Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, karpik napisał:

Ja nie rżnę głupa, chętnie się dowiem gdzie jest zapis, że tego nie mogę zrobić. 

No rżniesz konkretnie, jeżeli oczekujesz w grze internetowej spisu rzeczy, których nie można robić, a na które uda Ci się wpaść, jak akurat Tobie są potrzebne.

@karpik nadal źle czytasz :D 

• Fully guaranteed based on performance:
    • not waived 48 hours before 2026-27 Moratorium, or
    • two NBA All-Star, or
    • MVP/DPOY/All-NBA/All-Defense, or
    • wins NBA Championship + game played requirements

Game played req jest we wszystkich opisach związanych z jego kontraktem jako wins NBA champ i zrobienie wtedy wymaganej liczby meczy żeby dostać pierścień. 

Nie ma osobnego zapisu dotyczącego wymaganej liczby meczy, a przynajmniej ja nie znalazłem nigdzie takiej informacji. 

Sprawy Embiida nie znam, ale temat ograniczeń gwarancji związany z kontuzjami już się przewijał kilkukrotnie i zawsze było to negowane, więc jeśli ktoś ma na ten temat wiedzieć więcej to albo @january jako twórca Regulaminu, albo osoby będące w Radzie w momencie przedłużenia Embiida - nie wiem kto wtedy był, ale może się wypowiedzieć więcej 

patrz @karpik jaki zapis jest u Embiida (którego nie ma u MPJ a dajesz jako przykład)

If misses 25+ games or plays fewer than 1,650 minutes due to injury (back, feet) PHI has right to waive and reduce g'teed amount

Edytowane przez Szulim

32 minuty temu, Szulim napisał:

Game played req jest we wszystkich opisach związanych z jego kontraktem jako wins NBA champ i zrobienie wtedy wymaganej liczby meczy żeby dostać pierścień. 

W NBA nie ma żadnej reguły ile meczów gracz musi rozegrać, żeby dostać pierścień. To właściciel decyduje komu daje pierścionek, a komu nie ;)

32 minuty temu, Szulim napisał:

patrz @karpik jaki zapis jest u Embiida (którego nie ma u MPJ a dajesz jako przykład)

If misses 25+ games or plays fewer than 1,650 minutes due to injury (back, feet) PHI has right to waive and reduce g'teed amount

Pomijając już to czy byłoby to u nas trudne do wyegzekwowania czy też nie (moim zdaniem w przypadku Joela nie byłoby problemu, gorzej z jakimś Rayjonem Tuckerem), to nie wiemy przecież jakie są zapisy u Ziona. Jedyne przecieki mówią, że nie powinno być u niego problemu z zagwarantowaniem sobie całej kwoty i tylko jakiś kataklizm może mu to zabrać.

Ogólnie to widzę to tak, że robicie gównoburzę i działacie na niekorzyść zarówno Ziona jak i Mavs. Jeśli Zion z powodu enigmatycznego przepisu, którego tak naprawdę nie ma (przypominam, że regulamin jest po mojej stronie) nie dostanie extension, które sobie wynegocjował w realu, to na tym straci, bo po prostu nie wiadomo co się stanie w ciągu roku. Lepiej sobie supermaxa zagwarantować jak najszybciej. Mavs z kolei nie mogą w takim układzie przedłużyć swojego kluczowego zawodnika, co ma niekorzystny wpływ na stabilizację projektu. Oczywiście więcej tu ryzykuje zawodnik. No i powtórzę po raz kolejny - jeśli zaistniałaby w realu sytuacja, że Zion nie wypełniłby zapisów w kontrakcie i nie zagwarantowałby sobie na boisku pełnej kwoty - na pewno o tym usłyszymy. W takim razie ja się pytam po co to całe zamieszanie? :)

Edytowane przez karpik

Dla mnie jako głosującego słowa „jak w realu” miały wydźwięk jedynie co do kwoty gwarantowanej i czystych cyferek związanych z mnożnikiem tych 8% podwyższeń i bonusów. Nigdy nie rozmawialiśmy w beGM o „oszczędzaniu” gdy coś ze zdrowiem jest itp.

na moje to był skrót myślowy zastępujący matematyczny zapis każdorazowego roku ale nie było tu mowy o czymś czego my nie mamy czyli gwarancja zdrowia od gracza aby dostał wszystko gwarantowane. Czyli w praktyce niegwarantowane. Tu każdy aspekt niegwarantowany moim zdaniem trzeba własnoręcznie opisać. 
mamy pare różnic z rl nba i te kwestie zdrowia były jednym z nich. 

choc ogólnie jeżeli GM będą chcieli zmian aby to tez było to nie będę blokował. 

Jak w realu to jest dupokrytka dla tych co gorzej obliczają procenty gdzie pomyłka o dolara mogłaby sprawić ze oferta jest nieważna. Na pewno w tym stwierdzeniu nie kryła się chęć ewentualnego zabezpieczenia klubu względem zdrowia gracza. 
u Ziona to ważny problem wiec tez rozumiem GM Dallas 

Jeżeli Rada dopuści taki zapis zdrowotny do regulaminu to zagłosuje na TAK 

1 minutę temu, MarcusCamby napisał:

Ja jestem przeciw. Zawsze przepisy się zmieniają jak wyjątkowym personom jest to na rękę. A tak to zawsze są przeciw zmianom, bo przecież "nie było ustalone" 

Ale gra jest dynamiczna i to raczej wychodzą nasze niedociągnięcia regulaminowe po prostu bez niczyjej winy 

Nie robił bym tu analizy AD personam choć Karp to akurat spryciarz. Ale na wysokim poziomie ;) 

Z drugiej strony mamy trudniejsze finanse wiec nie uznawanie z CBA czegoś co jest zabezpieczeniem klubu jest nierozważne moim zdaniem 

Na bazie może nie do końca dobrych rozwiązań gdy była sprawa z Wallem czy Griff nie możemy blokować naprawy tych kwestii bo jeden GM miał gorzej a drugi teraz będzie miał lepiej ( w rzeczywistości normalniej w domyśle ).  

Tym sposobem nikt nigdy by nie naprawił wadliwych reguł. 

2 minuty temu, ignazz napisał:

Jeżeli Rada dopuści taki zapis zdrowotny do regulaminu to zagłosuje na TAK 

Ale gra jest dynamiczna i to raczej wychodzą nasze niedociągnięcia regulaminowe po prostu bez niczyjej winy 

Nie robił bym tu analizy AD personam choć Karp to akurat spryciarz. Ale na wysokim poziomie ;) 

Nie chodzi o winę, tylko o konsekwencje. Komu szkodziło wypłacić mi ubezpieczenie za kontrakt Walla? Czy CBA tego zabrania? Czy nasz regulamin tego zabrania? 

Mimo to Karpik czy Tecu byli przeciw, bo przecież "nie ustaliliśmy" lub nie "nie zmienia się zasad w trakcie gry" 

Tu też były ustalenia, a Karp próbuje zmienić wcześniejsze umowy. 

Dość podobnie działa January, który też z dnia na dzień zrzucił sobie zasadę Trade Kickera, gdy pozyskiwał Butlera. 

Śmietanka sobie kpi, piszę zasady pod siebie, a potem pręży muskuły i ustanawia gdzie powinni grać najlepsi zawodnicy ligi. Słabe to. 

22 minuty temu, ignazz napisał:

na moje to był skrót myślowy zastępujący matematyczny zapis każdorazowego roku

Nie był, bo był wyraźny dopisek, że "jeśli nie mogę, to trudno", co wskazuje na te protekcje, bo napisanie dokładnej wartości umowy Portera na rok przed wejściem extension jest niemożliwe.

22 minuty temu, MarcusCamby napisał:

Ja jestem przeciw. Zawsze przepisy się zmieniają jak wyjątkowym personom jest to na rękę. A tak to zawsze są przeciw zmianom, bo przecież "nie było ustalone" 

Ten przepis (którego przypominam, że tak naprawdę nie ma) najbardziej trafi w Ziona, a nie mnie.

13 minut temu, MarcusCamby napisał:

Nie chodzi o winę, tylko o konsekwencje. Komu szkodziło wypłacić mi ubezpieczenie za kontrakt Walla? Czy CBA tego zabrania? Czy nasz regulamin tego zabrania? 

Mimo to Karpik czy Tecu byli przeciw, bo przecież "nie ustaliliśmy" lub nie "nie zmienia się zasad w trakcie gry" 

Dość podobnie działa January, który też z dnia na dzień zrzucił sobie zasadę Trade Kickera, gdy pozyskiwał Butlera. 

Śmietanka sobie kpi, piszę zasady pod siebie, a potem pręży muskuły i ustanawia gdzie powinni grać najlepsi zawodnicy ligi. Słabe to. 

Możesz mi przypomnieć tę sytuację? Bo nie przypominam sobie jej, a zwłaszcza, żebym był na nie.

22 minuty temu, MarcusCamby napisał:

głos ludu

jazda z frajerami

3 godziny temu, karpik napisał:

kojarzę tylko, że Tecu mu w pierwszej ofercie dał śmiesznie mało kasy i tyle. 

To słabo kojarzysz. Jak większość niestety. 

Dałem mu tyle że względu na to, że u nas nie można było dać takich zabezpieczeń jak w realu. A później poszła fama, że chciałem go orżnąć na kasę, mimo, że dostawał więcej gwarantowanej niż w realu. 

Wtedy Joel zdecydowanie nie był okazem zdrowia i kontrakt 76ers miał wiele zabezpieczeń. 

2 godziny temu, MarcusCamby napisał:

Ubezpieczenie pokrywa ewentualny kontrakt jak gracz jest kontuzjowany, ale jeżeli dobrze kojarzę:

1. trzeba taki kontrakt ubezpieczyć, czyli ponieść spore koszty

2. nie znika z salary taki kontrakt

Odp 1. Jeżeli ubezpieczenie ma działać to wcześniej trzeba ponieść koszty, Ty chciałeś kasę, ale już po fakcie

Odp. 2. System finansowy mamy oparty na salary. 

Nie pamiętam czy i dlaczego nie byłem za, ale z pewnością jest/było do wprowadzenia, ale dla nowych kontraktów i z kosztem ubezpieczenia lub z jakimś systemem max 2 umowy objęte. 

Edytowane przez Tecu

1 minutę temu, MarcusCamby napisał:

@Szulim składanie kontrofert też jest obowiązkowe? 

• złożenie oferty JEST OBOWIĄZKOWE - nawet jeśli nie składacie ofert, należy napisać do mnie - brak ofert - za brak takiego PM przydzielany jest punkt karny. Będę na bieżąco informował kto jeszcze nie złożył oferty/kontroferty/reoferty.

Zwykle tak było, ale myślimy w Radzie czy nie uprościć tego - jak ktoś wyślę no ofert w 1 fazie, to już traktujemy go jako nooferenta

EDIT @MarcusCamby - nie ma obowiązku i kary też nie ma. EOT

Ja bym nie publikował informacji kto nie złożył oferty przed zakończeniem tylko robił to jedynie przez PM. Czasem informacja kto coś robi lub nie robi może być cenna wskazówka. Owszem może to tez być zmyła bo wiele ofert wpływa na ostatnia chwile ale w przypadku walki o gracza to odznaczenie jest moim zdaniem niepotrzebne. To jest było nie było jakiś przeciek.