Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

Jest odwrotnie.

Jak miałbyś płacić graczowi mniej, a do salary liczyć więcej? Jak sobie wyobrażasz taki mechanizm jako obronę przed zatrudnianiem młodych i oszczędzaniem tym capspace?

Możesz wskazać punkt do tego i jak się to wszystko układa w drugim roku? Z góry dziękuję.

Jest odwrotnie.

Jak miałbyś płacić graczowi mniej, a do salary liczyć więcej? Jak sobie wyobrażasz taki mechanizm jako obronę przed zatrudnianiem młodych i oszczędzaniem tym capspace?

Super, że odpowiedziałeś. Dziękuję powtórnie. Ciągnę temat ;)

pkt22

When a player has been in the NBA for three or more seasons, and is playing under a one-year, 10-day or Rest-of-Season contract at the minimum salary, the league reimburses the team for part of his salary -- any amount above the minimum salary for a two-year veteran. For example, the minimum salary for a two-year veteran in 2017-18 is $1,471,382, so for a ten-year veteran, with a minimum salary of $2,328,652, the league would reimburse the team $857,270. Only the two-year minimum salary is included in the team salary, not the player's full salary. They do this so teams won't shy away from signing older veterans simply because they are more expensive than younger veterans.

Czy kontrakt 1+ 1 jest rocznym kontraktem? Jak wyliczyłeś, że będzie to 4,56?

Edytowane przez Tecu

widzę ,że Rondo przyklepany w Cavs a january ma na to wyjebane.

Do tej pory nie dowiedziałem się kto składał oferty za Cavs a przecież wystarczyło złożyć takie jak w realu i nikt nie miał by pretensji.Tomek był by zadowolony bo Cavs miało by w miarę sensowny roster i ja bo miałbym Rondo no ale cóż.

W związku z powyższym co postanawiam :

a) do kończę F.A i wyślę oferty kiedy będę chciał (Rappar wysłał i w trosce o Cavs dostał Rondo ciekawe kogo ja dostanę jak nie wyślę hmmmm)

B) mam totalnie wyjebane co uważacie o moim zespole do momentu kiedy będę widział ,że jest sens angażować się w tą zabawę.Nie będę już argumentował dlaczego ten skład jest lepszy od tego. Jeśli uważasz ,że Lakers over Clippers proszę bardzo i tak samo mam to gdzieś czy Clippers over Warriors czy nie.

c) decyzja nie jest podyktowana Rondo ale po prostu to już się zbierało bardzo długo a sprawa Rondo pomogła mi tylko podjąć decyzję.

Szkoda bo naprawdę zabawa naprawdę fajna ale parę spraw , które się pojawiły (jak i parę uczestników) odbierają chęć zaangażowania.

Luz. Za rok lac straca daj za dwa melo i w koncu bedzie tam zdrowo finansowo. Iferty skkadali uztrkownicy rezerwowi jakbys nie wiedzial.

Ty nikogo nie dostaniesz, co najwyżej Clippers.

Myślę, że jeśli liga ma przetrwać to nie można ulegać pojedynczym szantażom.

dlaczego czepiasz się jego przejęzycznia? przeież wiadomo że chodziło o jego drużynę jako GM

bez senswonie dolewasz oliwy do ognia, potem nie ma co się dziwić że ludziom pusczają nerwy

• 4 tygodnie później...

Przypomniało mi się o McGee, o którego pytał Tecu przed tą naszą mała przerwą.

Złożyłem McGee ofertę w wysokości minimum. Kontrakt na rok a drugi jet opcją gracza. Jak wiadomo kontrakty minimalne liczą się do salary jako 1,471 a reszta wędruje do kieszeni gracza bez uwzględniania w salary.

Tecu przytoczył fragment z cbafaq gdzie jest mowa o rocznych umowach, które są objęte "ulgą". Jak w świetle tego traktowane są umowy 1+1? Jestem dość mocno przekonany, że na takim minimum grał w ubiegłym sezonie David Lee, który wyoptował ze Spurs na początku lata. Stąd moje zmieszanie i chciałbym się dowiedzieć od kogoś bardziej obeznanego jak to funkcjonuje.

Oczywiście biorę na siebie pełną odpowiedzialność za, jeśli się myliłem, mój oczywisty błąd i wtedy po prostu cała kwota wyląduje w excelu.

Przypomniało mi się o McGee, o którego pytał Tecu przed tą naszą mała przerwą.

Złożyłem McGee ofertę w wysokości minimum. Kontrakt na rok a drugi jet opcją gracza. Jak wiadomo kontrakty minimalne liczą się do salary jako 1,471 a reszta wędruje do kieszeni gracza bez uwzględniania w salary.

Tecu przytoczył fragment z cbafaq gdzie jest mowa o rocznych umowach, które są objęte "ulgą". Jak w świetle tego traktowane są umowy 1+1? Jestem dość mocno przekonany, że na takim minimum grał w ubiegłym sezonie David Lee, który wyoptował ze Spurs na początku lata. Stąd moje zmieszanie i chciałbym się dowiedzieć od kogoś bardziej obeznanego jak to funkcjonuje.

Oczywiście biorę na siebie pełną odpowiedzialność za, jeśli się myliłem, mój oczywisty błąd i wtedy po prostu cała kwota wyląduje w excelu.

Podbijam, mógłby ktoś to ogarnąć? Tak dla jasności sprawy?

Przy okazji na przykładzie moich kończących się kontraktów i cap holdów w przyszłym roku.

Rozumiem, że LaVine i Embiid cap holdy to QO a Richardsona i Covingtona?

Ktoś mógłby pomóc, bo nie jestem pewien a to ma wpływ na moją decyzję w 4tej rundzie.

Z góry dziękuję.

Rozumiem, że LaVine i Embiid cap holdy to QO a Richardsona i Covingtona?

Ktoś mógłby pomóc, bo nie jestem pewien a to ma wpływ na moją decyzję w 4tej rundzie.

Z góry dziękuję.

cap hold i QO to zupełnie różne kwestie przecież - do planowania na przyszły rok raczej potrzebna jest Ci wartość cap holda, bo to on będzie zalegał w salary do czasu podpisania zawodnika

btw QO Embida do ok 8 mln a cap hold ma 18 mln

wszystko powinno gdzieś być na basketball insider s  a jak nie ma to trzeba pamiętać o prostej zasadzie dla rookasów z 1szej rundy, że cap hold =  300% ostatniego wynagrodzenia

+ to o czym pisałem już kiedyś: nie wiem po co niektórzy ludzie QO powpisywali w excelu, serio to jest do niczego niepotrzebna informacja i tylko myli

nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi w cbafaq, ale na logikę to bym powiedział, że option year też jest objęty ulgą, bo niby dlaczego nagle tutaj by ta zasada miała nie działać?

cap hold i QO to zupełnie różne kwestie przecież - do planowania na przyszły rok raczej potrzebna jest Ci wartość cap holda, bo to on będzie zalegał w salary do czasu podpisania zawodnika

wszystko powinno gdzieś być na basketball insider s  a jak nie ma to trzeba pamiętać o prostej zasadzie dla rookasów z 1szej rundy, że cap hold =  300% ostatniego wynagrodzenia

+ to o czym pisałem już kiedyś: nie wiem po co niektórzy ludzie QO powpisywali w excelu, serio to jest do niczego niepotrzebna informacja i tylko myli

nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi w cbafaq, ale na logikę to bym powiedział, że option year też jest objęty ulgą, bo niby dlaczego nagle tutaj by ta zasada miała nie działać?

Kwestia czy 1+1 to jest umowa roczna czy też nie. Bo ta opcja działa tylko przy rocznych umowach.

Co do QO - dzięki za odpowiedź, pomyliłem się i z całego planu by mieć miejsce na maxa w przyszłym roku nici ;(

Jakoś wbiłem sobie do głowy, że to jest 150% albo QO.

no to prawda, to nie jest takie jednoznaczne, ale trzymam się tego, że np wspomnianemu D.Lee tu np

http://www.spotrac.com/nba/san-antonio-spurs/david-lee-2623/

wskazują, że gdyby nie zrezygnował z opcji to był miał tę kwotę ze zniżką w salary

ale faktycznie temat trudny, bo interpretacja tego co oznacza roczna umowa może byc różna - na pewno 1szy rok takiego 1+1 jest objęty zniżką

Edytowane przez BothTeamsPlayedHurd

Larry Bird, following the fourth season of his rookie scale contract At least the average salary1 250% of his previous salary (effective 2018-19) or 200% of his previous salary (2017-18 only)2

Larry Bird, following the fourth season of his rookie scale contract Below the average salary1 300% of his previous salary (effective 2018-19) or 250% of his previous salary (2017-18 only)2

Jesteście pewni, że 300%? Jakie jest średnie salary i czy używamy średniego z NBA czy u nas? Jeżeli w sezonie 2017-2018 to znaczy, że po tym sezonie czy przed, czyli teraz?

Edytowane przez Tecu

The league computes the average player salary for a season by dividing the total salaries paid during that season by 13.2 times the number of teams (other than expansion teams in their first two seasons). The current denominator is 13.2 times 30, or 396. In addition to regular player salaries, the total salaries paid also includes the following:

• Any supplemental payment to the players in the event of a shortfall in the players' share of BRI (see question number 15).
  • Any salaries excluded due to a long-term injury or illness (see question number 61).
  • Any amounts paid by teams for failing to meet their minimum team salary obligations (see question number 14).
  • Two-Way salaries (see question number 82).

The average player salary for a season is not determined until the league audit in July, following the conclusion of that season. Before the average salary is determined they use an estimated average salary, which is 104.5% of the average salary for the previous season. The estimated average salary figure is used when determining the amount of the Early Bird exception1, the cap hold for unsigned free agents, and the salaries of reinstated players. Here are the estimated and actual average salary values for each season:

Season Estimated average salary Average salary 2017-18 $7,843,500

To jest generalnie dobre pytanie, bo u nas te kwoty na bank się będą różniły, ale chyba niewiele. No to mamy pierwszą decyzję i robotę dla nowego kc pzpr, czy upraszczamy i bierzemy te średnie salary z NBA czy się bawimy w mega trudne i c***owe wyliczenia 

Edytowane przez BothTeamsPlayedHurd

The league computes the average player salary for a season by dividing the total salaries paid during that season by 13.2 times the number of teams (other than expansion teams in their first two seasons). The current denominator is 13.2 times 30, or 396. In addition to regular player salaries, the total salaries paid also includes the following:

• Any supplemental payment to the players in the event of a shortfall in the players' share of BRI (see question number 15).
  • Any salaries excluded due to a long-term injury or illness (see question number 61).
  • Any amounts paid by teams for failing to meet their minimum team salary obligations (see question number 14).
  • Two-Way salaries (see question number 82).

The average player salary for a season is not determined until the league audit in July, following the conclusion of that season. Before the average salary is determined they use an estimated average salary, which is 104.5% of the average salary for the previous season. The estimated average salary figure is used when determining the amount of the Early Bird exception1, the cap hold for unsigned free agents, and the salaries of reinstated players. Here are the estimated and actual average salary values for each season:

Season Estimated average salary Average salary 2017-18 $7,843,500

To jest generalnie dobre pytanie, bo u nas te kwoty na bank się będą różniły, ale chyba niewiele. No to mamy pierwszą decyzję i robotę dla nowego kc pzpr, czy upraszczamy i bierzemy te średnie salary z NBA czy się bawimy w mega trudne i c***owe wyliczenia 

Excel to może szybko pewnie wyliczyć. Pewnie dużej różnicy nie ma, chociaż tutaj to jest 6,4, czyli różnica spora:

https://www.basketball-reference.com/contracts/players.html

Tutaj faktycznie Embiid ma ponad 19cie: http://www.spotrac.com/nba/philadelphia-76ers/joel-embiid-15355/

Ale z kolei Parker ma tyle co QO :)http://www.spotrac.com/nba/milwaukee-bucks/jabari-parker-15354/

Co oznacza ten zapis, że w sezonie 2017-2018 jest 250% zamiast 300%?

ok, to w sumie jeśli chcemy to sami zliczać, to generalnie powiiniśmy byli 1 lipca sobie wyliczyć to estimated avg salary za poprzedni rok i dodać 4,5%. Ale jako, że juz za późno a różnic chyba dużych nie ma [bo wtedy byliśmy przed FA i nie rozdaliśmy kontraktów, które będą nas różniły od real NBA] to jako średnią bierzemy na ten moment tę kwotę 7,843,500 i ją później ew. zupdejtujemy 1 lipca przed startem FA.

Co do cap holdów to w zależności czy previous salary jest większe niż te 7,8 czy ile tam nam wyjdzie czy mniejsze, to cap hold jest 250 albo 300%

Czyli by się zgadzało, że u Embiida jest 6,1 mln x 300%

u Parkera będzie za to 6,7 x 300%

u Wigginsa 7,5 x 300% itd

wychodzi na to, że żaden rookie z klasy 2014 nie zarabia więcej niż średnia krajowa, ale podejrzewam, że kolejne rookie klasy przy top pickach będą miały paru graczy u których mnożnik będzie 250%

Co oznacza ten zapis, że w sezonie 2017-2018 jest 250% zamiast 300%?

w obecnym sezonie były niźsze, taki zapis przejściowy, ale nas interesuje już w tym momencie sezon 2018-19 

Nie chcę się powtarzać, ale tutaj jest 6,4 średnia https://www.basketball-reference.com/contracts/players.html

Tamto było estimated, więc może nie jest to liczba prawdziwa. 

Nic to niby nie zmienia w mojej sytuacji, ale jak coś przyjmujemy to może sprawdzić, która liczba jest prawdziwa ;)

Jeżeli faktycznie jest 6,4 to u nas może być niższa i może Embiid się zmieści ;)

Pytanie przy okazji. Wydaje mi się, że z niewiadomych przyczyn założyliśmy, że podpisujemy first rounderów od razu przed FA. Jeżeli to prawda to pytanie - dlaczego? Wydaje mi się, że w realu można ich podpisać później, właśnie ze względu na to by mieć większą elastyczność do FA. Czy prawa do nich od razu ważą swoje?

Wiem wybiegam za bardzo w przyszłość :)

w obecnym sezonie były niźsze, taki zapis przejściowy, ale nas interesuje już w tym momencie sezon 2018-19 

Czyli FA należy do sezonu przyszłego? Czyli to FA co mija należy do sezonu 2017-2018 a następne to będzie już 2018-2019?

Nie chcę się powtarzać, ale tutaj jest 6,4 średnia https://www.basketball-reference.com/contracts/players.html

Tamto było estimated, więc może nie jest to liczba prawdziwa. 

Czyli FA należy do sezonu przyszłego? Czyli to FA co mija należy do sezonu 2017-2018 a następne to będzie już 2018-2019?

ufam bardziej Coonowi niż bball ref, ale oczywiście trzeba zbadać temat, moim zdaniem jednak to average salary z bball ref jest pewnie dzielone przez 15 a nie przez 13,2 i stąd wychodzi niższe

no a co do FA to wiadomo, że jest początkem sezonu - FA na sezon 2017/18 już prawie za nami, Embiid i Parker to już  FA 2018/19, rok rozliczeniowy zaczyna się w lipcu 

• 2 tygodnie później...