Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, january napisał(a):

Z mojej perspektywy 1 runda wygląda tak:

5) Cade z maxami od macierzystych, więc imo easy.

czyli bez znaczenia jest fakt, ze zasługiwał już rok temu bezapelacyie na maxa?

to jest dopiero niebezpieczny precedens - w zasadzie teraz kazdy bedzie mogl sie na to powolac i po co oferowac maksa wczesniej i ryzykowac kontuzja, jak mozna w pelni bezpiecznie zrobic to rok pozniej

imo tu powinno byc PO, zeby wykluczyc takie wydarzenia w przyszlosci

24 minuty temu, january napisał(a):

Zagłosowałem za odrzuceniem PO i tym, że maja takie oferty na stole podczas FA. W 2 turze jak coś klepnę z marszu Carisa jak nikt nie przebije, w 3 turze Joe jak nikt nie przebije 

A czy zasada opt-out + extend nie jest z automatu zaakceptowana i wrzucamy te extension żeby było je widać?

na tym chyba polega taka forma przedłużania własnych zawodników w RL

2 godziny temu, january napisał(a):

Z mojej perspektywy 1 runda wygląda tak:

1) Odrzucam wszystkie oferty poniżej średniej 28 mln. Jestem przeciwko kolejnemu bonusowi dla macierzystych teamów, nie podoba mi się to w naszym systemie turowym. W RL wszyscy wszystko wiedzą z wyprzedzeniem, a tu jest odwrotnie - ci zawodnicy mają szanse na lepszy hajs w 2-3 turze, gdy sytuacja się wyklaruje u nas dla teamów co mają capspace/wyjątek fullMLE. Także odrzucam: 

Lowry, Ellis, Porter, Merrill, Reid, Joe, LeVert, Giddey, Rollins - z powodów pryncypialnych, nie wykluczam, że dokładnie takie same oferty lekko klepnę w odpowiednim czasie.

3) Jaren Jackson Jt - czekam na argumenty, przy maxie od Suns skłaniałbym się ku Phoenix, obecnie skłaniam się ku Atlancie

Jest jakaś logika, która pozwala rozważać podpisanie JJJa z Suns gdzie było 477467467 ofert poniżej teraz tej wymuszonej oferty by rywalizować z ofertą Hawks przy jednoczesnym odrzuceniu kontraktu Lowrego, który daje mu za zasługi jako legendy Magic?

Pytam o logiczne argumenty, a nie te którymi się tu posłużyłes, bo te są zwyczajnie niepoważne.

Myśl jak Lowry i JJJ - a tu tego w tym co napisałeś nie dostrzegam.

No Ryan Rollins odrzucajacy to, ze zeszlym sezonie znaleziony przezemnie jako two way, potem Bucks podpisali go na gwarantowanym kontrakcie do konca sezonu moim sladem, a nastepnie dostajacy latem 12/3, gdy u mnie dostaje 21.5 mln gwarantowane,  gdy rok temu byl two way graczem, to tez jakas dziwna sytuacja ktorej nawet bym nie pomyslal, ze ktos moze miec watpliwosci.

4 godziny temu, człowiek...morza napisał(a):

czyli bez znaczenia jest fakt, ze zasługiwał już rok temu bezapelacyie na maxa?

to jest dopiero niebezpieczny precedens - w zasadzie teraz kazdy bedzie mogl sie na to powolac i po co oferowac maksa wczesniej i ryzykowac kontuzja, jak mozna w pelni bezpiecznie zrobic to rok pozniej

imo tu powinno byc PO, zeby wykluczyc takie wydarzenia w przyszlosci

Yap

Cadea bez PO można było klepać rok temu.

Teraz musi być PO jak dla mnie.

26 minut temu, Alonzo napisał(a):

Yap

Cadea bez PO można było klepać rok temu.

Teraz musi być PO jak dla mnie.

Donovan Mitchell klepnął bez PO tutaj, mimo że w RL NBA je dostał. 

Chyba @Braveheart22 nie ma takiej kultury organizacji, co wielki @Alonzo  :(

I czemu Adebayo odrzuca? To jakaś kara za Bookera? 

I proszę dodać Lillarda pod głosowanie @ernie9005

Przecież dostał z Toronto wyśmienitą ofertę

10 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

Donovan Mitchell klepnął bez PO tutaj, mimo że w RL NBA je dostał. 

Chyba @Braveheart22 nie ma takiej kultury organizacji, co wielki @Alonzo  :(

I czemu Adebayo odrzuca? To jakaś kara za Bookera? 

..ale wiesz, że Mitchell dostał extension rok wcześniej?

Olewasz też fakt tego, że dość naturalnym było danie mu takiego samego kontraktu jak KATowi.

Było to wałkowane wielokrotnie, więc Marcus nie wiem czemu wywazasz znowu otwarte drzwi.

Adebayo i Booker powinni dostać maxy.

Edytowane przez Alonzo

Na razie takie że mamy w lidze podróżujących jak Durant i takich co jednak siedzą na dupie. Nie będę wymyślał że JJJ będzie nowym Duncanem i zagra cała karierę w jednym miejscu ale na razie nie ma przesłanek że robi cyrki i zmienia kluby jak chce. Tu wybór może być w obie strony i nie będę zdziwiony gdy głosy ułożą się inaczej. Jest też taki tie breaker honorowy a nie regulaminowy. Suns mają zastępczego GM który prowadzi swój klub i nie zarzucając nic @Tecu nie może on w 100% „pilnować” suns przez co klub ma trudniej. Nie jest to sprawiedliwe dla Ciebie ale biore i ten aspekt. Bo tu trochę nierówna walka jest ale suns wyszli obronną ręką. Możesz to wygrać przez nieporównywalną aktywność więc zachęcam do spróbowania. Tylko aby nie przeszarżować i zupy nie przesilić. Ja ogólnie historycznie jakbyś zobaczył głosowania lat poprzednich mocno za extension tak ogólnie macierzystych klubów i tie breaker tam gdzie nie trzeba się przeprowadzać. 

A z innej beczki. Gdzie jest Dejounte Murray teraz? 

I to jest dla mnie ważne pytanie. 

W dniu 23.07.2024 o 21:15, Ashigaru napisał(a):

PORTLAND TRAIL BLAZERS <-> PHOENIX SUNS

Blazers in: Dejounte Murray, John Collins, Corey Kispert

Blazers out: Nikola Jovic, Gradey Dick, GG Jackson, Ziaire Williams, Blake Wesley, prawa do Isaiah Collier, prawa do Kyshawn George, prawa do Dillon Jones, prawa do Oso Ighodaro, 1st Utah '25, 1st (TOR/CLE - worse / ORL) ‘25 better, 1st NYK/SAC worse ‘26, 1st POR/CLE better '26, 2nd [CHA/(OKC/IND - worse) better, MIA/ATL better] - best '25, 2nd Atl '26, 2nd GSW '27, 2nd POR/OKC '27, 2nd CHA '28

Suns in: Nikola Jovic, Gradey Dick, GG Jackson, Ziaire Williams, Blake Wesley, prawa do Isaiah Collier, prawa do Kyshawn George, prawa do Dillon Jones, prawa do Oso Ighodaro, 1st Utah '25, 1st (TOR/CLE - worse / ORL) ‘25 better, 1st NYK/SAC worse ‘26, 1st POR/CLE better '26, 2nd [CHA/(OKC/IND - worse) better, MIA/ATL better] - best '25, 2nd Atl '26, 2nd GSW '27, 2nd POR/OKC '27, 2nd CHA '28

Suns out: Dejounte Murray, John Collins, Corey Kispert

@Tecu

W związku z kwestią Dejounte Murraya zmieniam głos JJJ z suns na Atlantę. 
Patrząc ogólnie oddanie Dejounte po pozyskaniu go na rynku wolnych agentów niecały rok wcześniej sugeruje że klub zmienił strategię i w jakiś większy sposób nie stabilizuje składu. No i przykład powyższy to potwierdza a dodać można że pozyskany w tej wymianie Dick też zmienił w noc draftu klub. Ida przeobrażenia, nowy GM zmienił starego ale sam już robi kolejne korekty własnych ruchów. W obliczu tego faktu gotowy jestem przyznać głos @24kobe8

Prosta sprawa. &nbsp
W okresie gdy suns prowadzeni byli z automatu przez radę złożono ofertę minimalnie wyższą od tej spurs i trwało głosowanie pod wybór gracza. 
W mojej argumentacji przewinął się argument pozyskania go podczas jego ACL a nowy klub argumentował stabilizacją składu i dalszym rozwojem. 
Mocno mnie zdziwiło gdy w najbliższym możliwym terminie zawodnik wyleciał w wymianie bo takiego pozyskiwania w lato z argumentacją obietnicy gry w stabilniej roli nie powinno tak łatwo się negować. 
I u nas nawet mniej karygodne ruchy były piętnowane i akcentowane. 
Nie chce mi się sprawdzać czy jest tam ten element już zaistniałej kontuzji Dejounte ale w kontekście mojego sprowadzenia z acl gracza to by chyba i gorzej wyglądało. 

a mamy walkę na może z JJJ więc mocno nie fair byłoby w tym kontekście zagłosować na klub który wykonał tę wymianę i poprawił ją oddaniem Dicka który w tej wymianie przyszedł. 

no hard feelings ale na miejscu agenta nie wierzyłbym w zapewnienia GM ktokolwiek nim na razie jest. 

Oferty są zbyt blisko aby ignorować  takie rzeczy. 

Edytowane przez ignazz

29 minut temu, Sylvinho. napisał(a):

Nie rozumiem zbytnio głosów za przyjęciem w I turze takiego kontraktu przez Giddeya. Sporo jeszcze tur przed nami, więc dlaczego Josh ma podejmować decyzję już teraz tym bardziej, że zaproponowany dla niego kontrakt jest stosunkowo niski.

zobaczymy sytuację w RL Giddeya

wedle reports Bulls zaproponowali mu ok 64mln/3 lata. Sam Giddey szuka ok 110/4. Więc wziąłem gdzieś pośrodku honorując kwestię 4 roku i wyszło mi 95/4

Za to całkowicie nie rozumiem kwestii mechanizmu opt-out+extend - skoro głosowanie nad odrzuceniem PO ze względu na podpisanie extension już było - to teraz odrzucanie tego co zostało już przyjęte przez agentów i zawodnika jest dla mnie niezrozumiałe

rozumiem, jakbym np zmienił ofertę i nie wywiązał się z obietnicy, ale nie ma tutaj takiej historii

9 minut temu, Szulim napisał(a):

zobaczymy sytuację w RL Giddeya

wedle reports Bulls zaproponowali mu ok 64mln/3 lata. Sam Giddey szuka ok 110/4. Więc wziąłem gdzieś pośrodku honorując kwestię 4 roku i wyszło mi 95/4

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

Ja Giddaya patrząc na to że mamy ograniczone finanse akceptuje. U nas tych zapowiadanych szumnie wyższych ofert nie było zbyt często. 
Z tym Lillardem to chyba nieregulaminowo? 

Tutaj bardziej chodzi o to żeby dać też szansę złożenia oferty innym drużynom i sprawdzenia co ma do zaoferowania rynek Giddeyowi w kolejnych turach.

Widzę, że jest problem z zrozumieniem opt-out przy player option i ofercie, to już tłumaczę by nie było kwasów.

U nas mamy pewne zakrzywienie czasowe i na PO głosujemy z wyprzedzeniem, a czasem pojawia się info z RL i wpada oferta optout+extension przy końcu głosowania.

Kiedyś była sytuacja, że grajek był 50/50 opt-out czy opt-in i w ostatniej chwili poszła oferta extension i był po odrzuceniu dylemat czy to jest odrzucenie+optin, czy odrzucenie po prostu.

Stąd mamy zabezpieczenie - gracz odrzuca ofertę, ale ma niewycofywalną ofertę od macierzystego teamu na stole (w odpowiedniej turze FA).

W większości przypadków (Irving, Lillard, zapewne w 2 turze Levert) to jest formalność, ale na nietypowe jakieś przypadki jest zabezpieczenie.

I tyle :)