Skocz do zawartości

beGM - Bilans finansowy ekip.

january

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, RonnieArtestics napisał(a):

Pi razy drzwi ile będę na plus za ten sezon? Czy ja nie powinienem zrobić  tak czy siak resetu ze względu na tragiczny 24/25 ? 

Już wklepałem do arkusza - 34,8 mln, raczej się reset nie opłaca Ci.

2 godziny temu, kuba2419 napisał(a):

Jak uzyskam max gotówki to do ilu wzrośnie HC? 190/192?

max o 4 mln, czyli 190,1

W dniu 20.05.2026 o 09:30, Alonzo napisał(a):

2. Już teraz informujemy, że zejście z hard capów po sezonie, będzie możliwe do końca III tury FA w offseason. Termin ten wynika z faktu, że sporo drużyn ma u nas problemy z finansami, a tylko do końca III tury możliwe jest u nas stretchowanie graczy, co niestety może być w pewnych przypadkach konieczne. 

Chciałbym podpytać jak technicznie będą wyglądać te streche? 
Kto o tym będzie decydował w jakiej kolejności tych nadkosztowych graczy wywalać? 

Jest to dla mnie o tyle istotne że zauważyłem taką tendencję przesunięcia tego „programu naprawczego” na 3 turę czyli grubo po drafcie. 
A wpisałem sobie wynikające z draftu CAP HOLDS i nijak mi wychodzi że będzie kim czyścić te finanse. A liczba chętnych do pomocy ( o ile takowy się znajdzie ) vs zespoły wymagające doraźnej akcji naprawczej to przepaść. Czy tu zaraz nie będzie tak że kluby będą mieć po 10 graczy? 
wiem że formalny wymóg to coś innego niż dobry czas działania w tym zakresie ale abyśmy sobie nie zasponsorowali armagedonu.  

@ozzy110 jest szansa że pojawi się arkusz z cap hołdami? Bo to potężna praca ale ona dopiero pokazuje w jakiej jesteśmy finansowej zapaści moim zdaniem. 

@january gratulacje z faktu że pierwszy wiesz skąd nadciąga burza bo inaczej nie można nazwać tego kupienia sobie cash za mocno promocyjną cenę. 

Tak czy inaczej ogromna prośba o wyjaśnienie tej kwestii stręczy przymusowych.  

13 minut temu, ignazz napisał(a):

Chciałbym podpytać jak technicznie będą wyglądać te streche? 
Kto o tym będzie decydował w jakiej kolejności tych nadkosztowych graczy wywalać? 

Jest to dla mnie o tyle istotne że zauważyłem taką tendencję przesunięcia tego „programu naprawczego” na 3 turę czyli grubo po drafcie. 
A wpisałem sobie wynikające z draftu CAP HOLDS i nijak mi wychodzi że będzie kim czyścić te finanse. A liczba chętnych do pomocy ( o ile takowy się znajdzie ) vs zespoły wymagające doraźnej akcji naprawczej to przepaść. Czy tu zaraz nie będzie tak że kluby będą mieć po 10 graczy? 
wiem że formalny wymóg to coś innego niż dobry czas działania w tym zakresie ale abyśmy sobie nie zasponsorowali armagedonu.  

@ozzy110 jest szansa że pojawi się arkusz z cap hołdami? Bo to potężna praca ale ona dopiero pokazuje w jakiej jesteśmy finansowej zapaści moim zdaniem. 

@january gratulacje z faktu że pierwszy wiesz skąd nadciąga burza bo inaczej nie można nazwać tego kupienia sobie cash za mocno promocyjną cenę. 

Tak, masz rację Iggy.

Dlatego Rada ten problem zasygnalizowała już teraz podczas trwania jeszcze playoffs przed draftem. Jak będzie zrobione Moratorium, to będziemy wiedzieli dokładnie kto na czym stoi, jednak przy tak dużej ilości hard capów, uniknięcie stretchy graczy przez co poniektóre teamy będzie bardzo trudne. Stąd też deadline na zejście z hard capów do końca III tury FA, gdzie jeszcze można u nas robić stretche. W rl to jakoś 1 sierpnia, u nas może to być trochę później(obaczymy jak wyjdzie z terminami). Dlatego zachęcamy jako Rada do szybszego zainteresowania się problemem zejścia z hard capów i nie czekaniem do ostatniej chwili, bo wtedy już tylko stretche graczy mogą zostać. 

@january zrobił juz bilanse finansowe większości teamów wg aktualnie prognozowanego salary cap na nowy sezon - więc praktycznie każdy ma już jakieś rozeznanie sytuacji na czym stoi. 

Edytowane przez Alonzo

Godzinę temu, ignazz napisał(a):

A liczba chętnych do pomocy ( o ile takowy się znajdzie ) vs zespoły wymagające doraźnej akcji naprawczej to przepaść. Czy tu zaraz nie będzie tak że kluby będą mieć po 10 graczy? 

Suns posiadają spory cap space i tylko jeden zespół się do nich zgłosił ale bez jakiegokolwiek konkretu.

Korekta, dwa zespoły. Jeden z konkretną ofertą.

Edytowane przez Tecu

2 godziny temu, ignazz napisał(a):

2x future ok 2nds za full cash to wyższa oferta niż w zeszłych latach. Raczej standard to właśnie 2x2nds / 1 mocny 2nd rounder. 

Ale tak - w ten offseason wiele ekip musi kombinować finansowo, tak się ułożyło, że nawet moi Lakers po 1st round exit dostają HC:)

50 minut temu, january napisał(a):

2x future ok 2nds za full cash to wyższa oferta niż w zeszłych latach. Raczej standard to właśnie 2x2nds / 1 mocny 2nd rounder. 

Ale tak - w ten offseason wiele ekip musi kombinować finansowo, tak się ułożyło, że nawet moi Lakers po 1st round exit dostają HC:)

Mam inne wyceny gdy w drafcie picki 2rd chodzą po 500.000-2.000.000. 
Stąd moje szczere gratulacje. 

• 2 tygodnie później...