Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, człowiek...morza napisał(a):

albo ograniczyć liczbę drużyn i stworzyć superligę xd 

Albo, gdy gra naprawdę zacznie chylić się ku upadkowi i zostanie nas już tylko garstka, spróbować zrobić reset i zacząć od nowa, bazując na aktualnych składach z RL — wtedy fani z głównego forum mieliby motywację, by poprowadzić "swój" zespół.

To raczej odległa wizja 

7 minut temu, LONGER01 napisał(a):

Albo, gdy gra naprawdę zacznie chylić się ku upadkowi i zostanie nas już tylko garstka, spróbować zrobić reset i zacząć od nowa, bazując na aktualnych składach z RL — wtedy fani z głównego forum mieliby motywację, by poprowadzić "swój" zespół.

To raczej odległa wizja 

jezeli by do tego doszło to moją pierwsza decyzja bedzie wymiana Townsa za Adebayo i 10 pickow 1-rundowych

@Alonzo

Jasiek coś mówił na zlocie, że AI ogarnęło mu juz statsy, jeśli pokaże mnie i innym jak to robić, mogę przejać jakiś klub najlepiej z dołu, z perspektywami na odbudowę

3 godziny temu, LONGER01 napisał(a):

To raczej odległa wizja 

to też jest bardzo ciekawa koncepcja, trzeba tylko najpierw zebrać te osoby

Sorki, że z takim opóźnieniem odpowiadam, ale ostatnio nie bardzo miałem czas na dłuższe odpowiedzi:

W dniu 20.07.2025 o 15:10, MarcusCamby napisał(a):

Ktoś mi wytłumaczy po co jest to składanie QO w tym roku jak zawsze było tak, że składane są automatycznie dla wszystkich i do końca trzeciej tury zawsze można je wycofać?

Z QO u nas jest trochę problem, bo jest tych graczy jednak trochę i warto zrobić pierwszy odsiew, żeby faktycznie do tej III tury FA ostali z QO tylko ci gracze o których teamy myślą na poważnie. Myślę, że w temacie Rady możemy obgadać doprecyzowanie terminarza z QO.

W dniu 24.07.2025 o 10:15, LONGER01 napisał(a):

Gra jest w takim stanie, że radzie nawet nie chce się ofert wysyłać 🫣

To nie tak Longer - ale nie będę rozwijał tajemnic Rady;)

Na szczęście Wolves przejął @ozzy110 i tu powinno być już wszystko ok. 

W dniu 25.07.2025 o 09:40, january napisał(a):

Widzę, że jest problem z zrozumieniem opt-out przy player option i ofercie, to już tłumaczę by nie było kwasów.

U nas mamy pewne zakrzywienie czasowe i na PO głosujemy z wyprzedzeniem, a czasem pojawia się info z RL i wpada oferta optout+extension przy końcu głosowania.

Kiedyś była sytuacja, że grajek był 50/50 opt-out czy opt-in i w ostatniej chwili poszła oferta extension i był po odrzuceniu dylemat czy to jest odrzucenie+optin, czy odrzucenie po prostu.

Stąd mamy zabezpieczenie - gracz odrzuca ofertę, ale ma niewycofywalną ofertę od macierzystego teamu na stole (w odpowiedniej turze FA).

W większości przypadków (Irving, Lillard, zapewne w 2 turze Levert) to jest formalność, ale na nietypowe jakieś przypadki jest zabezpieczenie.

I tyle :) 

Tu warto faktycznie doprecyzować i przy takiej ofercie powinna ona iść z automatu w I turze FA, jednak ja bym nie zamykał możliwości składania kontrofert dla tych graczy - oczywiście macierzysty klub miałby jbc reofertę. 

Ogólnie warto rozważyć opcję, że każdy klub miałby podczas FA raz na sezon opcję złożenia w dowolnej turze dowolnemu swojemu graczowi - ale tylko jednemu na sezon!!! rereoferty

W dniu 25.07.2025 o 14:43, LeweBiodroSmoka napisał(a):

ktoś się chyba w 2023 zatrzymał, Bam po wzięciu kontraktu to cień dawnego gracza

.. i tu LBS wchodzimy w specyfikę rl Heat którym sytuacja z Butlerem totalnie rozwaliła poprzedni sezon. Nie wyciągałbym zbyt pochopnych wniosków odnośnie gry graczy Miami w tamtym sezonie. Teraz sytuacja powinna być klarowniejsza. Nie będę ukrywał, że absolutnie jestem przeciwny podpisywaniu u nas Adebayo na niższym kontrakcie niż max - ale to tylko moje zdanie.

Jest kilka rozwiązań jak Wolves nie będą chcieli dać mu maxa - można zrobić s&t - które w rl jest zdecydowanie popularniejsze niż u nas, albo Bam może podpisać max 1+1PO. Może też obudzi się nasz GM z Bamen w avatarze @Regis

1 minutę temu, Alonzo napisał(a):

Sorki, że z takim opóźnieniem odpowiadam, ale ostatnio nie bardzo miałem czas na dłuższe odpowiedzi:

Z QO u nas jest trochę problem, bo jest tych graczy jednak trochę i warto zrobić pierwszy odsiew, żeby faktycznie do tej III tury FA ostali z QO tylko ci gracze o których teamy myślą na poważnie. Myślę, że w temacie Rady możemy obgadać doprecyzowanie terminarza z QO.

To nie tak Longer - ale nie będę rozwijał tajemnic Rady;)

Na szczęście Wolves przejął @ozzy110 i tu powinno być już wszystko ok. 

Tu warto faktycznie doprecyzować i przy takiej ofercie powinna ona iść z automatu w I turze FA, jednak ja bym nie zamykał możliwości składania kontrofert dla tych graczy - oczywiście macierzysty klub miałby jbc reofertę. 

Ogólnie warto rozważyć opcję, że każdy klub miałby podczas FA raz na sezon opcję złożenia w dowolnej turze dowolnemu swojemu graczowi - ale tylko jednemu na sezon!!! rereoferty

.. i tu LBS wchodzimy w specyfikę rl Heat którym sytuacja z Butlerem totalnie rozwaliła poprzedni sezon. Nie wyciągałbym zbyt pochopnych wniosków odnośnie gry graczy Miami w tamtym sezonie. Teraz sytuacja powinna być klarowniejsza. Nie będę ukrywał, że absolutnie jestem przeciwny podpisywaniu u nas Adebayo na niższym kontrakcie niż max - ale to tylko moje zdanie.

Jest kilka rozwiązań jak Wolves nie będą chcieli dać mu maxa - można zrobić s&t - które w rl jest zdecydowanie popularniejsze niż u nas, albo Bam może podpisać max 1+1PO. Może też obudzi się nasz GM z Bamen w avatarze @Regis

ja sie pytam co z townsem za adebayo i 10 pickow

W dniu 24.07.2025 o 17:32, january napisał(a):

Z mojej perspektywy 1 runda wygląda tak:

1) Odrzucam wszystkie oferty poniżej średniej 28 mln. Jestem przeciwko kolejnemu bonusowi dla macierzystych teamów, nie podoba mi się to w naszym systemie turowym. W RL wszyscy wszystko wiedzą z wyprzedzeniem, a tu jest odwrotnie - ci zawodnicy mają szanse na lepszy hajs w 2-3 turze, gdy sytuacja się wyklaruje u nas dla teamów co mają capspace/wyjątek fullMLE. Także odrzucam: 

Lowry, Ellis, Porter, Merrill, Reid, Joe, LeVert, Giddey, Rollins - z powodów pryncypialnych, nie wykluczam, że dokładnie takie same oferty lekko klepnę w odpowiednim czasie.

2) Co do extensions - klepię maxa Banchero, klepię wstępnie Lukę i Sabonisa. Co do pozostałych muszę pomyśleć i czekam na argumenty.

3) Jaren Jackson Jt - czekam na argumenty, przy maxie od Suns skłaniałbym się ku Phoenix, obecnie skłaniam się ku Atlancie

4) Co do Bookera i Adebayo. Mamy precedens z odrzucaniem 'nie-maxów' (LaMelo Ball rok temu) i spokojnemu czekaniu mocnych graczy.
Przy Bookerze skłaniam się ku całkowitemu odrzuceniu mimo maxa od Hawks (ale nie przesądzam), gra w Wolves tyle lat, że imo byłby w stanie poczekać turę na, nazwijmy to 'koniec zawirowań właścicielskich' i w końcu objęcia teamu przez Gma ( @ozzy110) Bam Adebayo imo też poczeka 1 rundę, by sprawdzić czy nie dostanie więcej, ale może docelowo za tyle w Minnesocie skończyć.

5) Durant i Cade z maxami od macierzystych, więc imo easy.

6) Mikal Bridges przepłacony nawet ciut, imo też klepie

7) Irving i Lillard byli tylko proforma, obaj klepią oferty od macierzystych teamów.

Tak to widzę wstępnie, ale umysł mam otwarty na wszelakie argumenty :) 

ja cały czas nie rozumiem czemu rozważałeś np JJJa do Suns, czy Cadea bez PO w Clippers, a odrzucałeś parę dość oczywistych przedłużeń niższych kontraktów (m.in. Lowrego w moich Magic) ? 

Często powołujesz się na różne rzeczy z rl - a tu jak mamy w rl coraz więcej extension, to z jakiegoś powodu je zwyczajnie ignorujesz.

No i nie zgadzam się z dyskredytowaniem macierzystych teamów - bo to jest zwyczajnie nie fair. Właśnie w rl rynek FA jest z sezonu coraz uboższy, bo gracze dogadują się wcześniej ze swoimi macierzystymi teamami. Lowry dla mnie na tym etapie jego kariery to żadne wzmocnienie - a ofertę dałem mu dla samej zasady #kulturyorganizacji, żeby karierę mógł skończyć u mnie. A jakby nie przyjął oferty i faktycznie odrzucił wg  Twojego podejścia, a ja nie dałbym mu oferty w IV turze FA, to możliwe że nikt by mu oferty nie złożył. I jaka by była wtedy Twoja narracja? 

Swojego czasu złożyłem w I turze m.in wysoką ofertę - jak się okazało - Chumie Okeke, który aktualnie jest już w Europie w Realu Madryt, ale u nas w tym sezonie zarobi 5,8mln$. Część GMów głosowała wtedy również przeciwko. Mogłem spokojnie zaczekać do 3-4 tury, gdzie pewnie podpisałbym go za minimum, ale chciałem właściwie go przedłużyć, choć wiedziałem że będą opinie negatywne - mimo że kontrakt był naprawdę fair.

Trochę szkoda, że z tej perspektywy na to nie patrzysz i zwyczajnie głupia zasada - NIE bo NIE -  bierze u Ciebie górę nad logicznym i rozsądnym podejściem do tych extension. Ogólnie składanie ofert w I turze - często kończy się tym, że oferuje się graczowi dla pewności coś extra $$$. Warto by było odróżnić takie oferty od tych faktycznie niepoważnych - bo takie oczywiście też są, ale wrzucanie wszystkiego do jednego worka jest słabe wg mnie. 

..ale to tylko moja opinia. 

Moim zdaniem to jest naciąganie konkurencji na przepłacanie aby łatwiej wygrać. Zawsze tak było 

Czas zacząć realnie myśleć o interesie gracza w naszych realiach a nie o swoich bo ktoś zrobi steals. W naszych realiach jest mniej chętnych do wydawania i kontrakty z automatu niekiedy są niższe. 

Po prostu u nas powiedzenie z ręką w nocniku częściej ma prawo wystąpić co pokazuje to lato. A to nie koniec dramatów graczy bez poprawionej oferty w kolejnych turach. 

Niestety nie oczekuję od tej gry że ktokolwiek pomyśli w sposób czysto graczowy gdy zagrożeniem nie jest że jakiś GM oszczędzi 10M tylko że gracz zostanie bez wypłaty wogole. 

U nas nie ma klutch sports i obawy GM że zepsuje sobie relacje z power house 

A to co widać po kontrakcie Foxa jest w realu oczywiste. 

@Pablo81 deal po LaVine gdzie przejmujesz więcej $$$ niż oddajesz narzuca na Ciebie hard cap na 1st apron tax (195,9mln$).

@Szulim u Ciebie pojawia się problem - bo przejęcie w wymianie dwóch graczy narzuca na Ciebie hard cap na 2nd apron tax czyli 207,8mln$ a jak dobrze patrzę masz w salary (wg arkusza) już teraz 204,5mln$ co oznacza że żeby złożyć Giddeyowi ofertę musiałbyś mieć 50% miejsca w salary na niego (nawet QO) już teraz. Giddey ma QO 8,35mln a Ty masz 3,3mln do hard capu..

18 minut temu, Alonzo napisał(a):

@Pablo81 deal po LaVine gdzie przejmujesz więcej $$$ niż oddajesz narzuca na Ciebie hard cap na 1st apron tax (195,9mln$).

@Szulim u Ciebie pojawia się problem - bo przejęcie w wymianie dwóch graczy narzuca na Ciebie hard cap na 2nd apron tax czyli 207,8mln$ a jak dobrze patrzę masz w salary (wg arkusza) już teraz 204,5mln$ co oznacza że żeby złożyć Giddeyowi ofertę musiałbyś mieć 50% miejsca w salary na niego (nawet QO) już teraz. Giddey ma QO 8,35mln a Ty masz 3,3mln do hard capu..

Jak dobrze wiesz, negocjuję wymianę, w której schodzę z kasy. Jest możliwość uniknięcia tego HC rozkładając to w czasie?

Edytowane przez Pablo81

Jeżeli wykona się któryś z poniższych ruchów, to hard cap zostaje na tym poziomie który nam wyznaczył nasz ruch.

Przydatna ściąga pod kątem wymian!

Pierwszy Tax Apron:
* Nie można pozyskać zawodnika w ramach sign-and-trade.
* Nie można korzystać z bi-annual exception.
* Można użyć tylko niższy, taxpayer mid-level exception (kontrakt co najwyżej na dwa lata zaczynający się od $5mln).
* Nie można podpisać zawodnika, który został zwolniony w trakcie sezonu jeśli jego pensja przekraczała poziom non-taxpayer mid-level exception.
Nie można przejąć w wymianie więcej pieniędzy w kontraktach niż się oddaje.
* Nie można wykorzystać wygenerowanego wcześniej trade exception (będzie można użyć tylko tych z nowych wymian).

W przypadku drugiego Tax Apron obowiązują wszystkie ograniczenia wymienione wyżej, ale niektóre są jeszcze bardziej restrykcyjne i też pojawiają się nowe:
* Nie ma do dyspozycji żadnego mid-level exception.
* Nie można połączyć dwóch lub więcej kontraktów w wymianie.
* Nie można wysłać gotówki w ramach wymiany.
* Pick w pierwszej rundzie draftu siedem lat do przodu zostaje “zamrożony” (w następnym sezonie będzie dotyczyło to draftu 2032). Nie będzie można nim handlować, a jeśli pozostanie się ponad drugim Tax Apron przez trzy z pięciu kolejnych sezonów, automatycznie zostanie przesunięty na koniec pierwszej rundy. Żeby go “odmrozić” trzeba znaleźć się poniżej drugiego Apron przez trzy sezony w okresie czterech kolejnych lat.

Ograniczenie dotyczą wszystkich drużyn, których wydatki na kolejny sezon przekraczają Apron lub w momencie, gdy dana transakcja spowoduje zwiększenie kosztów i przekroczenie któregoś progu. Równocześnie, jeśli drużyna teraz wykona ruch zabroniony dla tych znajdujących się ponad Apron, potem przez cały sezon staje się on dla nich hard capem, którego nie można przekroczyć. Przykładowo, jeśli przy okazji najbliższego draftu ktoś przehandluje w pakiecie dwóch graczy lub zapłaci gotówką za drugorundowy pick, przez cały 2024/25 nie będzie mógł wydać więcej na swoich zawodników niż poziom drugiego Tax Apron. Z drugiej strony, jeśli drużyna znajdująca się ponad tym progiem pozbędzie się jakiegoś dużego kontraktu i ograniczy wydatki, schodząc poniżej linii, od tego momentu przestają obowiązywać ją restrykcje.

Wrzucałem to w temacie hard capów w poprzednim sezonie. 

@Alonzo twoje tłumaczenie nie jest do końca zgodne z prawdą 

https://www.hoopsrumors.com/2025/07/nba-teams-with-hard-caps-for-2025-26.html

Aggregates nie oznacza tego samego co połączenie zawodników dla salary match purposes - ergo nie mam HC na poziomie 2nd apron i oferta extension Giddeya jest walid 

https://www.hoopsrumors.com/2023/12/hoops-rumors-glossary-salary-aggregation-2.html

Here are a couple more notes related to salary aggregation:

• Beginning in the 2024 offseason, a team whose total salary is above the second tax apron will not be permitted to aggregate salaries as part of a trade. A team that does aggregate salaries in a trade will become hard-capped at the second apron for the rest of that league year (or for the following league year, if the trade is made between the end of the regular season and June 30).

Na moje cały czas masz 2nd apron tax - chyba że coś tu źle rozumiem..

Godzinę temu, Alonzo napisał(a):

https://www.hoopsrumors.com/2023/12/hoops-rumors-glossary-salary-aggregation-2.html

Here are a couple more notes related to salary aggregation:

• Beginning in the 2024 offseason, a team whose total salary is above the second tax apron will not be permitted to aggregate salaries as part of a trade. A team that does aggregate salaries in a trade will become hard-capped at the second apron for the rest of that league year (or for the following league year, if the trade is made between the end of the regular season and June 30).

Na moje cały czas masz 2nd apron tax - chyba że coś tu źle rozumiem..

No, ale Alonzo tu jest napisane, że ekipa która jest powyżej nie może łączyć kontraktów. Szulim oddaje tu tylko jedną umowę i to jeszcze przyjmuje mniejsze umowy. W tym chodzi o to, żeby nie pogrążać się w większy podatek nad 2nd apronem. Przynajmniej w mojej opinii.

3 godziny temu, Szulim napisał(a):

@Alonzo twoje tłumaczenie nie jest do końca zgodne z prawdą 

https://www.hoopsrumors.com/2025/07/nba-teams-with-hard-caps-for-2025-26.html

Aggregates nie oznacza tego samego co połączenie zawodników dla salary match purposes - ergo nie mam HC na poziomie 2nd apron i oferta extension Giddeya jest walid 

Godzinę temu, ozzy110 napisał(a):

No, ale Alonzo tu jest napisane, że ekipa która jest powyżej nie może łączyć kontraktów. Szulim oddaje tu tylko jedną umowę i to jeszcze przyjmuje mniejsze umowy. W tym chodzi o to, żeby nie pogrążać się w większy podatek nad 2nd apronem. Przynajmniej w mojej opinii.

Macie rację Panowie. 👍

Czytam właśnie o dealu Duranta za Jalena Greena i Brooksa. Suns po tym dealu nadal byli w 2nd apron tax - a przejęli dwóch graczy. 

Sorki za zamieszanie Szulim - oferta Giddeya zatem ważna :)