Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

@LeweBiodroSmoka

ja Stewarta docelowo widzę u siebie jako gracza s5 obok KATa w przyszłości.

Tylko nie mam pojęcia jakim Draymond Green będzie graczem w przyszłym sezonie, a nie będę go na siłę przecież przesuwał na ławkę, gdzie aktualnie Stew jest idealnym backupem na pf/c.

8 minut temu, człowiek...morza napisał(a):

otóż to.

Duncan Robinson podpisał za minimum, co powinno dać Tobie do myślenia.

Stewart to ryzykowna inwestycja o czym doskonale wiemy. 

W Magic w niego wierzą, zatem liczę na to, że podejdziesz tu do głosowania racjonalnie.

Edytowane przez Alonzo

12 minut temu, człowiek...morza napisał(a):

a co konkretnie bylo nieracjonalnego w tym co napisalem ja czy january?

Stewart ma na stole pewne 70mln$ + PO, TK 15% i bonusy w wysokości 12mln$ z których część mu się zapewne zaliczy do kontraktu (życze mu żeby całość naturalnie). Trafił właśnie do contendera, ma perspektywę jasnej sytuacji - klub w niego wierzy -a sama konstrukcja kontraktu jasno na to wskazuje. 

Czy może w offseason na rynku otrzymać lepszą ofertę? Ciężko powiedzieć - jednak kluby z wolnym cap space (a nie ma ich zbyt wiele) raczej będą szły w pierwszej kolejności w graczy za maxymalne pieniądze. Zawsze jakaś Gwiazda z takiego, czy innego powodu zmieni u nas klub. Czy ktos faktycznie może zaproponować graczowi odpowiednio wyższy kontrakt i pewniejszą rolę w drużynie? Ciężko mi powiedzieć, ale wg mnie klubu budujące się na spokojnie wola starannie dobierać graczy minimalizując ryzyko, a Stewart jest graczem z dużym potencjałem ryzyka ze względu na swoja charakterystyczną rolę. Prędzej zaryzykuje taki klub jak mój idący all in niż młoda na spokojnie budująca sie drużyna. Jednak to tylko moja opinia i nie musisz się z nią zgadzać.  

Edytowane przez Alonzo

1 minutę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

kto pytał?

napisz kogo odstawiasz na boczny tor aby Stewart miał zagwarantowane 24 minuty w T3

Draymond wczoraj skończył 36 lat. 

Myślałem, że to jest oczywiste, że zmniejszanie się minut Draya będzie szło wprost proporcjonalnie z rosnącymi minutami Stewarta. Po prostu naturalny proces w którym młodszy gracz przejmuje rolę od weterana. Swojego czasu Quickley u mnie przejął rolę Kylea Lowrego. 

@LeweBiodroSmoka

Przecież napisałem dwukrotnie - Missi wypada ze stałej rotacji, a  Jaquez przejmuje część minut na niższych pozycjach. 

Samych minut Tobie nie napisze dokładnie, bo nie wiem na jakie nieobecności będę musiał reagować w 3T. Jednak Stewart z marszu ma swoje minuty na pf/c z ławki. 

edit. a pod nieobecność Draya wskakuje do s5. 

6 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

PF Gordon 30 Stewart 10 Green 8

C Towns 32 Stewart 14 Green 2

jak bardzo Green będzie zadowolony z takiego potraktowania go przez GMa?

zapowiada się seria ostrych podcastów, dajcie suba i dwoneczek żeby nic nie przegapić

Gordon nie gra, Draymond nie gra. Minut dla Stewarta nie braknie. 

Zresztą Gordon może być też przesunięty w niektórych lineupach na trójkę. 

Ja z extension jestem na tak. Hornets kasy mają wcale nie tak dużo i musieli zrezygnować z części wartościowych birdów. Mamukalashvili gra świetny sezon i może uda się go podpisać za 1/3 tego co Stewart. Suns nie mają slotów na jakieś płotki, a Rockets podobno mają dogadanego Giannisa. 

Coś tam poszperałam i wyszło, że Stewart w temacie przyszłego extension to jest temat 60-72/4, więc Alonzo i tak wrzucił tu górną granicę. 

Także nie ma co szukać tutaj problemu 

1 minutę temu, MarcusCamby napisał(a):

Gordon nie gra, Draymond nie gra

Gordon zagra już z Knicks 7 marca, Draymond przedwczoraj grał 31 minut

3 minuty temu, MarcusCamby napisał(a):

Zresztą Gordon może być też przesunięty w niektórych lineupach na trójkę. 

niby jak? kto tak nim grał w ciągu ostatnich 4 sezonów, przecież on niskiego centra grał w playofach ostatnio

6 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

a z extension jestem na tak.

na dziś Green bierze czy odrzuca PO? kogo Magic odsuną ze startem następnego sezonu żeby zwiększyć minut Stewartowi? nawet jeśli nie dostanie większej kasy to spokojnie te 70/4 z gwarancją stałych minut być może nawet s5

9 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

Coś tam poszperałam i wyszło, że Stewart w temacie przyszłego extension to jest temat 60-72/4

jeśli ktoś będzie chciał zaufać mu w s5, to spokojnie może liczyć na więcej

22 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

PF Gordon 30 Stewart 10 Green 8

C Towns 32 Stewart 14 Green 2

jak bardzo Green będzie zadowolony z takiego potraktowania go przez GMa?

zapowiada się seria ostrych podcastów, dajcie suba i dwoneczek żeby nic nie przegapić

Gordon jak wróci to będzie grał przecież pewnie najpierw na jakichś limitowanych minutach, do tego on nie będzie zabierał minuty Draymonda, tylko Champagnie, bo ja od sprowadzenia Draya gram w pełnym składzie frontcourt Gordon/Dray/KAT. Stewart mi tu idealnie wchodzi z minutami w mocne lineupy obudowując KATa przecież. Do tego Dray gra już średnio w sezonie koło 25min. - na początku sezonu sam mi te minuty wypominałeś, że będę mu zawyżał, czego oczywiście nie robię. 

LBS,

Przecież te minuty Stewarta wchodzą mi idealnie pod koszem przy KATie. 

1 minutę temu, Alonzo napisał(a):

bo ja od sprowadzenia Draya gram w pełnym składzie frontcourt Gordon/Dray/KAT

Gordon nie gra na trójce od czasów Magic, przecież od początku w Nuggets obok niego na trójce startował MPJ, wyciąganie go w obronie spod kosza, to absolutnie marnowanie jego potencjału w obronie, a przez bardziej mobilne trójki będzie notorycznie mijany

5 minut temu, Alonzo napisał(a):

Przecież te minuty Stewarta wchodzą mi idealnie pod koszem przy KATie. 

nie wiem co Ci wychodzi bo nie rozpisałeś minut, ja AG na trójce nie kupuję kompletnie, dziwię się, że nikt tego nie zauważył wcześniej

12 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Gordon nie gra na trójce od czasów Magic, przecież od początku w Nuggets obok niego na trójce startował MPJ, wyciąganie go w obronie spod kosza, to absolutnie marnowanie jego potencjału w obronie, a przez bardziej mobilne trójki będzie notorycznie mijany

nie wiem co Ci wychodzi bo nie rozpisałeś minut, ja AG na trójce nie kupuję kompletnie, dziwię się, że nikt tego nie zauważył wcześniej

ja od zawsze staram się grać dwoma dobrze swiczującymi wysokimi obok KATa. Dlatego nigdy nie rozumiałem tej słabej obrony o której tu pisałeś m.in. Ty i byłem przekonany, że robisz to po prostu po złości. Przecież wcześniej grałem Grantem Williamsem i Aaronem Gordonem.  W tzw. międzyczasie był Chris Boucher.. Od momentu przyjścia Draya byli to Draymond i Aaron Gordon, a teraz dołączył Isaiah Stewart. 

Inna sprawa, że wcześniej też rozdzielałem minuty Draya i Gordona tak, żeby zawsze ktoś z nich grał obok KATa (miałem to w tym sezonie nieźle ułożone minutowo jak nimi rotuję, ale nikt mnie o to nie pytał i później pojawiły się problemy zdrowotne Gordona). Teraz wypadanie kogoś z nich będzie stanowiło dla mnie mniejszy problem, bo jest Stewart, a spaceing na sf daje mi bardzo równo grający Julian Champagnie. 

Edytowane przez Alonzo

15 minut temu, Alonzo napisał(a):

a od zawsze staram się grać dwoma dobrze swiczującymi wysokimi obok KATa. Dlatego nigdy nie rozumiałem tej słabej obrony o której tu pisałeś

w sensie, że nie rozumiałeś czemu ktoś pisał rok temu, że KAT jest krzesłem w obronie? no ok

Gordon w tym sezonie wg play by play na bbref gra pf/c w proporcjcach 70/30, to pierwszy raz w jego karierze gdy tak to wygląda, to jest zupełnie naturalne, że z biegiem lat gracze przechodzą wyżej, ale w Magic czas działa do tyłu i Gordon gra praktycznie full-time SF, wiedziałeś o tym @MarcusCamby gdy pisałeś o niektórych lineupach?

pamiętasz @Alonzo jak przez kilka lat czepiałeś się o to, że Royce nie może gdzieś tam grać? ja przynajmniej miałem dowody, że może, a na to, że AG będzie grywalny na trójce wyciągnięty na obwód w 26' dowodów nie ma żadnych

@LeweBiodroSmoka rzuciłem okiem na 82games za zeszły sezon i tak grał wymiennie na skrzydłach z Porterem.

Do 82games mam większe zaufanie, bo bbref patrzy przez wzrost (kiedyś tak było i omawialiśmy ten temat, może potem się zmieniło) 

Także Gordon na trójce to nie jest jakaś aberracja, zwłaszcza że @Alonzograł tak nawet oficjalnie 

46 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

rzuciłem okiem na 82games za zeszły sezon i tak grał wymiennie na skrzydłach z Porterem.

ale tu chodzi o ustawienie w obronie, w którym miejscu ustawiasz AG obok Greena i KATa? tak samo średnio sobie wyobrażam fit Stewarta do takiego ustawienia, to, że w ataku AG może grać rasową trójkę jest oczywiste od momentu gdy wypracował sobie rzut po koźle

4 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

ale tu chodzi o ustawienie w obronie, w którym miejscu ustawiasz AG obok Greena i KATa? tak samo średnio sobie wyobrażam fit Stewarta do takiego ustawienia, to, że w ataku AG może grać rasową trójkę jest oczywiste od momentu gdy wypracował sobie rzut po koźle

Towns pod koszem to oczywiste, bo w obronie jest pasywny, ale potrafił na poziomie PO grać wielkie serie w obronie nawet przeciwko Jokicowi. Aaron Gordon jako topowe wsparcie i help defender. Draymond Green już za stary, by biegać za shooterami, ale wciąż ma bardzo mocny perimeter i może kryć ballhandlera rywala. 

Nie jest idealne rozwiązanie, ale z 10 minut takie ustawienie da radę 

6 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

ale potrafił na poziomie PO grać wielkie serie w obronie nawet przeciwko Jokicowi

to była jedna taka seria gdy miał za plecami Goberta a sam grał czwórkę, od tamtego czasu nigdy nie zbliżył się do takiego poziomu, on nawet w tej serii w Nuggets od G4 wyglądał już znacznie gorzej w tym względzie

8 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

ale jakie 10 minut, przecież wg opisu, Gordon gra blisko 30 minut na SF i to jest wszystko, nie ma innych ustawień

Cytat

sf A. Gordon 28 (364)/ J. Champagnie 28 (784)/ T. Mann 7,5 (196)

pf D. Green 24 (528)/ J. Jaquez Jr. 26 (702)/ N. Tomlin 4 (114)

c KAT 33 (858) / D. Green 4 (88)/ Y. Missi 18,5 (388) / N. Tomlin (10)

2 godziny temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

w sensie, że nie rozumiałeś czemu ktoś pisał rok temu, że KAT jest krzesłem w obronie? no ok

Gordon w tym sezonie wg play by play na bbref gra pf/c w proporcjcach 70/30, to pierwszy raz w jego karierze gdy tak to wygląda, to jest zupełnie naturalne, że z biegiem lat gracze przechodzą wyżej, ale w Magic czas działa do tyłu i Gordon gra praktycznie full-time SF, wiedziałeś o tym @MarcusCamby gdy pisałeś o niektórych lineupach?

pamiętasz @Alonzo jak przez kilka lat czepiałeś się o to, że Royce nie może gdzieś tam grać? ja przynajmniej miałem dowody, że może, a na to, że AG będzie grywalny na trójce wyciągnięty na obwód w 26' dowodów nie ma żadnych

Widzisz.. wychodzi jak czytasz moje opisy od lat i rotacje które zawsze bardzo starannie rozpisuję.. To co Ty przez te wszystkie lata tak zawzięcie krytykowałeś jak tak fundamentalna rzecz jak moja sztandarowa gra dwóch defensywnych swiczujących wingów Tobie umknęła.. Mogę zamknąć temat stwierdzeniem że bezmyślnie krytykowałeś coś czego nawet ze zrozumieniem tyle lat nie potrafiłeś przeczytać.. 

30 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

Towns pod koszem to oczywiste, bo w obronie jest pasywny, ale potrafił na poziomie PO grać wielkie serie w obronie nawet przeciwko Jokicowi. Aaron Gordon jako topowe wsparcie i help defender. Draymond Green już za stary, by biegać za shooterami, ale wciąż ma bardzo mocny perimeter i może kryć ballhandlera rywala. 

Dokładnie Marcus, choć tych minut wspólnej gry wyjdzie więcej - dążę do tego, że jak obaj są dostępni, to zawsze przynajmniej jeden z nich jest na boisku.

Właśnie gdyby mnie ktoś zapytał - a nikt tego nigdy nie robił, to pomijając już fakt, że pojawienie się Draymonda zbiegło się z problemami zdrowotnymi Gordona, który mi niestety często wypadał i faktycznie przeważnie mogłem grać jednym z nich (ostatnio głównie Drayem), to tak jak gdzieś wspominałem - zaczynałem nimi razem, po kilku minutach Dray lądował na ławce i Gordon przechodził pełnowymiarowo na czwórkę, a później jeszcze pod koniec 1qw. wracał Dray, a na ławkę wędrował dopiero Gordon. Grałem nimi też razem bez KATa jak potrzebowałem twardsze defensywne podkoszowe lineupy. Kolejna sprawa to dopasowanie matchupów, które u nas czasami są kosmiczne i czasami naprawdę mocno z czapy, ale przeważnie te moje ustawienia przeciwników, które podawałem (a wychodziły z możliwej rotacji ) okazywało się że wszystko z nimi w porządku i w ogóle jak śmiem komuś ustawiać rotację!  i następowały zawsze bezreflexyjne ataki na moich graczy. 

Może zauważenie tego faktu otworzy Tobie trochę oczy na różne rotacje jakie u nas są.

Magic mają - o czym trąbię od dawna - lineaupy na wyższe, czy niższe rotacje w zależności jak gra przeciwnik i co moi chcą w danej sytuacji grać - na tym m.in. polega siła mojej głębi co regularnie ignorujesz. Natomiast przeciwnik ma zawsze jakiego non shoootera na którym mogę spokojnie umieszczać KATa jak jest taka potrzeba. A skąd to wiem? Z tych możliwyych rotacji, które rozpisuję, a Ty się wyśmiewasz. 

A ta rotacja - którą podaję jest często uproszczona, żebym nie musiał rozdrabniać sie na jakieś mikro minuty - dlatego dla łatwości wpisuję często po prostu Gordona na sf mimo że gra u mnie zawsze obok KATa dwóch defensywnych wingów w zależności od potrzeb i możliwości.

Edytowane przez Alonzo

1 minutę temu, Alonzo napisał(a):

To co Ty przez te wszystkie lata tak zawzięcie krytykowałeś jak tak fundamentalna rzecz jak moja sztandarowa gra dwóch defensywnych swiczujących wingów

Gordon w obronie operuje pod koszem, nie jesteś w stanie switchować wszystkiego Gordonem i Greenem z obecnego sezonu, to oczywiste niedopatrzenie z mojej strony, ale to nie zmienia faktu, że jest to też oczywisty błąd wynikający ze zbyt optymistycznego patrzenia na same nazwiska, takie coś miałoby sens pewnie jeszcze 2-3 late temu, teraz Green nie jest już tak mobilny, w zasadzie to stracił wszystkie swoje atuty, chyba, że mu się nagle zachce, a AG stał się bardziej rim protectorem niż plastrem na SF-PF, on przez szybkich wingów jest dość łatwo mijany,stąd najlepiej się czuje operując w okolicach trumny

Tak samo wstawiając Stewarta powinieneś go przesunąć na centra żeby to miało większy sens, tym samym znowu zmienisz pozycje Townsowi