Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, Tecu napisał(a):

Rzuciłbyś jakimś przepisem?

Chet Holmgren

Blake Griffin

Ben Simmonsa

Wystarczy sprawdzić ich staż w NBA - a każdy z nich nie grał w swoim pierwszym roku.

Nie trzeba na wszystko przepisów Tecu;) zwykły racjonalny przykład wystarcza.

edit. Mówimy oczywiście o salary graczy.

@Tecu

Tu masz przykład Jaylena Clarka, który z powodu kontuzji w swoim rookie season nie grał, a w drugim swoim roku w NBA (pierwszym gry) został przeconvertowany na standardowy minimalny kontrakt - teraz w swoim 2 roku gry (3 w NBA) ma min. dla gracza z 3-letnim stażem.

https://www.salaryswish.com/players/jaylen-clark

14 godzin temu, MarcusCamby napisał(a):

Tecu ma na myśli sytuacje, gdy ktoś nie zagra ani minuty, chociaż jest podpisany. Wtedy jego exp się nie zmienia. To właśnie casus Jontaya Portera. 

Młoda gwiazda z Europy, która właśnie dostała nagrodę najlepszej wschodzącej gwiazdy Euroligi. Teoretycznie nie jest chroniony w ten sam sposób co swego czasu Bogdanovic czy Vezenkov. Z drugiej by podpisać go w NBA trzeba by go wykupić z obecnego klubu. Tu stawiam wątpliwość czy Nadir Hifi mógłby tak po prostu podpisać kontrakt two-way z klubem?

Po prostu mówimy o gwieździe w Eurolidze zarabiającej ponad milion, która podobno latem ma spore szanse na angaż w NBA z kontraktem powyżej minimum.

Jest to dobry argument. 👍

52 minuty temu, Alonzo napisał(a):

Chet Holmgren

Blake Griffin

Ben Simmonsa

Wystarczy sprawdzić ich staż w NBA - a każdy z nich nie grał w swoim pierwszym roku.

Nie trzeba na wszystko przepisów Tecu;) zwykły racjonalny przykład wystarcza.

edit. Mówimy oczywiście o salary graczy.

@Tecu

Tu masz przykład Jaylena Clarka, który z powodu kontuzji w swoim rookie season nie grał, a w drugim swoim roku w NBA (pierwszym gry) został przeconvertowany na standardowy minimalny kontrakt - teraz w swoim 2 roku gry (3 w NBA) ma min. dla gracza z 3-letnim stażem.

https://www.salaryswish.com/players/jaylen-clark

Jest to dobry argument. 👍

Przyznaję rację, dzięki. Myliłem się.

17 minut temu, kuba2419 napisał(a):

Dla gracza który w trakcie kariery zarobił blisko 400mln nie będzie to kwota która będzie decydującą.

Umówmy się że minuty w obu zespołach będzie miał bardzo podobne ale już piłkę w ręce będzie miał o wiele częściej w Memphis gdzie chyba jedynie z Giannisem musiał by się nia dzielic, w GSW pewnie bedzie się uatawiał w kolejce za Leonarde, Butlerem czy nawet Flaggiem.

U Giannisa aż prosi się o takiego gracza jak Westbroży - gdzie Westy będzie faktycznie miał możliwość holowania jej tyle ile będzie sobie życzył. 

U Ciebie za to @Reikai Javonte Green jako roles z defensywą nie potrzebujący piłki idealnie siada obok Flagga, Jimbo i Kawhiego. 

34 minuty temu, Alonzo napisał(a):

U Giannisa aż prosi się o takiego gracza jak Westbroży - gdzie Westy będzie faktycznie miał możliwość holowania jej tyle ile będzie sobie życzył. 

U Ciebie za to @Reikai Javonte Green jako roles z defensywą nie potrzebujący piłki idealnie siada obok Flagga, Jimbo i Kawhiego. 

Ja mysle, ze Westbrookowi marzy sie jakis fajny run w PO, a nie klepanie pilki, ale co ja tam wiem.

4 minuty temu, Reikai napisał(a):

Ja mysle, ze Westbrookowi marzy sie jakis fajny run w PO, a nie klepanie pilki, ale co ja tam wiem.

Reikai,

ja jestem przeciwnikiem zapychania sernika rodzynkami tak, że prawie poza rodzynkami niczego w nim nie ma. 

Javonte Green to wg mnie jest gracz, którego potrzebujesz, ale dla Westbrożego nie starczy Tobie piłki. On w Kings ma najwyższe USG% i to mając obok siebie - DeRozana LaVinea, Schrodera, czy Sabonisa jeszcze przed kontuzją. Westy to chwytliwe nazwisko, ale w Warriors kompletnie wg mnie niepotrzebny. Temat ewentualnej gry z Butlerem przerabiałem w Heat swojego czasu jak były dyskusje o wzmocnieniach ;) 

Tobie by się przydał jakiś spot up shooter 3P który nie potrzebuje za bardzo piłki w rękach - tu bym poscoutował pod kątem 3T i playoffs ;) 

1 minutę temu, Alonzo napisał(a):

Reikai,

ja jestem przeciwnikiem zapychania sernika rodzynkami tak, że prawie poza rodzynkami niczego w nim nie ma. 

Javonte Green to wg mnie jest gracz, którego potrzebujesz, ale dla Westbrożego nie starczy Tobie piłki. On w Kings ma najwyższe USG% i to mając obok siebie - DeRozana LaVinea, Schrodera, czy Sabonisa jeszcze przed kontuzją. Westy to chwytliwe nazwisko, ale w Warriors kompletnie wg mnie niepotrzebny. Temat ewentualnej gry z Butlerem przerabiałem w Heat swojego czasu jak były dyskusje o wzmocnieniach ;) 

Tobie by się przydał jakiś spot up shooter 3P który nie potrzebuje za bardzo piłki w rękach - tu bym poscoutował pod kątem 3T i playoffs ;) 

Westbrook wchodzilby u mnie w roli 6th mana, nie bylby starterem, tylko liderem 2nd unitu z duzym usg.

Mowimy o lepszym zespole, wiekszych pieniadzach i podobnej roli w zespole, nie rozumiem w ogole tutaj dyskusji.

1 minutę temu, Reikai napisał(a):

Westbrook wchodzilby u mnie w roli 6th mana, nie bylby starterem, tylko liderem 2nd unitu z duzym usg.

Mowimy o lepszym zespole, wiekszych pieniadzach i podobnej roli w zespole, nie rozumiem w ogole tutaj dyskusji.

A widziałeś kogo na piłce mają Grizzlies obok Antka? 

Teraz, Reikai napisał(a):

I Westbrookowi marza sie playiny na tym etapie kariery zamiast HCA?

Byle sobie poklepac?

w rl gra nawet w tych koszmarnych Kings żeby sobie poklepać :P

U nas Grizzlies potrzebują gracza na piłce jak powietrza - a jeszcze Conleya Kuba oddał.. 

Wybacz - ale naprawdę mnie nie przekonasz tutaj - a nie chcę Tobie robić antykampanii Westbrookowej - . Zresztą Grizzlies pewnie będą mieli trudno o HCA, ale w top6 cały czas ich widzę przy pomyślnych wiatrach. Uważam, że Tobie Westbrook w ogóle nie jest potrzebny. w rl teraz Butler - Kerr mu ma rozdzielać trochę minuty z Drayem i Jimbo ma grać z rezerwowym unitem Warriors. Ty masz 3 graczy którym możesz fajnie rozkładać minuty z rezerwami - Flagg, Jimbo i Kawhi. 

Ponawiam pytanie, po co Sharpe ma podpisać w trakcie sezonu extension za podobne pieniądze jakie dostał w ostatnim czasie Cam Thomas, McCollum czy Caruso? 

Extension w trakcie sezonu to miały być no brainery.

Suns i Rockets tego lata będą się bić o Mitchellów Robinsonów, mając po 100mln na wydanie.

5 minut temu, LONGER01 napisał(a):

Ponawiam pytanie, po co Sharpe ma podpisać w trakcie sezonu extension za podobne pieniądze jakie dostał w ostatnim czasie Cam Thomas, McCollum czy Caruso? 

Extension w trakcie sezonu to miały być no brainery.

Suns i Rockets tego lata będą się bić o Mitchellów Robinsonów, mając po 100mln na wydanie.

Sprawdź ile cap space będzie w RL na rynku, a ile u Nas. Przepaść.

I dostał taki sam kontakt. I czemu wyciągasz kontrakty z przed nowej polityki apronu? Może lepiej spójrz na różnicę w kontraktach Christiana Brauna, Normana Powella albo swojego Mosesa Moody z poprzedniego FA i zastanów się, skąd ta różnica wzięła.

I Sharpe dostaje taki sam kontrakt jak w RL NBA przy dużo trudniejszej sytuacji. Ponawiasz pytanie, ale sam do mojego argumentu się nie odniosłeś.

Keegan Murray, Dillon Brooks, Tyler Herro, Coby White, Tari Eason, Wendell Carter, Domantas Sabonis, Jaimie Jaquez, Walker Kessler, Nic Claxton, Isaiah Stewart, Bennedict Mathurin, Jabari Smith, Chet Holmgren, Kawi Leonard, Mark Williams, LeBron James

I tylko dwa kluby z gotówką. Do tego część klubów w tak złej sytuacji kontraktowej, że będą musieli coś zrzucać. Finanse tak napięte, że nawet pełne MLE będą znowu rzadko latać. A Ty się pytasz czemu Sharpe ma odrzucić taki sam kontrakt w RL NBA.

Zawsze to samo. GM o nie swoich pieniądzach zawsze krzyczą „dej wyncej” po czym u siebie starają się wyrzeźbić tańszego LaMelo Balla. ( nazwisko jako przykład nic personalnego do GM. ). 

U nas to podkupowanie wolnych agentów nie występuje na jakąś masową skalę a i ostatnie przykłady przebicia graczy wręcz się słabo dla klubów kończyły. 

Trzeba też brać poprawkę jak obecnie w NBA postrzega się wartość takiego Younga. 

A zgodnie z naszą kulturą finansową jesteśmy bardziej ostrożni. Rozumiem że mamy odwzorować realia NBA ale nie głupotę właścicieli klubów. 

Takie RL Wizz wzięli Trae bo na stołku siedzi fetyszysta który podmienił go z dallas z Donkkem. 

Godzinę temu, MarcusCamby napisał(a):

I Sharpe dostaje taki sam kontrakt jak w RL NBA przy dużo trudniejszej sytuacji. Ponawiasz pytanie, ale sam do mojego argumentu się nie odniosłeś.

I co z tego że w lato podpisał taki kontakt? To było pół roku temu, trzeba mu było wtedy dawać takie pieniądze a nie dopiero jak odpalił. Sharpe jest TERAZ wart więcej.

Celtics akurat mają bardzo dobre finanse, nie grozi im hard cap i są +30mln za ostatnie trzy sezony. Sharpe widzi że po sezonie C's spada Barnes, Robinson i Olynyk, więc pieniądze dla niego się znajdą i nie trzeba klepać promocji w trakcie swojego najlepszego sezonu.

Ja podałem przykłady extension zawodników z podobnej pozycji a nie z III tury FA.

Godzinę temu, MarcusCamby napisał(a):

Keegan Murray, Dillon Brooks, Tyler Herro, Coby White, Tari Eason, Wendell Carter, Domantas Sabonis, Jaimie Jaquez, Walker Kessler, Nic Claxton, Isaiah Stewart, Bennedict Mathurin, Jabari Smith, Chet Holmgren, Kawi Leonard, Mark Williams, LeBron James

I tylko dwa kluby z gotówką. Do tego część klubów w tak złej sytuacji kontraktowej, że będą musieli coś zrzucać. Finanse tak napięte, że nawet pełne MLE będą znowu rzadko latać. A Ty się pytasz czemu Sharpe ma odrzucić taki sam kontrakt w RL NBA.

Te dwa zespoły będą mogły dać 16 ofert w I turze FA. Sharpe wg mnie jest wart pójścia w I turze FA patrząc na listę zawodników którą podałeś.

Połowa zawodników z tej rozpiski to albo się nie rozwija albo jest w trakcie leczenia kontuzji. Sharpe z miesiąca na miesiąc jest lepszy, w grudniu miał 44% za 3 i prawie dwa przechwty na mecz. To jest TOP 5 FA 2026.

30 minut temu, LONGER01 napisał(a):

I co z tego że w lato podpisał taki kontakt? To było pół roku temu, trzeba mu było wtedy dawać takie pieniądze a nie dopiero jak odpalił. Sharpe jest TERAZ wart więcej.

Celtics akurat mają bardzo dobre finanse, nie grozi im hard cap i są +30mln za ostatnie trzy sezony. Sharpe widzi że po sezonie C's spada Barnes, Robinson i Olynyk, więc pieniądze dla niego się znajdą i nie trzeba klepać promocji w trakcie swojego najlepszego sezonu.

Ja podałem przykłady extension zawodników z podobnej pozycji a nie z III tury FA.

Te dwa zespoły będą mogły dać 16 ofert w I turze FA. Sharpe wg mnie jest wart pójścia w I turze FA patrząc na listę zawodników którą podałeś.

Połowa zawodników z tej rozpiski to albo się nie rozwija albo jest w trakcie leczenia kontuzji. Sharpe z miesiąca na miesiąc jest lepszy, w grudniu miał 44% za 3 i prawie dwa przechwty na mecz. To jest TOP 5 FA 2026.

jeszcze daniels dostal tera 100/4