus oczywiście wszystko pomiędzy :) Nie bez powodu nazywamy tę zabawę wróżeniem ;)

W dniu 17.10.2018 o 06:54, aQQ napisał(a):

A ja bardzo jestem ciekawy dlaczego tak sie nie różnicie wobec aQQAS...

Stary, w Lidze Mistrzów mnie wychodzi że robię oklep wiLQ'owi na jakieś 5 punktów roto, a wiLQ mi pisze że walka o honor, tu że spadam pomimo że krążę sobie w okolicach środka, no wycenami raczej się różnimy... :-)

Że Barca po mnie jedzie 16 października się już powoli przyzwyczaiłem, kupiłem mu antydepresanty i 3 dni w ciepłych krajach w okolicach listopada, w poprzednim sezonie po tym jak obwieścił mój spadek z roto 1 zniknął z forum na jakieś 5 miesięcy, myślę że w tym roku jak zaczniemy z terapią szybciej tak długa przerwa nie będzie konieczna ;)

To jest zawsze fajne jak mocno się różnimy w wycenach, później przychodzi sezon, busty stają się stealami, steale bustami, podjarka na rookich siada [ jednak lillard i KAT są lillardem i kate'm w historii roto nie bez kozery], szastamy $ na waiverach, pobieramy 100 graczy w sezonie [ ja jestem uzależniony, odkąd jest apka to muszę coś poklikać], vetujemy uczciwe wymiany, puszczamy szemrane wymiany, porównujemy value srejtu i tak dalej. Później w 9 sezonach na 10 wiLQ wygrywa ligę... ;]  Fajnie że sezon się zaczął :smile:

Edytowane przez evitacre

W dniu 17.10.2018 o 12:48, evitacre napisał(a):

Stary, w Lidze Mistrzów mnie wychodzi że robię oklep wiLQ'owi na jakieś 5 punktów roto, a wiLQ mi pisze że walka o honor, tu że spadam pomimo że krążę sobie w okolicach środka, no wycenami raczej się różnimy... :-)

Że Barca po mnie jedzie 16 października się już powoli przyzwyczaiłem, kupiłem mu antydepresanty i 3 dni w ciepłych krajach w okolicach listopada, w poprzednim sezonie po tym jak obwieścił mój spadek z roto 1 zniknął z forum na jakieś 5 miesięcy, myślę że w tym roku jak zaczniemy z terapią szybciej tak długa przerwa nie będzie konieczna ;)

To jest zawsze fajne jak mocno się różnimy w wycenach, później przychodzi sezon, busty stają się stealami, steale bustami, podjarka na rookich siada [ jednak lillard i KAT są lillardem i kate'm w historii roto nie bez kozery], szastamy $ na waiverach, pobieramy 100 graczy w sezonie [ ja jestem uzależniony, odkąd jest apka to muszę coś poklikać], vetujemy uczciwe wymiany, puszczamy szemrane wymiany, porównujemy value srejtu i tak dalej. Później w 9 sezonach na 10 wiLQ wygrywa ligę... ;]  Fajnie że sezon się zaczął :smile:

zapomniałeś jeszcze napisać że raz na tydzień ADavis się łamie i ktoś ma ciepło w majtkach bo nie wiadomo czy wygrywa ligę czy jednak spada, a raz na dwa tygodnie wiLQ z FA pobiera i wyrzuca KOQ, to też ważne elementy rozgrywki...

W dniu 17.10.2018 o 06:09, barcalover napisał(a):

Zapewne gdzieś w tych rejonach, że ja stosunkowo nisko miałem przed sezonem:

- Kyriego

- DeRozana

- Melo

- Lance'a

Nisko w porownaniu do consensusu czy w sensie, ze to byly grube przeplacenia?

W dniu 17.10.2018 o 06:09, barcalover napisał(a):

Oraz wysoko:

- Oladipo

- Sarić

- D'Angelo

- Kuzmę

- Bambę

To wyjasnia dlaczego sie roznimy wobec Seagull Hunters.

Mi ta grupa wychodzi jako dosc spore przeplacenie, ale oczywiscie zobaczymy ;-)

W dniu 17.10.2018 o 06:54, aQQ napisał(a):

A ja bardzo jestem ciekawy dlaczego tak sie nie różnicie wobec aQQAS...

Wyjasnilem w nawiasie moj punkt widzenia, pewnie barcalover ocenia to podobnie.

Stary, w Lidze Mistrzów mnie wychodzi że robię oklep wiLQ'owi na jakieś 5 punktów roto

To wrzuc cale podsumowanie! Zebys pozniej mogl potwierdzic jak to wszystko ladnie trafiles ;-)

To jest zawsze fajne jak mocno się różnimy w wycenach, później przychodzi sezon, busty stają się stealami, steale bustami, podjarka na rookich siada [ jednak lillard i KAT są lillardem i kate'm w historii roto nie bez kozery], szastamy $ na waiverach, pobieramy 100 graczy w sezonie

Yup, juz jutro te nasze projekcje beda gdzies wygladaly zle, ale gdyby gra byla bardziej przewidywalna i panowala jednomyslnosc co do ocen bylaby nudna jak flaki z olejem, wiec powinnismy swietowac te roznice ;-)

W dniu 17.10.2018 o 13:47, aQQ napisał(a):

a raz na dwa tygodnie wiLQ z FA pobiera i wyrzuca KOQ, to też ważne elementy rozgrywki...

W tym roku go nigdzie nie wydraftowalem, wiec jest postep ;-) Edytowane przez wiLQ

W dniu 16.10.2018 o 18:20, wiLQ napisał(a):

"Walka o utrzymanie" [w znaczeniu, ze wg mnie zaczynaja z dolka, ale bycie na tej liscie o niczym nie rozstrzyga]:

Unstoppables Bulls [oj trzeba bylo sie trzymac puntu FT% ;-) Bo to chyba nie wyszlo... a co mialo wyjsc?]

Niestety nie mam za bardzo czasu na głębsze podsumowanie i własne "wróżenie z fusów" 

dlatego tylko trochę o drafcie i moich oczekiwaniach co do teamu.

Plan na draft był efektem przemyśleń zeszłosezonowych i wcześniejszych i zakładał że w tym roku nie dość że nie puntuje FT% (przewidywałem że będzie kilku chętnych i się nie pomyliłem) to jeszcze nie dość że kupię gwiazdę czego nigdy nie robiłem to od razu zaszaleję i kupię dwie.

I ta część planu została zrealizowana w 100%, kupiłem dokładnie tych których chciałem za ceny trochę niższe niż moje max.

Druga część planu zakładała żeby poczekać na uzupełnienia gdy się reszta wykrwawi z kasy i ceny znormalnieją,

i kupić max 4-5 kolesi w dobrych cenach i do tego momentu pilnować średnich (ewentualnie punt TOV) 

a potem dobrać kto jeszcze będzie za 1-2$ i w sezonie czekać na pobrania FAsów.

I teoretycznie ta część planu też wyszła ale tutaj trochę mnie zaskoczyliście bo ceny w zdecydowanej większości szły poniżej lub na poziomie założeń, a nawet były ewidentnie za niskie kwoty (szczególnie trzy picki pod rząd - Griffin, Conley, A.Gordon).

To spowodowało że musiałem odpuścić parę licytacji żeby nie stracić za dużo kasy i nie do końca kupiłem tych co chciałem.

Ale i tak jestem zadowolony z cen za Millsapa i Teague oraz za Gortata.

Trochę drożej niż zakładałem wyszedł Bazemore i Jackson, ale tu też liczę na lepsze statsy niż w projekcjach. 

Reszta to uzupełnienia poza oceną - zgodnie z planem do wymian, ławy albo zrzutów.

Reasumując - moje nowe otwarcie, na nic się nie nastawiam i czeka mnie fajna zabawa.

Czas pokaże jak będzie bo jak mawiał znany mędrzec z NBA - Ball don't lie.

• wiLQ zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.