Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

nie ma minimalnych na 5 lat

ale są żałośnie niskie na cztery lub pięć

Montejunac chyba idzie grać w europie btw

a co do samego problemu - ja proponuję rozwiązanie pt jakieś veto, że kontrakt jest absurdalny

warunkiem takiego veta byłoby 2/3 głosów na nie + jeden z GMów zobowiązuje się dać ofertę dwa razy wyższą niż ta absurdalnie niska

wtedy FA leci do kolejnej tury

Wyobraźcie sobie sytuacje, gdy ktoś podpisuje Ezeli na pięcioletni minimalny kontrakt. On nagle przestaje mieć problemy ze zdrowiem i znowu wygląda jak center za 10mln. Tymczasem u Nas jakiś klub mógłby go trzymać u siebie tyle czasu niemal za free. To jest niedorzeczna sytuacja.

nie ma minimalnych na 5 lat

ale są żałośnie niskie na cztery lub pięć

Montejunac chyba idzie grać w europie btw

a co do samego problemu - ja proponuję rozwiązanie pt jakieś veto, że kontrakt jest absurdalny

warunkiem takiego veta byłoby 2/3 głosów na nie + jeden z GMów zobowiązuje się dać ofertę dwa razy wyższą niż ta absurdalnie niska

wtedy FA leci do kolejnej tury

A zdarzają się w ogóle sytuacje, by ktoś podpisał kontrakt za minimum dłuższy niż dwa lata?

Zamiast głosowania proponuje prostą zasadę. Tylko dwuletnie

Wyobraźcie sobie sytuacje, gdy ktoś podpisuje Ezeli na pięcioletni minimalny kontrakt. On nagle przestaje mieć problemy ze zdrowiem i znowu wygląda jak center za 10mln. Tymczasem u Nas jakiś klub mógłby go trzymać u siebie tyle czasu niemal za free. To jest niedorzeczna sytuacja.

A zdarzają się w ogóle sytuacje, by ktoś podpisał kontrakt za minimum dłuższy niż dwa lata?

no tłumaczę, że minimum jako "minimum exception" jest maks dwa lata

ale bardzo niski kontrakt prawie minimalny złożony za cap space albo kawałek MLE może być dłuższy - bo to nie jest kontrakt minimalny tylko kontrakt w c*** niski

nie wiem jak jaśniej to wytłumaczyć ;)

http://www.cbafaq.com/salarycap.htm#Q22

To jak ma się to do tej tabelki?

A co do małych kontraktów za cap space czy wyjątek to chyba też powinniśmy się nad tym zastanowić.

Sam miałem w planach ofertę 9/3 z TO. Nie wiem, jednak czy jakiś młody gracz by to podpisał. A przecież możliwe jest nawet 8/4 i co roku kontrakt niegwarantowany.

Ktoś coś więcej ma dodania? Bo ja widzę poważny problem, który trzeba przedyskutować.

W dodatku przed III turą trzeba dograć sprawę 2nd rounderów. Tradycyjnie więcej napiszę koło północy

Nie widzę problemu. Każda sztuczna regulacja jest minusem.

Nie ma zainteresowania to łapie co się da.

Naturalną reakcję jest podniesienie liczby slotów, zgadzam się z poprzednikami.

Jeśli mimo tego ktoś wyczai gracza X za minimum, a on miałby grać za 3 albo 4 mln (sic!) to jego zysk.

No nie szalejmy.

no to tak jak mówiłem wprowadźmy głosy pt "nie i c***"

ale żeby nie było nadużyć musi jeden z GMów zadeklarować wiążąco, że w następnej turze da dwa razy więcej gwarantowanego hajsu

no i głosy "nie i c***" muszą stanowić >50%

Czyli nie widzisz problemu, bo dobry w miarę młody gracz zarabiał grosze przez cztery lata w momencie kiedy w RL NBA nie ma nawet przypadków trzyletnich?

No nie do końca. Jeśli ktoś trafi młodego i dobrego gracza za taką wartość, to znaczy, że albo nie jest taki dobry, albo wszyscy się nie znają i to przegapili. Jak go nikt nie chciał to co ma zrobić, wakacje?

Nie wiem czy bariera 5 mln w 3r by jednak tego nie rozwiązała (+ fajnie się dopasowuje do wartości nontaxplayer) lub bariera wartości roomMLe - 5 slotów w 3r i 7 slotów w 4r (bez limitów).

Najprościej jest po prostu ograniczyć minimum do 2 lat. Albo 1+1. Skoro tylko tak w praktyce to wygląda. I tyle. Bez dalszych regulacji

Dzielenie kolejnych tur na x mln/1 albo y mln, ale więcej tylko ogranicza kreatywność GM, a przecież to powinien być jeden z ważniejszych czynników prowadzenia tych ekip.

Chyba muszę Ci to wyjaśnić o północy...

Ja rozumiem o co Ci chodzi. Po prostu jestem zwolennikiem dania ludziom na tyle swobody, żeby mogli wykorzystać swoją lepszą niż moja znajomość rynku i oceny zawodników ;) Skoro jedynym problemem jest to, że ktoś będzie grał 4 lata na minimum, a w RL nie podpisuje sie dłużej niż 2, to najprostszym i najmniej inwazyjnym wyjściem jest po prostu zastosowanie realiów i ograniczenie tych ofert do max 2 lat. 

A do steali, o które tak się obawiałeś to nie stosowałbym niczego innego niż większej ilości ofert. Jeśli pomimo 7/8 slotów i dowolności składana ktoś dostanie tylko jedną, no to już będzie znaczące, że prawie nikt go w swoich planach nie ma, skoro nie poświęcił jednego z 8 slotów na próbę. Ba, myślę, że przy takim układzie 7 slotów spokojnie wystarcza na złożenie "swoich" ofert, a ten jeden slot dodatkowy (przynajmniej) każdy wykorzysta, żeby złożyć niepewną ofertę i spróbować kogoś zatrudnić pomimo małych szans. 

Edytowane przez Tomek9248

Tylko od razu definicja minimum - a jak ktoś złoży ofertę 12/4? To już nie minimum, a różnica żadna.

No to w drugą stronę. Zamiast ograniczać wszystkich, ograniczmy patologie.

Oferty poniżej 3-5 mln na rok nie mogą trwać dłużej niż 2 lata. 

Tylko od razu definicja minimum - a jak ktoś złoży ofertę 12/4? To już nie minimum, a różnica żadna.

No wg mnie przy max cap space (odcięcie capholdów) Jazz mają Room jedynie bo są w cholerę poniżej SC.

Przecież i tak sobie parafuje umowy z Gordonem i Hillem i wyjdzie powyżej. 

Wg tej retoryki to nawet Warriors czy Clippers, by mieli room MLE ;)

Tru.

For example, assume there is a $100 million salary cap, and during the offseason a team has $80 million committed to salaries, along with a Non-Taxpayer Mid-Level exception for $9 million, a trade exception for $5 million, and an unrenounced free agent whose free agent amount is $10 million. The team's salaries and exceptions total $104 million, or $4 million over the cap. What if the free agent signs with another team? The $10 million free agent amount comes off the team's cap, leaving its team salary (including their remaining exceptions) at $94 million. This total is below the cap so the team loses its Non-Taxpayer Mid-Level and trade exceptions.

Ten przykład jasno pokazuje to, o czym mówiłem wczoraj, że sytuacja jest dynamiczna, a ponadto jest tu wskazane, że capholdy się liczą.

Szukałem sobie też jakiś podstawowych informacji o july moratorium i nie znalazłem tam nic o przyznawaniu wyjątków. Ten okres kilku dni przeznaczony jest dla drużyn, żeby mogły ogarnąć księgi (rok rozliczeniowy w NBA kończy się 30.06), zaplanować finanse, spotkać się z zawodnikami. To ostatnie im średnio wyszło, ale no nie nasza sprawa.

Tak wczoraj czytałem i wychodzi, że normalna umowa dla 2nd roundera i two-way contract daje w obu przypadku zabezpieczenie na cztery lata. Różnice są lekkie, jeśli idzie o finanse i możliwość korzystania z gracza podczas sezonu.

Trzymałam ten cap Space na Sumnera, ale chyba jednak podobnie jak w RL Pacers podpisze go na two-way.

Tak wczoraj czytałem i wychodzi, że normalna umowa dla 2nd roundera i two-way contract daje w obu przypadku zabezpieczenie na cztery lata. Różnice są lekkie, jeśli idzie o finanse i możliwość korzystania z gracza podczas sezonu.

Trzymałam ten cap Space na Sumnera, ale chyba jednak podobnie jak w RL Pacers podpisze go na two-way.

Tak dla porządku, bo gdzieś już tu chyba czytałem inne pomysły: 2-way contract może być na rok lub 2 lata. Bez żadnych PO lub TO.

Na umowie two way jest 1 plus 1 z TO i na tej samej zasadzie na pełnoprawnym kontrakcie. Czyli wychodzi 4 lata praw do zawodnika.

Jest to też w naszym regulaminie.

Czyli dobrze mi się wydawało. No to trzeba zmienić to w regulaminie, bo wg CBA 2-way contracts nie mogą mieć żadnych opcji. Podpisujesz albo na rok albo na dwa lata i to wszystko.

Nie do końca te 4 lata praw, bo gracz, któremu kończy się 2-way contract zostaje RFA.

When a Two-Way player becomes a free agent, his free agent amount (see question number 37) is the one year veteran minimum salary. A player finishing a Two-Way contracts is subject to restricted free agency (see question number 44) if he was on an NBA Active List or Inactive List for at least 15 days in the previous season. As with any other restricted free agent, the team must make a qualifying offer in order to retain its right of first refusal. The qualifying offer for a Two-Way player must be:

If the player played two or three years on Two-Way contracts with the same team, the qualifying offer is a standard NBA contract at the minimum salary, with no bonuses of any kind, and with the Two-Way salary guaranteed. This also applies if the player is no longer eligible to sign a Two-Way contract.

For all other Two-Way players, the qualifying offer is a Two-Way contract, with $50,000 guaranteed.