Skocz do zawartości

Sport

montana

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, The Game 85 napisał(a):

Wiadomo, że jakbyśmy mieli 10 złotych medali to byłby wybór i wtedy faktycznie Mirosław byłaby pewnie pod koniec stawki. Natomiast skoro jako jedyna zdobyła złoto to jej wygrana dla mnie była niemal pewna. 

Z poziomu oceny wartości dokonania sportowego, ten medal Mirosław jest dużo mniej warty niż wiele innych, więc to że wygrała w zupełnie nowej konkurencji, o której większość ludzi nigdy nie słyszała jest mocnym czynnikiem ujmującym wartości temu medalowi, jeżeli tego w ten sposób nie widzisz, to nie wiem jak inaczej Ci zaprezentować to zaburzenie percepcji ;)

15 minut temu, The Game 85 napisał(a):

I jeśli wprowadziliby bierki podwodne na igrzyska, to ich ewentualny Polski złoty medalista wyprzedziłby brązowego Polskiego medalistę w tenisie.

no, a jesli bierki podwodne trenuje na swiecie 100 ludzi, a w tenisa graja miliony to dla Ciebie nic nie zmienia?

1 minutę temu, P_M napisał(a):

Z poziomu oceny wartości dokonania sportowego, ten medal Mirosław jest dużo mniej warty niż wiele innych, więc to że wygrała w zupełnie nowej konkurencji, o której większość ludzi nigdy nie słyszała jest mocnym czynnikiem ujmującym wartości temu medalowi, jeżeli tego w ten sposób nie widzisz, to nie wiem jak inaczej Ci zaprezentować to zaburzenie percepcji ;)

Ale kto ma oceniać wartość medali? Jeśli już oceniać niżej to nie wiem może boks, czy piłka nożna. 

Mnie prawie w ogóle nie interesują sporty motorowe i dla mnie osiągnięcie Kubicy niewiele mówi, a już mistrzostwo Europy  kompletnie nic( chociaż coś kojarzę że chyba Hołowczyc kiedyś coś podobnego wygrał)

Dla mnie złoty medal olimpijski zawsze będzie równy i nie ważne czy to kolarstwo czy breakdance. W ewentualnych rankingach jakoś trzeba by było patrzeć na inne sukcesy, ale raczej zawsze złotego medalistę miałbym wyżej niż srebrnego czy brązowego.

3 minuty temu, steve napisał(a):

no, a jesli bierki podwodne trenuje na swiecie 100 ludzi, a w tenisa graja miliony to dla Ciebie nic nie zmienia?

Jeśli dodadzą to na Igrzyska to nie widziałbym wielkiej różnicy. Przy takich samych medalach pewnie wyżej miałby tenisistów, jednak przy różnych zawsze wybiorę złoto. 

5 minut temu, The Game 85 napisał(a):

Ale kto ma oceniać wartość medali? Jeśli już oceniać niżej to nie wiem może boks, czy piłka nożna. 

Mnie prawie w ogóle nie interesują sporty motorowe i dla mnie osiągnięcie Kubicy niewiele mówi, a już mistrzostwo Europy  kompletnie nic( chociaż coś kojarzę że chyba Hołowczyc kiedyś coś podobnego wygrał)

Dla mnie złoty medal olimpijski zawsze będzie równy i nie ważne czy to kolarstwo czy breakdance. W ewentualnych rankingach jakoś trzeba by było patrzeć na inne sukcesy, ale raczej zawsze złotego medalistę miałbym wyżej niż srebrnego czy brązowego.

Jeśli dodadzą to na Igrzyska to nie widziałbym wielkiej różnicy. Przy takich samych medalach pewnie wyżej miałby tenisistów, jednak przy różnych zawsze wybiorę złoto. 

Bez jaj musiales slyszec o Le Mans, wiec zdajesz sobie sprawe jaka historia, prestiz, Wimbledon to samo.

Kajakarstwo gorskie ? 😆

1111.png

6 minut temu, The Game 85 napisał(a):

to jest smutne, ze my musimy wynajdowac jakies totalnie niszowe dyscypliny, zeby złoto jakiekolwiej zdobyć. A jak mamy kozakow w światowym sporcie jak Światek czy Lewego to doceniamy bardziej jakies kajaki i wspinaczke, rzut patelnią. Jeszcze żużel i siatkówkę rozumiem, bo bardzo dużo ludzi to ogląda (żużel w zależnosci od rejonu jestr bardzo popularny), ale kto k**** ogladał te mistrzostwa w kajakach?

Teraz, agresywnychomik napisał(a):

Bez jaj musiales slyszec o Le Mans, wiec zdajesz sobie sprawe jaka historia, prestiz, Wimbledon to samo.

Kajakarstwo gorskie ? 😆

1111.png

Słyszałem o tym, ale zawsze jak leci na Eurosporcie to przełączam, bo mnie to nie interesuje. Tenis troszkę więcej oglądałem, ale w 2024 jeśli by liczyć minuty oglądania to kajakarstwo górskie byłoby najwyżej.

Teraz, The Game 85 napisał(a):

Słyszałem o tym, ale zawsze jak leci na Eurosporcie to przełączam, bo mnie to nie interesuje. Tenis troszkę więcej oglądałem, ale w 2024 jeśli by liczyć minuty oglądania to kajakarstwo górskie byłoby najwyżej.

Zadam pytanie inaczej, czy w jakims innym kraju kiedykolwiek wygral kajakarz gorski podobna nagrode? Moj szybki research nie potwierdzil takiej anomali.

Fajnie ze dziewczyna wygrala mistrzostwo ale umowmy sie ze przedstawiciele tego typu sportow to maks top10 takiego plebiscytu w roku nieolimpijskim. 

4 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Zadam pytanie inaczej, czy w jakims innym kraju kiedykolwiek wygral kajakarz gorski podobna nagrode? Moj szybki research nie potwierdzil takiej anomali.

Fajnie ze dziewczyna wygrala mistrzostwo ale umowmy sie ze przedstawiciele tego typu sportow to maks top10 takiego plebiscytu w roku nieolimpijskim. 

https://de.wikipedia.org/wiki/Sportler_des_Jahres_(Großbritannien)

https://en.wikipedia.org/wiki/German_Sportspersonality_of_the_Year

W każdym kraju tak to wygląda?

2 minuty temu, steve napisał(a):

to jest smutne, ze my musimy wynajdowac jakies totalnie niszowe dyscypliny, zeby złoto jakiekolwiej zdobyć. A jak mamy kozakow w światowym sporcie jak Światek czy Lewego to doceniamy bardziej jakies kajaki i wspinaczke, rzut patelnią. Jeszcze żużel i siatkówkę rozumiem, bo bardzo dużo ludzi to ogląda (żużel w zależnosci od rejonu jestr bardzo popularny), ale kto k**** ogladał te mistrzostwa w kajakach?

No w takim kraju żyjemy, że zdobywamy 1 złoty medal na Igrzyskach.

No i nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym niedocenianiem? Przecież zarówno Świątek jak i Lewandowski po kilka razy ten plebiscyt wygrywali. I o ile Świątek dalej jest bardzo dobra, ale ludzie już przywykli do jej sukcesów, tak obecnie Lewandowski to już trochę nie poziom na zwycięstwo.

2 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Nie wiem wyskoczyło mi  że wygrał w Czechach chociażby. 

1 minutę temu, The Game 85 napisał(a):

No w takim kraju żyjemy, że zdobywamy 1 złoty medal na Igrzyskach.

No i nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym niedocenianiem? Przecież zarówno Świątek jak i Lewandowski po kilka razy ten plebiscyt wygrywali. I o ile Świątek dalej jest bardzo dobra, ale ludzie już przywykli do jej sukcesów, tak obecnie Lewandowski to już trochę nie poziom na zwycięstwo.

Nie wiem wyskoczyło mi  że wygrał w Czechach chociażby. 

w ktorym roku? az sprawdze konkurencje :)

1 godzinę temu, P_M napisał(a):

Przecież ten medal Mirosław biorąc pod uwagę konkurencję jest jeszcze mniej znaczący, niż medale Zwolińskiej xD dyscyplina wrzucona na ostatnią olimpiadę.

Generalnie Iga za Wimbledon to no-brainer, ewentualnie Kubica, który powinien tu być top2, bo to 24h Le Mans to mega historyczne osiągnięcie. Reszta już uznaniowo, fajnie że Ponitka tak wysoko:)

W pełni się z Tobą zgadzam. Wygranie Wimbledonu to kosmos i Iga bez gadania Top1. Kubica tuż za nią. 

Ja to w ogóle jestem zajebisty 🤣. Jak już Iga poszła z drugiego miejsca to byłem pewny, że pierwsza będzie Pajor za Barcelonę i Euro. 

A jeśli chodzi o Igrzyska to medal to medal. 

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Zgadza się, tylko że Dostal nie jest kajakarzem górskim tylko normalnym;) i wygrał najbardziej prestiżową konkurencję w kajakarstwie na io. No i Krejcikova była za 2024 10 tenisistką świata a nie 2.

No kajakarz pokonał zwyciężczynię turnieju wielkoszlemowego. Do tego wtedy chyba hokeiści wygrali mistrzostwa świata. 

U nas kajakarka górska pokonała zwyciężczynię turnieju wielkoszlemowego.

Przecież u nas wygrywali reprezentanci takich sportów jak strzelectwo, wspinaczka, czy pięciobój nowoczesny. Czy to się naprawdę tak różni od kajakarstwa górskiego?

Zresztą ciekawe czy np żużlowcy w innych krajach wygrywają.

10 minut temu, The Game 85 napisał(a):

Przecież u nas wygrywali reprezentanci takich sportów jak strzelectwo, wspinaczka, czy pięciobój nowoczesny. Czy to się naprawdę tak różni od kajakarstwa górskiego?

Oni, jeśli dobrze kojarzę, zdobywali złote medale olimpijskie.

Tu mamy sportowca roku za mistrzostwa świata w kajakarstwie górskim 

Teraz, fluber napisał(a):

Oni, jeśli dobrze kojarzę, zdobywali złote medale olimpijskie.

Tu mamy sportowca roku za mistrzostwa świata w kajakarstwie górskim 

Kajakarz pokonał mistrzów świata w hokeju w Czechach i to po turnieju na własnych lodowiskach. Do tego na Igrzyskach złoty medal zdobyli wtedy także w tenisowym mikście, ale nie wiem jak tam traktują pary czy drużyny w plebiscytach. 

Zwolińska potwierdziła czy nawet poprawiła wynik z Igrzysk. Świątek od kilku lat jest na tym samym wysokim poziomie i dla ludzi jej sukces to coś normalnego. To też ma wpływ na głosowanie. 

Takie mamy sukcesy.

W pierwszej dziesiątce jest 3 mistrzów świata. W pozostałej grupie nominowanych też dojrzałem z 5 mistrzów, z czego cześć to duety.