Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro ty sam nie wiesz wszystkiego, siedząc w temacie pewnie już parę lat, to czemu dziwisz się niewiedzy innym, którzy zainteresowali się tematem dopiero na wskutek tej gry.

Coraz częściej pojawiają się takie pytania, że Karpiu odpowiada nie wiem. Albo są tylko przypuszczenia, które nie zawsze pokrywają się zv rzeczywistością.

Tu latają takie pojęcia, że nawet po polsku każdy wszystko zrozumie. Nie wystarczy dać link po angielsku do CBA.

W kąciku porad zapytałem o kontakty 2nd roundera, BTPH coś odpisał, ale bez przekonania i ja już wiem, że częściowo błędnie.

Warriors wydali taxplayer mid-level exception na N.Younga (cbafaq 25 punkt). 

Capholdy się nie liczą. (tylko umowa normalna).

Ważne jest apron. (125 666 000 $)

Niektóre wyjątki (non-tax player mid-level exception na pewno, nie wiem czy nie jeszcze jakieś) powodują, że nie można przekraczać pewnej granicy w salary jak się ich użyje (dostaje się hardcap), więc uważać.

No, dokłądnie o to mi chodziło.

Ten hardcap to jest chyba tyko to, że jeśli użyje się nontaxpayer albo bi-annual to jest się z automatu ograniczony do poziomu apron. Tak na szybko rzuciłem okiem na CBAFaq i tak tam jest napisane. Więc mocno logiczna kwestia.

Skopiuję jeszcze edit poprzedniej wiadomości jak cuś.

"Kiedy mniej więcej info o tym, czy przeszła opcja 1 czy 2 ( z poprzedniej strony) i czy ewentualnie dokładamy jeszcze sloty, jak tam sugerowaliśmy? Jak coś to przydałoby się to wrzucić w ten wątek zbiorczy na PW, żeby każdy dostał powiadomienie. 

"

Jeśli ponad połowa grających zrozumiała co napisałeś daje 100zł na wybrany przez Ciebie ośrodek pomocy lub sprowadzoną fundację, żadnych Owsików ;)

Ta powyższa kwestia chyba rozwiązuje wszystko, tak mi się zdaje.

Jeżeli używając NonTaxPayer lub Bi-Annual z automatu na siebie nakładasz obowiązek (hardcap) na poziomie apron, to nie ma możliwości, żeby użyć któregoś z tych wyjątków będąc już powyżej tej wartości.

The transactions listed above are reserved for teams that are below the Apron. This applies to the entire season in which one of these exceptions is used -- for example, if a team is below the Apron and utilizes its Bi-Annual exception, it commits itself to remaining below the Apron for the remainder of that season (through the following June 30).

In other words, when a team is below the Apron and uses its Bi-Annual exception, receives a player who is signed-and-traded, or uses its Mid-Level exception to sign a player to a contract larger than allowed by the Taxpayer Mid-Level exception, the team becomes hard-capped at the Apron for the remainder of that season. 

Edytowane przez Tomek9248

Czy nie łatwiej byłoby zrobić update listy z wyjątkami którą przed FA podał MC jeżeli jest ona błędna/nieaktualna? W jednym poście jasno i klarownie przedstawione kto na co może sobie pozwolić

Jesteś poniżej apron - masz pełne MLE i BiAnn jeśli drużyna nie wykorzystała

Jesteś powyżej masz taxpayer tylko

Jesteś poniżej salary masz room mle i BiAnn jeśli...

Sytuacja jest dynamiczna, bo ciągle skladane są oferty więc nie da się jednoznacznie określić kto co ma, bo to może się zaraz zmienić z którąś ofertą. 

Jesteś poniżej apron - masz pełne MLE i BiAnn jeśli drużyna nie wykorzystała

Jesteś powyżej masz taxpayer tylko

Jesteś poniżej salary masz room mle i BiAnn jeśli...

Sytuacja jest dynamiczna, bo ciągle skladane są oferty więc nie da się jednoznacznie określić kto co ma, bo to może się zaraz zmienić z którąś ofertą.

W takim wypadku rozumiem ze mogę najpierw podpisać gościa za space, wskoczyć na poziom 90mln i podpisać potem gościa za full mle?

Noo tak, ale wtedy to nie musisz tego wyjątku używać.

Jeśli jest się poniżej salary to wyjątki nie liczą się against the cap? Czyli nie dodaje się ich do salary?

Jak to ? Mam jeszcze shabazza do podpisania i 3,6 mln space

Shabazza możesz podpisać bezproblemowo nawet na maxie, nikomu się nie tłumacząc. Tak działają prawa birda.

Wyjątki mogą się zmienić w trakcie tury?

To ostra jazda się szykuje. Mam nadzieję, że znajdę swoje źródło i wrócimy do normalności.

No jeżeli masz na 1. gracza, który ustawia się na apron to nie możesz podpisać z 2. kogokolwiek na BiAnnual lub full mle.

Wyjątki mogą się zmienić w trakcie tury?

To ostra jazda się szykuje. Mam nadzieję, że znajdę swoje źródło i wrócimy do normalności.

można stracić full mid level jeśli ktoś zaczynał over the cap ale zszedł poniżej - wtedy zostaje tylko room MLE

dlatego chyba Morey jak dealował po cp3 to brał te niegwarantowane kontrakty żeby nie stracić full MLE, którego użył na Tuckera

ale ogólnie wszystko zależy jaki jest stan na 1 lipca

jak ktoś był over the cap to ma Full mid level albo taxpayer mid level

a jak był pod to ma Room MLE

ale piszę na szybko z głowy, jak coś niech ktoś poprawi

no ale w Indianie to jest sprawa prosta bo z tego co kojarzę to byli under the cap czyli mają tylko room MLE

Od którego momentu wg Was, LAF stracił swój wyjątek?

Kiedy zdecydował się zatrudnić CP3 i Blake'a. Ma tylko taxpayer. Jeśli użyłby pełnego mle lub biannual zobowiązuje się do hardcapu na apronie = musi wywalić któryś z tych kontraktów 4, bo się nie zmieści. 

Edytowane przez Tomek9248

Ogarniam teraz szczegóły, wstępnie moratorium przeskoczy u nas na okres przed III turę (co jest dość dobrym odwzorowaniem - gdy kluby NBA też się spieszą z pierwszymi umowami wysokimi zamiast capholdów, by mieć MLE).

Czyli dobrze mówiłem, że wyjątki są przyznawane podczas Moratorium, tylko zmienił się u Nas ten okres