Skocz do zawartości

Sport

montana

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Na razie nic nie widziałem, ale włączę sobie teraz, niech leci w tle.  Po wynikach widzę, że już kilka niespodzianek. 

Całego sezonu nie śledzę, ale MŚ staram się, co roku. 

Ja w tym roku specjalnie viaplay pod to wykupiłem i udało się obejrzeć 9 lotkę live, więc już było warto. Chociaż ogolny poziom mistrzostw póki co nie powala 

8 godzin temu, fluber napisał(a):

Fide zdyskwalifikowało Magnusa Carlsena z Mistrzostw Świata w Szachach Szybkich, bo przyszedł na mecz w jeansach i nie chciał ich przebrać. 

https://x.com/TR_Andersen/status/1872783492549120045

Trochę na własne życzenie, tym bardziej że zasady dress code nie ustalało FIDE a sami byli zawodnicy.

34 minuty temu, kuba2419 napisał(a):

Trochę na własne życzenie, tym bardziej że zasady dress code nie ustalało FIDE a sami byli zawodnicy.

Fide sobie strzela w głowę takimi akcjami. Zagrał tak wczoraj 3 partie, dali mu mandat, zaakceptował go i powiedział, że jutro przyjdzie odpowiednio ubrany. Raczej ciężko wyczarować spodnie w 20 minut na sali gry. 

Jeżeli szachy mają się rozwijać, to trzeba wypi*****ić wszystkich leśnych dziadów, którzy za takie pi****lety nie dopuszczają do gry największego szachisty w historii.

7 minut temu, ignazz napisał(a):

Patrzę na ten garnitur wygnieciony rodem z lat 90 tych i chyba jeansy bardziej eleganckie ;) 

Ogólnie fide to żart, Vibe PZPN 

https://x.com/TarjeiJS/status/1872775635724308769

https://x.com/davidllada/status/1872800123174174897

https://x.com/photochess/status/1872812617678696755

Ta akcja z Magnusem sprawiła, że nawet w 19:30 dali materiał o Szachach. Tak jak oglądałem na YT streamy z chess.com Polska w pierwsze dwa dni to jakieś 1-2 tysiące ludzi to śledziło. Partię z Murzinem oglądało 13 tysięcy, tu był duży potencjał na wzrost popularności - walka z ruskimi o 1 miejsce, prowadzenie po 2 dniach, no i w remisowej pozycji, kiedy wydawało się, że najgorsze już za Dudą, ten gra królem na f6 co było jedynym ruchem, który dało się zagrać i prowadził do przegranej, każdy inny ruch w tej pozycji to był remis. To był wielbłąd, jak się popatrzy na to jak Duda zostawił tego wolnego pionka bez opcji obrony.

Po tej partii liczba widzów spadła do 5-6 tysięcy, duży spadek, ale ciągle były szanse. No i przedostatnia runda, dwie wygrane dawały jeszcze duże szanse na mś i praktycznie pewne podium, Duda siada z Dubovem i przyjmuje remis bez gry (co ze strony dubova było logiczne, żeby zabrać 0,5 punktu Dudzie, kiedy jego rodacy Murzin, Nepo i Griszczuk walczą o mś, ale ze strony Dudy było bez sensu i zupełnie nie w jego stylu). Po tym sam przestałem oglądać.

Generalnie kiedy był dzień, że faktycznie wiecej ludzi moglo się zainteresować szachami z powodu jeansów Carlsena a Duda mógł zyskać sporo popularności, ten spierdolił totalnie najbardziej jak tylko mógł. 22 miejsce po liderowaniu 4 partie przed końcem to tragedia. Dudy i polskich szachów.

1 godzinę temu, Szabla napisał(a):

I po Ratajskim :(

Szkoda. Również szkoda mi (choć nie tak oczywiście jak Polaka) sympatycznego grubaska Evansa. 

4 lotki meczowe na takim poziomie to zbyt duże marnotrawstwo...

Btw, gdzieś mi się obiło o uszy, że jakiś młody talent pojawił się w polskim darcie. Ktoś potwierdzi? 

... 

Ale Wright rozbił Humphriesa, wow. 

Edytowane przez Braveheart22

Godzinę temu, Braveheart22 napisał(a):

Humprhies grał na swoim poziomie, około 100 punktów średnia, ponad 50 procent na podwójnych. A przecież Wright cały sezon grał shit i nagle coś takiego. Nie pamiętam meczu na tych mś żeby ktokolwiek grał tak równo w każdym secie.

Jeszcze go do premier league na pożegnalny tour zaproszą 

12 godzin temu, Braveheart22 napisał(a):

4 lotki meczowe na takim poziomie to zbyt duże marnotrawstwo...

Btw, gdzieś mi się obiło o uszy, że jakiś młody talent pojawił się w polskim darcie. Ktoś potwierdzi? 

... 

MvG wyrasta na nr 1 w kolejce do tytułu. A może rugbysta, "ulubieniec" publiczności Price? Może stary wyga Wright mu zagrożą? Może 17 letni 30latek Littler za drugim podejściem?

Mam trochę wrażenie, że wcześniej Green Machine prezentował wyższa formę. Wcześniej, czyli we wcześniejszych kilku mistrzostwach, bo sezonu nie sledze za bardzo. 

1 minutę temu, Szabla napisał(a):

MvG wyrasta na nr 1 w kolejce do tytułu. A może rugbysta, "ulubieniec" publiczności Price? Może stary wyga Wright mu zagrożą? Może 17 letni 30latek Littler za drugim podejściem?

Mam trochę wrażenie, że wcześniej Green Machine prezentował wyższa formę. Wcześniej, czyli we wcześniejszych kilku mistrzostwach, bo sezonu nie sledze za bardzo. 

Van gerwen ma słabszy sezon, ale drabinka do finału wyjątkowo łatwa, price ma ogromne wahania formy, a przed mistrzostwami był beznadziejny. Wright przed mistrzostwami był jeszcze bardziej beznadziejny, ale gra najrówniej ze wszystkich zawodników tutaj. Tylko drabinka okrutna - Bunting, Littler, Mvg.

Na ten moment Littler jest grubym faworytem