Skocz do zawarto艣ci

Tom Thibodeau, minuty i liczba gier w sezonie i kontuzje

Eryko

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, sprawa jest b艂acha (znaczy nie)

Natkn膮艂em si臋 ostatnio na du偶o post贸w kt贸re krytykuj膮 Toma Thibodeau, to jak rozk艂ada minuty i jak przek艂ada si臋 to na zawodnik贸w.

Gra艂 Dengiem po 39 minut, wiemy jak sko艅czy艂. Gra艂 Derrickiem po 39 minut, by艂 MVP, a teraz my艣li o zako艅czeniu kariery. Butler pod nim w Chicago gra艂 38 minut, w Socie grywa 37. Dla mnie sprawa prosta. 82 meczy, w kt贸rych biegasz prawie 40 minut na pe艂nej intensywno艣ci. Stawy, mi臋艣nie, 艣ci臋gna nie trzymaj膮 obci膮偶enia i kaplica, po grajku.

Druga sprawa to ilo艣膰 meczy. 82 meczy dla gracza kt贸ry biega 40 minut to sporo, wi臋c dla mnie s膮 dwie opcje. Albo zmniejszy膰 liczb臋 meczy co艣 oko艂o 10-15, lub rozci膮gn膮膰 te 82 mecze w czasie. Sezon regularny zaczyna艂by si臋 koniec wrze艣nia/pocz膮tek pa藕dziernika, a ko艅czy艂 pocz膮tek maja. Playoffy trwa艂y by d艂u偶ej, gracze mieliby kr贸tsz膮 przerw臋, ale um贸wmy si臋, bardzo ci臋偶kiego 偶ycia to oni nie maj膮 (z g贸ry zignorujcie t臋 cz臋艣膰 wypowiedzi, zdania s膮 podzielone, a nie o to chodzi w tym temacie).

Paru zawodnik贸w nam pad艂o przez intensywno艣膰 sezonu. Jak dla mnie wa偶na sprawa i liga musi z tym co艣 zrobi膰.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Jak dla mnie to nie jest takie proste.

Kontuzji takich jak Rose'a nie wyeliminujesz obcinaniem minut, kto gra艂 chocia偶by amatorsko albo rozwali艂 sobie kiedy艣 wi臋zad艂a wie o czym m贸wi臋 - czysty ku.wa nie fart, wyl膮dowa艂 jak wyl膮dowa艂.

Co do samego faktu grania przez 40 min w spotkaniu i jakoby problem贸w zwi膮zanych z tym - wg mnie te 40 min nie ma ma tak du偶ego wp艂ywu na zawodnika jak wszystkie inne jednostki treningowe kt贸rymi s膮 poddawani podczas sezonu. Nie wiem jak to wygl膮da dok艂adnie w NBA, ale podejrzewam 偶e na 40minut gry przypada 6+h trening贸w najr贸偶niejszego typu. To boli na d艂u偶sz膮 met臋, normalny cz艂owiek nie da艂by rady tak wytrzyma膰 przez d艂u偶szy czas unikaj膮c jaki艣 kontuzji przem臋czeniowych. (Przez normalny mam na my艣li cz艂owieka trenuj膮cego bez ca艂ego zaplecza lekarzy, fizjoterapeut贸w, dietetyk贸w i trener贸w. O chemii nawet nie wspominam)

Odno艣nik do komentarza

Kontuzji takich jak Rose'a nie wyeliminujesz obcinaniem minut, kto gra艂 chocia偶by amatorsko albo rozwali艂 sobie kiedy艣 wi臋zad艂a wie o czym m贸wi臋 - czysty ku.wa nie fart, wyl膮dowa艂 jak wyl膮dowa艂.

Ale gdyby nie obci膮偶enie na przem臋czone cia艂o, co艣 takiego nie mia艂oby miejsca.

Co do samego faktu grania przez 40 min w spotkaniu i jakoby problem贸w zwi膮zanych z tym - wg mnie te 40 min nie ma ma tak du偶ego wp艂ywu na zawodnika jak wszystkie inne jednostki treningowe kt贸rymi s膮 poddawani podczas sezonu. Nie wiem jak to wygl膮da dok艂adnie w NBA, ale podejrzewam 偶e na 40minut gry przypada 6+h trening贸w najr贸偶niejszego typu. To boli na d艂u偶sz膮 met臋, normalny cz艂owiek nie da艂by rady tak wytrzyma膰 przez d艂u偶szy czas unikaj膮c jaki艣 kontuzji przem臋czeniowych. (Przez normalny mam na my艣li cz艂owieka trenuj膮cego bez ca艂ego zaplecza lekarzy, fizjoterapeut贸w, dietetyk贸w i trener贸w. O chemii nawet nie wspominam)

Wiesz, czasami jest tak, 偶e mam intensywny trening na zwinno艣膰, skok i wgl prac臋 n贸g, a na nast臋pny dzie艅 o 9 startuje w meczu. Po grze jeste艣 padni臋ty i zdech艂y. Wyobra藕 sobie co musi po meczu odczuwa膰 Butler i jego cia艂o, jak zagra艂 40 minut i rozegra艂 super mecz (wiadomo, wtedy intensywno艣膰 musia艂a by膰 wi臋ksza), a dzie艅 wcze艣niej dosta艂 wycisk od Toma.

Odno艣nik do komentarza

Ale gdyby nie obci膮偶enie na przem臋czone cia艂o, co艣 takiego nie mia艂oby miejsca.

Nie zgadzam si臋 z tym stwierdzeniem. Jak ma jebn膮膰 acl to jebnie. Wiem, przem臋czone stawy, mi臋艣nie i ko艣ci, ale wg. mnie organizm cz艂owieka jest na tyle sprytny 偶e potrafi sobie z tym odpowiednio poradzi膰. Mo偶esz by膰 艣wie偶utki i wypocz臋ty ale聽 jak odpierdolisz szpagat jedn膮 nog膮 to kolano idzie w drobny mak.

Wiesz, czasami jest tak, 偶e mam intensywny trening na zwinno艣膰, skok i wgl prac臋 n贸g, a na nast臋pny dzie艅 o 9 startuje w meczu. Po grze jeste艣 padni臋ty i zdech艂y. Wyobra藕 sobie co musi po meczu odczuwa膰 Butler i jego cia艂o, jak zagra艂 40 minut i rozegra艂 super mecz (wiadomo, wtedy intensywno艣膰 musia艂a by膰 wi臋ksza), a dzie艅 wcze艣niej dosta艂 wycisk od Toma.

No c贸偶, w艂a艣ciwie to potwierdzi艂e艣 moje s艂owa, znam te uczucie z w艂asnego do艣wiadczenia a co dopiero musz膮 czu膰 zawodnicy w profesjonalnej NBA kiedy ich intensywno艣膰 pracy jest du偶o wi臋ksze.

Nie zgadzamy si臋 natomiast co do tych 40 minut - jak dla mnie zagranie w meczu 30 albo 40 minut ma mniejsze znaczenie w kwestii zm臋czenia ani偶eli ten "wcze艣niejszy wycisk od Toma" dzie艅 wcze艣niej.

Odno艣nik do komentarza

Nie zgadzam si臋 z tym stwierdzeniem. Jak ma jebn膮膰 acl to jebnie. Wiem, przem臋czone stawy, mi臋艣nie i ko艣ci, ale wg. mnie organizm cz艂owieka jest na tyle sprytny 偶e potrafi sobie z tym odpowiednio poradzi膰. Mo偶esz by膰 艣wie偶utki i wypocz臋ty ale聽 jak odpierdolisz szpagat jedn膮 nog膮 to kolano idzie w drobny mak.

No c贸偶, w艂a艣ciwie to potwierdzi艂e艣 moje s艂owa, znam te uczucie z w艂asnego do艣wiadczenia a co dopiero musz膮 czu膰 zawodnicy w profesjonalnej NBA kiedy ich intensywno艣膰 pracy jest du偶o wi臋ksze.

Nie zgadzamy si臋 natomiast co do tych 40 minut - jak dla mnie zagranie w meczu 30 albo 40 minut ma mniejsze znaczenie w kwestii zm臋czenia ani偶eli ten "wcze艣niejszy wycisk od Toma" dzie艅 wcze艣niej.

1) Wiadomo, ale to si臋 wszystko kumuluje

2) Nie por贸wnuj 30 minut do 40. No i te偶 zale偶y od tego czy na treningach si臋 opierdalasz czy nie (pewnie u Thibsa si臋 nie da). No i trening z meczem ma por贸wnywalny poziom zm臋czenia. Szczeg贸lnie dla graj膮cego 40 minut z pe艂nym zaanga偶owaniem w obronie i ataku Butlerem. + Nie ka偶dy ma cia艂o i warunki LeBrona

Odno艣nik do komentarza

Dok艂adnie. Sam te偶 znam to ze swojego do艣wiadczenia. Przez ca艂y聽 zesz艂y rok gra艂em codziennie w kosza plus mecz w niedziel臋 i by艂em jak podstarza艂y b贸g, p贸ki niezbyt skoordynowany go艣膰 nie聽 wpierdoli艂聽 si臋 we mnie z ty艂u. W efekcie zerwane przednie wi膮zad艂o kolanowe, co w moim wieku oznacza praktycznie wyrok.

Odno艣nik do komentarza

Dok艂adnie. Sam te偶 znam to ze swojego do艣wiadczenia. Przez ca艂y zesz艂y rok gra艂em codziennie w kosza plus mecz w niedziel臋 i by艂em jak podstarza艂y b贸g, p贸ki niezbyt skoordynowany go艣膰 nie wpierdoli艂 si臋 we mnie z ty艂u. W efekcie zerwane przednie wi膮zad艂o kolanowe, co w moim wieku oznacza praktycznie wyrok.

No w艂a艣nie o tym m贸wi臋, cia艂o nie wytrzymuje. Ja 膰wiczy艂em kung-fu, przez co mam mega wytrzyma艂o艣膰 i jako tako unikam uraz贸w

Odno艣nik do komentarza

W 2001 i 1997 37mpg Butlera by艂oby 38 wynikiem w lidze. W 2001 z tych 37 graczy przed nim, 13 zagra艂o 82 mecze. Teraz prawie nikt ju偶 nie gra 82 mecz贸w.

Taka maj膮 prac臋, 偶e czasem ci mo偶e co艣 pierdoln膮膰 - nic nie zrobisz. Skracanie sezonu o jakim zawsze przeb膮kuj膮 ludzie na jakich艣 realgmach przy okazji ka偶dej kontuzji to poroniony pomys艂, kt贸ry nikomu nic nie przyniesie.

Ryzyko zawodowe.

Odno艣nik do komentarza

A jak wyt艂umaczymy to, 偶e ten biedny i zaje偶d偶any Butler sam mocno chcia艂 gra膰 znowu pod TT?

Przecie偶 zdarzaj膮 sie g艂upi koszykarze.

Thibs mo偶e by膰 po prostu fajnym trenerem na co dzie艅 a JB mo偶e sobie nie zdawa膰 sprawy, jak negatywny dla niego jest re偶im treningowy TT.

Odno艣nik do komentarza

Ten temat pokazuje jak na podstawie bardzo uproszczonej analizy mo偶na doj艣膰 do b艂臋dnych wniosk贸w.

Ka偶da kontuzja to wysoce indywidualna kwestia.

Kontuzje mog膮 wynika膰 z przem臋czenia, z zwyczajnego pecha i masy innych czynnik贸w. Z racji tego, 偶e zawodnicy NBA to top atleci (po za Zaz膮, kt贸rego otworzenie drzwi na sali mo偶e przewr贸ci膰) to nie bierzemy pod uwag臋, 偶e oni mog膮 mie膰 pewne "niedoskona艂o艣ci" biomechaniczne, kt贸re mog膮 sprawi膰, 偶e b臋d膮 nara偶eni na pewne kontuzje.

Rose jest gdzie jest bo bazowa艂 na okre艣lonym skillsecie, ale NBA si臋 zmieni艂a+ g艂owa, etyka pracy itd.

Wydaje mi si臋, 偶e troch臋 b艂臋dnie si臋 zak艂ada, 偶e staff medyczny w zespole NBA to jaki艣 top top贸w, a tak w rzeczywisto艣ci, to kolesie od przepisywania lek贸w na sraczk臋 czy b贸l g艂owy.

Inna sprawa, to sami zawodnicy te偶 graj膮 na granicy.

Kobe w jakim艣 materiale po kontuzji ramienia powiedzia艂, 偶e b贸l ramienia mia艂 przez jaki艣 tam czas. Gra艂 gra艂 a偶 "urwa艂" r臋k臋.

Odno艣nik do komentarza

Ka偶da kontuzja to wysoce indywidualna kwestia.

Kontuzje mog膮 wynika膰 z przem臋czenia, z zwyczajnego pecha i masy innych czynnik贸w. Z racji tego, 偶e zawodnicy NBA to top atleci (po za Zaz膮, kt贸rego otworzenie drzwi na sali mo偶e przewr贸ci膰) to nie bierzemy pod uwag臋, 偶e oni mog膮 mie膰 pewne "niedoskona艂o艣ci" biomechaniczne, kt贸re mog膮 sprawi膰, 偶e b臋d膮 nara偶eni na pewne kontuzje.

No jasne, niczego nie mog臋 zanegowa膰, ino napisa艂em 偶e 40 minut gry przy 82 meczach + treningi, to cholerne obci膮偶enie dla cia艂a i nie ka偶dy wytrzyma艂

Wydaje mi si臋, 偶e troch臋 b艂臋dnie si臋 zak艂ada, 偶e staff medyczny w zespole NBA to jaki艣 top top贸w, a tak w rzeczywisto艣ci, to kolesie od przepisywania lek贸w na sraczk臋 czy b贸l g艂owy.

Kto tak zak艂ada?

Odno艣nik do komentarza

Gwarantuj臋 Ci, 偶e lekarze sportowi nawet w Polsce nie zajmuj膮 si臋 prac膮 w POZ

Odno艣nik do komentarza

melo cala kariere gra艂 powyzej 34mpg, 3 sezony powyzej 38 mpg!!

do tego IO chyba kazde ?

moze tez jest juz przemeczony chlopaczyna ;]]

Por贸wnaj sobie styl grania Derricka i Butlera, ze stylem grania Melo

I nie s膮dz臋 by Melo dostawa艂 taki wycisk na treningach jak byli gracze Chicago

Odno艣nik do komentarza

Por贸wnaj sobie styl grania Derricka i Butlera, ze stylem grania Melo

I nie s膮dz臋 by Melo dostawa艂 taki wycisk na treningach jak byli gracze Chicago

Tak bo w lidze m贸wi si臋 ze Tom Sribodo robi ostre treningi, to znaczy ze reszta ligi nie trenuje wcale jak lebron w tym roku ;)

Post by艂 oczywi艣cie z ironia, ty jako jedyny nie wyczules chyba ...

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.