Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie chyba jesteśmy większymi sknerami niż real NBA, choć u nas też kilku dostało więcej niż tam - Evans, Gay, Noel - tak z pamięci.

nie wszyscy GMowie są wystarczająco aktywni w innym wypadku średnia płac byłaby znacznie większa

no i sankcje za przekroczenia capu też sprawy zbytnio nie ułatwiajo

z tych co dostali więcej to jeszcze Milsap, który nawet w drugiej pod względem wielkości ofercie dostał 30 baniek więcej gwarantowanych niż w realu

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

• 2 tygodnie później...

Kontrakty krótsze niż 3 lata nie mogą być przedłużane.

3 i 4 letnie kontrakty mogą być przedłużone po 2 latach od podpisania

5 i 6 letnie kontrakty mogą być przedłużone po 3 latach od podpisania

Kontrakty rookies mogą być przedłużone przed startem 4 sezonu.

Warunkiem przedłużenia kontraktu jest posiadanie pełnych praw birda na koniec kontraktu (przed przedłużeniem).

Rookie:

Kontrakty rookie mogą być przedłużone na maksymalnie 4 lata (+1 obowiązujący).

Ponadto każda drużyna może wybrać do 2 graczy, którzy otrzymają 5 letnie przedłużenie.

Maksymalna pensja w pierwszym roku wynosi tyle, ile wynosi aktualne maksimum dla danego stażu - aktualnie 25 % salary cap

Jeśli gracz spełni kryteria

może otrzymać przedłużenie 6 letnie z kontraktem na poziomie 30% salary. 

Maksymalny wzrost kontraktu - 8 % względem pierwszego roku

Veteran extensions:

Przedłużenie maks do 5 lat, uwzględniając pozostałe do końca (sezon 16/17 też!!!)

Pierwszy rok extension wynosi do 120% poprzedniego lub 120 % prognozowanej średniej pensji - zależnie co jest większe.

No i chyba tyle tej filozofii.  Jeśli uznam, że coś wypada jeszcze dodać to dopiszę, ale chyba im prościej tym lepiej. 

Czas na składanie extension (wpisem w tym temacie): 8.10.2017 r. 21:59

Dyskusja w temacie FA - komentarze - żeby nie tworzyć kolejnych zbędnych.

Nie do końca zrozumiałem idee. Mogę przedłużać tylko wtedy gdy dam maksa? A jeżeli nie to glosowanie czy gracz przyjmie to extension? 

Pytanie jeszcze techniczne. Czy jak przedłużę z jakims graczem to tracę też elastyczność w salary na przyszly rok?

Przykładowo mam z cap holdami 20 mln wolnego, czyli jak podpiszę extension z jednym graczem to już na starcie mi się odlicza jego salary i mam na przykład już 10? Bo kontrakty w I rundzie czy w drugiej, można wstrzymać z wejściem w życie by jeszcze coś zmieścić a co z tymi? To dosyć ważne.

Możesz zaproponować ile chcesz, byle mieściło się w widełkach.

Będziemy głosować wszystko w formacie Tak/Nie. Tak jak było z player option.

Tak, tracisz. Sezon 18/19 od razu widnieje już w salary.

Dzięki. Widełki, max to wiem, ale minimum? Minimum minimum czy nie mniej niż średnia ligowa? Jeżeli średnia czy 120% to jak jest ta prognozowana średnia?

Sorry za mnogość pytań, ale wolę by wszystko było jasne.

Minimum to po prostu minimum. Myślę jednak, że nikt nigdy takiego extension nie spróbował :D 

Zaraz wrzuę jakąś uniwersalną kwotę avg. Chyba średnią prognozowaną dla NBA. Ważne żeby dla każdego była taka sama. 

Generalnie temat chciałęm założyć jak najwcześniej żeby właśnie wyjaśnić wątpliwości, dopisać jakieś rzeczy, które mi mogły się wydawać oczywiste, a nie są itp. Żeby każdy się zapoznał co może, a co nie.

Taki oficjalny termin termin składania ofert to 2.10-8.10 czyli cały przyszły tydzień.

Co do warunków super maxa..Rozumiem ze od tego rokuindywidualne nagrody za regular będziemy przyznawali sami co roku?? Bo jak np w realu kawhi dostanie mvp a tu będzie w teamie na 35W to co wtedy ???

Faktyczny problem. Albo zakładamy, że liczą się nagrody z NBA, mimo ułomności tej sytuacji, ale z kolei jej prostocie, albo głosujemy, co jest bardziej realne, ale niestety upierdliwe :(

Przy okazji tak się zastanawiam. Dam za małą ofertę, która zostanie odrzucona, to ktoś będzie wyciągał, że gracz jest niezadowolony z takiego podejścia mojego i przy głosowaniu ktoś mi wytknie, że gracz grał słabiej, bo foch a przy ewentualnej propozycji w przyszłym roku ktoś stwierdzi, że gracz jest mniej lojalny, bo go obraziłem poprzednią propozycją. Będziecie brać takie rzeczy pod uwagę? Trochę to rozumiem, ale z drugiej strony my nie mamy możliwości sondowania rynku, rozmowy z graczem, negocjacji. Jakby mi powiedział, że chce 10 a ja mimo wszystko dalbym mu 3 to rozumiem, ale nie mamy takich możliwości. 

Trudno porównać negocjacje ze strzałami.

Faktyczny problem. Albo zakładamy, że liczą się nagrody z NBA, mimo ułomności tej sytuacji, ale z kolei jej prostocie, albo głosujemy, co jest bardziej realne, ale niestety upierdliwe :(

Przy okazji tak się zastanawiam. Dam za małą ofertę, która zostanie odrzucona, to ktoś będzie wyciągał, że gracz jest niezadowolony z takiego podejścia mojego i przy głosowaniu ktoś mi wytknie, że gracz grał słabiej, bo foch a przy ewentualnej propozycji w przyszłym roku ktoś stwierdzi, że gracz jest mniej lojalny, bo go obraziłem poprzednią propozycją. Będziecie brać takie rzeczy pod uwagę? Trochę to rozumiem, ale z drugiej strony my nie mamy możliwości sondowania rynku, rozmowy z graczem, negocjacji. Jakby mi powiedział, że chce 10 a ja mimo wszystko dalbym mu 3 to rozumiem, ale nie mamy takich możliwości. 

-

Skoro BTPH liczy nawet ilość włoskich knajp w jednym i drugim mieście, to takie coś też Ci wyciągnie ;)

Nie.

Jeśli Emiibd powiedziałby za chwilę, że Philadelphia śmierdzi, bo ktoś go właśnie próbował zabić laleczką Chucky to myślę, że móglbym wziąć to pod uwagę. Tak samo jak podczas FA zawodnicy mówią vide David West, że gdzieś jest super i nigdzie się nie ruszą. To tak. Natomiast jakieś sięganie po coś, co dzieje się tylko i wyłącznie w naszej sferze i nie ma powiązania z wynikami? No nie.

Co było złego z Hurdem? Były 2 identyczne oferty na stole i Hurd uznał, że Gallinari w Salt Lake strzeliłby sobie w łeb z nudów. Fair deal.

Co było złego z Hurdem? Były 2 identyczne oferty na stole i Hurd uznał, że Gallinari w Salt Lake strzeliłby sobie w łeb z nudów. Fair deal.

Nets będą u nas napierdalać coś czuję jeszcze jak Reggie Jackson zaliczy cudowny bounce-back year ;)

a co do osobnego głosowania nagród RS - ja jestem za, na pewno fajny pomysł i dodatkowy smaczek fabularny  

Pytania do extension:

1. Czy nie możemy przedłużyć terminu do końca października jak to jest w NBA? Pozwoliłoby to na obejrzenie tych graczy w akcji, więcej wiedzieć o ich stanie zdrowia.

2.Czy mozna składać oferty warunkowe? Jeżeli x przedłuży to y już nie przedluzam?

3. Co powiecie na opcję z turami? Jeżeli x się nie zgodzi na ofertę 20/3 to w drugiej turze mogę dać lepszą. Byłoby bardziej realnie. Poza tym przy głosowaniu możnaby pisać na przykład. 20/3 Nie, ale 25/3 tak, czyli odpowiedź gracza. Albo 20/3 Nie i Nie chcę przedłużać.